Ahoj. Včera v noci nám nejspíš předčasně porodila ovce.. Jindy výborná matka s kupou mléka. Narodila se trojčata - jedno mrtvé, druhé malé (to do večera uhynulo) a třetí taky malé, ale přeci jen trošku silnější. Ovce vůbec nenasadila mléko, placenta nechtěla odejít. Do dnešního ráda dostala 3x oxytocin. Mléko stejně téměř žádné... Za celou dobu se mi dohromady podařilo oddojit asi 200 ml, které jsem dostala do toho nejsilnějšího jehněte. Jehně se pořád klepe, takže ho máme doma a dávám 150 ml Microp Ovis po 3 hodinách. Malej to nechce, musím to do něj dávat stříkačkou.
Dneska dostal žlutý průjem. Mám to chápat tak, že do něj toho mléka cpu moc nebo je to běžné? Můžu mu dát např. Smectu?
Je to náš první flaškáč takže děkuji za jakékoli rady.
Souhlasím, je jedno jestli je to kůzle, nebo jehně.Pokud mám kůzle, které nemá sací reflex a krmím ho násilím, tak po troškách i mlezivo, odhadem kolem 50ml každé dvě-tři hodiny s noční pouzou cca 5-6 hodin. Když sací reflex naskočí tak stejně nedostane víc jak 100 - 150ml, první týden. Musí mít šaci strávit co se do něj dostalo.
Jejda to dáváte strašně moc.Jestli jste do ní dostala 200 ml mleziva je to fajn.Je hodně výživné a hustější po první 4 dny.Třeba byste ovečku ještě rozdojili.Jinak souhlasím s Roklankou.Umělého mléka dávejte klidně mín zatím třeba jen těch 100 ml.Přidejte do toho jednu tabletku živočišného uhlí.Můžete 3x denně.
Děkuji moc za rady. Rozhodla jsem se hodit do klidu a ono to funguje Malého krmím, jen když si sám řekne, vypije tak 50 ml každé dvě hodiny a ani ho nemusím nutit. Průjem už není vodnatý ale taková ta tužší žlutá hmota, takže asi normální mléčný bobek. Tak mám radost. Ovečka je bohužel špatná, dostala antibiotika, takže ani nečekám, že bychom ji ještě rozdojili - budem rádi, když z toho vyjde zdravá.
Běžně se MKS podávají od toho 7-10 dne po porodu a dále do odstavu. Pokud jednou denně dostávají jehňata mléko od své matky, je možné Galacid O ( Mikrop ovis, Jehněsan ) ředěný ve správném poměru a při správně teplotě zkrmovat i dříve. Důležité u MKS je si naředit takové množství, které jehňata vypijí a nedělat si zásoby do lednice a znovu ohřívat. Dále doplňovat energii (Glukopur) i vitamíny (Kombisol, Hydrovit). Můžete i použít kombinaci s kravským mlékem (na 1l mléka dáte 1 lžičku glukopuru a 1 rozmixované vejce). Důležité je dále, aby jehňata měla dostatečný přístup k čisté vodě. U dokrmovaných jehňat se objevit průjem může např. Při přechodu na MKS nebo jakoukoliv změnu nebo pokud mají chladno od země (důležitá je vysoká podestýlka). U průjmujících jehňat se doporučuje přestat podávat mléko nebo MKS po dobu 24-48 hodin, ale jehňata musí mít přístup k vodě a musí se jím podávat rehydratační roztoky k doplnění elektrolytu a energie (např. Rehyvet, Živá voda).Pokud ten průjem není silný (normální výkaly jsou žluté kašovité), je možné použít půl až ¾ pytlíku Smecty nebo můžete použít Dietan v dávce 0, 2g/kg ž.hm., po dobu 3-4 dnů, působí preventivně proti průjmům – obsahuje dubovou kůru (má adstringentní – stahující účinky), heřmánek a cukr na doplnění energie. Pokud už se zdá průjem silný (hodně vodnatý, páchnoucí nebo s příměsí krve) je vhodné zavolat veterináře.