Prosím pomozte, kůzlata nepijí

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.2.2015 11:35
brezmon

XXX.XXX.45.119

Dobrý den, před hodinou se narodila kůzlátka. Volala jsem vet, ten mi říkal, dát je na chodbu, že je dnes velká zima aby se zahřáli uschnuli a napili. Bohužel nechtějí pít, podojila jsem trochu kozenku a stříkačkou jim to dala do pusinky. Nevím ani kolik by toho měli mít? Poraď te mi prosím co mám ještě dělat aby mi neumřeli? Děkuji.

4.2.2015 11:40
roklanka

XXX.XXX.45.11

Mleziva tak 30-50ml, stačí pořádně vysušit, nemusí být v teple, jen musí být suchá, pak je jim lépe u kozy.

4.2.2015 11:55
brezmon

XXX.XXX.45.119

Děkuji za reakci, právě se postavila, tak já jim jdu ještě dát měli jen 20ml.

4.2.2015 11:55
brezmon

XXX.XXX.45.119

Doktor mi vyloženě řekl, že je mám nechat dva dny na chodbě a po dvou hodinách nosit k matce? Máte jinou zkušenost, když je takový mráz?

4.2.2015 12:04
lilo

XXX.XXX.201.210

brezmon napsal(a):
Doktor mi vyloženě řekl, že je mám nechat dva dny na chodbě a po dvou hodinách nosit k matce? Máte jinou zkušenost, když je takový mráz?

Vemte bednu, petflasky s horkou vodou, vystelte tim bednu a kuzlata do ni dejte a prikrejte dekou myslim ze v takovem inkubatoru mohou zustat i u matky... Pokud neni moznost aby matka byla s kuzlaty v teple.

4.2.2015 12:07
peetr

XXX.XXX.238.140

Dobrý den, nemám tento způsob vyzkoušený, bál bych se dva dny je oddělovat od matky a dávat jí je jen na příděl, aby Vám je neodvrhnula. Tento způsob bude pro matku stresující, pokud o ně má zájem a stará se. Takto po dvou hodinách nosila pít kůzlata jednou moje sousedka, vždy musela kozu pomalu celou svázat, aby držela. Ale to byla kůzlata odvržená, nikoli chráněná před zimou, jako ve Vašem případě. Já bych udělal jak Roklana píše, osušit a dát je zpět, aby nezvykala teplu. Bude to pro ně pak těžké, mrznout má i nadále.

4.2.2015 12:10
ančovička

XXX.XXX.222.190

Dobře vám doktor poradil, já jsem měla kůzlata i v kuchyni v bedně několik dní, nosila jsem je ke koze napít a zpět, přidávala nadojené mléko flaškou a jak se jim dařilo!nebojte se, když má koza dost mléka, dopadne to dobře!

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.2.2015 12:32
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nejdřív píšete že nechtějí pít, pak po půl hodině že už se postavily. Tak jestli se kůzlata už postavila, tak bych je zkoušel spíš přikládat k matce, než je někam oddělovat. Sací reflex maj? Odchovat se daj jakkoliv, ale flaškáče bych z nich zbytečně nedělal. Z mleziva dostanou hromadu energie která je zahřeje, jen pokud je koza pořádně neosuší po porodu tak je důležité je osušit. Pokud jsou v suchu tak nějaký mráz moc nevadí.

4.2.2015 12:49
lilo

XXX.XXX.201.210

Hele jeste me napadlo.. S kuzlatkama mam takovou zkusenost ze ony jsou z pocatku strasne nemotorne neumi najit ten struk... Kolikrat je take struk zazatkovany... Takze na vas je pridrzet kuzlatko prst mu strcit do koutku a otevrit lehce tlamicku a prilozit ke struku.. Nejdriv se ale ujistete ze koza mleko pusti... A pak lehce nastrikat do pusinky a struk mu tam strcit jeslti se chytne..kdyz zacne cucat polikat tak trosku pridojovat a pomahat mu..ono se pak chytne samo a take to mleko se lepe pusti...ale bacha aby jste ho nezalila... Jeslti ma polikaci reflex tak nevidim problem ze by se nechytlo.. Zbytecne bych neoddelovala a co mozna nejcasteji pro zacatek prikladala... Treba to zkousejte i po pulhodine... Stimulujte je trenim... Aby se rozproudili... A az prijede vet tak at pichne selen atd... Jaky meli prubeh porodu?

