Rada u zřejmě utajeného porodu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.1.2015 21:04
sittaj

XXX.XXX.51.211

Zdravím všechny, jak to tak bývá, tak když člověk na tři dny odjede pryč, tak se něco ba farmě stane. Volali mi, že se narodila trojčata, po třech dnech jsem se vrátil domů a koukám dvě běhají kolem jedné mámy a třetí leží a zesláblé. Nikdo porod neviděl, rodilo se v noci ve stádě asi 25 koz. Takže nevíme, zda jsou to trojčata nebo 2+1. Asi pátý den po porodu, jsem si u jedné prvorodičky, která je taky ve stádu všimnul, že má napnuté malé vemínko, po vyzkoušení tam bylo mlezivo, z rodidel kápla jedna žlutá kapka vazkovité konzistence, říkal jsem, bacha, ta asi bude rodit, už je to dva dny a vemínko má měkké, včera měla u rodidel menší asi 1, 5cm dlouhý suchý proužek jakoby krve, břicho tvrdé a vypadá plně... Tak nevím, zda je před porodem, nebo je to matka toho jednoho a už se čistila, ale to mi příjde, že by se zasušila sakra rychle...
Druhý dotaz: to slabší kůzle musím co tři hodiny krmit žaludeční sondou, když jsem ho našel mělo už skoro modrý jazyk a studený čumák, ted po třech dnech už běhá a snad by se to mohlo podařit, ale problém je v tom, že furt skřípe zuby, nevypadá na bolesti, nepomekává, klidně spí, jak se probudí začne, mám dvě varianty - buď si tak říká o žrádlo, nebo ho trochu bolí stolice, má ji jednou za den - je na směsi pro jehňata cca 100-125 po třech hodinách kromě noci, tam je pauza tak pět hodin... Když jsem ji přivezl měla tak 80 dechů za hodinu, dal jsem antibiotika Ultrapen a dnes je skoro na normálu, dále vitamíny a selen. Ale je fakt, že kvuli podezření na zápal plic jsem ji dal domů a je v teple, pak holt budu muset opatrně aklimatizovat na venek... Dnes váží kolem 2750gr.
Co vy na to? Poradíte?

5.1.2015 21:39
roklanka

XXX.XXX.46.72

sittaj napsal(a):
Zdravím všechny, jak to tak bývá, tak když člověk na tři dny odjede pryč, tak se něco ba farmě stane. Volali mi, že se narodila trojčata, po třech dnech jsem se vrátil domů a koukám dvě běhají kolem jedné mámy a třetí leží a zesláblé. Nikdo porod neviděl, rodilo se v noci ve stádě asi 25 koz. Takže nevíme, zda jsou to trojčata nebo 2+1. Asi pátý den po porodu, jsem si u jedné prvorodičky, která je taky ve stádu všimnul, že má napnuté malé vemínko, po vyzkoušení tam bylo mlezivo, z rodidel kápla jedna žlutá kapka vazkovité konzistence, říkal jsem, bacha, ta asi bude rodit, už je to dva dny a vemínko má měkké, včera měla u rodidel menší asi 1, 5cm dlouhý suchý proužek jakoby krve, břicho tvrdé a vypadá plně... Tak nevím, zda je před porodem, nebo je to matka toho jednoho a už se čistila, ale to mi příjde, že by se zasušila sakra rychle...
Druhý dotaz: to slabší kůzle musím co tři hodiny krmit žaludeční sondou, když jsem ho našel mělo už skoro modrý jazyk a studený čumák, ted po třech dnech už běhá a snad by se to mohlo podařit, ale problém je v tom, že furt skřípe zuby, nevypadá na bolesti, nepomekává, klidně spí, jak se probudí začne, mám dvě varianty - buď si tak říká o žrádlo, nebo ho trochu bolí stolice, má ji jednou za den - je na směsi pro jehňata cca 100-125 po třech hodinách kromě noci, tam je pauza tak pět hodin... Když jsem ji přivezl měla tak 80 dechů za hodinu, dal jsem antibiotika Ultrapen a dnes je skoro na normálu, dále vitamíny a selen. Ale je fakt, že kvuli podezření na zápal plic jsem ji dal domů a je v teple, pak holt budu muset opatrně aklimatizovat na venek... Dnes váží kolem 2750gr.
Co vy na to? Poradíte?

