Dobrý den, nepíšete, jak staré kůzle je a kdy se to stalo. Pokud už by bylo k poražení, na nic bych nečekal a hlavně ne na teplotu. Porazil bych. Pokud tak nechcete, budete muset léčit a zavolat veta. Pokud kůzle ani nedošlápne, končetina je oteklá a je neustále zvednutá, je to špatné. Myslím, že zlomeninu nemusíte ani nahmatat, může to být zlomené těsně u hlavice kloubu, nebo těžce pohmožděné, těžko říci něco konkrétnějšího. Ať už tak či tak, volal bych veta, u zlomeniny se připravte na několik týdnů zvýšené péče.
Jo tak, to se nestalo u Vás? Pak bych takové kůzle nekupoval. Udělali jste chybu. Vaší nezkušenosti nejspíše někdo parádně využil.
Léčba bude velmi drahá, pokud trefíte na vyčuraného veterináře a bude Vás třeba tlačit i až do operace.
Pokud nemá kůzle vysoké teploty, odporazil bych.
Do takavé kozičky s největší pravděpodobností už stejně nebude nic dobrého, teď se Vám bolestí opozdí ve vývoji a nebude do ní nic. Nějak si nedovedu představit, jak by po takovém zranění nosila kůzlata pět měsíců a jiné věci, ke kterým je v chovu v průběhu roku zapotřebí nohou.
Začíná sezóna kozlení, pořídil bych si novou kozenu a tuhle bych původním majitelům vrátil a chtěl bych zpět peníze, nebo pokud mají větší chov, žádal bych jiné zvíře.
Kozenka nejspíše dost trpí, odporazil bych a pořídil bych novou, do dalšího chovu bych si jí já osobně nenechal, březost je velká zátěž pro nohy kozy a ty musí být zdravé.
My jsme měli před loni ovečku cca 1 měsíc, se zlomenou nohou, už jsme ji tak dostali flaškáč, dokonce tam byla poraněná kůže, tak se nedala dát sádra hned. Ovečka to v pohodě přežila, když se rána zahojila, nožičku ji vet v narkoze znovu zlomit, ale teda myslím, že to bylo srostlé jen tak málo(po 9 dnech), že si to kdykoliv mohla zlomit sama. Po 6 týdnech jsme ji sundali gips a ovečka je v poho a nožičku během pár týdnů v pohodě rozhýbala. Takže já to tak černě nevidím. Kdo by si stoupal na zalomenou nohy? Pokud zlomená není, můžete dát dlahu, aby nezatěžovala nožku. Loni, si nevím jak, jedna kozenka asi ve 3 měsícíh zlomila taky nohu. Ale po zkušenostech s ovcí mě ani nenapadlo ji dát pod nůž. Dala jsem jí dlahy a normálně ji noha srostla a nebylo poznat, že byla zlomená. Byla normálně ve chlívě s ostatníma kozama. No a kamarádka dokonce vyléčila doma tříštivou zlomeninu u velké kozy, ale to je vyšší level a to se vás zřejmě netýká. Tak zadlahujte a to důkladně, mladá koza bude za chvíli OK.
peetr
napsal(a):
Jo tak, to se nestalo u Vás? Pak bych takové kůzle nekupoval. Udělali jste chybu. Vaší nezkušenosti nejspíše někdo parádně využil.
Léčba bude velmi drahá, pokud trefíte na vyčuraného veterináře a bude Vás třeba tlačit i až do operace.
Pokud nemá kůzle vysoké teploty, odporazil bych.
Do takavé kozičky s největší pravděpodobností už stejně nebude nic dobrého, teď se Vám bolestí opozdí ve vývoji a nebude do ní nic. Nějak si nedovedu představit, jak by po takovém zranění nosila kůzlata pět měsíců a jiné věci, ke kterým je v chovu v průběhu roku zapotřebí nohou.
Začíná sezóna kozlení, pořídil bych si novou kozenu a tuhle bych původním majitelům vrátil a chtěl bych zpět peníze, nebo pokud mají větší chov, žádal bych jiné zvíře.
Kozenka nejspíše dost trpí, odporazil bych a pořídil bych novou, do dalšího chovu bych si jí já osobně nenechal, březost je velká zátěž pro nohy kozy a ty musí být zdravé.
Jedná se o holandskou zakrslou kozu, zítra jedeme k veterináři. S chovatelem jsme to měli domluvené již měsíc dopředu (prodej kozy i se dvěma kůzlaty) a úraz se jí stál pár dní před prodejem.
Moc pěkná kozenka, škoda toho úrazu. Takhle velká kozenka mohla být od matky už klidně odstavena a já bych si jí prostě nekoupil, nechla bych jí tam kde byla. Asi opravdu začínáte, až uvidíte ty pálky u veterináře, pochopíte. Tohle nevypadá vůbec dobře, přeji Vám pochopitelně zdařilou léčbu ale já bych toto neléčil, ne u zvířete které bych chtěl do chovu.
