Zostavenie chovnych parov

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.12.2014 14:06
ferko76

XXX.XXX.65.67

Dobry den.Mam alexov modry a biela,mlade boli vsetky modre a to samci.Chcem k nim dokupit zltu,zelenu a sivu samicu,ake mozem ocakavat mlade?

31.12.2014 20:08
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

ferko76 napsal(a):
Dobry den.Mam alexov modry a biela,mlade boli vsetky modre a to samci.Chcem k nim dokupit zltu,zelenu a sivu samicu,ake mozem ocakavat mlade?

Dobrý večer.
Já sice nechovám alexandry, ale pokud můžu poradit, tak zkuste genetickou kalkulačku Ing. Raška. Já jí používám léta a tam si můžete pohrát s různými kombinacemi a vybrat si tu, která Vám bude nejvíce vyhovovat.
http://www.gencalc.com/

Krásný večer a úspěšný rok 2015 jak v osobním životě, tak v chovatelském úsilí http://www.gencalc.com/ přeje Ing. Miroslav Zedlitzer, Ústí nad Labem smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík

1.1.2015 10:18
ferko76

XXX.XXX.65.67

Dakujem a tiez vam prajem vsetko dobre v Novom roku.Zial tu gen.kalkulacku neviem pouzivat,nerozumiem tomu.

1.1.2015 10:44
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

ferko76 napsal(a):
Dakujem a tiez vam prajem vsetko dobre v Novom roku.Zial tu gen.kalkulacku neviem pouzivat,nerozumiem tomu.

Dobrý den.
Nebojte, to dáme dohromady.
1. přejděte do zadané webky a ťzkněte na vlaječku v levo -asi českou
2. v pravo je žluté pole, kde jsou sepsány jednotlivé druhy - levou myší označte požadovaný druh papouška
3. pokud má druh podruhy, rozbalíse a jetřeba zase vybrat - otevře se tabulka kalkulačky
4 v levé části jsou mutace a jajich vzorce, dále dědičnost a v pravo jsou 4 sloupce s terčíky.
5. první dva jsou pro samce - 1,0 -
6. první je pro zadání mutace samce a druhý pro štěpitelnost - označením myši zapíšete samce
7. poslední dva sloupce jsou určeny pro zápi nutace samice, stejným způsobem, jako u samce
8. v dolní části je záloýka " Generuj" - myší označit a otevře se výsledek páření zvolených jedinců
9. pokud dáte záložku " Zpět", vrátíte se o krok a můžete změnit nastavení páření a opět záložkou "Generuj" dostanete výsledek páření
Takto můžete libovolně zkoušet různé kombinace. Pokud budete potřebovat, můžete zavolat (já vím, asi to bude dražší) já Vám pomohu.
S pozdravem M.Zedlitzer, +420602301384 smajlík

1.1.2015 11:17
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

Ještě jedna věc.
U mutací vázaných na pohlaví označených "se" je u štěpitelnosti sloupeček X1 a X2. Můžete zvolit libovolný, označuje to pouze, jestli jedinec štěpí po samci (X1), nebo po samici (X2). Výsledek je stejný.
Dále udědičnosti intermediální dominance (in) a dominance (do) se uvádí, jeli dominance jednofaktorová (1f) nebo dvoufaktorová (2f).

S pozdravem M.Zedlitzer

1.1.2015 11:26
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

A pokračuji.
Domnívám se, že máte na mysli Alexandra malého. Bílá samice je kombinací modrá a žlutá. To když dáte do kalkulačky, tak opravdu dostanete jak samce, tak samičku modré/štěpitelné na dilute(žlutá).
A takle můžete pokračovat v páření. Vezmete samce či samičku modrá/dilute (žlutá) a doplníte do páru mutaci, jakou chcete. Při vobě zelené (přírodní neoznačujete nic, odpovídající sloupec je čistý. Při přidání zelené dostanete o 1,0 i 0,1 zelená/modrá dilute (žlutá). atd.

S pozdravem M.Zedlitzer

1.1.2015 17:06
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

Dobrý večer.
Protože nechovám alexandry, špatně jsem pochopil Vaše zadání, které jste také dost přesně nezdělil. Byl jsem na to upozorněn chovatelem alexandrů malých. Bylo upřesněno, že žluté mutace jako taková zatím u nás není k dispozici a ža se jedná o lutino (ino). Pak je situace jiná, odchov bude modrý a samec bude ještě štěpit na ino. Poton při páření samce modrý/ino a samice ino, budou odchovy modrá/ino jak z samců, tak samic. Bílá je ve Vašem případě albino = modré lutino. Chce vždy zjistit přesně co máte a pak už stačí zadat do kalkulačky.

Omlouvám se za nepřesnost, ale ze zadání nebylo úplně jasné o jaké mutace jde a já, jak jsem se zmínil alexandry nedělám a neznám. Jen jsem chtěl pomoci s kalkulačkou.

S pozdravem M.Zedlitzer smajlík smajlík smajlík

2.1.2015 09:27
ferko76

XXX.XXX.74.161

Dakujem za detailne vysvetlenie.

Přidejte reakci

Přidat smajlík