Nemáte někdo zkušenosti s kupírováním ocasů gumičkama u víc jak půlročních jehňat? Známí zkušení chovatelé říkali, že to není problém. Dali jsme gumičky třem jehnicím před 12 dny a jedna teď začala špatně chodit na zadní nohy. Vím že je to musí hodně bolet, ale nevím jestli jsme to nenasadili nějak špatně pač kupírujem poprvé.. Nemá někdo podobnou zkušenost? A nevíte jak dlouho bude trvat než to upadne?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Určitě to jde a gumička ocas časem odstraní, ale je to už považované za týrání zvířat. Nechce se mi to hledat, ale snad se to může nasazovat do 3.měsíce?
U půlročních jehnic už by měl ocásky odstraňovat veterinář v mírné sedaci nebo aspoň s lokálním umrtvením. U takhle starých zvířat když už to teda děláte gumičkami by to určitě chtělo ocas v místě kde bude gumička ostříhat a hezky se s ní trefit mezi články ocasu. Počítejte s tím, že to může trvat klidně měsíc i víc, než to upadne.
To co jste napsala se mi ale moc nelíbí. Ty gumičky jsou pro jehňata.
Kuba.
Mozna vam upadne ovce od ocasu... Nedivila bych se... Doporucuje se ocasky udelat co nejdriv my to delame v prvnim tydnu az 14 dnech, kastraci az sestoupi varlatka...nechapu co vas k tomu vedlo az po pul roce a proc jste si na to nepozvali ty sve zkusene zname... Rozhodne je mi lito ze se ke zviratum clovek chova tak jako by necitily bolest, smutek... Zkratka jako by nemely emoce... To je stejne jako odrohovavat dospele rohate... To jste nemohly udelat driv... Pripadne koupit ovce uz bez ocasu? nebo je nechat s ocasem? fakt nepochopim... Nandejte si gumicku na palec u nohy a zkuste cekar za jak dloho vam asi upadne...
Dobrý den, po 12 dnech už by to mělo být zaškrcené i u tak velkých zvířat. Myslím si, že už by to nemělo bolet. To kulhání na zadní nohy, nemůže to být zatrženým paznehtem, přerostlou rohovinou či našlapaným blátem mezi paznehty? Nedávno mi začala jedna ovečka kulhat, chytl a otočil jsem ji a měla našlapané zaschnuté bahno ve formě kusu hmoty a rozdíralo jí to mezipaznehtí. V tomto počasí (teplo - mráz) by nebylo divu. Co se gumičkování ocásků u starších zvířat týče, mám vyzkoušeno i u dvouletých ovcí. Trvá to o pár dní déle ale upadnou jako u jehňat. Do dvou měsíců jsou pryč a řekl bych, že to dospělé ovce snášely líp, než jehňata. Tématu se to netýká, co se ale gumičkování rohů týče, s tím mám zase ty nejhorší zkušenosti!
Vedlo nás k tomu to, ze jsme kupovali na podzim více kusu jehnic a mezi nimi se našly ty tři s ocaskama a samozřejmě vím, kdy je nejlepší kupirovat ocasky ale když vám to navrhne zkušený chovatel a byla u toho i plemenarka která to potvrdila, ze to je možné tak nevim proč nedat na rady zkušenějších.. Tak prosím nesudte, je to zřejmě věc názoru a navíc těm dalším dvěma nic není. Ta jedna se bohužel nemůže skoro postavit na nohy a vypadá to ze ma i teplotu. Na tom zaskrceni nic vidět není. A s paznehty nic nemá, to poznáme.. Doufám ze do rána vydrží a hned volame veta. Ach jo, vždycky se musí něco stát o víkendu kdy je problém ho sehnat..
lucie111
napsal(a):
Nemáte někdo zkušenosti s kupírováním ocasů gumičkama u víc jak půlročních jehňat? Známí zkušení chovatelé říkali, že to není problém. Dali jsme gumičky třem jehnicím před 12 dny a jedna teď začala špatně chodit na zadní nohy. Vím že je to musí hodně bolet, ale nevím jestli jsme to nenasadili nějak špatně pač kupírujem poprvé.. Nemá někdo podobnou zkušenost? A nevíte jak dlouho bude trvat než to upadne?