4.2.2015 13:23
kelišová

XXX.XXX.155.253

brezmon napsal(a):
Dobrý den, před hodinou se narodila kůzlátka. Volala jsem vet, ten mi říkal, dát je na chodbu, že je dnes velká zima aby se zahřáli uschnuli a napili. Bohužel nechtějí pít, podojila jsem trochu kozenku a stříkačkou jim to dala do pusinky. Nevím ani kolik by toho měli mít? Poraď te mi prosím co mám ještě dělat aby mi neumřeli? Děkuji.

Kůzlátka bych vysušila a pokud je matka neodstrkuje tak bych je neoddělovala.U mámy se zahřejí a s vaší pomocí i napijí.připadá mi to od vet.docela nerozumná rada dát kůzlata na chodbu a čekat až oschnou.

4.2.2015 13:49
brezmon

XXX.XXX.45.119

lilo napsal(a):
Hele jeste me napadlo.. S kuzlatkama mam takovou zkusenost ze ony jsou z pocatku strasne nemotorne neumi najit ten struk... Kolikrat je take struk zazatkovany... Takze na vas je pridrzet kuzlatko prst mu strcit do koutku a otevrit lehce tlamicku a prilozit ke struku.. Nejdriv se ale ujistete ze koza mleko pusti... A pak lehce nastrikat do pusinky a struk mu tam strcit jeslti se chytne..kdyz zacne cucat polikat tak trosku pridojovat a pomahat mu..ono se pak chytne samo a take to mleko se lepe pusti...ale bacha aby jste ho nezalila... Jeslti ma polikaci reflex tak nevidim problem ze by se nechytlo.. Zbytecne bych neoddelovala a co mozna nejcasteji pro zacatek prikladala... Treba to zkousejte i po pulhodine... Stimulujte je trenim... Aby se rozproudili... A az prijede vet tak at pichne selen atd... Jaky meli prubeh porodu?

Dobrý den, porod byl rychlý, šla jsem pro seno a když jsem přišla už je matka olizovala. Jsou již suché a zkouším jim dávat struk, hledají a některá se i na malou chvilku chytne. Děkuji.
Já se hrozně bojím je dát ven. Když je takto. Máme dřevěný kozlín, nefouká tam ale přeci jenom ráno je tam zamrzlá voda.

4.2.2015 13:52
brezmon

XXX.XXX.45.119

kelišová napsal(a):
Kůzlátka bych vysušila a pokud je matka neodstrkuje tak bych je neoddělovala.U mámy se zahřejí a s vaší pomocí i napijí.připadá mi to od vet.docela nerozumná rada dát kůzlata na chodbu a čekat až oschnou.

Dobrý den, já mám na chodbě i kozu...nechtěla jsem je nechat bez matky. Na chodbě je 18 sťupnů. 5íkala jsem si, že bych je dala do verandy a pustila jim mírně topení, aby měli třeba plus 3. Co vy na to? Nechala bych je tam i s matkou, samozřejmě, než přestane mrznout.

4.2.2015 13:57
lilo

XXX.XXX.201.210

Myslim ze jste to vyresila salamounsky... A jak mrnosi uz se chytli?

4.2.2015 14:18
ančovička

XXX.XXX.222.190

Já, když to tak čtu, tak si myslím, že máte kůzlata poprvé, což nepíšete.dostala jste jste spoustu dobrých rad, nic zvláštního se u Vás nedělo, jen, že Vám mrzne v chlívku, což je nepřípustné! rada-pořidte si zateplený, njlépe zděný chlívek! Je normální, že kůzlata po porodu odpočívají, nejmín hodinu a matka je čistí..kolikrát i koza si na čas lehne a odpočívá.když vstane, kůzlatům pomáhám také vstát a přikládám je ke strukům, aby se napila.Když se jim nechce, tak jim do tlamičky prostě ten struk srtčím a dále to už víte od kolegyně chovatelky lilo..tak at se vam daří!

