Čekáme první kůzlatka, poraďte, prosím

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.1.2015 13:24
tera1

XXX.XXX.64.22

Dobrý den, bedlivě to tady sleduju a pročítám... Velký pozdrav nejen Jonymu a Roklance, ale všem kozákům a kozačkám Máme dvě těhule s neznámými termíny porodů, koupili jsme je už březí. Jsou to naše první kozenky, ani jedna není prvnička, Rozárka bude rodit potřetí a Mášenka podruhý. Jsou z jednoho stáda, jsou na sebe zvyklý a dobře spolu vycházejí. Bydlí ve společným chlívku (dříve box pro koně) a Roza se začíná chystat k porodu, protahuje se, pipka jí duří, ale hlen z ní zatím nejde. A tak se ptám, můžu je nechat spolu v boxu nebo je mám rozdělit?
Jsem z toho všeho vyjukaná jak kdybych měla rodit já

26.1.2015 16:36
jonny

XXX.XXX.229.99

Dobré odpoledne, předem děkuji za pozdrav, já bych rozdělil, ale tak aby na sebe viděli, ale byla každá zvlášt, a měla každá svůj klid, což jistě nebude problém.Hlen už mohl odcházet dříve...Doporučuji hlídat, vemeno nalité?, ohlíží se na bok?, pomekává, jako když volá kůzlata?, nevím jestli jsem ten pravý, kdo by měl radit, protože mě se moc pomoci nepovedlo, musel přijet doktor, ale podle chování jsem poznal, že nastala hodina H, hlídal jsem a prdlajs platné, Sněhurka se zotavuje, po pomoci Roklanky i dobře baští, děkuji Roklanko, za Vaši vstřícnost a velkou pomoc, pokaždé když potřebuji smajlík

26.1.2015 18:26
roklanka

XXX.XXX.45.138

Pokud jsou na sebe zvyklé, klidně je nechte spolu.Taky kozy nedděluju a to mají chlívek menší, než je box pro koně. Oddělím, když se koza chystající se k porodu straní a napadá spolubydící, pak oddělím a vracím až několikadenními prcky. Protahovat se může, pipka může být opuchlá a ještě se nic dít nemusí, ani hlenová zátka se uvolňovat nemusí. Pokud má koza břicho spadlé, hladové jámy a povolené vazy u ocasu, vemeno nabouchané, je čas zbystřit a pozorovat. Každá koza se chová jinak, dokonce pokaždé to že být jiné, neexistuje žádný metr.

26.1.2015 18:29
roklanka

XXX.XXX.45.138

Jonny jsem ráda, že to pomohlo, doufám že i mléka přibyde.

26.1.2015 18:39
tera1

XXX.XXX.64.22

S napětím sleduji Sněhurčin příběh a jsem ráda, že se jí po všech těch peripetiích daří dobře. Je vidět, že jste šikovnej chlap co se o svý zvířata stará, i když se vždycky všechno nemusí povést, příroda je mocná a ví co dělá, byť se nám to nelíbí
Vemínko se nalejvá, moc se neohlíží, když v ní ty prťata viditelně rajtujou, drcne do Máši, ale nepomekává. Chce se mazlit, dneska jsem jí půl hodiny česala a drbala
Ona se tak protahuje, jak kdyby jí bolelo v kříži.
Tak jim to zítra nějak vymyslím s rozdělením. Díky, Terka.

26.1.2015 18:45
tera1

XXX.XXX.64.22

Dobrý večer, Roklanko,
tím, že jsme začínající, chtěla jsem kozy co už rodily, aby nás amatérů nebyl plný počet.
Když jsem tu koukala na ty fotky, říkala jsem si jestli jsou ty naše dívky vůbec březí, nemají veliký břicha.

26.1.2015 18:50
malá koza

XXX.XXX.209.185

Dobrý den, myslím, že pokud spolu dobře vychází, tak bych je nechala pohromadě. Někdy může rozdělení udělat větší problém u labilnějších zvířat. Hlavně pokud o sobě navzájem nevědí. Souhlasím, že není možné určit přesný postup jak to bude.Dříve jsem si myslela, dobře tahle kozy rodí takhle, má takový průběh. Tak to budu vědět pro příště. Omyl. Ještě jsem neměla u jedné kozy stejný porod. Pokaždé jinak a v jinou dobu.
Pokud svá zvířata ráda pozorujete a víte jak se jinak chovají, tak tu změnu vycítíte. Také sleduji již uvedené změny, ale dávám i na intuici. Hodně napoví změna v chování.

26.1.2015 20:53
roklanka

XXX.XXX.45.138

Něktré kozy připomíají balony s nohama a některé si drží tajli , buď jdou do hloubky a nebo do šíře. Má oblíbená koza už těď vypadá jak vzducholoď, je jí 6 let a dává zpravidla velkého jedináčka.

26.1.2015 21:12
malá koza

XXX.XXX.209.185

Máte pravdu. Mám kozu, která má 3měsíce do porodu. Když jsem na ni koukala tak jsem si nebyla jistá jestli je ve druhém nebo třetím měsíci. V kalendáři mám poznamenané připouštění v polovině listopadu a koza vypadá jak před porodem. Má vzadu měkké spěnky a nevím, jestli to unese. Vloni měla holku 5 a kluka 6kg, přenášela o 6dní a chodila po spárkách. Nevím jestli jí nemám omezit krmení. Dostává seno, podle potřeby, večer strouhanou řepu a mrkve /ž. I č./, šrot asi 20 dkg a vitamíny. Topinambury teď nedostává. Šlechtitelka si myslí, že bych ji měla omezit tu míchanici. Prý je riziko, že jí ty zadní nohy neunesou. Je to výborná máma. Nemáte s tím zkušenost?

27.1.2015 10:08
roklanka

XXX.XXX.45.138

malá koza napsal(a):
Máte pravdu. Mám kozu, která má 3měsíce do porodu. Když jsem na ni koukala tak jsem si nebyla jistá jestli je ve druhém nebo třetím měsíci. V kalendáři mám poznamenané připouštění v polovině listopadu a koza vypadá jak před porodem. Má vzadu měkké spěnky a nevím, jestli to unese. Vloni měla holku 5 a kluka 6kg, přenášela o 6dní a chodila po spárkách. Nevím jestli jí nemám omezit krmení. Dostává seno, podle potřeby, večer strouhanou řepu a mrkve /ž. I č./, šrot asi 20 dkg a vitamíny. Topinambury teď nedostává. Šlechtitelka si myslí, že bych ji měla omezit tu míchanici. Prý je riziko, že jí ty zadní nohy neunesou. Je to výborná máma. Nemáte s tím zkušenost?

Nemyslím si, že jí překrmujete, ale spíš bych obohatila směs o vojtěšku. Připadá mi nevyvážená.Nejsem výživář, takže to berte jako názor pokročilého praktika. Moje kozy dostávají daleko víc a problém nemají.

27.1.2015 20:20
malá koza

XXX.XXX.209.252

Dobrý den, my máme seno směsku. Vojtěšku s trávou nebo květnou louku. Některé balíky máme i čistou vojtěšku. Zapomněla jsem napsat, že je to čistá burka. Dostává i vitamíny. Je to její 4 březost, ale nikdy tak brzy neměkla. Žádná jiná koza ty problémy nemá. Zatím je pořád v kondici. Mě nic nenapadá, takže děkuji za každý nápad. Snažím se, aby měli pestrou stravu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík