Dobrý den,
včera ve 14 hod se nám narodila 2 kůzlata - kozlíci, po porodu se napili hned a včera ještě pili ale dnes nechtějí ani ze struku ani flašky, nevíme jak to do nich dostat aby neumřeli. Koza je celkem flegmatická a ani je nebudí k jídlu jako naše druhá mamina, která je opravdu starostlivá. Prosím vás o radu co s tím. Kristina.
Dobrý den, víte určitě, že nepili? Nepíšete, jestli vypadají v pořádku nebo jsou apatičtí. Některé kozy se s kozlaty tolik nebaví. Cucají, když jim dáte prst do tlamy? Pokud ano, tak jim tam k němu strčte dudlík lahve a prst vyndejte. Já jsem jim podržela hlavičku, aby nemohli uhnout. Musí mít v puse celý dulík. Stříkněte jim opatrně trochu mléka, spíš kápněte, do pusy.Ze začátku se trochu perou, ale jak zjistí, že to je něco dobrého, tak začnou sami. Mléko nesmí být studené ani horké. Cca 38 stupňů. Všechno musíte dělat opatrně. Je taky možné, že jste neviděli, když pili. Některá kozlata pijí často a méně některá více a méně často. Záleží také na tučnosti mléka. Lahev je dobrá, že víte kolik vypili, ale nesmí se přepít. Mohlo by jim to ublížit. Lépe je přemlouvat ke koze.
Já to dělám tak, když si nejsem jistá, že pijí, tak je prostě krmím odstříkaným mlékem nebo mlezivem i od třeba jiných matek.Mám na to inje Kční stříkačky, jenom to plastové a prostě si sednu, kůzle si vezmu na klín a i proti jeho prtestum nasaji a stříkám pomalu do koutku, aby mohlo polykat.Když nechtějí od matky nebo jim nedá anebo jim nestačí mléko, když jich má více.Tak mám kontrolu, že opravdu pijí a zatím vždy jsem je vypilala i když byli slabé.Po zkušenostech z předešlých let si zamražuji mléko v době, když ho mám dost a při porodech jako když ho najdu a mám pro všechny dost i pro kočky na zimu.Ať vám rostou, my budeme rodit až bude teplo.Blanča.