Dobry den. Rada bych pozadala zkusenejsi chovatele o radu. Nase kozenka v dubnu ji budou 2 roky rodila poprve a hned trojcatka prvni dva kluci jsou pekni velci posledni kozenka je drobonka. Porod kozenka zvladla sama jen jem dohlizela a pomohla ocistit a ususit vsechna se zacli do 20 min stavet a zkontrolovala jsem ze se vsichni napily. Kuzlatka hlavne kluci skotaci blbnou kozenka je takova rozvaznejsi a stale mi prijde takova placata kdyz sahnu na brisko napita je Ale nevim jestli dostatecne muze mi nekdo poradit kdy do toho vstoupit a zacit dokrmovat na co dat pozor a ceho si vsimat nerada bych neco podcenila ale zase.bych nechtela zbytecne zasahovat a narusovat. Kozenka je vzorna mamina. Jeste dodam kuzlatka se narodila 1.2.
Když se narodí trojčata, je to vždy trochu problém, protože silnější kůzlata se
napijí dříve, slabší odstrčí a jemu samotnému pak koza již nepostojí, nebo jen
málo. Když kozu tlačí mléko, zavolá kůzlata k napití, jenže struky jsou jen dva.
Jestli je to možné a máte na to čas, tak kůzlata dejte do nějaké ohrádky a pouštějte
je na napití tak, že nejdřív pustíte kozičku a potom kozlíky. Jestliže má koza ale
málo mléka pro tři kůzlata, budete muset přikrmovat přes dudlík. Stává se ale, že
kůzle které si již zvyklo na struk, nechce tahat dudlík. Tak vydržte.
Moc dekuji chodim tam a nejsilnejsiho kozlika podrzim aby holcina mela sanci chodi pod maminu a stale se snazi ucucnout kde se da. Prubojna je jen ji proste kluci vytlaci jsou silnejsi. Jeste me napadlo mam tu kozenu starsi rikame ji mamina mela by kazdym dnem rodit prijme pod sebe temer vse co dosahne na struky ze pokud by mela mene kuzlat strcit jedno pod ni jen nevim jak je to s mlezivem do kdy a jak u stareho kuzlatka tohle jde.
Já to dělám podobne chovám kozu kvůli tomu kdybych potřeboval pod ni hodit jehňata. Takze koza rodi prvni uz nekdy v únoru a ovce az v konec března- duben. Od matky dam když tak jen mlezivo a pak hop pod kozu (tu nakou dobu přemlouvám ale da si říct a odchova je). A ještě jsem neměl žádný problem. Ale vy to chcete obracene takže je možnost ze se trošku posere.
moticka
napsal(a):
Moc dekuji chodim tam a nejsilnejsiho kozlika podrzim aby holcina mela sanci chodi pod maminu a stale se snazi ucucnout kde se da. Prubojna je jen ji proste kluci vytlaci jsou silnejsi. Jeste me napadlo mam tu kozenu starsi rikame ji mamina mela by kazdym dnem rodit prijme pod sebe temer vse co dosahne na struky ze pokud by mela mene kuzlat strcit jedno pod ni jen nevim jak je to s mlezivem do kdy a jak u stareho kuzlatka tohle jde.
S napitím mleziva mít kůzle problém nebude, ale kůzle už ví, kdo je jeho matka
a bude se dožadovat mléka od ní. Jedině, že by jste mu tu druhou (kojnou)
přidržovala na napití, když jí bude mléko zbývat. Když se naučí pít i od jiné,
tak hned poběží když Vás uvidí že jdete kozu přidržet, nebo si sama ukradne
(když bude mít hlad) a koza jí to dovolí.
PISU TO V JINE DISKUZI LONI MI KOZA NARODILA CTYRCATA NEJMENSIHO MRNOCHA JSEM CHTELA DAT POD KOZU KTERA MI ROK PRED TIM PRIJALA ODVRHNUTE MLADE... V PRIPADE MALEHO SE TO NEPOVEDLO... PROTOZE MATKU MEL, VONEL JI A VOLAL NA NI KDYZ SE OZVALA...BYL ASI TRI CTYRDENNI DO TE DOBY NA MATCINE MLECE A TIM ZE JSEM HO DALA POD CERSTVOU S MLEZIVEM JSEM MU ZPUSOBILA PRUJEM A ZAZIVACI POTIZE...
Urcite sem mela namysly ze pockam az mamina odrodi. S prijetim ceho koli nema problem v jakem koli veku predloni prijala 10 deni kozenku loni ke svemu jedinackovi mesicni dvojcatka na tohle je uzasna ve stade sem loni mela prvnicku mela dva kluky krasne je kojila a oni stejne dobehli za touhle a pili jste od ni Ale je pravda ze uz sve i adoptovane mela odstavene a uz prodane.Ale rekla bych ze to nebude potreba jelikoz bych rekla ze to kozenka zvlada mela jsem tu veta a rikal ze jsou cila a prospivaji.ze pokud si hrajou tak je vse v poradku. Tak doufam ze to tak je. Chodim tak a vzdy jednoho z kluku pridrzim aby mela sanci se.poradne napit snad to bude stacit. Moc vsem dekuji za rady a nazory.
