Dobrý den, záleží na plemenu ovce, věku, kondici, stádiu laktace, tedy jejím samém začátku po porodu, nebo laktaci v půlce její délky či v samém závěru. Záleží na složení krmné dávky, na napájení, příjmu tekutin, pokud jde o dojení a nikoli o kojení, tak pak o pohodu při dojení a samotnou techniku dojení a mnoho jiných faktorů.
Pokud chcete po bahnici výkon, musíte jí všeobecně řečeno dát i příkon, z vody a sena dojivost jen těžko zvedne.
Já bych neznaje Vašeho záměru přidal jádro, postupně a pomalu, povšiml bych si pitného režimu, zda dost pije, přidal bych kvalitní seno. Do jádra bych přidal vitamíny a minerály, doplňků je na trhu dost a dost. Odeslal bych trus na koprologické vyšetření a odčervil bych, pokud nebyla delší dobu odčervena.
Takže masné plemeno v křížené podobě. No, to by mohlo být výhledově už více mléčné.
Pokud jde o prvničku včera obahněnou, začal bych s tím jádrem, velmi opatrně, zatím dávku, na kterou je zvyklá. Přiroda to zařídila tak, že žláza přidává na mléce pomalu, tak, jak začnou prckové s každým dalším dnem pít víc a víc. Proto když vydržíte s tím dojením, aby to vypadalo jako že pijí obě, myslím, že to bude na dobré cestě. Ona Vám bude přidávat postupně sama od sebe, tak jak to je přirozené a když k tomu budete pomaličku navyšovat jádro, bude to také lepší. Jehňatům jste selen dával? Já přidával selen i bahnicím po obahnění do šrotu, na škodu to nikdy nebylo.
guliver
napsal(a):
Jedná se o kříženku suffolk, včera obahněnou. Je to prvnička. Má dvojčata, jedno pije samo, ale druhé krmíme z láhve. Dokážu od ní získat po dvou hodinách 20-50 ml mléka. Zbytek odpije větší jehně. Dostává seno, strouhanou řepu, mačkaný oves a vitaminy.
Samice vždy preferuje životaschopnější mláďě (mláďata) a je i dost možné, že vám mléko zadržuje.Laktaci podporuje sladový květ a pšeničné otruby. Pokud a to není ovce zvyklá, je třeba opatrnosti, aby nevznikly trávicí obtíže, mohlo by být po mléku vůbec.Veškeré změny v krmné dávce musí jít hodně pozvolna.Krom květu a otrub bych přidala i ječný šrot.
guliver
napsal(a):
Jedná se o kříženku suffolk, včera obahněnou. Je to prvnička. Má dvojčata, jedno pije samo, ale druhé krmíme z láhve. Dokážu od ní získat po dvou hodinách 20-50 ml mléka. Zbytek odpije větší jehně. Dostává seno, strouhanou řepu, mačkaný oves a vitaminy.
Můžu se zeptat, proč to druhé krmíte z láhve? Je tak slabé? Nesaje? Loni jsem měl taky u prvničky dvojčata, první hodiny se taktak udržely na nohách, sání zpočátku nic moc, tak jsem je různě přidržoval a přistrkoval k vemínku, druhý den již v pohodě a nakonec se normálně odchovali. Nepozoroval jsem, že by bylo některé odstrkované. Pokud to je jen trochu možné, raději ponechám přírodě.