Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.2.2015 20:53
Leonak

XXX.XXX.213.74

Dobrý den,

přivezli jsme si novou ovečku, která se ale dost drbe. Všimla jsem si při delším prohlížení sem tam nějakého kloše, ale žádné zamoření, opravdu tak za pět minut hledání ve vlně jeden. Co mě ale trápí víc, je že má ve vlně blízko kůže lupy, kterých je ale spousta, je to tam úplně poprášené, jako kdyby se jí odloupla svrchní část kůže a rozdrolila se na malé kousíčky. Ovce je vysokobřezí (pokud zabřezla), takže do ní nechci cpát moc chemie, ale ráda bych jí nějak ulevila. Snažila jsem se v kožichu objevit všenky, ale nenašla jsem nic, jenom tu kůži. Mohla by to být nějaká plíseň (na uších ani hlavě žádné projevy nejsou)? Budu to řešit s veterinářem, ale ráda bych se nejdřív informovala tady.

Děkuji za vaše rady a zkušenosti.

5.2.2015 22:00
bischof.vlastimil

XXX.XXX.36.176

No takhle na dálku těžko radit (to co vi považujete za kousky kuže nemusí byt pravda) ale i jeden klos je MOC! Nejlepší bude aby se na to veterinář podíval. Pokud kupujete ovce je dobré u chovatele ostříhat+ paznehty, odčervit a za týden dovézt domů.

5.2.2015 22:00
pajca

XXX.XXX.73.177

Jestli nechováte ovce pod širým nebem ale je možné aby se ovce schovala do
stáje, tak by pro ni bylo snad lepší ji šetrně ostříhat, jestli je březí.Zbavila by se
tím částečně klošů a zbytek by se dal zlikvidovat Butoxem, případně nějakým jiným
přípravkem, co by mohl mít veterinář. Koupit si celý litr Butoxu přijde na nějaké
dva tisíce a to je tedy dost, kvůli jedné ovci, i když je nebude již mít sama.
Ostříháním by jste i lépe viděli, jestli má nějaký jiný kožní problém.
Jestli ostříhání není možné, tak alespoň zatím ten Butoxn nebo něco proti vnějším
parazitům, zajistit minerální liz a dotaci vitamínů A D E.

5.2.2015 22:13
bischof.vlastimil

XXX.XXX.36.176

pajca napsal(a):
Jestli nechováte ovce pod širým nebem ale je možné aby se ovce schovala do
stáje, tak by pro ni bylo snad lepší ji šetrně ostříhat, jestli je březí.Zbavila by se
tím částečně klošů a zbytek by se dal zlikvidovat Butoxem, případně nějakým jiným
přípravkem, co by mohl mít veterinář. Koupit si celý litr Butoxu přijde na nějaké
dva tisíce a to je tedy dost, kvůli jedné ovci, i když je nebude již mít sama.
Ostříháním by jste i lépe viděli, jestli má nějaký jiný kožní problém.
Jestli ostříhání není možné, tak alespoň zatím ten Butoxn nebo něco proti vnějším
parazitům, zajistit minerální liz a dotaci vitamínů A D E.

Pokud ovci dobře ostříhate a mate čas tak je nejšetrnější klose z ovce obrat a vlny se hned zbavit daleko!

5.2.2015 22:55
Leonak

XXX.XXX.213.74

Ovci jsme brali sice neostříhanou, ale snažila jsem se ji co nejdůkladněji prohlídnout, aby nebyla zaklošená neměla hnilobu paznehtů a tak dále, no a tohle se jí objevilo až po měsíci. Jinak ovce jsou venku, mají k dispozici přístřešek, proto stříháme až na jaře. Před bahněním vždy zastřihnu zadky a vlnu kolem vemene. Tak nějak jsem ošetření proti parazitům chtěla udělat až při stříhání u všech najednou, ale asi tuhle jednu jedinou přestříknu tím butoxem, protože se na ní nemůžu dívat. Butox jsem už v minulosti aplikovala na neostříhanou ovci a na kloše perfektně zabral. Jediné, co mi vrtá hlavou je, proč má všude pod vlnou tu odloupanou kůži, protože mi nejde do hlavy, že by se tolik drbala kvůli pár klošům.

5.2.2015 23:01
Leonak

XXX.XXX.213.74

Každopádně děkuji za rady, pro větší klid raději konzultuji i tady, než "jen" s veterinářem. Třeba někdo bude mít s podobným kožním projevem zkušenosti a já budu mít alespoň něco v hlavě, až budu odkejvávat panu veterináři jeho závěry, někdy se to totiž hodí:).

6.2.2015 07:20
lilo

XXX.XXX.201.210

NO A NENI TO SVRAB?

6.2.2015 09:41
Leonak

XXX.XXX.213.74

Mám samozřejmě podezření i na svrab (i když jsem četla, že prý se objevuje opravdu ojediněle), nicméně na to funguje pokud vím Ivomec a ten jí protože je vysokobřezí stejně dát nemůžu (někdo trvdí že jo, někdo zase ne, težko si vybrat), takže by ošestření počkalo až do jarního stříhání a já jen pokoukávám po něčem, co by jí ulevilo ještě teď a neohrozilo plody.

6.2.2015 10:06
lilo

XXX.XXX.201.210

NO SVRAB ROZHODNE NENI NIC VYJMECNEHO SPISE MAM POCIT ZE SI HO CHOVATEL VYJMECNE VSIMNE...A NEKTERE OVCE KOZY JSOU NA NEJ NACHYLNE A OPETOVNE HO DOSTANOU PO ODEZNENI UCINKU IVOMECU... U OVCI SE DA DOBRE IDENTIFIKOVAT VE SLABINACH...U KOZ SE MUZOU DELAT VRIDKY JAKO UHRY NA VEMENI... ALE NEVIM...

