Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.1.2015 20:14
mka

XXX.XXX.168.26

Na podzim jsem odčervil kozy ivomecem, nyní chci odčervit aldifalem.Kozy jsou cca měsíc před porodem.Na lahvi je napsáno není určeno pro březí zvířata.Mám tedy počkat s odčervením až po porodech, nebo jim to neublíží?Děkuji za rady.

3.2.2015 14:29
owex

XXX.XXX.162.176

Určitě bych počkal s odčervením až po porodech. U vysokobřezích zvířat můžete poškodit plod nebo vyvolat i předčasný porod, prostě neudělejte pitomost. Taky u toho odčervení doporučuji nechat si předtím buď od nějakého veta zpracovat koprologický rozbor nebo se obraťte na státní veterinární ústav v Jihlavě, kde Vám vzorek trusu odborně vyhodnotí a následně si zvolíte adekvátní vakcinaci. A odčervoval bych dospělá zvířata až budou malá kůzlata ve stáří aspoň 3týdnů. Odčervovací prostředek opět může mít vliv na kvalitu mléka. Tak asi tak..

3.2.2015 14:30
owex

XXX.XXX.162.176

Jinak aldifal je lepší než ivomec. Aldifal - bere i tasemnice. Ivomec nikoliv.

3.2.2015 15:32
mka

XXX.XXX.168.26

Díky, Ivomecem jsme odčervovali na podzim před zabřeznutím.

3.2.2015 21:23
pajca

XXX.XXX.73.177

mka napsal(a):
Na podzim jsem odčervil kozy ivomecem, nyní chci odčervit aldifalem.Kozy jsou cca měsíc před porodem.Na lahvi je napsáno není určeno pro březí zvířata.Mám tedy počkat s odčervením až po porodech, nebo jim to neublíží?Děkuji za rady.

Jestliže znáte, že máte velký výskyt parazitů na pozemku kde pasete, nebo
víte, že kozy mají tasemnici, nebo pochází ze stáda s výskytem tasemnice,
tak odčervěte Aldifalem. Měsíc před porodem ho můžete podat. Ivomec, nebo
Biomec se může aplikovat nejpozději měsíc před porodem, kvůli reziduím
z přípravku v mléce. Momentálně Aldifal nemám, ale není náhodou v návodu k
použití napsané nepoužívat v laktací ? Pokud ho použijete v laktaci, budou kůzlata
pít mléko s Aldifalem, který přejde do jejich masa, i když v slabší koncentraci.
Jestliže by jste odčervoval kozy např. Již na pastvě a kůzlata stále pila mléko,
musel by jste odčervit i kůzlata, protože by jste u parazitů která by kůzlata měla,
napomáhal vytváření rezistence na účinnou látku.
Dále, při použití jakéhokoliv přípravku u koz, který není určen pro kozy a to
Aldifal není, je nařízená dvojnásobná ochranná lhůta, než pro určenou skupinu
zvířat.
Jestliže jste na podzim odčervoval naslepo, bylo by vhodné poslat trus na rozbor,
aby jste věděl, jestli je to potřeba. Když to uděláte co nejdřív, tak můžete do porodu
stihnout obojí. Ale záleží na Vás, jak se rozhodnete. Rozbor stojí kolem dvou set,
ale je to odvislé od toho, co si dáte všechno zjišťovat.

4.2.2015 09:07
monika.pk

XXX.XXX.84.118

Dobrý den, omlouvám se, že se tak hloupě a nezkušeně zeptám - lze odčervovací prostředky sehnat i jinde, než u veterináře, nebo jiná možnost není? Může si to člověk sehnat někde sám? Případně, kde lze tyto věci jinde sehnat? Děkuji za odpovědi.

4.2.2015 18:19
pajca

XXX.XXX.73.177

Prostředky proti parazitům se běžně koupit nedají, i když se najdou i některé
lékárny, které dokáží sehnat, ale je to zřejmě pouze tím, že mají kontakt s
veterinářem, přes kterého to zajistí, ale to je asi spíš výjimka.
Léčiva správně může vydat pouze veterinář, nebo lékárna na základě receptu
od veterináře.
Pro chovatele se malým počtem zvířat je to horší o to, že některé odčervováky
nejsou v menším balení jak 1 l, a málokterý veterinář ho má aby jím léčil nadrobno.
Většinou mají pouze inje Kční Biomec, protože je levnější a nikdo nechce vydávat
finance na léky, které nepoužívá často. Když něco potřebuju, tak mě to objedná
a za den-dva mě to přiveze.
Jestliže máte málo zvířat, tak by pro Vás bylo lepší se pozeptat chovatelů v okolí,
jestli by potřebné množství neprodali, nebo se s někým domluvit a o litrové balení
se rozdělit. ( Aldifal, Panacur). Ppráškový Helmigal se dá předepsat pouze
potřebné množství.

antipo

20.3.2017 12:19
antipo

XXX.XXX.167.99

Můžu odčervit Aldifalem ovce cca 2 týdny po porodu? Protože pár oveček vypadá hubených a bělmo taky nic moc. Ještě se zeptám kdy odčervit jehňata v případě, že jsou zavřená v hangáru a na pastvu se dostanou až začátkem května. Díky za odpověď.

Gocz

21.3.2017 07:06
Gocz

XXX.XXX.27.34

antipo napsal(a):
Můžu odčervit Aldifalem ovce cca 2 týdny po porodu? Protože pár oveček vypadá hubených a bělmo taky nic moc. Ještě se zeptám kdy odčervit jehňata v případě, že jsou zavřená v hangáru a na pastvu se dostanou až začátkem května. Díky za odpověď.

Musíte vzít v úvahu dvě důležité věci. Chcete odčervit jen ovce, tedy pouze část stáda. To samo o sobě není moc vhodné, protože ty, které neodčervíte, to budou dále roznášet. Pokud odčervíte pouze ovce aldifalem, tak se dostane do jejich mléka a v malé dávce půjde do jehňat, jejichž cizopasníci mohou získat vůči aldifalu rezistenci a zaděláte si na problém. Vzhledem k různým vývojovým stádiím cizopasníků a jejich intenzitě množení, "prý" nemá smysl jehňata odčervovat před pátým týdnem života. Nemám to ze své hlavy - někde jsem to tady četl. Pokud je to ve vašich silách a možnostech, tak si nechte udělat koprologický rozbor u ovce, která se vám nezdá a následně se poraďte s vetem. Zvolit správný odčervovací prostředek na základě koprologie zvládnou i "pejskaři".

Přidejte reakci

Přidat smajlík