Takže kůzleti je asi 5-6 dní a to ho stále krmíte sondou? Nejde ho naučit pít z misky, nebo dudlíku? Kůzleti bych píchla hepagen, kvůli trávení, vyměšovat by mělo častěji. Myslím si, že bude z trojčat a prvnička se teprve připravuje, hlen bude zátka a ta může povolovat déle. Po porodu by měla upatlaný ocas, to by jste asi poznal.

5.1.2015 21:42
kelišová

XXX.XXX.155.253

Já bych řekla že kozena měla trojčata ale těžko říct.Pokud skřípe zuby tak ho určitě něco bolí.Stolice jednou za den je málo.Nevím jak se ředí krmivo pro jehnata ale zkusila bych ho udělat slabší at není tak silné, a když bude mít hlad tak si řekne.Loni jsme tak měli jedno kůzle doma a když jsem v noci zaspala tak to jste měla vidět ten mekot.Držím palečky.

5.1.2015 21:52
sittaj

XXX.XXX.51.211

Já ho krmím sondou proto, že bylo tak slabé, že dost hrozilo vdechnutí a nechtěl jsem riskovat... V minulosti se mi to dost nevyplácelo... Přece jen sonda je bezpečná a rychlá, říkal jsem si, že vydržím s ní tak 4 dny, aby se kůzle dalo do kupy a pak začnu pomalu učit na flašku a pak kýbl. Stolice první byla hustá kaše a hned za tím drobné jak čočka velké bobky rezavé barvy, dnes stejná velikost, občas slepené po cca 5 a vícehnědá barva, ale poměrně suché. To trávení zkusím, ve středu jedu k veterináři, tak od něj vezmu něco na trávení... Dnes jsem ji dal cca po 4, 5 hodinách dohromady 525 ml Mikropovisu, dle návodu dávám na 100ml 20gr, dokonce to občas vážím na váze, abych to měl furt v ruce (lžíci)... Chtěl jsem jet co tři hodiny, ale koza si neříká o mléko, prostě ji zvednu, proběhne se po kuchyni, pravidelně se vymočí, pak dostane dávku, chvilku postojí a pak lehne a spí, cca po 1, 5-2, 5hodině začne vrzat, a začla prvně vrzat po sondě a vrže i při ní, tak si říkám, zda si to nespojila s krmením a místo mečení prostě vrže! :D
Ohledně porodu a 2+1 nebo 3, tam je blbé, že jsem u toho nebyl, pak jsem nejistý a krmič nemá tolik znalostí - ale jak jste říkala špinavý ocas - právě, že nic nemá, ale bylo to už cca 4 dny co jsem ji prvně viděl po porodu a druhá matka od těch dvojčat už taky byla čistá a ani známka po čištění, jen asi 5.den trochu průjem a teď už vše ok... Moc neznámých a nejistot na můj vkus! :d Ale díky za rady.

5.1.2015 21:57
sittaj

XXX.XXX.51.211

Ještě doplnění: teď jsem ji sledoval a spokojeně leží a ono to zas tak není vrzání jako kdyby už něco chroupala, prostě skoro přežvykování, ale shlasitým chroupáním... Vysloveně vrzání ze strany a o sebe to není... Jako kdybych ji už dával zrno...

5.1.2015 23:15
radmy

XXX.XXX.177.34

Přeju kůzleti až se daří. Nepíšete jestli dostalo mlezivo. Podle mě jestli se samo nebylo schopné napít od kozy tak ho nedostalo. Pár kůzlat už jsem vypiplal na flašce, když jsem krmil nějakou i drahou náhražkou tak byly stejně podražené(malé, drobné) a ve výsledku vyhozené peníze. Lepší bylo když jsem je krmil kozím mlékem od jiných koz. Někdy se mi stalo že i pěkné na pohled zdravé kůzle z ničeho nic chcíplo, nedávám to nikam na nějaké zkoumání úmrtí ale myslím si že by to mohlo být nedostatkem mleziva po porodu. Jinak je to kruté ale ztotožňuju se s názorem starého bači - slabé kusy pryč i když sám to nedělám a nesu za to následky.

6.1.2015 00:09
roklanka

XXX.XXX.46.72

Záleží na tom o kolik zvířat se staráte, měla jsem 25 matek a piplání slabých kusů se mi vyplatilo. Ale je pravda, že mám zamražené mlezivo i mléko, náhražky nepoužívám.Podařilo se mi vypiplat i bez mleziva, ale od té doby ho mám stále v mrazáku.Mlezivo se dá na netu koupit, nabízela ho Milada Macháčková na svých stránkách a skoro na každé kozí farmě je v mrazáku, co vím.

