Tak přidávám fotky tý naší holky(ušatý)
Klidně vkládejte i Vy všichni fotky Vašich kozenek s ratolestmi, vždyť je to radost a krása, tak proč se nepodělit s ostatními, budu společně s Vámi postupně přidávat fota, jak holky rostou, a přál bych si, aby i Vy jste postupně vkládali, ať je čím se kochat, a třeba i toto vlákno bude mít tak moc příspěvků jako:(Naše bílá těhule Sněhurka), těším se Jonny!
Tak hlásím smutnou zprávu, kozlátko Růženka, se dožila pouze 24 hodin, dopoledne nám zemřela, ještě o půlnoci byla v chlévě v pořádku, ale ráno měla šílený průjem a nebyla schopna se postavit na nohy, šlo to rychle, byla zesláblá, ale nechápu to, byla dost napitá...Co teď, nechci Sněhurku zasušovat, jak nejlépe rozdojit?, kolikrát denně?, času mám dost.Ona ale nejspíš potvůrka zadržuje mléko pro kůzle, které už není, protože, když jsem ve 13 hodin podojil asi 0, 8 l, cítil jsem, že ve vemeni jistě ještě tak 0, 5 až 0, 8 l je, ale do struků to prostě nepustí, takže(nebyl to takový ten vydojený hadr, spíš takové kulové tužší vemeno, v půl čtvrté, tzn. Za 2, 5 hodiny najednou zase dala 0, 3l, takže asi zadržuje že?Ikdyž vemeno masíruji a jako jemně drcnu, nepustí, poradíte tedy někdo jak co nejlépe rozdojovat, aby pěkně nasadila mléko?Máte někdo nápad? Jony
jonny
napsal(a):
Tak hlásím smutnou zprávu, kozlátko Růženka, se dožila pouze 24 hodin, dopoledne nám zemřela, ještě o půlnoci byla v chlévě v pořádku, ale ráno měla šílený průjem a nebyla schopna se postavit na nohy, šlo to rychle, byla zesláblá, ale nechápu to, byla dost napitá...Co teď, nechci Sněhurku zasušovat, jak nejlépe rozdojit?, kolikrát denně?, času mám dost.Ona ale nejspíš potvůrka zadržuje mléko pro kůzle, které už není, protože, když jsem ve 13 hodin podojil asi 0, 8 l, cítil jsem, že ve vemeni jistě ještě tak 0, 5 až 0, 8 l je, ale do struků to prostě nepustí, takže(nebyl to takový ten vydojený hadr, spíš takové kulové tužší vemeno, v půl čtvrté, tzn. Za 2, 5 hodiny najednou zase dala 0, 3l, takže asi zadržuje že?Ikdyž vemeno masíruji a jako jemně drcnu, nepustí, poradíte tedy někdo jak co nejlépe rozdojovat, aby pěkně nasadila mléko?Máte někdo nápad? Jony
Oj to je smutny... Ale zivot plyne... A k nemu patri i takove veci... Nejvetsi odbornik na tohle je Roklanka... Ale logicky bych rozdojovala velmi pravidelnym intervalem dojeni mysim ze pro zacatek vice jak trikrat denne, zalezi na vas na tom jakou mate praxi a techniku dojeni a koik tomu dokazete obetovat casu... Nektere kozy maji masitejsi vemeno a tak se muze zdat ze v nem je jeste mleko... ale jestli opravdu tam mleko je... Tak ja do toho veminka tak jako zduchnu rychlym pohymem ruky...jednou nebo dvakrat za sebou tak jako to delavaji hlavickou kuzlatka pri kojeni, proste je potreba vyvolat ten feflex, kdy ona to mliko pusti... Take normalne krmte jako laktujici kozu, bohatou pestrou stravu dostatek jadra, jestli chcete podporit aby trochu pila delejte lehce slany teply napoj a lneny seminko... Jinak uz nevim, ale nevzdavejte to... Zvast ted na zacatku... Mejte se dobre a at to priste vyjde.
Omlouvám se, ale toto vlákno jsem přehlédla a stále jsem sledovala to druhé o Sněhurce. Některé kozy to dělají, že zadržují mléko. Nezbývá než častěji dojit a čekat, až koze dojde, že není pro koho zadržovat, někdy to trvá déle. Vemeno by se měl promasírovat, vydojit co jde, znovu romasírovat a ještě vydojit, aspoň 3x denně.
