Dobrý den,
mám už pár let ovečky - kříženky. Nyní uvažuji, že bych začala s chovem čistokrevných zvířat.
Ale nevím, jak to udělat.
Minimálně bych chtěla začít s plemeníkem a třeba časem, přejít na čisté i ovečky (bahnice).
Jde získat PoP na ovce z převodného křížení?
Jak se postupuje? Kde mohu něco načíst?
Popravdě o chovu s PoP nevím vůbec nic :( Jak při takové koupi plemeníka postupovat. Dá se koupit jehně od chovatele a pak zažádat o PoP, nebo musí projít nějakou bonitací? Nebo vždy musím koupit zvíře na trhu zbonitované?
Díky
awery
napsal(a):
Dobrý den,
mám už pár let ovečky - kříženky. Nyní uvažuji, že bych začala s chovem čistokrevných zvířat.
Ale nevím, jak to udělat.
Minimálně bych chtěla začít s plemeníkem a třeba časem, přejít na čisté i ovečky (bahnice).
Jde získat PoP na ovce z převodného křížení?
Jak se postupuje? Kde mohu něco načíst?
Popravdě o chovu s PoP nevím vůbec nic :( Jak při takové koupi plemeníka postupovat. Dá se koupit jehně od chovatele a pak zažádat o PoP, nebo musí projít nějakou bonitací? Nebo vždy musím koupit zvíře na trhu zbonitované?
Díky
Dobrý den,
všechno jde ale někdy je lepší popřemýšlet o tom proč bych to chtěl udělat, co od toho očekávám a co z toho mohu získat.
S koupí plemeného berana s POP plně souhlasím jen si rozmyslet jakého (plemeno, stáří a třeba i linie). V zásadě jsou nejlepší tři možnosti jak berana s POP získat:
- nákup na trhu, aukci, bonitaci nebo od chovatele - producenta beranů s POP
- nákup staršího berana od chovatele
- výměna s druhým chovatelem
Potom zavčas (nebo s předstihem aby poradil) uvědomit plemenáře (soukromého nebo od SCHOKu ) a on Vám pomůže s, Příspěvkem na krmné dny, a třeba se sním rovnou i domluvíte na Kontrole Užitkovosti. Pokud pak všechno splníte budete moct být chovatel s produkcí plemeného materiálu...
Koupit si jehně, kůzle s tím že si pak sama projdete kolotoč okolo získání POP není běžné (setkal jsem se sám jen s 3 případy a pokud vím tak ani jeden to nedotáhl do konce).
Převodné křížení není tak neobvyklé a u nás celkem běžné, protože jinak by se zde po revoluci neobjevilo tolik plemen v takovém zastoupení ale mě osobně se moc nelíbí. Vím že tak vzniká všechno ale u nás to jde hodně rychle a tak se mnohdy ani nedivím když vidím čistokrevné zvířata a u nich zvláštnosti jenž zdědily a nejsou běžné u toho plemene.
Nejlepší je si o tom vždy promluvit s pověřenou osobou např. Třeba s plemenářem od SCHOKu.
On Vám pak třeba i poradí skoupí berana s POP a může i doporučit co a jak.
Osobně mám taky radši křížence z dvou, čistých, plemen. Vidím u nich často přínos ale křížení by mělo mít konec a cíl.