Dobrý den, mám týdenní jehňata pod matkou, ale ta skoro mléko nemá a tak přikrmujem kozím mlékem a dnes by měla přijít náhražka. Nášel jsem tu hodně názorů na jednotlivé dávky a intervaly mezi kojením ale nejsem si jistý co z toho můžu použít. Je to můj první odchov na flašce, tak mám strach abych něco nepokazil. Moc děkuji za rady.
Dobry den, ja jsem loni odchovavala srnecka... Dostala jsem ho jako asi tridenniho... Odchovavala jsem kozim mlekem... Tak treba vam to k necemu bude... Mela jsem klasicky detsky dudak z kojenecke lahvicky a ten jsem narazila na pullitrovou petflasku, mleko ohrala na 39st. A slo se krmit.. Davka mleka byla zhruba 150 az 200ml... A krmeni v prvnim tydnu co 3 az 4 hodiny... Nikdy to nevypil...zkratka dostaval atlibitum... Kdyz davku vypil jeste jsem treba deci pridelala... V druhem tydnu jsem ho krmila uz jen pres den a na noc s vetsi davkou...dalsi tydny se davky zvysovaly a frekvence krmeni snizovala.. ono se do toho rychle dostanete.. Nejen vy ale i jehnatka, kuzlatka, a drobot kterou piplate... Kdyz budete sledovat jak je krmi jejich matky tak uvidite ze jako malinke sotva kvivkne tak ho necha ale cim je vetsi tim mene casto se necha bud ho zkopne nebo lezi prezvykuje a tudis mlade nema sanci... dulezite je mit mleko ve spravne teplote a v cistote, nenechat jehnata prochadnout, u srnce to navic bylo tezke v tom ze se musi masirovat vyprazdneni stolice a moci v okoli genitalu a konecniku, sam se nevyprazdni do veku asi trech tydnu...
Jak jste zjistila, že ovce má málo mléka, jehňata nepřibírají ? Někdy je to pouhé zdání, vemeno je prázdné, ale je vypité a mláďatům to stačí. Pokud budete dokrmovat, dbejte vždy na správnou teplotu mléka, či náhražky (39st), množství je rozdílné od 150 -250ml by mohlo vypít týdenní jehně.Krmila bych je třikrát denně, aby nedaly přednost flašce, před matkou.