Dobrý večer, tak jsem už zjistil, jak sněhurku přimět aby mléko pustila, zjistil jsem, že po zhruba 14 hodinách dala 1, 5 litru mléka, budu dojit častěji, jak píšete, alespoň 3X denně, chtěl jsem ale ještě napsat, že když jdu dojit, vemeno je dosti vláčné, jako když má vůli se ještě naplnit, a to asi tak o třetinu, Vy myslíte, že je teď po týdnu od brutálního porodu ještě schopna přidat na mléce?špatně se čistila, ale teď se zdá, že už vše bude v pořádku, sice ještě pořád není na své dávce, kterou měla před porodem, seno bere pěkně, ale jádra veme tak polovinu, než byl normál, pije, dobře vyměšuje, mléko je výborné, přesně jak popisovala chovatelka od které Sněhurku máme.Dříve vždy, když jsem šel kterou koli kozenu po porodu dojit, měla vemeno dosti napnuté, tato má dost vláčné, měkké, nebo jak bych to napsal, výborně se teď dojí, mléko teče proudem, vůbec z toho nebolí ruce, ale ona mi to paní říkala, že se moc dobře dojí, jsem s ní naprosto spokojen, je možné, že se bude brzy prskat, ale nepřipustím ji holku jednu ušatou, jen ať si do podzimu odpočine, po tom, co zažila, bylo mi ji tak moc líto, hlavně, když přišla o tu kozičku, pořád ji chuděra hledala, volala, a to ikdyž vím, že ji moc dobře nebylo-za ten jeden den jsem stačil poznat jak skvělá a opatrná matka to je... Jony Přidávám foto Sněhurky před dojením a těsně po dojení
Jonny, nevím co nazýváte brutálním porodem, ale pokud žere sema jen polovinu jádra, než minule, ještě není ve své kůži.Nepsal jste, jak z ní nakonec placenta vyšla, jestli celá atd. Podle vemene na fotce těžko soudit, některá koza má velké mléčné žlázy, některá ne. Takže vemena po vydojení vypadají různě.Víc než nádoj, by mě znepokojovalo, že není při stejné chuti, jako před porodem, tomu by odpovídalo i mě Kčí vemeno. Asi bych vysadila jádro a dávala koze něco na podporu trávení, nebo pivo.Zrhuba 21 dní po porodu by se měla zčistit úplně, nemyslím si, že by se znovu rozprskala, kozy se po porodu (někdy) prskají do 14 dnů, ale ne všechny.Pro posouzení co se vlastně stalo, bych potřebovala podrobně popsat průběh porodu. Takhle to vypadá, že se v koze zašprajclo kůzle (kozlík), porod probíhal a kozička se rodila zadní polohou a příliš se napila. Pomoc přišla později, než měla. (soudím podle jedné fotky, kde byla koza ukázkově v předporodní fázi, s povolenými svaly u ocasu a rodila až druhý den) Ale mohu se mýlit, fotky zkreslují a pokud to člověk nevidí na vlastní oči, tak jen hádá.
Pěkné ránko, ano Roklanko, právě, že mě znepokojuje ta menší chuť k jídlu, proto jsem si i myslel, že to vemeno není úplně naplněné, protože když je menší příjem potravy., tak s tím souvisí, i to, že mléka je méně, než by za normálních okolností bylo.Méně si právě bere jen toho jádra, jinak seno baští jako dříve, brambor také veme, pije, jen mi právě přišlo na mysli, že když jsem kdysi kozy dojil 12 hodin po úplném vydojení, tak měli vemeno naplněné a napnuté, takže jsem si to tak nějak jak popisujete myslel, že to souvisí úzce s příjmem potravy, a jádro je určitě důležité.S tím porodem jste měla pravdu, kozlík byl opravdu šprajcnutý a kozička po jeho vytáhnutí opravdu šla zadními.Kozu jsem samozřejmě hlídal, celou noc, když se blížila hodina H jsem oka nezamhouřil.Probíhalo to tak, že sice netlačila, ale chovala se celkově jinak, přešlapovala, častěji močila sem tam se občas protáhla, ráno začala hrabat, a od toho hrabání asi za půl hodiny i tlačit, pak už trvalo jen chvilku, kdy jsem viděl, že začíná rodit a tlačit kůzle(kozlíka), bohužel špatná poloha, na nic jsem nečekal a volal veterináře, který tu byl během chvilky, a dál to už znáte, kozlíka vytáhl, ikdyž to chvíli trvalo, šlo to špatně, a hnedle za ním vytáhl kozičku, přesně jak jte popsala, zadníma nohama napřed.Sněhurka dostala tabletu a injekci.do 3 hodin z ní kus placenty vyšel, ale nebylo to vše, pořád z ní cosi vyselo, což mne znepokojovalo, druhý den v noci nejspíš vyšel zbytek, protože při ranní kontrole to tam už neměla, a nejspíš to sežrala, protože jsem to nenašel...Zdá se v pořádku, jen ten příjem potravy je nižší.Co se týče mléka co dává, mě to bohatě stačí, jen mi prostě bylo divné, že vemeno není napnuté, nezažil jsem to, proto jsem se ptal , ikdyby nebylo žádné mléko, tak hlavní je, aby Sněhurka byla OK
Jonny, vysaďte jádro a nechtě jí jen na senu a podejte jí něco na podporu trávení, pokud nic doma nemáte, tak jí dejte pivo, jedno ráno, další večer. Může se jednat o slabou acidozu, je třeba to dát do kupy. Brambor vynechte úplně. Na nápravu by mohly stačit dva dny. A pak pozvolna najet na jádro. Jaké dáváte?
Halina dnes porodíla páreček, kozička zůstává doma, takže vás Jonny zklamu.
Jéééééééé, Roklanko, moc velikánská gratulace
, nezklamete mě, ba naopak, hlavně, že jsou v pořádku, já určitě kozku seženu, vždyť na to mám dost času, někteří lidé určitě budou po porodech prodávat, buď kozičky, nebo hodně se pak kolem března nebo dubna objevují i dojné kozy v laktaci, možná vemu třeba starší třeba 2 nebo 3-letou, teď mi dělá radost Sněhurka a taky lidi co mají porody bez problémů, kůzlátka jsou kouzelná, ať prospívají a Halince taky vše nej, a vůbec, všem kozenkám co máte, přeji jen radost z narozených kůzlátek.Mám radost s Vámi
Jony.
Děkuji, gratulace vyřídím hlavní aktérce Halině.Štěstí jsme měli, neboť obě kůzlata se narodila v obalech, kdybych u toho nebyla, nedopadlo by to dobře, udusila by se Koza toho měla plný kecky a šly rychle po sobě. Kůzlata už pohopila, že pít musí vleže, takže už jsou napitá a spokojená.
Taky přidám fotku z našeho odchovu . 9.1.15 rodila naše minikozička Čertina, byla prvorodička, tak jsme měli obavy, ale vše bylo úplně vzorové bez našeho zásahu.
foto z 31.01.15.