Každopádně nechte udělat RTG, pokud to vet vyhodnotí jako zlomeninu. Za sebe můžu říct, že ve vývoji jedna zlomenina na další chov nebude mít vliv, není to dědičná vada a ošetření zvládnete i doma pokud to nebude komplikovaná zlomenina. Pokud to bude komplikovaná nebo tříštivá, tak se přikláním k názoru pána co by kůzle porazil. Finančně to bude tak nákladné, že to několika násobně přesáhne cenu kozy. Jediné co se stane při znehybnění je, že ji atrofují svaly na noze, ale ty se zase dají do kupy, až začne nohu používat. Myslíte, že ženy, co si zlomily nohu nemají děti? Já měla hodně komplikovanou (čtyřnásobnou) zlomeninu a děti mám 3.
Veterináře máme známého (jezdí k nám na koně, papoušky, prasata atd.) po finanční stránce se nebojíme (je to vet na vesnici a částky se s těmi souk. Klinikami nedají srovnat). To kůzle chceme prostě zachránit. Vzali jsme si je, protože majitel byl důchodce a končil s chovem. Kozla zabil a toto kůzle by určitě čekalo to samé. Tak proto
Pak jste tato fakta měli ale napsat do tématu vlákna, pohlíželi bychom na to jistě jinak. Já určitě. Pokud sjet rozhodnutí zachánit a máte k tomu šikovného veta, není pak o čem radit, to v tématu nebylo. Téma je zadané velmi stroze.
Já nejsem žena, nemohu soudit zda ženy po zlomeninách mohou nosit děti, já soudím dle svého chovu koz, když vidím, jak si vysokobřezí kozeny různě ulevují a natahují nohy, některé dokonce dost těžko vstávají. Já mám dvakrát operovanou, šroubovanou otevřenou zlomeninu kotníku, mám odoperovaná obě kolena, nedovedu si představit, že bych nosil X měsíců plody, mám své váhy dost a dost.
peetr
napsal(a):
Pak jste tato fakta měli ale napsat do tématu vlákna, pohlíželi bychom na to jistě jinak. Já určitě. Pokud sjet rozhodnutí zachánit a máte k tomu šikovného veta, není pak o čem radit, to v tématu nebylo. Téma je zadané velmi stroze.
Já nejsem žena, nemohu soudit zda ženy po zlomeninách mohou nosit děti, já soudím dle svého chovu koz, když vidím, jak si vysokobřezí kozeny různě ulevují a natahují nohy, některé dokonce dost těžko vstávají. Já mám dvakrát operovanou, šroubovanou otevřenou zlomeninu kotníku, mám odoperovaná obě kolena, nedovedu si představit, že bych nosil X měsíců plody, mám své váhy dost a dost.
Tak to ulevování je u žen spíš tím, že jim chybí ionty a mají křeče, teda nohy bolí a otoky mají taky, taky hormony rozvolňují a změ Kčují svalstvo, a vazivovou tkáň a vůbec všechno, ale je to dočasná záležitost, takže neplní svoji funkci na 100%, ale po porodu se to srovná, myslím, že u koz i u žen to je podobné. Tohle vliv na chov mít nebude, když se dá holka do kupy.
michuela
napsal(a):
Tak to ulevování je u žen spíš tím, že jim chybí ionty a mají křeče, teda nohy bolí a otoky mají taky, taky hormony rozvolňují a změ Kčují svalstvo, a vazivovou tkáň a vůbec všechno, ale je to dočasná záležitost, takže neplní svoji funkci na 100%, ale po porodu se to srovná, myslím, že u koz i u žen to je podobné. Tohle vliv na chov mít nebude, když se dá holka do kupy.
Naprosto respektuji Váš názor. Vidím to všechno ale trochu jinak.
Porážela nebo utrácela jste někdy březí zvíře?
Já jich na jatkách kuchal víc než dost, březí prasnice, březí dojnice, též na nutné porážce jsem viděl vysokobřezí zvířata a to utrpení je s březostí dvojnásobné pro matky. Vidět situaci, kdy se minutu mele břicho krávy po jejím omráčení a vykrvení, než se plod zadusí... A pak vyvrhnout téměř hotové tele měsíc před telením!
To, že chovatel pošle na jatky vysokobřezí zvíře, to tu řešit nebudu, to není tématem.
Své hledisko zastávám z pohledu toho, že je lepší porazit jalové kůzle, než z mnoha důvodů (např.otevření úrazu a jiné) utrácet březí zvíře.
Pokud nejde o nějakou papírovou chovnou vzácnou kozičku, vysoko v krvi, nezachraňoval bych. Nikdy a nikde nemáte jistotu, že přes Vaše rozhodnutí nepřipouštět daný kus se kozena nepotká se ženichem a atd. Atd....
Kdysi se mi stalo ze si asi dvoumesicni kozena zlomila nohu ale frakturu mela takovou ze ji ta noha visela na vazech... Veterinar mi rikal at ji picnu ale to vite bylo to moje uplne prvni kuzle... A tak jsem si vynutila dlahu... Na otok jsem prikladala octove zabaly a zabaly z brslice kozi nohy, vlastne prvni dlahu provizorni fixaci nez to oteklo jsem ji zafixovala do dvou klaciku proti sobe, no a pak dostala uzasnou dlahu z thermoplastu... Takovou jsem nevidela ani na lidech :) problem byl s naslednym otokem... Ale diky obkladum behem trech dnu splaskl a do trech tydnu byla noha jako nova... Je chyba ze to zraneni mate tyden a nic se s tim nedelalo... Melo to byt osetreno co mozna nejrychleji... Muze to byt ovsem jen obrazene s vyronem... Tak jako tak bych tu nohu velmi jeme prohmatala jeste jednou... Jeslti mate v pohode vetaka ne zadnyho pejskare obchodnika tak bych se toho nebala... At se dari... Davejte ji obklady najdete si na to neco co snizuje otok a bolest... A dejte vedet jeslti se to zlepsilo...
Peetr... O zenskych se rika ze vydrzej mnohem vic, michuela je toho dukazem...
lilo
napsal(a):
Kdysi se mi stalo ze si asi dvoumesicni kozena zlomila nohu ale frakturu mela takovou ze ji ta noha visela na vazech... Veterinar mi rikal at ji picnu ale to vite bylo to moje uplne prvni kuzle... A tak jsem si vynutila dlahu... Na otok jsem prikladala octove zabaly a zabaly z brslice kozi nohy, vlastne prvni dlahu provizorni fixaci nez to oteklo jsem ji zafixovala do dvou klaciku proti sobe, no a pak dostala uzasnou dlahu z thermoplastu... Takovou jsem nevidela ani na lidech :) problem byl s naslednym otokem... Ale diky obkladum behem trech dnu splaskl a do trech tydnu byla noha jako nova... Je chyba ze to zraneni mate tyden a nic se s tim nedelalo... Melo to byt osetreno co mozna nejrychleji... Muze to byt ovsem jen obrazene s vyronem... Tak jako tak bych tu nohu velmi jeme prohmatala jeste jednou... Jeslti mate v pohode vetaka ne zadnyho pejskare obchodnika tak bych se toho nebala... At se dari... Davejte ji obklady najdete si na to neco co snizuje otok a bolest... A dejte vedet jeslti se to zlepsilo...
Peetr... O zenskych se rika ze vydrzej mnohem vic, michuela je toho dukazem...
Jé to jste mě pobavila
peetr
napsal(a):
Naprosto respektuji Váš názor. Vidím to všechno ale trochu jinak.
Porážela nebo utrácela jste někdy březí zvíře?
Já jich na jatkách kuchal víc než dost, březí prasnice, březí dojnice, též na nutné porážce jsem viděl vysokobřezí zvířata a to utrpení je s březostí dvojnásobné pro matky. Vidět situaci, kdy se minutu mele břicho krávy po jejím omráčení a vykrvení, než se plod zadusí... A pak vyvrhnout téměř hotové tele měsíc před telením!
To, že chovatel pošle na jatky vysokobřezí zvíře, to tu řešit nebudu, to není tématem.
Své hledisko zastávám z pohledu toho, že je lepší porazit jalové kůzle, než z mnoha důvodů (např.otevření úrazu a jiné) utrácet březí zvíře.
Pokud nejde o nějakou papírovou chovnou vzácnou kozičku, vysoko v krvi, nezachraňoval bych. Nikdy a nikde nemáte jistotu, že přes Vaše rozhodnutí nepřipouštět daný kus se kozena nepotká se ženichem a atd. Atd....
No tak na to nechci ani pomyslet, ale já bych prostě zachránila, mlaďoši se vám hojí před očima a pokud to není komplikované, jak jsem zmiňovala a je koza na dobré výživě, nevěřím, že to bude mít následky. Musím ale přiznat, že na to koukám i z pohledu matky. Nicméně souhlasím, pokud to bude špatné, s vámi. Ale upřímně jen proto, že to není moje zvíře.
Dobrý den, já bych se rozhodla až co řekne vet. Mám kozu, která si ve 2měsících skoro utrhla na přední noze sval a chybí jí kus ucha. V létě, když má letní srst, tak ji ta jizva prosvítá Naštěstí majitelka byla vet a kozičku zachránila. Bude jí 5let, čeká čtvrtá kůzlata a je to bezvadná máma. Pokud kozička, žere a nemá jiné problémy, já bych nejspíš léčila. Na fotce nevypadá, že by nějak strádala. Porazit se může vždy. Léčily jsme berana, který se nám nemohl postavit. Pohyboval se jako lachtan. Beran se z toho dostal a vrací nám to na jehňatech- trojčata. A od té doby přestal být vůči nám agresivní.
Přimlouvám se, dejte jí šanci.
Souhlasim s tim lecenim... Aby to melo vliv na poceti musela by to byt zlomenina v panvi ale to by nejspise nechodila na obe nohy...
Mala kozo, pisete moc pekne o vasem beranovi.. I tak bych ale byla ve strehu... Prominte mi tu drzost musim vas vyvest z omylu... Plodnost vzdy zavisi na matkach... Beran je pouze oplodnitel... Beran trojcata nedava... Samozrejme muzou byt s beranem v takovem propojeni ze je tak nabudi a roztouzi ze je diky beranovi silnejsi ovulace a poslou mnohem vice vajicek, ze ve spravny cas dojde k oplodneni a tudis se dostane na nejvetsi pocet vajicek... Ale vzdy to kolik bude nakonec vyvyjejicich se vajicek zavisi na matce a na jeji predispozici a dalsich i vnejsich podminkach..
