Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.1.2015 15:28
kosta

XXX.XXX.114.1

Chováme kozy 20 let.To co se stalo včera jsme ještě nezažili. Máme 3 kozy.Všechny byly
březí.V pátek jedna porodila o 14 dní dřív ale kůzle nikde, byla to falešná březost. Včera
jedna porodila o 10 dní dřív 3 mrtvá kůzlata.Máme ještě jednu mladou a nevíme jak to
dopadne.Ty dvě byly starší bylo jim 6 roků. Ale měli jsme i starší které rodily bez problémů.
Tak nevím, kde je chyba.Budu doufat, že to dopadne aspoň u té mladé.

25.1.2015 15:50
bischof.vlastimil

XXX.XXX.32.111

A jak prosím vypadaly plody?

25.1.2015 17:21
kosta

XXX.XXX.114.1

Plody byly velké ale nedýchaly a byly bez života.

25.1.2015 20:36
eržika

XXX.XXX.86.96

Dobrý večer, tak toto téma mně v současné době víc než děsí. Mám 4 březí kozy, dvě už loni rodily naprosto samostatně bez problémů. Ale letos, příběh o Sněhurce a teď zase taková hrůza... Dnes už jsem jednu z koz nastěhovala do samostatného chlívku, protože pořád hrabala a hlavně hodně polehávala, hlasitě si ulevovala. Nevím, jak často přes noc se mám chodit na ní dívat abych něco neprošvihla.

25.1.2015 20:49
roklanka

XXX.XXX.45.36

Hrabání, neklid, časté močení, tak začíná porod. Každá koza se projevuje jinak, některá dělá kočičí hřbety, ale všechny změní hlas a začnou bobekávat na kůzle.

25.1.2015 21:27
lenunka

XXX.XXX.135.145

Nerozumím té první koze - porodila nebo ne? Buď byla březí a porodila a kůzle vzala třeba liška nebo pes nebo březí nebyla a tedy nerodila. Byly kůzlata hmatné když byla (?) březí nebo jak to s ní vlastně bylo? A jestli tedy "rodila" o dva týdny dřív, není možné, že porodí v termínu normálně? Když jste nenašli kůzle? Nerozumím tomu...

26.1.2015 08:40
malá koza

XXX.XXX.209.232

Dobrý den, to, že vyteče plodová voda a není kůzle je falešná březost. Pokud je koza v pořádku. V loni se mi také stalo, že ovce a jedna koza rodily dříve a oba porody byly těžké. Naštěstí potom holky začaly přenášet a bylo to v pořádku.
Jakmile se koza začne projevovat jak píšete už bych ji nepustila z očí. Může to jít rychle, ale může to trvat i hodiny. Záleží na intenzitě projevů.
Včera jsem viděla na Pampelišce, že bude rodit. Byla jiná. Byla na úvazku a odpoledne pořád koukala domů. Tak jsem ji uklidila. Bylo asi 16h. Šla rovnou domů. Občas hrabala, lehala si zase šla na chvíli ven. Kolem 19h. Se to začalo stupňovat. Začala i pobekávat. Tlačila a pořád nic. Asi za hodinu vytlačila bublinu s vodou ve které bylo kopyto., Když měla prcka olízaného, tak porodila obráceně větší holku a za chvíli tu největší normálně. V 21H. Bylo odrodíno. Spadl mi kámen ze srdce. Vloni právě ona měla těžký porod. Jehně šlo temenem hlavy a mě se nedařilo ho otočit. Bylo to v noci a vet. Přijel až za hodinu. První bylo v pořádku, druhé jsem, dva dny dávala pít, protože se nemohlo postavit a třetí se nám nepovedlo rozdýchat.
Nezbývá Vám, než doufat, že se ta smůla už uspokojila a už bude dobře. Ten hrozný strach znám. Mám holky ráda. Pro mě to není maso, já je mám ráda. Nikdy bych nevěřila, že mě koza veme tak za srdce.

26.1.2015 09:04
kosta

XXX.XXX.114.1

Už jsem se troch uklidnila.Ta první co měla falešnou březost je v pohodě také, Ta druhá je ještě
smutná, Pěkně jsem ji ráno umyla a osušila, Má také málo mléka pokusím se ji rozdojit.Je neklidná
a pomečuje když ji dojím.No uvidím.Chtěla bych aspoň mléko.Masa máme dost.Měli jsme v loni
9 kůzlat, ještě jeden vykleštěný kozlík je ve chlívku.Mražák je plný.Hlavně, že jsou kozy naživu.
Uvidíme příště.

