Nevim jak ostatni mozna zkusenejsi, ale my to delame zhruba v prvnich cca 14 dnech... Zvlaste ty ocasky jak jehnatko roste tak ocas samozrejme take a u mesicniho jehnete uz je proste silny... Ale v prvnich dnech bych to nedelala, protoze i samotny porod a vyrovnani se s vnejsim prostredim je proste zatez... Sponky mohou vklidu pockat treba mesic... Tak zdravim.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Myslím, že se říká, že se gumičky nasazují nejlépe do týdne věku (ocásek, kastrování)..
macikh
napsal(a):
Dříve jsem také používala gumičky ke kastraci...cca v týdnu-10 dnech. Pak ale odběratelé žádali spíše nekastrované beránky, tak jsem od toho upustila.
No právě proto ze žádají nekastrovane beranky bych kastroval. Pak tady máme 1000 čisto krevnych zvířat a 800 podvedenych kupujících.
Abych pravdu řekla, tak tohle mě při prodeji ani nějak nenapadlo-někteří nakupují pravidelně 5ks beránků prý na výpas a na podzim na maso, jsem možná naivní, ale věřím jim. Myslím si, že když někdo bude kupovat na chov beránka bez papírů, tak to už je jeho problém a risk. Aspoň já, když budu chtít čistokrevná zvířata, tak nakoupím papírová. U býčků taky kastraci neděláme a můžu věřit, že si je nepoužije do chovu, ale to už rozhodně já nemůžu ovlivnit. Jednou je to samec bez PoP a to musí být kupujícímu jasné.
macikh
napsal(a):
Abych pravdu řekla, tak tohle mě při prodeji ani nějak nenapadlo-někteří nakupují pravidelně 5ks beránků prý na výpas a na podzim na maso, jsem možná naivní, ale věřím jim. Myslím si, že když někdo bude kupovat na chov beránka bez papírů, tak to už je jeho problém a risk. Aspoň já, když budu chtít čistokrevná zvířata, tak nakoupím papírová. U býčků taky kastraci neděláme a můžu věřit, že si je nepoužije do chovu, ale to už rozhodně já nemůžu ovlivnit. Jednou je to samec bez PoP a to musí být kupujícímu jasné.
Mate pravdu jde to mimo Vas - neni to vase starost. A je to i mimo toto tema. Resilo se to tu jiz mnohokrat. Jde jen o to ze mam svuj pohled na vec a sve zkusenosti z cele ČR. Kdy ovce jen na vypas pozemku ziji mnoho let meni majitele a i kraje. A az se nekdy divim co kdo za co vydava a nekdo koupi.
Chapu lidi co chteji zacit chovat ovce a radi by safolka ale proc kupovat na zabiti jehne za 3000?
macikh
napsal(a):
Dobrý den, máte pravdu, nemúžete suplovat plemenářskou inspekci která má kontrolovat čím kdo připouští (dokud nezačne kontrolovat a rozdávat pokuty za černé plemeníky nic se nezmění), pokud beránky neprodáte vy stejně si je koupí jinde a jenom přijdete o peníze, nehledě na to že kastrování má špatný vliv na kvalitu masa (beránci po něm lojovatí) dokud nebude možné prodávat legálně maso z domácí porážky tak každý může vlastně prodat pouze živá zvířata a ty pak můžou skončit kdekoli za to ale žádný chovatel který v dobré víře prodá nemůže nést odpovědnost to je nesmysl ML.
lesakm
napsal(a):
Dobrý den, máte pravdu, nemúžete suplovat plemenářskou inspekci která má kontrolovat čím kdo připouští (dokud nezačne kontrolovat a rozdávat pokuty za černé plemeníky nic se nezmění), pokud beránky neprodáte vy stejně si je koupí jinde a jenom přijdete o peníze, nehledě na to že kastrování má špatný vliv na kvalitu masa (beránci po něm lojovatí) dokud nebude možné prodávat legálně maso z domácí porážky tak každý může vlastně prodat pouze živá zvířata a ty pak můžou skončit kdekoli za to ale žádný chovatel který v dobré víře prodá nemůže nést odpovědnost to je nesmysl ML.
Zabijim kastraty i jehnice a spis se mi zda rozhodujici termin porazky nez jestli jsou nebo nejsou vykastrovani.
Vic davam duraz na dodrzeni jinych pravydel pro dobrou kvalitu a chut masa.
Kastruji protoze je to levne a plni to ucel aby jsem pripoustel jen kdyz chci a cim chci.
Jasne ze nemuzem rikat lidem co delat, vzdyt nam vicinkali demokracii
Ale pokud si nekdo koupi zvire za tisice v domeni ze je cistokrevne a je to krizenec neni hezke. Nerikam ze POP je zaruka ale...
A rikat proc to mam delat kdyz to nikdo nedela?...
