Chtěl bych se zeptat jakou formou je lepší krmit jádro. Mým 5 ovcím přidávám do krmné dávky trochu granulí. Jen přes zimu a to jen asi 5 dkg/ks. Těsně před porodem a při laktaci pak cca 15 dkg. Z granulí bych chtěl přejít na obilí (asi ječmen), příjde mi to takové "přírodnější", než je cpát nějakýma umělotinama a je to taky o dost levnější. Je lepší ječmen, nebo oves? Jaké množství dáváte a na co si dát pozor? Udávané množství 0, 5 kg/ks u březích bahnic mě přijde strašně moc. Taky jsem slyšel, že jádro někdo nedává vůbec.
Nemám zkušenosti s granulemi takže ani nevím jaké látky prospěšné pro ovce obsahují. Nicméně pokud jsou prospěšné, tak se určitě nacházejí i ve formě kvalitního lizu. Já osobně ovcím dávám oves, ječmen nemám ozkoušen. Ale vím, že oves jsou kalorie a ječmen je na sílu. Oves dávám beranovi před skákáním aby byl ve formě, protože pak ztrácí i na váze. Oves se nedoporučuje u ovcí které jsou v březí a to z toho důvodu, že by mohlo dojít k přetučnění a o to by bylo bahnění komplikovanější. Ze začátku jsem měl problémy, že se ovce přežírali, až se dusili. Takže jsem dával menší množství, (hlavně teď přes zimu) 1 za 14 dní.
Http://www.zootechnika.cz/clanky/chov-skotu/krmiva-a-krmeni-skotu/jadrna-krmiva.html
hezky prehled toho co je mozne krmit...
Dobrý den, ovcím zrno nedáváme i když vím, že ho milují. Jehňata nám rostli dobře jenom na pastvě. Jsem proti granulím. Mám špatné zkušenosti u Burských koz. Kozy, které byly odchované na granulích, když dáte na pastvu a dáte klasický příkrm, tak přestanou růst a kozlata taky nic moc.