6.2.2015 20:17
Leonak

XXX.XXX.213.74

Tak veterinář to označil za cucky z lanolinu a ovci dal něco proti klošům, tak vidíme, zda se přestane drbat no:/.

6.2.2015 20:37
lilo

XXX.XXX.201.210

Tyjo... To je ale diagnoza

6.2.2015 20:55
bischof.vlastimil

XXX.XXX.35.31

Leonak napsal(a):
Tak veterinář to označil za cucky z lanolinu a ovci dal něco proti klošům, tak vidíme, zda se přestane drbat no:/.

Přesně to jsem si myslel.

8.2.2015 21:51
luciš

XXX.XXX.181.117

Já dávám Endoparazin od pana Karla Hádka. Přírodní na bázi bylin. Je fakt, že jsem ještě na začátku, ale prý to funguje i na parazity v plicích a já hodlám vyzkoušet postupně zda to funguje(korporace plus kontrolní).

8.2.2015 22:56
bischof.vlastimil

XXX.XXX.48.61

luciš napsal(a):
Já dávám Endoparazin od pana Karla Hádka. Přírodní na bázi bylin. Je fakt, že jsem ještě na začátku, ale prý to funguje i na parazity v plicích a já hodlám vyzkoušet postupně zda to funguje(korporace plus kontrolní).

Já sám jsem příznivce alternativ avšak raději na pozici preventivní nebo udržovací, protože jsou jisté výjimky kde je zapotřebí aplikovat, jedy, jenž účinkují rychleji.

A docela by mne i zajímala cena za davku-kůru na ovci.

8.2.2015 23:20
luciš

XXX.XXX.181.117

bischof.vlastimil napsal(a):
Já sám jsem příznivce alternativ avšak raději na pozici preventivní nebo udržovací, protože jsou jisté výjimky kde je zapotřebí aplikovat, jedy, jenž účinkují rychleji.

A docela by mne i zajímala cena za davku-kůru na ovci.

Nepamatuji si přesnou cenu, ale dává se jedná kapka asi na deset kilo, po dobu deseti dnů. Celá lahvicka o 10 ml snad stojí 300 Kč. Je to na více aplikací, vydrží dlouho, jsou to èteráky, takže těch kapek tam je dost. Takto to davkovani bylob u psa, já předpokládám, že zde se bude přihlížet k druhu parazita plus jeho vyvojovemu stadiu. To je něco, na co jsem ještě nedostala odpověď. Dost by mě to zajímalo. Zřejmě není moc lidí, kdo to zkoušel, ale já to určitě zkouset chci. Mám už jednu kúru za sebou u ovce napadenou kloši, těsně nad hrobem. Je fakt, že chemie šla první, ale okamžitě jsem zkusila Endoparazin a ovce se sebrala celkem rychle. Dnes lítá po pastvine, od té doby bez problému. Dá se namichat, popř. Koupit i Insektin, to je na postrik. Krásně voní a funguje. Je to ale asi o tom, kolik kusů člověk má a co je ochoten udělat. Vy byste to zkusil? Pokud ano, tak více na stránkách Aromafauna. To by mě pak zajímaly vaše postřehy.

9.2.2015 05:29
bischof.vlastimil

XXX.XXX.48.61

No, ovce jenž by kloši zabili jsem ještě neviděl leda tak na nemoce jenž mohou přenést. Ale asi to zkusím jako preventivní ale asi se ukapu na mem stade a kdo ví třeba položíme farmaceutický průmysl na lopatky.

9.2.2015 10:20
luciš

XXX.XXX.181.117

bischof.vlastimil napsal(a):
No, ovce jenž by kloši zabili jsem ještě neviděl leda tak na nemoce jenž mohou přenést. Ale asi to zkusím jako preventivní ale asi se ukapu na mem stade a kdo ví třeba položíme farmaceutický průmysl na lopatky.

tak jo. Ovce jsou ale poddajné. Dávám to kočkám a psům, je to vyčerpávající boj. Manžel drží já aplikuji. Mám tobolky na léky. Do těch baštou trochu vít.v prášku a pak ten Endoparazin. Musí se to hned podat, jinak to navlhne. Strašně to smrdí po česneku. Vetove to prý neradi vidí, právě asi pro ten alternativní směr a úplně jiné schéma. Tj.neodcervovat pravidelně jen tak, nýbrž cíleně a ještě navíc tímhle. Můžou to aplikovat i lidi, ale mě by museli předem omráčit. No uvidíme. Ti klosi ovci asi obtěžovali dýl, měla stres a prý z toho průjem. To řekla vet. Každopádně aplikovala něco na odcerveni a já po 14 dní denně Endoparazin, vit.atd. Já nejsem vůbec profik a ani nemám zkušenosti s chovem. Začali jsme na maso, a člověk si nechal radit, žel blbě. Takže pár zkušeností a pak jasno v tom, že takhle ne. Ovce zůstaly a k nim jsem přidala kozy. Balancuji co dál. Právě pro ty nemoce a složitost s léčením. Ale pokud půjde preventivně něco udělat, chci to na mém mini stádu ověřit, samozřejmě bez hazardovani. Tak uvidíme. Zdravím z Orlických hor pokrytých krásnou bílou peřinou! Lucie.

Přidejte reakci

Přidat smajlík