Dobrý večer. Myslím si, že toto není upřimný dotaz, domnívám se, že jde o krácení si dlouhé chvilky, nejapný žert v době rození kůzlat, kdy tu mnoho slušných lidí VÁŽNĚ hledá pomoc.
Přesto odpovím, třeba jde jen o překlepy.
Předpokládám, že dojit umíte, když chováte kozu.
Pokud ale uvádíte, že chcete zastavit tvorbu mléka, tzv. Laktaci, pak bych vemeno vůbec nedojil, to je jedna možnost, jak přerušit tvorbu mléka, to znamená kozu zasušit, nechat stát na sucho. K tomu ovšem musíte okamžitě vysadit jádro v krmné dávce, omezit i z části pitný režim po dobu zaprahování. Jádro podporuje laktaci, tvorbu mléka, k zaprahnutí musíte jádro vysadit.
Nechápu ale pokud nejde o zakrslou kozu, toto v tématu neuvádíte, pak nechápu, proč jí chcete zasušit, když můžete dojit mléko pro sebe. Cca. 5 dní po porodu se mlezivo (kolostrum) mění v mléko a můžete si dojit pro sebe.
Proces zaprahnutí (zasušení) je velmi citlivé téma, pokud nemáte žádné zkušenosti, požádejte někoho zkušeného ze svého okolí, případně veterináře.
Špatným zaprahnutím můžete koze přivodit v další laktaci ale i ještě teď než zaprahnete, těžké záněty vemene, které mohou končit až vypadáváním kusů tkáně z vemene.
Toto je třeba konzultovat s odborníkem, pokud opravdu vůbec netušíte.
Dobrý večer. Zasušit se dá též pomocí léčiva, vet aplikuje do mléčných kanálků ve strucích látky, které (chemicky) napomohou zasušit vemeno. S tím ale zkušenosti nemám, musel by se vyjádřit někdo jiný, kdo toto zná. Já zasušuji klasicky.
Já bych tedy u zakrslice dojit vůbec nezačal. Odeberte kozeně veškeré jádro a to třeba i sušené pečivo, nechte jí jen na seně a pečlivě nejlépe ráno večer pozorujte vemeno.
Moc ho neprosahávejte, každý hlubší dotek je zbytečný(podporuje laktaci), pokud zaprahujeme.
Spíše jen pohlazením sledujte teplotu a napnutí kůže vemene. Pokud nebude velmi horké a přehnaně tvrdé, kůže napnutá lesklá, bude to v pořádku.
Každá kozena to má jinak, cca. Kolem 5 dne po posledním dojení, u Vás tedy od porodu, by mělo začít vemeno povolovat, měknout a pomalu se zmenšovat. Dbejte opravdu na tu kontrolu každý den, alespoň dvakrát, pokud by bylo něco špatně, horkost, tuhost, neklid kozy, nechutenství, je třeba zasáhnout, něco se děje.
Většina veterinářů má u sebe když už tak jen přípravek pro zaprahnuti u krav ( nevím ani pokud se to děla pro kozi a ovce) a to mam problém aplikovat i u dobrých dojnic. Aplikuje se to totiž do vemene přes struk a docela velikou, trubičkou, ktera je pružna s minimálním poraněním zabezpečí průchod přes kruhový svěrač u prvnicek navíc malých plemen si to neumím ani představit.
Dobrý den, u krav tuto techniku znám bezpečně, dělal jsem jí mnohokrát, pokud kravka stojí a nekope, jde to samo, ty gumové špičky zmíňovaných injekcí jdou do struku jako po másle. U koz jsem to nikdy neprováděl, proto jsem uvedl, že je třeba aby se vyjádřil někdo kdo to zná z praxe. Ale provádí se to běžně, i u koz a dojných plemen ovcí. Především u těch, které jdou špatně pro vysokou dojivost zaprahnout klasicky a u kterých by mohlo zaprahnutí vyvolat záněty po nasazení nové laktace se slehnutím.
U zakrslic si myslím, že pokud nejsou rozdojeny, zaprahnou raz dva, před léty to tak v mém chovu bylo.
U holanďanky bych jen kontrolovala vemeno jestli nehřeje a neodojovala bych. Není to dojné plemeno a měa by si s tím poradit sama. Ptáte se na zadušení, předpokládám že kůzlete. Těch příčin může být víc. Narození v obalu a nevybavení z něj, špatná poloha a delší porod. Musíte popsat co se vám stalo, aby se dala příčina odhalit.