Dobrý den, dovolím si k Vám být naprosto upřimný.
Pokud potřebujete odrohovat ze zdravotních důvodů zvířete, pak je několik možností.
Pokud zatím nutně odrohovat nepotřebujete, nedělal bych to.
Budete mít nejspíše nějakého kříženého berana, nejaké merino, nebo vřesovku, kamerunku, šumavku, valašku? Jiné rohaté plemeno mě teď nenapadá.
Uvádíte, že se rohy točí do krku. Pochopitelně jsem je neviděl ale je ještě nějaká šance, že se rohy stočí do klasického tvarou rohů? Někdy je při vývoji rohů jistou mezifází postupného zatáčení se tato poloha rohů směrem ke krku, později se rohy zatočí.
Odrohovat se dá kastrační (strangulační) gumičkou, která se používá na kastrace beránků a tupírování ocásků jehňat. Pokud máte své zvíře rád, toto nedělejte, je to týrání zvířat, bohužel, toto je moje zkušenost u mojí kozy. Udělal jsem to po dlouhé zralé rozvaze prvně, z důvodu stupňující se agrese u kozeny. Tento způsob bych si už nevybral, třeba že jiní chovatelé mají dobré zkušenosti, u nás to nyní probíhá od 15.12.2014 velmi bolestně a koza se trápí!
Dále se dá odrohovat co já vím, ještě dvěma způsoby.
V plné a ještě lokální narkóze se dají rohy uříznout těsně u hlavy tak, že se pak rána (dutina)v kosti čelní musí postupně uzavřít. A nebo se dá opět v plné narkóze a s ještě lokální anestézií otevřít kůže kolem rohů, rohy uříznout a kůží překrýt rány a sešít jí. Tam je rychlejší hojení, než u otevřených ran v dutině, to se někdy může hojit špatně a musí se to dělat v zimě, kvůli mouchám.
Ať už odrohujete kterou koli cestou, pokud máte berana jako mazlíka, mohlo by se stát, že zvíře se Vám charakterem změní. Nás to bohužel potkalo, naše kozena se postupně po zařezávání se gumiček naprosto změnila. Je bázlivá, bojí se mě, utíká přede mnou, nedůvěřuje mi. Vyvarujte se tomuto. Píši Vám to proto, že když jsem si já dohledával info o odrohování gumičkama, nikde jsem nenašel, že se toto může přihodit a že tak těžce poškodím svoje zvíře po stránce psychické!
Známému se u kravky po šestém roce věku stočil jeden roh k oku tak blízko, že už zachytávala víčkem při mrkání. Rozhodl se odrohovat, zvolil obnažení kosti, uříznutí a zpětné překrytí a sešití kůže. Za týden nebylo po ničem ani památky. Ale to byla kravka...
Pokud myslíte gumičky a rohy naší kozeny, pak jsem pevně věřil z toho co jsem nastudoval, že to bude otázka zaškrcení, tedy bolestivosti jen dočasné chvilkové, jako je tomu u ocásků a varlat, než dojde k přerušení krevního oběhu!
Nemohl jsem vědět, jak bolestivé to je a že je to hlavně v průběhu celého procesu bolestivé. Byla to moje první zkušenost s odrohováním gumičkou. Domníval jsem se, že dojde k zaškrcení, pak bude klid a problémové a citlivé bude upadnutí rohů. Opak byl pravdou.
Řezat jsem nechtěl, neměl jsem s tím dobré zkušenosti, přišlo mi to velmi brutální, když i uspaná zvířata řvala bolestí z mých zkušeností z velkochovů. Domníval jsem se, že to zagumičkování bude jiné. S reakcí naší kozy na gumičky se mnoho lidí nesetkalo, ověřil jsem si to tady na diskusi. Naše kozena je asi výjimkou potvrzující pravidlo. Nic příjemného to nebude, jen každá reaguje jinak, bohužel.
Na odrohování gumičkami mám stejný názor jako Petr.
Nedovedu si dost dobře představit odrohovávat ročního berana nebo kozla
jakéhokoliv plemene, když u nich v podstatě celý vrch hlavy tvoří rohy. Vlastně
dovedu.