6.1.2015 00:30
profesor1

XXX.XXX.192.99

Jestli kadí tak jak popisujete, tak bych řekl že je dehydrované. A to vrzání bude asi po té sondě, jak má podrážděný krk, nebo v důsledku té dehydratace, že má oschlé sliznice v hubě. Taky si dejte pozor, ať kůzle neztratí sací reflex. Před a po sondě bych mu dával cucat aspoň omočený prst nebo cumel v mléce. Já mám na dokrmování takových nedochůdčat cumel s velmi malou dirkou, aby mléko z flašky neteklo a nedošlo k tomu vdechnutí. Držím palce, je to hrozná piplačka. Každý rok si říkám že se na takové piplání vykašlu. Ale stejně mě to nikdy nedá, abych se nepokusil o záchranu nějakého takového prcka.

6.1.2015 15:49
sittaj

XXX.XXX.51.211

Já bych se na to taky vykašlal, kde jsou ty doby, kdy jsem rovnal nohy v dlaze a krmil kůzlata bez sacího reflexu, ale tohle jsem vzal na milost, protože se snažilo a mělo sací reflex. Podle mě taky nedostalo mlezivo, dnes jsem pro něj byl u veterináře a nepřišlo jim, dostal jsem probiotika, dal jsem 1ml před krmením (budu opakovat), prý by to mělo zlepšit vylučování stolice, dnes stolice až kolem 14:00, hodně, ale suché bobky a už hnědé, uvidíme, jak se to zlepší po těch probioticích Entero - Mulgat. S tím, že nedostalo mlezivo počítám, ale už se zlepšuje a uvidíme, jak zvládne ty krize s přechodem a pod. Ale je to koza a snaží se, tak se snažím taky...
Jinak si myslím, že jsem dneska našel možná její mámu - propadlé a měkké břicho, trochu upatlaný ocas a ve vemeni tak litr mléka - né mlezivo. Odstavil jsem a dal k té matce u dvojčat, aby se na ní vrhly a snad ji budou pít a vynahradí si tak mléko od své, která ho má málo. Nadojil jsem i pro její dceru a budu krmit mlékem...
Kdybych někdy trochu přeskakoval témata, tak se omlouvám, ale mám tryskomyš - jak říká manželka...
Jinak všem samořejmě děkuji za rady!

6.1.2015 15:50
sittaj

XXX.XXX.51.211

Jinak zítra ke mně přijede pán z Bodit Tachov a bude nabízet krmení a výživu, říkal jsem mu, že potřebuji pro kůzlata a pro mámy pro laktaci i pro přípravu před ní. Máte někdo nějakou radu, ať se ho na to zeptám?

6.1.2015 17:37
roklanka

XXX.XXX.45.128

Pokud je to její matka, máte zdroj mléka, stejně bych oddojovala večer i matku dvojčat, abych měla do zásoby mléko. Znám chovatelku, která si nemůže vynachválit ovikvas, já směsi míchám sama, nekupuji, takže neporadím. Pokud krmíte náhražkou, tak nebude mít žlutou mléčnou stolici, i když je vyvážená s mlékem to nemá co dělat. Někdy se kůzlata po náhražce přifukují, kdyby se vám to stalo, nebojte se do ní nalít panáka oleje, nic se nestane a olej srazí pěnu.

6.1.2015 18:03
sittaj

XXX.XXX.51.211

Radil jsem se ted s veterinářem a říkal, že už nemá smysl dávat kůzleti po pěti dnech Colostrum - náhražka mleziva, protože se velmi rychle po porodu uzavírá sliznice, která tyto věci z mleziva přijímá... Prý naopak by kůzle mohlo dostat průjem. Co vy na to?
Jinak phledně oddojení od matky s dvojčaty - tady není šance, protože je totálně vypitá, málo nastartovala a kůzlata jí neustále vypíjejí.

6.1.2015 20:44
kelišová

XXX.XXX.155.253

Tím že kůzle má dostat mlezivo co nejdříve po porodu bych souhlasila z veterinářem a už ho nepodávala.Škoda že nemá koza dost mléka.Nemáte třeba někoho v okolí kdo by půjčil?