Prodavat legalne maso z domaci porazky... Tak toho bych se dost bal cim dal vic lidi aplikuje leciva samo a ani nevi...
bischof.vlastimil
napsal(a):
Zabijim kastraty i jehnice a spis se mi zda rozhodujici termin porazky nez jestli jsou nebo nejsou vykastrovani.
Vic davam duraz na dodrzeni jinych pravydel pro dobrou kvalitu a chut masa.
Kastruji protoze je to levne a plni to ucel aby jsem pripoustel jen kdyz chci a cim chci.
Jasne ze nemuzem rikat lidem co delat, vzdyt nam vicinkali demokracii
Ale pokud si nekdo koupi zvire za tisice v domeni ze je cistokrevne a je to krizenec neni hezke. Nerikam ze POP je zaruka ale...
A rikat proc to mam delat kdyz to nikdo nedela?...
Prodavat legalne maso z domaci porazky... Tak toho bych se dost bal cim dal vic lidi aplikuje leciva samo a ani nevi...
To že má kastování negativní vliv na kvalitu masa prokázal jakýsi výzkum který probíhal v Anglii a je to asi podobné jako u psů kteří také po kastraci začnou tloustnout, u nás nekastrujeme, beránky prostě oddělujeme do jiné ohrady, připuštění něčím jiným než plemenným beranem nepřipadá obecně u producentů plemenných beranů kterým se pomocí testů DNA kontrolují oba rodiče v úvahu.Pokud někdo kupuje zvíře bez POP musí si být sám vědom že nemá v tu chvíli žádnou záruku jestli jde o čistokrevné zvíře, také může sám požádat prodávajícího o možnost nahlédnutí do POP rodičů předpokládám že každý kdo kupuje zvířata je svéprávný a může si sám vybrat jestli chce POP nebo ne (problém je spíš v tom že hodně kupujících nechce zaplatit solidní cenu a proto vyhledává levnější zvířata bez POP), a k prodeji masa asi tolik jestliže prodáváte něco doma ze dvora nemůžete si absolutně dovolit prodat něco špatného neboť nejste řádný anonymní prodejce jako supermarket který prodává zelené maso, pokud by jste prodal něco špatného tak to můžete rovnou zabalit, protože už potom nic nikdy neprodáte a to jestli někdo používá nějaká léčiva bez veterináře (mimochodem každý chovatel má vést veterinární knihu hospodářství kde má mít zaznamenáno použití všech medikamentů kvůli ochranným lhůtám ) je zase o jeho osobní odpovědnosti (svoji čest opravdu za totáče spoustu lidí ztratilo) navíc je celkem jasné že ve chvíli kdy přes 90% všech jehňat a kůzlat končí v domácí porážce tento prodej tady léta bez problémů, byť ilegálně probíhá, o cinkání raději nemluvte, byl jsem v té době na vojně a málokdo ví že to celé taky mohlo klidně skončit masakrem protože už byly prakticky nastartovány tanky které chtěli soudruzi poslat do Prahy naštěstí nikdo nevydal rozkaz, dopadlo to nakonec dobře a získali jsme konečně všichni svododu. S pozdravem ML.
awery
napsal(a):
Martin d.: Vy kastrujete krvavou nebo nekrvavou metodou? A ocásky prosím děláte jak?
Děkuji a zdravím :)
Jinak já ocásky dělala poprvé loni, kulky pravidelně. Gumička na šourek se mi lépe nasazuje kolem týdne věku (malé plemono ovcí), ocásky v 1. Týdnu.
Popravdě jsem ještě nikdy nekastroval a po všech názorech co tu jsou a čtu i u jiných témat, tak jsem víc a víc v rozpacích, zda kulky cvaknout či ne Na ocásky používám kastrační kleště. Mezi 4-5 obratlem si najdu na ocásku místo, cvaknu, chvilku podržím kvůli zaškrcení tepny cca 30 sekund, poté povolím a zastříknu desinfekcí. Myslím si, že je lepší dělat ocásky během týdne, jelikož se vážně špatně chytají Minulý rok mě poprosil kamarád abych mu ucvakl ocásky na 3.měsíčním suffolkovi a můžu říct že to 1. Nešlo tak jednoduše, 2. To byli strašný jatka.
Dobry den,
ja sem ale nepsal ze kastrati maji stejne kvalitni maso (o tom se ted nepru)! A pokud jsem to napsal nesrozumitelne omlouvam se ve skratce: kastrace neznamena ze jeden den je maso dobre a po kastraci spatne !
Kazdy chovatel to dela jinak protoze mame rozdilne zpusoby chovu. Ja kastruji protoze jehnata neoddeluji oddeluji berana a kozla.
U te evidence leciv si nejsem zcela jist zda to neuklada zakon pouze, chovatelum podnikatelum, . A doufam ze jsem svoji cest neztratil.