Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o pomoc, jestli máte skušenosti, nebo o dobrou radu co by to mohlo být. Moje ovečka (2, 5 roku) koncem září začala trochu hlasitěji dýchat a rozšiřovat víc nozdry, ale jinak byla v pořádku, hezky žrala, proběhla se s ostaními. Asi měsíc na to, to už byla ve čtvrtém měsíci gravidity začala zrychleně dýchat a chodit poslední, a když jsme přišli do ohrady cca (150 m) byla zadýchaná, (většinou půl cesty utíkají). Připisovala jsem to, že je to díky vysoké graviditě a tomu, že si na jídle neodpřeje. Večer se opakovalo to samé, ale k misce s jablky vždy přiběhla a nenechala se vytlačit. Na konci listopadu se jí narodila krásná ovečka, a ona přestala zrychleně dýchat a zdála se mi být normální. Po měsíci se to začalo opakovat, špatné dýchání s tím že má zrychlenou činnost srdce, když se jí chytnu citím jak ji buší. Veterinář jí včera píchnul antibiotika zda nemá choré plíce, ale potom se to jenom zhoršilo. Ráno už nechtěla žrát, a jenom stála a dívala se, dýchala o hodně víc. Poobědě tedy už si vzala i kousek chleba, napila se a vzala si trochu sena, dych se trochu sklidnil.
Její matka na stejné příznaky uhynula před rokem, jenom s rozdílem že jí teklo z očí a hodně kašlala, měla skleněnej výraz, většinou stála a někam se dívala, co tahle ta nemá a zapájí se i mezi ostatní.Veterináři u jjejí matky skusili různé léky ale nic nepomohlo. Bylo jich u ní víc, a žádný nepomohl.
Jestli něco víte, prosím o radu, já už fakt nevím co mám s ní dělat.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, já přímo s tímto nemám ve svém chovu zkušenosti ale to co popisujete, časté změny stavu, zlepšení, zhoršení, , dědičnost" po matce, podobnost s problémem matky, to všechno ukazuje na to, že to bude plicní červivost! Myslím, že máte ve stádě plicní červivost. Dohledejte si na netu a informujte, pokuste se podložit svůj názor veterináři, třeba se chytne!
Děkuji Vám všem za užitečné rady :) a odkazy :)
teď jsem se dívala na tu plicní červivost - (na ni byla přeléčována její matka, možná že to měla ale bylo už pozdě, už byla na tom moc špatně když jí dali na to léky) a objevila jsem tam i srdeční červivost, která by tomu odpovídala. Hned zítra ráno vše zkonzultujeme s vet. Nerada bych o ní přišla, je jak pejsek, poslouchá i na jméno.
Také se přikláním k názoru, že by se mohlo jednat o plicnivky. Můžete zkusit jednoduchý
test. Seberte od nemocné ovce bobky, dejte je do sklenice a zalejte vodou. Larvy
plicnivek z trusu vylezou do vody. Případně pošlete trus na koprologický rozbor do
laboratoře svu.
Pokud se plicnivky potvrdí, mám radu od zkušeného veterináře (chovatele koz) jak
je účinně potlačit. Podle něho je nejůčinnější odčervení Aldifalem a to při použití
dvojnásobné přdepsané dávky po tři dny, po dvaceti čtyřech hodinách.
Při velkém napadení je vhodné podat i antibiotika, protože silně poškozené plíce
snadno napadnou i další choroby vytvářející záněty plic. V nejhorším případě se
může přidat pasteurellóza. Ta se projevuje nejčastěji v letních vedrech, nebo za
jarního a podzimního sychravého počasí. Projevuje se těžkým dýcháním, kašlem,
výtokem hlenu z nozder i slzením očí.
Jestli se z koprologického rozboru potvrdí plicnivky, bude potřeba odčervit všechny
ovce a následně provádět občas rozbory trusu, protože s plicnivkama to je také
nekonečný příběh, jako s tasemnicí.