6.1.2015 21:10
sittaj

XXX.XXX.51.211

No ono, já mám přes 20 koz v očekávání, ale holt byla první... Ale ted jak jsem našel tu druhou matku, budu brát od ní a tak to bude snad lepší. Jinak dnes kozička měla bobky už tak třikrát za den, tak snad se to zlepšuje, běhá po kuchyni a občas už i poskočí a pohodí rozverně hlavou, uvidíme...
P.S.: ted na mě manželka pokřykuje z kuchyně, že už snad stačilo, že zase další hroudy... Píšu si každý den poctivě všechny úkony a dávky léků a krmiva, tak to pak klidně sem dám, třeba to někomu pomůže... Ale ještě to nechci zakřiknout...

6.1.2015 21:28
kelišová

XXX.XXX.155.253

Jak už hopká po kuchyni tak snad už to bude dobré.Když bude kozí mléko a přes cumel tak se bobíky sami spraví.Bude sát pozvolna a stíhat trávit, tou sondou je to přece jenom takové narychlo.Uvidíte a hlavně pište at víme jak se daří.

6.1.2015 22:35
sittaj

XXX.XXX.51.211

Jde zde nějak upravovat příspěvky, mám nahoře ve slově pokřikovat tvrdé y! Ani nevím, jak se tam dostalo...

6.1.2015 22:59
roklanka

XXX.XXX.45.128

sittaj napsal(a):
Radil jsem se ted s veterinářem a říkal, že už nemá smysl dávat kůzleti po pěti dnech Colostrum - náhražka mleziva, protože se velmi rychle po porodu uzavírá sliznice, která tyto věci z mleziva přijímá... Prý naopak by kůzle mohlo dostat průjem. Co vy na to?
Jinak phledně oddojení od matky s dvojčaty - tady není šance, protože je totálně vypitá, málo nastartovala a kůzlata jí neustále vypíjejí.

Mlezivo má smysl u novorozence, do 6 hod po porodu, říká se, že rozlepuje střeva . Ale látky v něm obsažené se krátce po porodu vstřebavají stěnou střev, po 6 hodinách už prochází zažíváním. Obsahuje mnoho látek, které chrání kůzle, startuje imunitu.Takže podáváním později paradoxně můžete ublížit, neboť průjem je u mláďat život ohrožující.
Nevím, jaké máte kozy a jak je krmíte, ale matky by měly dostávat 6týdnů před porody příkrmy, aby dobře nasadily na mléko.

7.1.2015 11:54
kelišová

XXX.XXX.155.253

sittaj napsal(a):
Jde zde nějak upravovat příspěvky, mám nahoře ve slově pokřikovat tvrdé y! Ani nevím, jak se tam dostalo...

Upravovat nelze.Vůbec to neřešte, to se snad stane každému v zápalu psaní.

8.1.2015 12:15
sittaj

XXX.XXX.142.221

Tak po dvou dnech stav stejný, koza poměrně aktivní, pije sondou, dva dny se snažíme ji naučit na flašku, ale jak tady bylo správně řečeno, ztratila sací reflex, zkoušíme i namočený kapesník, zatím je rekord 30ml za 15minut práce, problém je v tom, že i odmítá polykat, prostě se rychle naučila na to, že dostane sondu a lehne si na záda a čeká, až ji napustím... Nějaká rada? Ještě mi doporučili mléčné granulky, prý josu už od sedmi dnů... Ted váhám, zda jí prostě nechat vyhladovět - klidně vydrží 8 hodin a ani nemekne, nebo to neriskovat a kombinovat sondu a pokusy s flaškou...

8.1.2015 14:08
roklanka

XXX.XXX.45.128

Zkusila bych jí mírně vyhladovět a pak misku, někteří velkochovatelé tak učí kůzlata, která odstavují hned po porodech. Pokud jsem odchovávala v kuchyni, po týdnu už mělo kůzle k dispozici košík se senem na žužlání, granulky můžete zkusit také, ty já nekupuji. Já dávám tenounké plátky zeleniny, ale je to jk s miminem, víc je toho n zemi

8.1.2015 14:28
sittaj

XXX.XXX.142.221

Jj, je pravda, že už běhá po kuchyni a ožužlává co najde, obzvláště pak i slámu z podestýlky v bedně. Seno zkusím, ale je to mizera líná...

9.1.2015 19:32
sittaj

XXX.XXX.51.211

Tak včera to byl boj, od rána na flašce, držen jazyk, nepolyká, maximum po deseti minutách 20ml. Oba dva zpoceni. Večer už polyká, ale musí být dudlík průtočný, aby nemusela sát - to ještě neumí, maximální výkon večer cca 40 a tak na noc nakrmena sondou, dnes ráno na start sonda do bříška a pak přes den striktně na flašce, večer už jen přidržuji hlavu, žádné prsty v tlamě a s odpočinky dá 80 narát, pak usne, asi vyčerpáním. Ale pokrok tam je! Zeptám se, je jí deset dní, kolik by měla za den vypít? Už jsem dal i drobné seno do kuchyně, zatím bez reakce...

9.1.2015 19:46
sittaj

XXX.XXX.51.211

Jinak 5.den (den po odběru z farmy, kdy přišla s modrým jazykem a studeným čumákem) měla 2550gr. Dnes 10.den 3010gr.

9.1.2015 19:46
roklanka

XXX.XXX.45.128

10 denní kůzle cca 150 - 250ml 4x denně, víc jsem nedávala.Je to kus od kusu.Ale to byla kůzlata s vyvinutým sacím reflexem, nebo velmi brzo naskočeným. Musíte vydržet, když vás bude ožužlávat, dejte jí stébl do tlamky, někdo jí to musí naučit.

10.1.2015 18:48
sittaj

XXX.XXX.51.211

Dneska ráno 130ml. Flaškou, pak přes den po zhruba 100ml. Večer už vypila na jeden zátah 220ml.

10.1.2015 19:04
roklanka

XXX.XXX.45.128

sittaj napsal(a):
Dneska ráno 130ml. Flaškou, pak přes den po zhruba 100ml. Večer už vypila na jeden zátah 220ml.

Paráda

10.1.2015 21:14
sittaj

XXX.XXX.51.211

Akorát že nesaje, ale dudlík s větší dírou pokusuje a tím teče, trvá to stejně dlouho jako kdyby sála, tak to neřeším, třeba časem začne sama od sebe.

10.1.2015 22:00
roklanka

XXX.XXX.45.128

A ještě vrže zubama? To sání bych taky neřešila, stejně jí později nic jiného nezbyde, než se pak naučit pít z nádob vodu.

11.1.2015 14:26
sittaj

XXX.XXX.51.211

Už tolik nevrže, za včerejšek vypila kolem 970ml. Dnes ráno trochu bez chuti, asi přežraná, dal jsem ještě jednou probiotika a nenutím ji. Jinak jak jsme se bavili o koze, kterou jsem podezříval z utajeného porodu - jak měla výtok a narvané vemeno mlezivem, tak dnes v 11:00 porodila, sice kozlík a jedináček, ale porodila... Takže tu zátku klidně koza vytlačí i 6dní dopředu...

11.1.2015 14:47
roklanka

XXX.XXX.45.128

Moje zkušenost je, že i 14 dní před porodem se může uvolňovat zátka. Není dobré nutit do pití, je třeba aby kůzle vytrávilo. Někdy mi i ti největší žrouti vzali jen 100ml, i když už brali celou flašku a bývali by chtělli ještě. Je dobré se řídit vitalitou kůzlete a ne kolik momentálně vypije, důležitý je, že pije a je veselý.

11.1.2015 18:13
awery

XXX.XXX.171.2

Super, děkuji za všechny za zpravodajství a detailní rozpis, jak se kůzleti daří a jak co děláte a jaký to má efekt. Každý den se jdu podívat, co je u vás nového a moc se těším, co se dočtu. Ať se daří i nadále

12.1.2015 09:42
sittaj

XXX.XXX.142.221

Včera za den dostala méně, někde kolem 720, ale strašně aktivní skáče a stolici i 6x denně, takže zatím ok. Mezitím se včerejši kůzle, kterému ještě teď ráno nebyl den, dostalo do problémů, ráno příjdu, kůzle zticha, stojí, ale pod ocasem a trochu na ocase černý skoro průjem, už ale osycha, můhla by to být tak silná smolka? Včera jsem koze odpoledne oddojil z jednoho narvaného struku mlezivo a dal kůzleti 50ml do žalzdku, abych měl jistotu, že se napilo- trošku mě zarazilo, že to nemělo typickou kozistenci mleziva - žluté a husté, ale spíš už se to blížilo mléku, mohl by být tohle problém, že koza přešla rychleji na mléko? Před zhruba sedmi, jak jsem psal, že jsem měl na ní podezření, že utajila porod, jsem ji šahal na vemeno a mělo ho narvané, trošku - vysloveně trošku jsem odstříknul do dlaně a bylo tam mlezivo, myslíte, že je možné, že by i tenhle minimální zásah spustil už přeměnu na mléko? Časově by to zhruba odpovídalo, ale dělám to u kontrol běžně a nikdy se mi to nestalo... Jinak pokud bude kůzle mít s průjmem dál problém, co nasadit? Ráno sice stálo, silné, břicho poměrně plné, krásná srst, ale trochu malé oči, jako kdyby je hmouřilo a moc se nehýbe, máma u něj leží, stojí, celkově se mu věnuje, ale naposled jsem ho viděl pít po porodu a pak už jsem neměl štěstí, abych mohl jisto jistě říct, že pije. Dnes měla koza poměrně narvané vemínko, ale jak jsem psal, příjde mi, že kůzle mělo plné břicho...

