Zdravím všechny a děkuju za odpovědi na mé předešlé otázky, jsem začátečník, takže mám další, ať zkoumám jak zkoumám, pořád se mi zdá, že moje 4 březí kozy nemají skoro žádná vemínka, budou mít od 20.3. První kůlzlata, je jim rok a půl, je to normální a vemínka se jim nalijou až před porodem?
pavlinkos
napsal(a):
Zdravím všechny a děkuju za odpovědi na mé předešlé otázky, jsem začátečník, takže mám další, ať zkoumám jak zkoumám, pořád se mi zdá, že moje 4 březí kozy nemají skoro žádná vemínka, budou mít od 20.3. První kůlzlata, je jim rok a půl, je to normální a vemínka se jim nalijou až před porodem?
Myslím ze ještě máte čas. Ohledně veminek je to vždy osemetne mám kozu ktera má celý rok, vemeno, a u jiných zas se nalije tak měsíc před porodem. Ale stalo se mi i že se veminko u prvnicky nalilo az v den porodu.
Ano, omlouvám se, že se ptám na i-fauně- nějak nemám jiný kontakt... Ale co prvničky a přijetí kůzlat - napití a starání se o ně. Některé porodí, olížou, ale pak na ně kukaj jako co mi to sem kdo prsknul a co po mě vlastně chce? Teď jsem měla jednu prvničku a ta dala kůzleti ráda napít, ale jen když jsem byla u toho. Jinak vůbec nevěděla - i myslela si pak, že jsem její kůzle- asi druhé... To bylo řevu, když jsem odcházela z chlíva... Trvalo to cca 3 dny, než mu dala sama.
Jaké zkušenosti máš Ty?
J.
Převážně jsou dobré matky, ale loni se mi stalo, že dala napít jen když jsem jí držela. Koukala na kozíka jako na ošklivého pavouka a prchala před ním.Chodila jsem jí držet a po 14 dnech se naučila, že jsem vlezla do chlívku a ona si rovnou namířila ke mě (později ke komukoliv kdo vstoupil), vrazila mi hlavu mezi kolena a dala mu napít, celé tři měsíce.Kdyby to nebyla velmi nadějná koza, už by tu nebyla, jsem na ní letos zvědavá a doufám, že jí to přejde.Toto se mi stalo poprve. Někdy je třeba trochu pomoc, neví si rady, ale to trvá pár hodin.