Jestli se beranovi rohy opravdu stáčí do krku a není vyhnutí nějakého řezání,
tak bych řezala pouze tu přibližně třetinovou koncovou část rohů, kde není
živá tkáň, ale pouze rohovina.
Rohy ho ještě přímo netlačí do krku a možnost, že se ještě "odtočí" je..
A když by se mu, až to bude nutné, odřízl "jen" ten konec, který ho bude přímo tlačit, jestli vůbec, tak to pro něj bude bezbolestné..?
Je to quessant, je celkem nemožné ho vyfotit, protože nepostojí, ale na této fotce jsou vidět rohy asi nejlépe..
Další foto, lepší bohužel nemám.. Myslíte, že je ještě možné, že se mu otočí od krku..?
Dobrý den, já si dle fotek myslím, že se rohy normálně dotočí to klasické své podoby.
S tím uřezáváním v některé z části jeho délky netuším, s tím Vám bude muset poradit někdo, kdo to prováděl.
Když se ale dívám na ty fotky, je pravda, že je má tvarované trochu jinak, než většina beranů. Maji jiný směr a úhel točení, zvláštní. Zlomte vaz.
Kami1

XXX.XXX.168.56
Dobrý den,
nevíte někdo, jestli se rohy dají uříznout v délce? Mám skudde a dvouletým beranům jdou rohy do oblouku směrem ven, který je velmi nebezpečný. Přišla jsem o jednoho berana, protože se na pastvě zamotal do ohradníkové sítě a my to zjistili pozdě. Zatím máme ovčími ohradníkovými sítěmi pořešené prodloužení pastvy a doposavaď nebyl problém. Ty rohy jsou doslova jako lopaty, přemýšlela jsem, že bych je tomu druhému, svému mazlíkovi, nechala uříznout do klasického tvaru, aby se eliminovala možnost takovéhoto zamotání, protože bez sítí se asi neobejdeme. Myslíte, že jsou rohy inervované i v délce cca 25-30 cm od hlavy. V tomto jsem laik. Děkuji za rady.
PaVeL s.r.r

XXX.XXX.89.231
Tak hoďte fotku.
Kami1
napsal(a):
Dobrý den,
nevíte někdo, jestli se rohy dají uříznout v délce? Mám skudde a dvouletým beranům jdou rohy do oblouku směrem ven, který je velmi nebezpečný. Přišla jsem o jednoho berana, protože se na pastvě zamotal do ohradníkové sítě a my to zjistili pozdě. Zatím máme ovčími ohradníkovými sítěmi pořešené prodloužení pastvy a doposavaď nebyl problém. Ty rohy jsou doslova jako lopaty, přemýšlela jsem, že bych je tomu druhému, svému mazlíkovi, nechala uříznout do klasického tvaru, aby se eliminovala možnost takovéhoto zamotání, protože bez sítí se asi neobejdeme. Myslíte, že jsou rohy inervované i v délce cca 25-30 cm od hlavy. V tomto jsem laik. Děkuji za rady.
EL. ohradníkové sítě nejsou vhodné pro rohatá zvířata!
Délka, živého, v rohovinových útvarech je různá někdy se ztrácí již po 12 cm.
Kondola
napsal(a):
Rohy ho ještě přímo netlačí do krku a možnost, že se ještě "odtočí" je..
A když by se mu, až to bude nutné, odřízl "jen" ten konec, který ho bude přímo tlačit, jestli vůbec, tak to pro něj bude bezbolestné..?
Je to quessant, je celkem nemožné ho vyfotit, protože nepostojí, ale na této fotce jsou vidět rohy asi nejlépe..
Dobrý den,
konec rohu jde uříznout poměrně snadno, bezbolestně a rychle. Dělala jsem to s veterinářem embryonální pilkou (tu bude mít pravděpodobně jen ten vet). Každopádně bych počkala jestli by se mu přeci jen ještě nevytočily ven, ale je potřeba to hlídat.
Váš beránek nevypadá beznadějně, ve dvou letech bude pravděpodobně vypadat jako ten na fotografii. pokud to bude třeba, stačí pilka na železo, jde to snadno a rychle upravit. Prokrvená část u jednoročního ouessantského beránka je skutečně 12 - 15 cm.
Do chovu je ale nevhodný. V.K.