12.1.2015 10:19
roklanka

XXX.XXX.45.36

Jestli to kůzleti neteklo na nohy, ale vytvořilo to černou mazlavou hmotu, je to smolka. Některé kozy to neočistí a je třeba to umýt. Mlezivo má různé konzistence od netekoucí, velmi husté tekutiny, konzistenci medu, až po pouze nažloutlé mléko. Tím, že jste odstříkl, jste jen otevřel struk, na tvorbu mleziva to nemá vliv. Některá kůzlata nejsou vidět u vemena, pijí natajňačku, důležité je kontrolovat břicho. I vitalita kůzlat je různá, některé skotačí pár hodin po porodu, jiná jen pijí a spí a skotačit začnou pozděli, klidně i po týdnu.
Pokud koza hůř očišťuje kůzle může se stát, že i žlutá stolice, která je taky mazlavá (ze začátku) vytvoří koláč podd ocasem a hůř se kůzleti vyprazdňuje, je třeba to kontrolovat, upraví se to samo.

12.1.2015 11:18
sittaj

XXX.XXX.142.221

Ano, tak jste mi potvrdila můj názor, děkuji uctivě za radu, mě jen trochu zarazila ta barva - černá. Kůzle umeji, to jsem měl stejně v plánu. Jinak když už Vás mám na telefonu - , zeptám se z jiného soudku, trochu mimo - dle zkušeností trochu předpokládám, že děláte i sýry, já už taky asi 7let, ale letos bych chtěl zkusit z kravského našeho mléka máslo, nikde nemůžu najít diskuzi na toto téma, máte nějakou a pokud ano prozradíte jakou a zda jste s pokojena? Ptám se proto, že ty levnější pracují na systému šlehače, mě by se líbila raději kolébka, ale nesehnal jsem žádnou pod 20tisíc, což je na mě dost...

12.1.2015 11:43
roklanka

XXX.XXX.45.36

Sýry (kozí) dělám, zakoupila jsem si i odstředivku na mléko, abych mohla udělat kozí máslo, ale zatím k tomu nedošlo, smetana byla vždy vpita a nebylo z čeho. Něznám nikoho, kdo by měl kolébkovou máselnici, buď používají šlehač, nebo ruskou máselnici, která je na stejném principu. Takže vám neporadím.

12.1.2015 11:52
roklanka

XXX.XXX.45.36

Jinak Na fb jsou skupiny, Výroba sýra, Sýrar, možná tam se zeptejte. Krávu nemám a kozí mléko zpracovávám na sýry, řecký jogurt, tvaroh a od loňska smetanu (pro sebe) a doufám, že se letos zadaří i to máslo pro domácí potřebu.

12.1.2015 13:42
sittaj

XXX.XXX.142.221

Děkuji, zeptám se. Já dělám čerstvé žervé, pak poloměkký slanější - já mu říkám salátový, pak tvrdší bílý, z něj uzený, nebo dlouho zrající - 6měsíců, a cottage. Letos chci najet na kravské sýry - dělám tvaroh, jogurt, tvrdý uzený a dlouho zrající a plánuji Munster a máslo...
Je možné, že když to kůzle má menší oči - nemá je zatím vysloveně kulaté, jak mají kozy, že by bylo slepé? Když ho vezmu a dám do prostřed výběhu, kde je jen on a dvě matky a dvojčata kozičky, tak mečí jak vzteklý, nehýbe se, jen se točí předníma a když se ozve máma tak se šourá k ní? Jako kdyby měl problém chodit na zadní, hybnost normální, ale čtyři kroky a přestávka.
Když chytnu kozu - má neteklé vemeno, raději odstříkávám a zamražuji - tak si kůzle dvakrát cucne a nechce. Břicho už nemá tolik naplněné. Kolik je kapacita žaludku u jednodenního kůzlete? Že bych ho odpoledne přikrmil...

