Mléko – čím podpořit tvorbu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.2.2015 22:07
guliver

XXX.XXX.10.200

Čím podpořit tvorbu mléka u ovce ?

9.2.2015 22:29
peetr

XXX.XXX.238.140

Dobrý den, záleží na plemenu ovce, věku, kondici, stádiu laktace, tedy jejím samém začátku po porodu, nebo laktaci v půlce její délky či v samém závěru. Záleží na složení krmné dávky, na napájení, příjmu tekutin, pokud jde o dojení a nikoli o kojení, tak pak o pohodu při dojení a samotnou techniku dojení a mnoho jiných faktorů.
Pokud chcete po bahnici výkon, musíte jí všeobecně řečeno dát i příkon, z vody a sena dojivost jen těžko zvedne.
Já bych neznaje Vašeho záměru přidal jádro, postupně a pomalu, povšiml bych si pitného režimu, zda dost pije, přidal bych kvalitní seno. Do jádra bych přidal vitamíny a minerály, doplňků je na trhu dost a dost. Odeslal bych trus na koprologické vyšetření a odčervil bych, pokud nebyla delší dobu odčervena.

9.2.2015 22:43
guliver

XXX.XXX.10.200

Jedná se o kříženku suffolk, včera obahněnou. Je to prvnička. Má dvojčata, jedno pije samo, ale druhé krmíme z láhve. Dokážu od ní získat po dvou hodinách 20-50 ml mléka. Zbytek odpije větší jehně. Dostává seno, strouhanou řepu, mačkaný oves a vitaminy.

9.2.2015 22:50
peetr

XXX.XXX.238.140

Takže masné plemeno v křížené podobě. No, to by mohlo být výhledově už více mléčné.
Pokud jde o prvničku včera obahněnou, začal bych s tím jádrem, velmi opatrně, zatím dávku, na kterou je zvyklá. Přiroda to zařídila tak, že žláza přidává na mléce pomalu, tak, jak začnou prckové s každým dalším dnem pít víc a víc. Proto když vydržíte s tím dojením, aby to vypadalo jako že pijí obě, myslím, že to bude na dobré cestě. Ona Vám bude přidávat postupně sama od sebe, tak jak to je přirozené a když k tomu budete pomaličku navyšovat jádro, bude to také lepší. Jehňatům jste selen dával? Já přidával selen i bahnicím po obahnění do šrotu, na škodu to nikdy nebylo.

9.2.2015 23:04
guliver

XXX.XXX.10.200

Díky, selen jsme nedávali. V jaké podobě jim ho dát ? Kde ho seženu ?

9.2.2015 23:08
peetr

XXX.XXX.238.140

Poradí a prodá Vám ho veterinář, je to sirup, gel, nevím jak to popsat, tekutina hustá.
Pro prcky je potřebný, životně důležitý a jak říkám, dával jsem i ovečkám, zamíchané do šrotu. Můj vet mi vždycky říkával, tím nic nepokazíte, holkám to prospěje. smajlík

9.2.2015 23:09
awery

XXX.XXX.171.2

Inje Kčně - veterinář.

9.2.2015 23:10
peetr

XXX.XXX.238.140

Já dávám orálně, s injekcema jsem neměl dobrou zkušenost, zanicovalo se to v místě vpichu.

10.2.2015 09:11
roklanka

XXX.XXX.46.223

guliver napsal(a):
Jedná se o kříženku suffolk, včera obahněnou. Je to prvnička. Má dvojčata, jedno pije samo, ale druhé krmíme z láhve. Dokážu od ní získat po dvou hodinách 20-50 ml mléka. Zbytek odpije větší jehně. Dostává seno, strouhanou řepu, mačkaný oves a vitaminy.

Samice vždy preferuje životaschopnější mláďě (mláďata) a je i dost možné, že vám mléko zadržuje.Laktaci podporuje sladový květ a pšeničné otruby. Pokud a to není ovce zvyklá, je třeba opatrnosti, aby nevznikly trávicí obtíže, mohlo by být po mléku vůbec.Veškeré změny v krmné dávce musí jít hodně pozvolna.Krom květu a otrub bych přidala i ječný šrot.

10.2.2015 10:21
profesor1

XXX.XXX.192.99

Na prvničku dojí celkem dobře. POstupně bude přidávat (jehňata si ji rozdojí). Když jí přidáte dle výše uvedených rad, tak to bude OK. Zkuste ještě pomalu syrové zemáky.

10.2.2015 10:25
profesor1

XXX.XXX.192.99

A před každým pitím podstrkujte jehně pod ovci, Dejte mu cecík do hubiny a pokuste se mu tam stříknout mléko, třeba se do týdne chytí samo a vy budete mít o starost míň. Je to boj, ale jde to a vyplatí se to.

10.2.2015 19:55
jírab

XXX.XXX.214.91

guliver napsal(a):

Můžu se zeptat, proč to druhé krmíte z láhve? Je tak slabé? Nesaje? Loni jsem měl taky u prvničky dvojčata, první hodiny se taktak udržely na nohách, sání zpočátku nic moc, tak jsem je různě přidržoval a přistrkoval k vemínku, druhý den již v pohodě a nakonec se normálně odchovali. Nepozoroval jsem, že by bylo některé odstrkované. Pokud to je jen trochu možné, raději ponechám přírodě.

10.2.2015 22:55
guliver

XXX.XXX.10.200

To druhé má jen 1, 4 kg. Už se nám postavilo na nožky, začalo chodit, ale pod ovcí se ještě neudrží. Snad až trochu zesílí.

11.2.2015 18:39
jírab

XXX.XXX.214.91

Aha, tak to bylo opravdu malé, tak ať se mu daří. Taky čekám přírustky během 2 - 3 týdnů, tak jsem napnutej, jak vše dopadne.

12.2.2015 17:04
janstrouhal

XXX.XXX.176.3

Dobrý den pokud se můžu zeptat v případně že by koza svoje kůzle nemohla kojit jak a čím se uměle krmí kolikrát denně ? prosím o radu díky

Přidejte reakci

Přidat smajlík