Dobry den. Na zahrade nam rostou lany teto rostliny. Myslim si, ze by to mohlo byt nejake proso. Chtela bych Vas poprosit o presne urceni.
Dekuji! Katka
fatyna
napsal(a):
Dobry den. Na zahrade nam rostou lany teto rostliny. Myslim si, ze by to mohlo byt nejake proso. Chtela bych Vas poprosit o presne urceni.
Dekuji! Katka
Souhlasím s předešlým příspěvkem, toto určitě proso není...
Senegalské proso má větší, silnější klasy, proso "obyč" (nevím jak jinak nazvat?) má zase "klásky" slabší...
Pokud se teď někdy dostanu k digi foťáku, určitě vyfotím oba druhy pros, co si "pěstuju"...
fatyna
napsal(a):
Dekuji! Katka
Jak již bylo psáno v příspěvku předemnou, jedná se o jednoletou rostlinu patřící do čeledi lipnicovité - Poaceae, ježatku kuří nohu (Echinochloa crus-galli). Tato tráva bývá také často označována jako "plané proso", protože její obilky proso připomínají. Osobně ji využívám ke krmení, jedná se u výborný doplněk stravy papoušků, který se dá najít prakticky všude. Pouze netrhat u cest a na chemicky ošetřených pozemcích. Zemědělci je považována za obtížný plevel, v bramborářské oblasti je třeba nejrozšířenějším plevelem.
martin1 1
napsal(a):
Jak již bylo psáno v příspěvku předemnou, jedná se o jednoletou rostlinu patřící do čeledi lipnicovité - Poaceae, ježatku kuří nohu (Echinochloa crus-galli). Tato tráva bývá také často označována jako "plané proso", protože její obilky proso připomínají. Osobně ji využívám ke krmení, jedná se u výborný doplněk stravy papoušků, který se dá najít prakticky všude. Pouze netrhat u cest a na chemicky ošetřených pozemcích. Zemědělci je považována za obtížný plevel, v bramborářské oblasti je třeba nejrozšířenějším plevelem.
Hezký den, no já jsem letos vysel na kousek zahrádky klasické proso, které kupuju ve zverimexu a musím říci, že mi vyrostlo právě to, co je tu vyfoceno. Ale ať už je to cokoli, papoušci se do toho rádi zakousnou a nic jim neni. Naopak jim to chutná.
martin1 1
napsal(a):
To na fotografii je zcela určitě ježatka kuří noha, divoce rostoucí rostlina. U ptáků je velice oblíbená, hltají ji jak papoušci, tak kanáři, drobotina, křepelky i holoubci diamantoví. Doporučuju
hifi
napsal(a):
Hezký den, no já jsem letos vysel na kousek zahrádky klasické proso, které kupuju ve zverimexu a musím říci, že mi vyrostlo právě to, co je tu vyfoceno. Ale ať už je to cokoli, papoušci se do toho rádi zakousnou a nic jim neni. Naopak jim to chutná.
Zdravím, jestli jste ve zverimexu koupil proso a vyrostlo toto, tak vás lidově řečeno natáhli. Není možné, že na místě pěstování byla ježatka jako plevel již dříve? Je to jednoletý plevel, který se rozšiřuje semeny. Možné je také zavlečení v kompostu, nebo chlévském hnoji, případně v osivu. U mne v klasickém prosu i v senegalu také hojně proráží, zavčas ji ale vytrhávám a beru ji pro ptáky z míst, kde mi jako plevel nevadí.