26.1.2015 09:23
profesor1

XXX.XXX.192.99

Falešná březost - vytečení plodové vody bez kůzlete? Může te mě to prosím potvrdit že jsem to pochopil správně? To se mě nezdá. A jakou máte jistotu, že kůzle nezůstalo vevnitř?

26.1.2015 10:32
malá koza

XXX.XXX.209.232

Mám zkušenost, že mi v koze zůstalo druhé kozle i když vet. Tvrdil, že tam nic nemá koza se pořád zhoršovala až uhynula. Šlo to rychle. Myslím, že po třech dnech by koza musela být hodně špatná, kdyby v ní kozle zůstalo. Falešnou březost jsem nezažila, ale četla jsem, že se tak projevuje a stává se.
Na rozdojení je dobré dojit častěji a přidat něco co podporuje tvorbu mléka. Já dávám strouhanou mrkev a řepu se šrotem.

26.1.2015 10:56
eržika

XXX.XXX.86.96

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je i u koz možné, když zmetá, že třeba jeden plod zůstane na svém místě a koza ho normálně v čase porodí? U lidí se to může přihodit, že pokud jsou dvouvaječná dvojčata, může matka jeden plod potratit ale druhý donosí.Díky.

26.1.2015 12:38
jecmi

XXX.XXX.160.98

eržika napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je i u koz možné, když zmetá, že třeba jeden plod zůstane na svém místě a koza ho normálně v čase porodí? U lidí se to může přihodit, že pokud jsou dvouvaječná dvojčata, může matka jeden plod potratit ale druhý donosí.Díky.

Tak TOHLE by mě taky zajímalo. Zmetala mi koza, jedno, zčistila se - a je to tak měsíc. Já bych jí potřebovala porazit a bojím se, aby v ní nebylo nemilé překvapení....
Ale rozum mi říká, že by to teda bylo... Dost divný, skoro nemožný... Co myslíte?

26.1.2015 15:34
profesor1

XXX.XXX.192.99

Mám pocit že to tu začíná zavánět fantazírováním. Jestli že u lidí může po potratu přežít nejednovaječné dvojče, tak jen díky náročné lékařské péči o ženu. Taky falešná březost ukončená odejitím plodové vody je podle mne blbost. Berte to bez urážky. Nejsem odborník. Jedinou zkušenost kterou mám je, že jsem na podzim zabil starou ovci a v ní bylo asi zvápenatěné jehně. Vůbez nesmrdělo, bylo tak nějak ztvrdlé. Ovce šla do klobás proto, protože dva roky po sobě neměla jehně. Tak že jeden rok neporodila a bylo to v ní další rok bez nějaké újmy na její zdraví.

26.1.2015 16:29
eržika

XXX.XXX.86.96

profesor1 napsal(a):
Mám pocit že to tu začíná zavánět fantazírováním. Jestli že u lidí může po potratu přežít nejednovaječné dvojče, tak jen díky náročné lékařské péči o ženu. Taky falešná březost ukončená odejitím plodové vody je podle mne blbost. Berte to bez urážky. Nejsem odborník. Jedinou zkušenost kterou mám je, že jsem na podzim zabil starou ovci a v ní bylo asi zvápenatěné jehně. Vůbez nesmrdělo, bylo tak nějak ztvrdlé. Ovce šla do klobás proto, protože dva roky po sobě neměla jehně. Tak že jeden rok neporodila a bylo to v ní další rok bez nějaké újmy na její zdraví.

Ani v nejmenším jsem neměla snahu tady vyvolat nějaké fantasmagorie. Moje kamarádka prošla přesně tím, o čem jsem psala. A 40 let ve zdravotnictví vám ukáže, že je možné i to o čem třeba všichni pochybují. Ale já se ptala hlavně kvůli mojí kozičce. Jak už jsem psala, zmetala. Ale má pořád tak velké břicho, že mně napadla tato možnost ze světa lidí a tak jsem se na to zeptala zkušených chovatelů. Nic víc, nic míň.