4.2.2015 14:19
brezmon

XXX.XXX.45.119

lilo napsal(a):
Myslim ze jste to vyresila salamounsky... A jak mrnosi uz se chytli?

Ano už se chytli, sice nevydrží dlouho ale přeci jenom aspoň trošku. Mám z nich radost, doufám, že jsou opravdu v pořádku.

4.2.2015 14:22
brezmon

XXX.XXX.45.119

ančovička napsal(a):
Já, když to tak čtu, tak si myslím, že máte kůzlata poprvé, což nepíšete.dostala jste jste spoustu dobrých rad, nic zvláštního se u Vás nedělo, jen, že Vám mrzne v chlívku, což je nepřípustné! rada-pořidte si zateplený, njlépe zděný chlívek! Je normální, že kůzlata po porodu odpočívají, nejmín hodinu a matka je čistí..kolikrát i koza si na čas lehne a odpočívá.když vstane, kůzlatům pomáhám také vstát a přikládám je ke strukům, aby se napila.Když se jim nechce, tak jim do tlamičky prostě ten struk srtčím a dále to už víte od kolegyně chovatelky lilo..tak at se vam daří!

Přesně tak, máme kůzlátka poprvé a tak jsem z toho rozhozená, ale moc Vám všem děkuji za rady. Příště to už zvládnu a budu tak nějak už trošku vědět. Děkuji Vám všem.

4.2.2015 15:06
lilo

XXX.XXX.201.210

Tak to blahopreju moc... Clovek je prvne vyjukanej... A kazdej dalsi porod mozna jeste vic...a ta radost uplne vim jak mi bylo kdyz se mi narodilo prvni kuzle... Jakou ohromnou radost a energii mi to dalo... Preju hodne zdravi a radosti...

4.2.2015 15:36
helenakucerova

XXX.XXX.82.122

Dobrý den, blahopřeji k zvládnutí porodu i poporodním nervovém vypětí. Já si pamatuji na své poprvé s naší Lízinkou měla sem plno rad v hlavě ale nervi sem měla jak strunky. Chlívek to chce pořádný, já mám kozenky a ovečky, kozy si zalezou když je zima do chlívku i na porod ale ovečky dovnitř nechtěj ty dávají přednost dřevěné boudě. Držím Vám palce a přeji kozence i kuzlátku hodně síly a vám samou radost z jejich dovádění

4.2.2015 17:25
ančovička

XXX.XXX.222.190

Tak ja taky moc blahopřeju ke zvládnutí prvního uspěsného porodu! jsem štastná s Vámi a přeju vám všem hodně zdraví a radosti! Nás to čeká v březnu, dvě kozičky a jedna mladá v květnu, to s nimi trávíme jejich těžké chvíle kolikrát až do rána v maštali...tak se mějte...

4.2.2015 17:58
kelišová

XXX.XXX.155.253

brezmon napsal(a):
Dobrý den, já mám na chodbě i kozu...nechtěla jsem je nechat bez matky. Na chodbě je 18 sťupnů. 5íkala jsem si, že bych je dala do verandy a pustila jim mírně topení, aby měli třeba plus 3. Co vy na to? Nechala bych je tam i s matkou, samozřejmě, než přestane mrznout.

Super nápad.Hlavně neoddělovat od mámy.18 stupnů je dost at nejsou moc choulostiví tak radši na tu verandu.

7.2.2015 12:05
ančovička

XXX.XXX.222.190

Dobrý den..a ještě jedna rada, která zatím nepadla¨- pokud kůzlata nevypijí všechno mléko, jako že zatím určitě ne, musíte ji dosucha vydojit! aspon jednou denně, nejlépe večer, podle momentálního stavu plnosti jejího vemínka! a nebojte se, mléko se okamžitě tvoří nové a tím ho vlastně pomáháte vytvářet. Pokud přebytečné mléko nevydojíte, koza může dostat zánět vemínka, dost velký problém!Znala jsem chovatele, který toto řešení odmítal, že si příroda pomůže sama, ¨-, nechápu-, a ta kozička přišla o půl vemínka...tak at se vam darí..

Přidejte reakci

Přidat smajlík