Já vím, ale shodou náhod se nám v následujícím roce u obou ovcí narodila poprvé trojčata.
Nechtěli byste tomu věřit? Pořád je něco mezi nebem a zemí co mi nevíme. A s tou agresivitou mám pravdu.Když se mu něco nelíbí, tak dá najevo, pozor na mě, ale naštěstí už neútočí na tvrdo.
Myslím, že když si člověk pořídí zvíře, tak má povinnost se o něj postarat i když je nemocný. Neuznávám léčení polomrtvých zvířat, kdy na vyléčení nemá šanci.Ale pokud je šance na vyléčení a kvalitní život, tak léčím i když je to "jenom" koza. Mám je ráda, není to jenom maso.
Já si zase myslím, že nemocné zvíře by si chovatel neměl vůbec kupovat!
V tomhle vidím u paní jasné pochybení! Nevzal bych jí ani zadarmo od pána.
Když tohle paní viděla, neměla za to vůbec platit a vozit to domu, toť můj názor.
Je to stejně tak absurdní, jako kdyby jste si do svého chovu o 30kusech slepic bez čmelíků přivezli pro lítost jednu týranou slepici od sousedů, která je plná čmelíků a zamoří Váš chov.
Nevidím v tom prostě smysl, nemohl bych mít z takového zvířete radost a ty pochybnosti i po případném vyléčení, ne ne. Ale je to věc názoru.
Tak samozrejme pane peetr, mate take cast pravdy...o tom se nikdo s vami nepre... To jeslti pani kozu koupila nebo co a jak mela udelat to je spise jeji vec a neni dobre ze to komentujete... Ano to jak by jste to udelal vy je vec jina a vas nazor respektuji stejne tak jako vy by jste mel respektovat rozhodnuti te pani. Ma ted jiny problem a proto ceka, ze ji nekdo poradi, nepotrebuje kritiku a komentar k tomu jak co dela z vaseho pohledu spatne.
Pro malou kozu... Mate pravdu ta souhra tam zkratka nekde je... A kdyz to zaklapne tak se pak dejou veci :) Ale to je naprosto stejne jako kdyz se sejde ten spravny manzelsky par... nekomu to vydrzi dva roky a nekomu az do smrti... Proste to zaklapne.
Dobrý den, nedá se srovnávat zraněná koza a slepice napadená parazity. Já bych si ji vzala taky. Myslím, že nikdo nemá právo soudit za to rozhodnutí. Kozička na fotce nevypadala, že strádá. Nebyla nijak hubená a byla s mámou. Smysl toho, že si ji paní koupila je asi v tom, že jí chtěla dát šanci jako živému zvířeti a neviděla v ní jenom zvíře na maso. Je na každém jak se rozhodne. Já na Vašem /peetr/ bych kritizovala lidi, kteří si pořídí zvíře a když je nějaký problém, tak ho raději nechají pojít, než aby dali peníze za vet. Paní ji nenechává osudu, chce jí pomoci. A to by se mělo ocenit.
Já si přivezla kdysi jehně zadarmo, původně to bylo odmítnuté nebo ztracené a mělo být za peníze, ale mělo zlomilo si nohu. Ale majitelé se ji, byla to holka, chtěli zbavit, do beránka bych nešla, no a když mě viděla, tak za mnou začala furt chodit. No nechte ji tam. Jako Peetra chápu, z chovatelského hlediska asi bude chovat špičková zvířata, a nutně to nemusí být papíráci, ale někdo to má prostě postaveno jinak a chová víc srdcem, i když to chovu zrovna neprospívá.
Dobrý večer. Myslím, že jsem se zde paní nijak nedotkl, nejsem ani vulgární, ani neslušný.
Pokud se zde vyjadřuji, pak s jistou ohleduplností a pouze svým názorem, jak bych to udělal já sám. Myslím si, že zde není místo na city nás lidí, tato diskuse je proto, aby se lépe žilo zvířatům v chovech, kde třeba chovatelé nejsou zkušení a přivezli zvířata dřív, než nastudovali praxi. Nemyslím teď pochopitelně paní, pokud by chtěl někdo slovíčkařit!
Slepice a čmelíci, to bylo obrazné přirovnání, jako naprostá absurdita, za kterou nadále považuji dobrovolné koupě takového zvířete.
Pokud se zde dostaneme do úrovně slovíčkaření, veškerá diskuse přijde v niveč, neb nebude možné se vyjádřit.
Poskytl jsem v tomto tématu několik rad, uvedl jsem zde fakta která mě k mému názoru vedou, nevím, proč bych se nemohl vyjádřit třeba že nesouhlasně, stejně tak jako se zde vyjadřují jiní, kteří zastávají léčení.
Já už viděl na jatkách utrpení dost a nevidím důvod, v něm někoho podporovat a souhlasit s ním.
Chtěl bych paní vidět, kdyby tuto kozičku připustila, buď ona nebo kozel bez jejího vědomí a kdyby se kozičce měsíc před porodem s nohou něco stalo! Co by paní dělala?
To by znovu žádala o zkušenosti na ifauně, co má dělat?
Když jsem pracoval v ZD, kráva si tam měsíc před telením zlomila kyčel v krčku. Vet na ní chtěl očividně vydělat, zvedal jí 8 dní, kapačky, antibitika, injekce, já nevím co všechno. Chuděrám tohoto osudu jsme říkávali, zlaté kráva", dalo se na nich slusně vydělat, když na to měl vet žaludek! Věděl moc dobře, že je vysokobřezí, že jí tíží skoro hotové tele a přesto jí trápil, dokud devátý den nepošla sama! Celou tu dobu jsme jí my zaměstnanci ráno večer otáčeli ručně přes hřbet, aby se neproležela!
Ta chuděra nás prosila... Ze svého postu jsme nemohli nic dělat.
O utrpení zvířat na jatkách a o tragédiích, stavech v jakých z chovů na jatky odcházejí, o tom netřeba psát!
Proto bych si prosím vyprosil, aby mě někdo napomínal, když se nesouhlasně vyjádřím k tématu, které se mě naprosto osobně dotýká, ke kterému jsem se slušně vyjádřil, snažil jsem se pomoci a nikoho jsem neurážel!
Nějaké napomínání, co je vhodné uvádět a co bych psát neměl, není naprosto na místě, pokud paní požádala veřejně na veřejné stránce o zkušenosti veřejných osob! Děkuji.
michuela
napsal(a):
Já si přivezla kdysi jehně zadarmo, původně to bylo odmítnuté nebo ztracené a mělo být za peníze, ale mělo zlomilo si nohu. Ale majitelé se ji, byla to holka, chtěli zbavit, do beránka bych nešla, no a když mě viděla, tak za mnou začala furt chodit. No nechte ji tam. Jako Peetra chápu, z chovatelského hlediska asi bude chovat špičková zvířata, a nutně to nemusí být papíráci, ale někdo to má prostě postaveno jinak a chová víc srdcem, i když to chovu zrovna neprospívá.
Dobré ranko, jaký byl, prosím, osud jehnátka se zlomenou nohou? Píšete kdysi, takže měla ovečka jehnátka? Zahojila se nožka bez následků? V mém sousedství před rokem a půl paní vypiplala jehně od uhynulé ovce příbuzných. Sama jiné ovce neměla, ovečka se na ni naprosto zafixovala, považovala ji za své stádo. Nejen, že byla dosti nemocná celý život(1, 5 roku dlouhý), ale celé dny probečela v chlívku. Po stránce stravy o ni bylo skvostně postaráno, avšak ovce je stádové zvíře a když paní byla v práci stále si stýskala. Měla nemocné zřejmě ledviny, vet zakročil několikrát, nakonec krev v moči a ovce uhynula. Můj názor je, že pokud se zachraňuje hendikepované zvíře, tak jen na mazlíčka a nikdy na chov. Souhlasím s panem Peetrem. Dobře zde radí Starý bača, ráda čtu jeho příspěvky. Ostatní je věc názoru, a jistě má každý právo na ten svůj. Přeji všem chovatelům krásný den
Kůzle se zlomenou nohou jsem měla, vytvořila jsem z kartonu dlahu a za 3 týdny byla noha srostlá a za 4 týdny už po ní krásně skotačila. Mláďatům se zlomeniny hojí velmi rychle. Samozřejmě záleží na tom, kde zlomenina je, jaká je a v neposlední řadě, jak se tomu chce chovatel věnovat. Moje kůzle-kozička, odchovala mnoho kůzlat a nikdy s nohou problém nebyl. Znám od kamarádů chovatelů více případů a ve většině dopadly kozy dobře a dál žily bez problémů.
Souhlasím s p.peetrem, chováme kozy 20 let, jedinkrát se nam stalo, že si 3měsíční kozlík zlomil nohu ve stehně, nebyl schopný se ani napít od matky, byla 3 kůzlata, zvážili jsme situaci a rozhodli se ho dát porazit. Stejně bychom se rozhodli i v případě kozičky, protože takové kůzle bych nemohla na chov a jak jinak, nemohla ani nabídnout nikomu k chovu...naše kozy dojí 4 litry mléka denně až do října, což je velká zátěž, natož když jsou ted březí! a jako mazlíka si ji nikdo nekoupí! a to naše kozičky jsou chovány s láskou, ono to ani jinak nejde!
To je zase boure... Tak je to vzdycky jsou dve strany mince a na ty je treba brat zretel... Peetr mate proste pohled ktery si utvarite zkusenostmi... a netvrdim ze je spatny dokonce s vami v mnohem souhlasim... rozumim a respektuji to jak by jste to udelal... Jenze mam take pocit ze porovnavate neporovnatelne a to je vysokobrezi trictvrtetunova krava se zlomeninou v krcku v ekonomickem chovu X trimesicnim kuzletem s moznou nepotrvrzenou zlomeninou/zhmozdenim neznamo kde na prave noze, v hobby chovu u lidi kteri ty vase zkusenosti jeste neziskali.. Pak je otazka jeslti se da tady na ty dva priklady merit stejnym metrem... V prvnim pripade udavate hruzostrasnej scenar a vycurane veterinare, kteri se snazi za kazdou cenu profitovat... Take mam par takovych zkusenosti...ale spis zalezi na ekonomice a na objednavce vedeni... Vy pokud prijdete o tele, kravu a mleko prichazite o nemale penize a to asi opravdu nemale... Pak rozumim postupu vedeni, ze kravu chteli udrzet aby ztratu snizili alespon o cenu telete i kdyz ta je z pohledu celkove ztraty nepatrna... Ale tak jako tak by jste boural kravu s teletem o 9 dni driv,.. Clovek se proste ke zvireti chova jako by nemelo bolest jako by nemelo emoce a jako by se ho to ani netykalo, protoze je jen zamestnanec a ten vykona co mu urci vedeni a je odosobnen od toho co neni jeho ackoliv mu to dela sramy na dusi... a o to tu jde... V tom hobby chovu je to vice jak o zisku financnim spise o tom emocionalnim, jste tam sam sobe panem... To jsou dva svety... A malokdy se daji propojit. V ekonomickem svete vam rozhodne neni jedno jaka mate zvirata dulezita je pro vas ta vyteznost chovu a kazde zvire ktere se lisi od standartu jde do klobas... V tom druhem jde o emocionalni a psychoterapeutickou hodnotu... Mozna si zacnete tukat na celo... No nic...
potrebyprochovate
napsal(a):
Jedná se o holandskou zakrslou kozu, zítra jedeme k veterináři. S chovatelem jsme to měli domluvené již měsíc dopředu (prodej kozy i se dvěma kůzlaty) a úraz se jí stál pár dní před prodejem.
Docela by me zajimalo jak jste pochodili.. Jestli se mlada rozchodila nebo jak jste to rozsekli.. Dejte uricte vedet
Nemá smysl, se tu přesvědčovat, čí názor je lepší a správnější. Vždy budou chovatelé co se budou snažit zachraňovat a ti co to nedělají, ať je k tomu vede cokoliv. Ani jeden z těchto táborů nemusí být špatný chovatel, je to věc názoru. Patřím mezi zachraňovatele a zatím se mi to vyplatilo i ekonomicky.Ale nikomu své názory nenutím. A když už jsme u těch postižených, bájný Korok, trojnásobný vítěz Velké Pardubické, byl koupen za cenu masa, kvůli vrozené vadě na noze a jakej to byl kůň. Je to o štěstí a snad i o oku chovatele, aby zhodnotil co jde a co ne.
JanaKostelec
napsal(a):
Dobré ranko, jaký byl, prosím, osud jehnátka se zlomenou nohou? Píšete kdysi, takže měla ovečka jehnátka? Zahojila se nožka bez následků? V mém sousedství před rokem a půl paní vypiplala jehně od uhynulé ovce příbuzných. Sama jiné ovce neměla, ovečka se na ni naprosto zafixovala, považovala ji za své stádo. Nejen, že byla dosti nemocná celý život(1, 5 roku dlouhý), ale celé dny probečela v chlívku. Po stránce stravy o ni bylo skvostně postaráno, avšak ovce je stádové zvíře a když paní byla v práci stále si stýskala. Měla nemocné zřejmě ledviny, vet zakročil několikrát, nakonec krev v moči a ovce uhynula. Můj názor je, že pokud se zachraňuje hendikepované zvíře, tak jen na mazlíčka a nikdy na chov. Souhlasím s panem Peetrem. Dobře zde radí Starý bača, ráda čtu jeho příspěvky. Ostatní je věc názoru, a jistě má každý právo na ten svůj. Přeji všem chovatelům krásný den
Tak to vezmu trochu zeširoka. Jehnička byla SF. Tehdy jsme byli naprostí začátečníci, takže ač měla být max 10 dní stará, bylo ji určitě přes měsíc. Už měla býlou vlnu. Taky byla fixovaná na mě. Nic pro ní nebylo překážka, 30 ran od ohradníku ji nezabránilo přijít za mnou do kuchyně, když děti nechaly otevřené dveře a ona to zjistila. Nakonec jsem ji dala do výběhu s drůbeží a přidala po odstavu další jehňata, aby nebyla sama. Musela jsme být tvrďák a doslova ji ignorovat a opravdu nehezky ji od sebe odhánět, aby na mě zapomněla, Jenže milá ovečka dorostla jen 15 kg a byl z ní zakrslík. No nevěděla jsem co s ní0, protože jsem se ji bála dát k ostatním do stáda, aby mi ji beran neskočil. To by nepřežila. No a pak jsem jednou četla na bazoši inzerát od pána co sháněl takové zakrslíky. Jeho paní moc chtěla SF, ale jen pro radost a velkých ovcí se bála, tak pak putovala kamsi ku Praze a tam měla ještě další 2 takové prďky nedorostlé za kámošky. No a má se tam dodnes doufám dobře. Měla tam tak trochu výsadní postavení, protože byla jediná ochočená a velmi kontaktní, posílali mi fotky, jak jim hupsne na klín a nechá se drbat apod. No omotala si je kolem prstu.
Přeji pěkný den. V pondělí u nás byl vet na prohlídku kůzlete. Nožka zlomená není, do týdne bude prý vše ok. Dnes už kozička začíná na nožku došlapávat, je plná života a elánu. A já jsem opravdu ráda, že se žádná vražda nemusí konat (to bych stejně nikdy neudělala)! Večer jsem přidám fotku jak se zlepšuje a Všem, kteří psali svoje zkušenosti děkuji!
P.S.: Ještě, že jsem ji u pána nenechala. Skončila by v konzervách jako kozel. Jsém opravdu ráda, že jsem si ji vzala. A názory, že jsem hloupá, že jsem ji koupila? Opravdu mě pobavily.
Nedá mi to abych nenapsala o své Kozičce. Mám Kozičku (tak se jmenuje a je to moje první koza) a ta má jenom 3 fun Kční nohy. Když ji byl rok, tak ji cizí psi potrhali, tržné rány se zahojily, ale noha zůstala skrčená, nefun Kční - poničené šlachy. Myslela jsem si, že pro Kozičku bude další život "nanic" a že ho budu muset ukončit. Ale ona se zmátořila hodně rychle, neučila se - skáče po třech a to tak, že si toho na první pohled nikdo nejdřív ani nevšimne, 3 x porodila, naposledy teď 30. Ledna páreček - Boži a Lojzíka, má skvělé mléko a dojí 2, 5 - 3 litry.
Teď je jí 6 let, je to moje nejmilejší holka, a proto si nechám její dítě- Boži a jí už nebudu připouštět. Jediné, co mi trápí je to, že pokud si něco udělá ještě s jednou nohou, tak to bude opravdu konec.
Svým dlouhým úvodem chci jenom říci to, že pokud zvíře prospívá a netrápí se, naučí se žít i se třemi nohami. Zdraví Chovatelka K.
potrebyprochovate
napsal(a):
Přeji pěkný den. V pondělí u nás byl vet na prohlídku kůzlete. Nožka zlomená není, do týdne bude prý vše ok. Dnes už kozička začíná na nožku došlapávat, je plná života a elánu. A já jsem opravdu ráda, že se žádná vražda nemusí konat (to bych stejně nikdy neudělala)! Večer jsem přidám fotku jak se zlepšuje a Všem, kteří psali svoje zkušenosti děkuji!
P.S.: Ještě, že jsem ji u pána nenechala. Skončila by v konzervách jako kozel. Jsém opravdu ráda, že jsem si ji vzala. A názory, že jsem hloupá, že jsem ji koupila? Opravdu mě pobavily.
Dobrý večer, pokud jsem dobře četl, nikdo Vás tu za hloupou neoznačil, nepodsouvejte tedy prosím slova, která tu nepadla!
, Bavit" se můžete pouze sama nad sebou, nikoli nad názory lidí, kteří Vám tu ve svém volném čase odpovídají a snaží se pomoci. Třeba že po odhalení faktů, které jste postupně na můj podnět doplnila, místo toho aby byla obsažena v témetu vlákna, se naše názory rozcházejí!
peetr
napsal(a):
Dobrý večer, pokud jsem dobře četl, nikdo Vás tu za hloupou neoznačil, nepodsouvejte tedy prosím slova, která tu nepadla!
, Bavit" se můžete pouze sama nad sebou, nikoli nad názory lidí, kteří Vám tu ve svém volném čase odpovídají a snaží se pomoci. Třeba že po odhalení faktů, které jste postupně na můj podnět doplnila, místo toho aby byla obsažena v témetu vlákna, se naše názory rozcházejí!
Ale vy jste až do konce tvrdil: Porazil bych. A kdybych měla dát na Vás, teď u by koza nežila!
Všem ostatním, co se snažili poradit a nebýt jen pesimisti (porazit se dá vždy a naděje umírá poslední) DĚKUJI. Pouze jsem se ptala na zkušenosti, abych věděla co mám čekat v pondělí po příjezdu veta. Naštěstí se o žádnou zlomeninu nejedná a kozička bude ok. A i kdyby nožka zlomená byla. Udělala bych vše pro uzdravení! Řezníků jako Vy je plno, jak to nesype zabít! Bohudík (bohužel pro někoho) patřím k té druhé straně a vždy se snažím najít jiné řešení (i za cenu vyšších výdajů, času a starostí). Ty zvířata mi za to prostě stojí...
potrebyprochovate
napsal(a):
Ale vy jste až do konce tvrdil: Porazil bych. A kdybych měla dát na Vás, teď u by koza nežila!
Všem ostatním, co se snažili poradit a nebýt jen pesimisti (porazit se dá vždy a naděje umírá poslední) DĚKUJI. Pouze jsem se ptala na zkušenosti, abych věděla co mám čekat v pondělí po příjezdu veta. Naštěstí se o žádnou zlomeninu nejedná a kozička bude ok. A i kdyby nožka zlomená byla. Udělala bych vše pro uzdravení! Řezníků jako Vy je plno, jak to nesype zabít! Bohudík (bohužel pro někoho) patřím k té druhé straně a vždy se snažím najít jiné řešení (i za cenu vyšších výdajů, času a starostí). Ty zvířata mi za to prostě stojí...
Vážená paní, s plným respektem k vašim názorům vám musím napsat, že váš poslední příspěvek je nespravedlivě útočný k panu Peetrovi. Ptala jste se na zkušenosti, on jich má jistě mnoho, tak vám je sdělil. Má jen jiný názor než vy a proto není horší chovatel, člověk. Z jeho příspěvků nejen tady nijak nevyplývá, že zvířata, jak to nesype, zabíjí. I jemu jistě zvířata stojí za péči a jsem přesvědčena, že chová s láskou. Myslela jsem si, že jsme tu v rubrice diskuse. Tak asi tak. Pěkný večer všem.
PS. Pravidla diskuse na serveru iFauna.cz
Snažte se, aby v diskusi na iFauna.cz vládla přátelská atmosféra, veškeré osobní spory řešte mimo veřejné diskuse. Poraďte ostatním, rádi pak poradí oni vám, buďte schovívaví k nováčkům - každý chovatel někdy začínal.
potrebyprochovate
napsal(a):
Dobrý den, jste nezkušená, nejspíš mladá, nemám víc co k tomu napsat.
Každý si o Vás udělá z Vašeho psaní úsudek sám.
Poznáte to sama, až tu zadáte nějaký dotaz, ve kterém Vám (půjde o minuty) a natrefíte na někoho (výživného) jak to tu občas bývá a nebo Vám tu nikdo po Vašem přístupu již neodpoví.
Já chovám letos 22 let, z toho jsem se poučil, že prostě některé věci nemají smysl a nejsem ani tak bohatý, abych platil za nemocná zvířata!
Rozhodně nepatřím mezi ty, kteří na zvířatech vydělávají, ba naopak, investuji do nich až to není zdrávo. A to, že bych nekoupil kozu která leze po třech, na tom trvám.
Dobrý den, každý máme jiné hranice kdy zvíře léčit a kdy ho nechat utratit. Někdo při sebemenším náznaku výdajů za vet nechají zvíře pojít, než aby alespoň zjistili co mu je. Někteří lidé zase budou léčit za každou cenu i když nemá žádné vyhlídky na uzdravení. Nejsem zastánce ani jedné z této variant. Jsem proto nejdříve zjistit jak na tom zvíře je a jaká je šance na uzdravení a dát mu šanci. Na jaře jsem nechala utratit 12letou fenu. Měla problémy s klouby - velké plemeno. Skoro nechodila, jenom ležela. Měla bolesti. Vet mi dal léky, které jí trochu ulevily, ale nebyly schopné jí uzdravit. Vet mi říkal, že se jí jenom prodlužuje utrpení. Byl pro ni problém vyjít i pár schodů. Dodnes nevím, jestli jsem udělala dobře, ale chodila jsem na ni pořád koukat a vím, že opravdu trpěla.
Jsem ráda, že se kozička lepší. Jsem blázen a snažím se léčit.
Mám kozu u které jsem si myslela, že zmetala. Má mokrý ocas a chupy okolo zadku, měla teplotu. Byl tu vet dal jí atb a proti bolesti a dnes znovu. Má zánět močových cest. Včera byla lepší, tak doufám, že se brzy uzdraví. Dnes už neměla teplotu. Nenechám jí utratit, když se může uzdravit.
Vím, že jinak člověk mluví, když se ho to přímo netýká a něco jiného kolikrát udělá, když se ho týkat začne. Ne každý kdo se tváří, že má srdce jako kámen opravdu ten kámen má.
Kupovala jsem tato zvířata na vypásání s tím, že mláďata půjdou na maso. Nemůžu to udělat. Mám všechny rozmazlené. Vím, že mě také plno chovatelů odsoudí, ale každý to má postavené jinak.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Omlouvám se, nečetla jsem diskuzi celou, jen přidám svoji zkušennost. Loni jsem měla také kozičku se zlomenou nohou. Syn nohu vzal, kosti smáčkl do rovna a zasádroval sádrovým obvazem, za 6 týdnů ( celou dobu kozička chodila se stádem ) jsme nechali sádru sundat veterinářem- neměli jsme vhodný nástroj, nůžky na kuře se nám zdály nedokonalé. Z kozičky se vyklubal hermafrodit, takže je stejně na porážku, ale krásně narostl, nikdo by nepoznal, že měl nohu zlomenou, docela brzy přestal i kulhat.
Nemáte foto té dlahy nebo napište prosím podrobnější popis jak dlahu na nožku přiložit ze kterých stran jestli z vnitřní i vnější strany nebo to dát kolem dokola celé nohy a čím jste to upevňovala? Jestli dlahu ještě pak převázat kolem dokola stahovacím obvazem? A dát dlahu přímo na nožku nebo to položit vatou nebo něčím měkčím a pak na to tu dlahu?Moc děkuji.
Mám jen vyfoceou kozičku z dálky. Karton jsem ničím nepodkládala, jen jsem jí udělala podle nohy a zafixovala obinadlem.Karton byl o trochu delší než noha, aby na ní nestoupala, měla jí zlomenou, za tři týdny byla v pořádku,.
Paráda moc díky za fotky a za rady, ještě jsem vyčetla v nějaké diskuzi, že dělali dlahu tak že rozřízli zahradní hadici podélně a nožku dali dovnitř, tak vyzkouším oboje a uvidíme co bude lepší. Beránek je lump asi zlomené to nemá jen vyvrknuté měla jsem to zafixované stahovacím obvazem a stejně si tu nožku ohnul a chodil zase po kloubu a né po paznechtu, tak mu budu muset udělat nějakou tu dlahu, to už určitě pomůže. Díky.