26.1.2015 18:12
lilo

XXX.XXX.201.210

eržika napsal(a):
Ani v nejmenším jsem neměla snahu tady vyvolat nějaké fantasmagorie. Moje kamarádka prošla přesně tím, o čem jsem psala. A 40 let ve zdravotnictví vám ukáže, že je možné i to o čem třeba všichni pochybují. Ale já se ptala hlavně kvůli mojí kozičce. Jak už jsem psala, zmetala. Ale má pořád tak velké břicho, že mně napadla tato možnost ze světa lidí a tak jsem se na to zeptala zkušených chovatelů. Nic víc, nic míň.

Moje mamka prosla podobnou lidskou zkusenosti... A nastesti nesla na vejskrab... O takove zvireci moznosti nic nevim... Kdy zmetala a jak velky plod zmetala? nekdy kdyz je vicecetna brezost a stalo se to v chovu me sestre se narodila ctyrcata, zdrava trojcata a jedno nedovyvinute mrtve o poznani mensi proste uhynulo treba mesic pred porodem... Podle me je mozne vsechno... Kdyz v sobe dokaze ovce mumifikovat plod bez zdravotnich komplikaci... Proc by nemohla zazmetat a nasledne porodit zdrave dvojce...

26.1.2015 21:55
profesor1

XXX.XXX.192.99

Psal jsem že u lidí je možné hodně, díky lékařské péči. To, že se narodí jedno mrtvé, už zapáchající jehně a jedno zdravé už jsem taky zažil, ale pochybuji, že múže zvíře zmetat, potratit mrtvý plod a ještě v sobě udržet a nosit další, zdravý plod. A taky si myslím že není možná falešná březost zakončená výtokem plodové vody. Opět můj názor, opět se nikoho nechci dotknout. A protože nejsem odborník, tak mám možná blbý názor.

27.1.2015 07:10
lilo

XXX.XXX.201.210

Http://www.dummies.com/how-to/content/how-to-resolve-problems-in-your-goats-pregnancy.html
tady je napsano co vsechno je mozne pri falesne brezesti... Zajmavy clanek...

27.1.2015 08:37
jecmi

XXX.XXX.160.98

Škoda, že je to anglicky... Proč já se jen lépe neučila...?,...

27.1.2015 08:44
jecmi

XXX.XXX.160.98

Dala jsem si to překladače - a tam je zmíňka o testech březosti. Tady mi všichni veti říkají, že to pro kozy..neexistuje... Nevíte někdo?

27.1.2015 09:36
moonika

XXX.XXX.245.106

jecmi napsal(a):
Dala jsem si to překladače - a tam je zmíňka o testech březosti. Tady mi všichni veti říkají, že to pro kozy..neexistuje... Nevíte někdo?

Dá sa to zistiť v nejakom SVÚ z krvi od 19.dňa a v zahraničí, možno aj v CZ už sa predávajú aj testery ktoré to testujú z mlieka aj z krvi niečo takéto http://www.twilcanada.com/bovipreg.php podobné vyrábajú aj Nemci.

27.1.2015 10:01
roklanka

XXX.XXX.45.138

Ječmi, jedině sono a to taky není na 100%. Testy co píše Monika jsou drahé, to se ti vyplatí počkat Jinak už jsem slyšela, že koza zmetala a pak porodila zdravé kůzle. Podle selského rozumu by to jít mělo, když mohou mít dvě placenty (někdy i tři) tak proč ne.

27.1.2015 21:00
moticka

XXX.XXX.39.6

Zdravim moje kozenka loni falesku mela rostlo ji normalne bricho vse napovidalo brezosti pak ji ale zacla odkapavat voda zavolala jsem veta pac jeste mela 14 dni prohledla ji a rekla ze kuzlata neciti ze je plna vody tak jsme ji vzali ultrazvukem a zadna kuzlata. Kozena do 14 dnu porodila vse krome kuzlat voda plodove obali vse vyslo i mleko mela u porodu jsem byla takze neni mozne ze by se kuzle ztratilo nebo ho neco odneslo.

27.1.2015 21:05
malá koza

XXX.XXX.209.252

Dobrý den, a co pohyby uvnitř necítíte.

27.1.2015 21:18
malá koza

XXX.XXX.209.252

U ovcese mi stalo, že porodila zdravé jehně a druhé bylo napůl mumifikované. Fuj.
Zmetání a různě zdeformovaná mláďˇata uvádějí u Schmalemberka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík