Dobrý den, večer ve 23:00 se mi začala bahnit prvnička suffolk, moc jí to nešlo, tak jsem do ní sáhnul a jehně bylo otočené koncem pánevním, vytáhl jsem ho teda, ovce se mu začala věnovat, olizovat ho a mezitím si vytlačila druhé jehně sama, oba byli beránci, první, ten kterého jsem tahal vážil 5, 2 kg a druhý 1, 8 kg, byl proti prvnímu jako čmeláček, když ovce oba olízala, zvedli se a šli pít, každé z jednoho struku, ovce oběma držela, ale ten větší začal potom jakoby zvracet, smrdělo to jako lidské zvratky a prostě mléčná pěna od pusy, pak se uklidnilo a šlo pít znovu, nic už se nedělo, ovce i s jehňaty si lehla a byl klid, šel jsem si teda lehnout a teď jsem šel na kontrolu a větší jehně bylo mrtvé, s těmi ¨zvratkami¨u tlamičky, nevíte čím by to mohlo být způsobeno? Bylo od začátku větší a mělo více sil, malý Čmelda je proti tomu úplně v pořádku a už se přidružil do školky k ostatním jehňatům a beranovi.
Díky za rady Zdeněk.
Dobre rano, to ze je i takovy rozdil v jehnatech z jednoho porodu neni neobvykle. S tim ze by jehne zvracelo jsem se jeste nesetkal ale napadlo me jestli se pri piti nedostalolezivo so spatne trubice to by pak trosku odpovydalo na otok plyc...
Ja vzdy z vlastnich zkusenosti rikam ze nejkrytictejsi je prvni mesic.
Ale preji Vam at se dari.
...jestli slo koncem panevnim, tak bylo pravdepodobne zalite...tady cituji co povazuju za pricinu... A asi by to odpovidalo i tem pachnoucim zvratkam... " Vdechnutí plodové vody během porodu. Malé množství je běžné a klinicky nevýznamné. Masivní aspirace je spojena s asfyxií plodu. Při asfyxii odchází střevní obsah – mekonium, které se skládá z elementů spolykané plodové vody a žluči. Příčinou je nejčastěji porucha placenty nebo pupečníku. Snížený přívod kyslíku placentou vede k dušení, které nastartuje předčasné dýchací pohyby.".
lilo
napsal(a):
...jestli slo koncem panevnim, tak bylo pravdepodobne zalite...tady cituji co povazuju za pricinu... A asi by to odpovidalo i tem pachnoucim zvratkam... " Vdechnutí plodové vody během porodu. Malé množství je běžné a klinicky nevýznamné. Masivní aspirace je spojena s asfyxií plodu. Při asfyxii odchází střevní obsah – mekonium, které se skládá z elementů spolykané plodové vody a žluči. Příčinou je nejčastěji porucha placenty nebo pupečníku. Snížený přívod kyslíku placentou vede k dušení, které nastartuje předčasné dýchací pohyby.".
I toto je možne ačkoli jsem si říkal ze pokud to nebylo hned po porodu a v původním textu se mi zdálo ze uplynulo dost času.