Dobrý den, prosím jaké jsou asi denní přírůstky u 14 denních jehňat ? Já mám cca 0, 2kg/den. Dále bych se chtěl zeptat je-li potřeba přidávat selen (dal jsem kombisol po narození), když krmím mléčnou náhražkou a na obale je udaná hodnota 0, 18mg selenu na kg ? Děkuji za Vaše rady, Roman.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jde o to jaké to je plemeno a jak jsou velcí, ale myslim, že 0, 2kg je u flaškáčů pijící MKS dobrý přírůstek. Matku plně nenahradíte, ale pokud prospívaj tak bych nic neměnil a selen ještě extra nepřidával. Selen podávám jen jednorázově po porodu mláďatům co jsou slabší, pak to je na nich...
Kuba.
Dnes jsem zvážila všechna jehnata. Otec je kříženec něco i suffolk.
Matka převaha suffolk dvojčata stáří 52dní
Jehnička 17,2 kg průměrný denní přírůstek 33,08
Jehnička 17,65 kg 33,95
Matka suffolk dvojčata stáří 49dní
Beránek 17,85 36,42
Beránek 17,95 36,63
Matka celočerná kříženka suffolk a křížený zwarbles dvojčata stáří 46 dní špatná poloha
Jehnička 17,70 38,48
Beránek, překloubená zadní nožka, po čtrnácti dnech věku na Ovisu matka ho odmítala
12,15 26,4
Matka suffolk dvojčata stáří 42 dní špatná poloha
Jehnička zemřela přes noc
Beránek překloubená zadní nožka, spravilo se
16,20 38,57
Matka suffolk, šestiletá, trojčata stáří 31 dní
Beránek 10,45 33,71
Jehnička 9,05 jednou denne ovis 200ml 29,2
Jehnička 8,65 27,9
Matky seno, voda, lizy, mačkaný oves, ječmen
Jehnata seno, čtyři dny přidávám starter de haus, ráno večer, tak pět minut na to maj, co udržim paletu, než se pirani, jejich matky rozzuřej do nepříčetna. Každé přehrazení by rozmlátily.
Za mě dobrý.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tejden stary krizenci suffolk a romney jehnicka 4,3kg, beranek 5,3kg. Po porodu jsem nevazil, dnes jim je presne tejden. Jsou z trojcat, takze pri porodu mohli mit neco okolo 3kg.
Tak po několika letech chovu jsem si konečně pořídil závěsnou digitální váhu a jen tak pro zajímavost začal vážit narozená jehňata a zjišťovat jejich přírůstky. Dřív jsem váhy jen odhadoval, až letos si zahrál na matematika a statistika. Zde jsou výsledky:
1. jehnička (z dvojčat), porodní váha 4,5kg, v 29 dnech 12,1kg = 0,26kg/den
2. jehnička (z dvojčat), p. v.3,7kg, v 29 dnech 9,0kg = 0,18kg/den
3. jehnička (jedináček), p.v.4,7kg, v 27 dnech 13,5kg = 0,33kg/den
4. jehnička (z dvojčat), p.v.5,4kg, v 25 dnech 13,8kg = 0,34kg/den
5. jehnička (jedináček), p.v.6,3kg, v 19 dnech 12,9kg = 0,35kg/den
6. beránek (z dvojčat), p.v.5,5kg, v 25 dnech 10,9kg = 0,22kg/den
7. beránek (z dvojčat, ale sourozenec 2.den uhynul), p.v.3,7kg, v 22 dnech 11,2kg = 0,34kg/den
(zkopírováno ze svých stránek, kdyby chtěl někdo mrknout - https://www.facebook.com/bartosustatek/.
Výborný nápad s tím facebookem udělám to stejně, mám to už sedm let rozcourané, takhle to bude prima. Máte to pěkné.
Pěkná jehnátka, přirůstají jak z vody, ještě čím a jak krmíte, prosím.
O váze přemýšlíme dva roky, zatím je vážím na lidské digi, mám je v náručí, to se nedá praktikovat např. v pěti mesících.
Jakou váhu jste koupil?
Já mám klasický mincíř co váží do 25 kg. Mám takový pevný široký pytel, do něho jehňata nacpu - musí jít zadkem napřed a nohy držet u břicha. Pověsím na hák a až se přestanou vztekat a házet sebou, tak mohu odečíst váhu. Je to s přesností asi na 1/2 kg. Pro orientaci to stačí. Pak je váží plemenář a o moc se nerozcházíme. asi tak o kilo.
Závěsnou digitální váhu do 40kg jsem objednal z Číny za cca 200, -. Funguje,1000, - Kč z našich e-shopů se mi dávat nechtělo. Jinak mám takovou starou nákupní tašku, rozřízlou, dám ji jehněti pod břicho a za ucha pověsím na váhu. Ale s tím pytlem to je fajn nápad.
Jo a čím krmím? Vysokobřezím ovcím přidávám trochu ovsa a melasový liz, jinak seno, voda. Kojícím matkám pak dávky ovsa zvýším. Jehňatům přidávám od 2týdnů granule pro jehňata + samozřejmě žvejkají seno. Už by to chtělo pastvu, letos jsme měli bahnění o něco dříve než obvykle a jak na potvoru tráva zatím v nedohlednu.