Dobrý den,
V takovém věku to není běžné ale ani to není nemožné udělat. A dela to dost chovatelů jen se s tím nechlubí a už vůbec ne s tím když to špatne dopadne.
Jenže je to komplikovanější protože zvíře je již větší a má, sílu, takže pokud se mu to nelíbi může se třít a snažit se gumičky zbavit a tam může nastat problém.
Bylo ale fajn že jste se rozhodli to udělat v zimě.
Já osobně si myslím že ovcím občas ocas přidělává komplikace (ale u části svých ovcí jej mám nechány - valasky). Pokud ocásky gumičkujete u mladých jehňat ve správne době je to celkem bezproblémové a levné s pozitivními přínosy.
Pokud po mně někdo chce zagumičkovat ocas u starších zvířat vždy jej od toho odrazuji s výčtem možných komplikací. Pokud ale i tak trvají na svém a nechtějí jit za veterinářem nebo jim to odmítá udělat tak jedině musím byt po mem: ocas ostrihat dezinfikovat i gumičky a nasadit dvě za sebe pro sichr, ovci kontrolovat a při jakékoli komplikaci či podezření veterinář - antibiotika či, tetanovku., držitele vám i ovečce palce ať to dobře dopadne, muže to byt třeba jen, prkotina, a s tím ocáskem nemusí mít nic společné.
Nervem to nebude.. Jestli mate normalni teplomer dejte ji ho do zadku a zmerte teplotu samozrejme ovce maji vyssi TT jak clovek, aby jste vyloucila infekci... I kdyz nevim jak se projevuj tetanus... Ten sem prave patri mezi komlikace. Takze to nastudujte... Ale jestli neni projev teploty tak to nejspis bude metabolicky problem... Dostava jadro? jestli neprezvykuje a neslysite bachor jestli ovecka skripe zubama a treba pri pohnuti s ni nebo pohmatu bricha bruci bolesti tak je to tady a s ocaskem to nemusi mit nic spolecneho... Veta volejte rozhodne snad nebude pozde... At se z toho holka dostane...
Tak bohužel, nedopadlo to. Ovečku jsme museli hned zrána zabit at se netrápí. Byl to tetanus, všechny příznaky naprosto odpovídaly. A toho posledního příznaků, kdy to postihne dýchací soustavu a ovce se udusi jsme ji chtěli ušetřit.. Vetovi jsem volala a potvrdil mi ze už se nedá nic dělat.. Draha a smutná zkušenost :( snad to aspoň tady poslouží jako výstraha pro jiné zaucujici se chovatele pac jsem hledala nejaké diskuze na toto téma než jsme gumičky nasazovali a nic jsem nenašla.. Děkuji všem za příspěvky!

Je mi to líto :/
I špatné zkušenosti jsou ale zkušenosti, které chovatele posunou dál.
Tak přeju ať se v budoucnu daří.
Kuba.
Já osobně bych takhle starým ovcím gumičku nenasadila, mám jednu s ocasem a hold každý čtvrt rok jí ocas ostříhám (rostou ji rychleji i paznehty, takže bych ji stejně musela chytat). Nicméně jsem slyšela a i četla tady na ifauně, že tetanus zabil i gumičkovaná jehňata (gumičku jim nasazovali do 14ti dnů od narození), takže jste asi měla jen velkou smůlu.

Tetanus hrozí pokaždé, když vzniká jakákoliv rána, může se dokonce objevit i po paznehtářských úkonech.
No, poučení pro příště, očkování není tak drahé.
My už si zvykáme ze máme často proste smůlu. Chováme ovce dva roky a potkalo už nás tolik různých zdravotních komplikaci, ze už jsme si říkali ze nás nemůže nic zaskočit a ejhle. Ted budem jenom doufat ze ty další dvě jehnice to nepotká. Dneska jsme jim to radši vydesinfikovali peroxidem(četla jsem někde ze bakterie tetanu jsou na to citlivé) a zastrikali pederiprou tak snad to bude ok. A do očkováni bych asi nesla. Na netu jsem našla cenu 65kc/ks. Máme jich 20, to je 1300kc ročně a určitě by se našlo víc nemoci proti kterým by se dalo očkovat. Spis už nebudem nikdy gumickovat dospělé ovce a pokud jehnata, tak budem desinfikovat při nasazováni i potom během odumírání ocasu..