12.1.2015 14:14
roklanka

XXX.XXX.45.36

Se slepým kůzletem od narození jsem se ještě nesetkala, ale to co popisujete je divné.Pokud vezmete kůzle pod břichem a neprohmátnete až k páteři, tak pije a nechala bych to na kůzleti. Zkusila bych baterkou reakci oka. Můžete mu dát selen na povzbuzení. Jaké kozy chováte? Pokud potřebuje odpočinek po pár krocích, může tam být i srdeční vada. Kapacitu žaludku jsem nikdy nezkoumala, odhaduju příjem tak 300 - 500ml první druhý den, ale je to jen můj laický odhad.

12.1.2015 14:24
lilo

XXX.XXX.201.210

sittaj napsal(a):
Ano, tak jste mi potvrdila můj názor, děkuji uctivě za radu, mě jen trochu zarazila ta barva - černá. Kůzle umeji, to jsem měl stejně v plánu. Jinak když už Vás mám na telefonu - , zeptám se z jiného soudku, trochu mimo - dle zkušeností trochu předpokládám, že děláte i sýry, já už taky asi 7let, ale letos bych chtěl zkusit z kravského našeho mléka máslo, nikde nemůžu najít diskuzi na toto téma, máte nějakou a pokud ano prozradíte jakou a zda jste s pokojena? Ptám se proto, že ty levnější pracují na systému šlehače, mě by se líbila raději kolébka, ale nesehnal jsem žádnou pod 20tisíc, což je na mě dost...

Dobry den, docela hezke pocteni o ruznem i o vyrobe masla je tady... Http://conovehonakopci.cz/ a pokud mate zajem o maselnici...tak http://www.motorsich.com/rus/products/consumers/separators/..

12.1.2015 16:03
sittaj

XXX.XXX.142.221

Chovám bílé české, zatím nejsem v plemenitbě, snad letos poprvé nakoupím kozičky s původem. Mám takovou směsku a teď mi rodí právě ta část stádá, kterou jsem letos dokoupil a ještě neznám. Tohle byla prvorodička, ale z dobrého chovu...

12.1.2015 16:04
sittaj

XXX.XXX.142.221

A kůzleti když prošahám žaludek, tak ho má takový poloplný a určitě nešáhnu na páteř, spíš mi příjde, že je hodně velké na prvorodičku, tak aby ho při porodu neskřípla. Vydržím a uvidíme...

12.1.2015 16:17
roklanka

XXX.XXX.45.36

sittaj napsal(a):
Chovám bílé české, zatím nejsem v plemenitbě, snad letos poprvé nakoupím kozičky s původem. Mám takovou směsku a teď mi rodí právě ta část stádá, kterou jsem letos dokoupil a ještě neznám. Tohle byla prvorodička, ale z dobrého chovu...

Ptám se proto, jestli to není nubije. Je to velkej hit a tam jsou někdy problémy s nedostatkem jodu.

12.1.2015 16:50
sittaj

XXX.XXX.142.221

Neee, Nubijky nechci, to je formule jedna, sice asi dobrá dojnice, ale v mých podmínkách zatím nereálné, ale ani bych je nechtěl, pro mě na český dvorek patří česká koza, buď bílá, nebo hnědá. A malému jsme po porodu dal vitamíny a selen, to dělám automaticky, máme tady problém se selenem...
Jinak teď mi hlásil krmič, že leží pod jeslemi, je zticha a matka je u něj. Tak si myslím, že kdyby měl hlad, tak by řval... Ohledně srdeční vady: když ho držím, tak tepe jak o život, nevím, jak má kůzle frekvenci po porodu, nebo zda není vystrašený, že ho držím...

12.1.2015 20:47
sittaj

XXX.XXX.51.211

Tak abyste taky viděli, koho tady zachraňujeme, přidávám dnešní foto koziny z domova, ještě je drobná, ale už má narovnané i jedno přiskřípnuté ucho a veselý výraz. Dneska při vážení 3360gr. Před krmením...

12.1.2015 20:49
roklanka

XXX.XXX.45.36

Hezkej prcek.

12.1.2015 21:38
sittaj

XXX.XXX.51.211

awery napsal(a):
Super, děkuji za všechny za zpravodajství a detailní rozpis, jak se kůzleti daří a jak co děláte a jaký to má efekt. Každý den se jdu podívat, co je u vás nového a moc se těším, co se dočtu. Ať se daří i nadále

Není zač, jsem rád, že to aspoň někdo čte a třeba se taky poučí, chovám kozy už nějaký čas a furt se člověk učí...

12.1.2015 22:33
profesor1

XXX.XXX.192.99

Supeeeeer, já to vždycky říkal, že kozám vyhovuje plovočka (nebo aspoň imitace ).

12.1.2015 22:48
sittaj

XXX.XXX.51.211

Lino je lino, v kuchyni a na tyhle případy jedinečné!

13.1.2015 09:33
sittaj

XXX.XXX.142.221

Tak ráno jsem přišel do stáje a kozlík byl mrtvý. Když jsem nad tím přemýšlel, tak pro mě přijatelná varianta je to, že když jsem ho porovnal s 12.denními dvojčaty, tak byl větší a mohutnější, máma byla prvorodička a protože měl problémy se zadními nohami, tak se mi zdá, že ho mohla při porodu skřípnout a proto se to stalo. Letos teda zatím, žádná sláva ty porody...

13.1.2015 11:11
roklanka

XXX.XXX.45.36

Nechci vám brát iluze, ale přiskřípnutí bych nehádala, nikdy jsem o něm neslyšela. Mohl se napít více plodovky, když jste u porodu nebyl, nevíte jak šel na svět, mohl pozadu a je to hned. Vím, ře ztráty člověka mrzí, ale na druhou stranu máte teď mléko pro kozičku, kozlík nebyl fit, oči se vám nezdály, špatně chodil (neměl je překloubené?) a stejně by byl akorát na maso. Prostě všechno zlý, je k něčemu dobrý.

13.1.2015 11:20
sittaj

XXX.XXX.142.221

A tak to beru i já, je to sice kruté, ale máte pravdu, byl to kozlík, koza pustila pěkně vemeno, mléka snad bude dost, tak aspoň nějaké pozotivum. U porodu jsem nebyl, mohl se i napít, byl velký, tak asi jako prvorodička měla problémy a mohl se i napít... Holt je to příroda. Nohy překloubené neměl, to jsem kontroloval... Teď už to nevyřeším, další porod bude od znova a snad s lepším výsledkem... I když by to asi byl problém se zavedením, tak normálně uvažuji o kameře do stájí, vždycky jsem tomu moc nefandil, ale když pak člověk vidí, že kůzle pije a kouká na to u počítače a nerušího, tak je to dobrý... Popřemýšlím...

13.1.2015 12:39
roklanka

XXX.XXX.45.36

Kamera v chlívku je dobrá věc.Dá se předejít spoustě problémů.Před dvěma lety jsem sledovala porod kozy na druhém konci republiky a chovatelka se mnou radila.Člověk nemusí stresovat prvničky svou přítomností a může zasáhnout, pokud je třeba.Obzvlášť pokud je chlívek vzdálen od domu. Já mám propojenou chalupu se stodolou, kde jsou kozy, takže mohu v pantoflích a suchou nohou.Kdybych byla mladší, už by tu byla.

13.1.2015 17:55
sittaj

XXX.XXX.51.211

Dneska jsme využili pěkného počasí a všechny kůzlata šly aspon na 20 minut ven s matkami, poprvé a pěkně si to užila!

7.3.2015 12:01
sittaj

XXX.XXX.142.221

Tak pokračování: nebudu to přepisovat, ještě jsem založil jedno téma, abych měl co nejrychlejší reakci, tak omluvte sloh:

Zdravím všechny. Před čtyřmi dny jsem odstavil kozičku, která byla vychována první měsíc na umělém mléce - máma nepřijala. Zřejmě se nenapila mleziva. Po měsíci dána do stáda, pila od náhradní matky, vyrostla nejlépe ze všech. Teď po cca 10týdnech jsem začal odstavovat. Přes den u mámy na mléko a v noci odstavit do samotného boxu - má tam vodu, seno a granule pro kůzlata. Protože mám problém s kokcidiemi, tak jsem tři dny podával přípravek proti kokcidiím - ale jen přírodní - prevence. Dnes po čtarech dnech, má vodnatý průjem. Dal jsem edniaron před hodinou. Myslím si, že je to kvuli tomu mlezivu - i když to jsem se snažil nahradit probiotikem... Co byste poradili proti průjmu? Děkuji Jindřich Sitta.

7.3.2015 12:02
sittaj

XXX.XXX.142.221

Jedná se o tu kozičku, kterou jsme tady řešili, narostla nejlépe ze všech a teď při chytání byla čila a rychlá, měl jsem problém ji chytit...

7.3.2015 12:28
sittaj

XXX.XXX.142.221

A je odčervená 6. a 9. týden...

Přidejte reakci

Přidat smajlík