Dobrý den, měla sem stejný problém loni 2 kozlíci a maličká kozenka tu větší bráškové odstrkovali, chodila sem k nim a vždycky kluky na čas zavřela do ohrádky a tak se malá stačila napít za 3 dny se narodila druhé koze 1 kozička a já k ni začala přisrtkovat tu první maličkou hned ne ale až druhý den měla sem strach abych ji mlezivem neublížila a ta druhá koza si ji přivlastnila, nakonec běžela tam kde to bylo blíž. Držím palce, věřím že ste z toho nejhoršího venku.
helenakucerova
napsal(a):
Dobrý den, měla sem stejný problém loni 2 kozlíci a maličká kozenka tu větší bráškové odstrkovali, chodila sem k nim a vždycky kluky na čas zavřela do ohrádky a tak se malá stačila napít za 3 dny se narodila druhé koze 1 kozička a já k ni začala přisrtkovat tu první maličkou hned ne ale až druhý den měla sem strach abych ji mlezivem neublížila a ta druhá koza si ji přivlastnila, nakonec běžela tam kde to bylo blíž. Držím palce, věřím že ste z toho nejhoršího venku.
Dobrý den, tak dnes mám za sebou asistenci a jen drobnou pomoc při porodu trojčátek naší kozy Matyldy. Všechno proběhlo v pořádku akorát je trochu problém s pitím kůzlátek od kozy.Mečí, hodně hledají ale koza má vemeno tak obrovské a narvané mléken, že struky končí tak 5 cm nad zemí a tam kůzlátka mléko nehledají. Protože jsem měla strach, že nám utíká čas k pití mleziva, nakonec jsem nevydržela s nervem, oddojila jsem mléko a kůzlátka nakrmila. Potom jsem ještě odstříkala další mléko aby byly struky měkčí a ohebnější. Ale přesto se jim stále nedaří je k pití najít. Neporadíte mi nějaký způsob jak je k pití dovést?
eržika
napsal(a):
Dobrý den, tak dnes mám za sebou asistenci a jen drobnou pomoc při porodu trojčátek naší kozy Matyldy. Všechno proběhlo v pořádku akorát je trochu problém s pitím kůzlátek od kozy.Mečí, hodně hledají ale koza má vemeno tak obrovské a narvané mléken, že struky končí tak 5 cm nad zemí a tam kůzlátka mléko nehledají. Protože jsem měla strach, že nám utíká čas k pití mleziva, nakonec jsem nevydržela s nervem, oddojila jsem mléko a kůzlátka nakrmila. Potom jsem ještě odstříkala další mléko aby byly struky měkčí a ohebnější. Ale přesto se jim stále nedaří je k pití najít. Neporadíte mi nějaký způsob jak je k pití dovést?
Nejsem sice odborník, ale já bych je ke struku přistrčila a ze začátku i klidně strčila struk kůzleti přímo do tlamy, určitě to brzy pochopí. Moje jehňátka by si ke struku i lehla a to hned jak se vymanili z plodového obalu. Zatím teda jen klečí, po kolenou ovci podlezou, aby se dostali k druhému struku a dělají všelijaké opičárny. Pokud tedy mají kůzlata sílu a vyhledávají struk, tak jim ho prostě párkrát ukažte i třeba s pomocí vložení struku do tlamky a uvidíte, jak budou nebo nebudou chápat.
Ješte jsem se chtěla zeptat. Dneska při porodu trojčátek mě zarazilo, že plodová voda posledního kůzlátka byla úplně žlutooranžová. Ale nijak to nebylo cítit a kůzlátko bylo v pořádku. Je možné, že vícečetná březost může být z více kozlových skoků a tudíž toto by bylo nejstarší a už přenošené?
Dobrý večer, prosím o rychlou radu. Dnes ráno se naší Krásce - prvničce, narodila trojčátka. Od včera jsem jí hlídala, kontrola ještě v 11 večer, pak v 1, ve 3 v noci ale nic se nedělo, byl klid. Přišla jsem ale v 7 ráno do chlívku a tam tři kůzlátka. Jedno, asi to první ale bylo hodně prochladlé. Zabalila jsem ho do froťáku, dlouho třela až bylo teplé. Začalo mečet, mrskat se ale pořád bylo takové hadrové, hlavička se mu pořád stáčela doleva. Dala jsem mu Selen, oddojila mlezivo a nakrmila ho. Zdálo se, že už i hlavičku udrží, zkusila jsem ho položit u mámy, ta ho začala olizovat ale potom se začala více zajímat o dvě další a tak jsem kůzlátko vzala, zabalila a odnesla do takové hospodářské kuchyně, kde topíme. Je tam doteď, je teploučké, krmím ho mlezivem, když ho vezmu do rukou tak mečí, ale je stále hadrové, hlavičku unese jen minimálně. Přijde mi jak ochrnuté. Mohu pro něj ještě něco udělat? Je mi to moc líto.