Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.2.2015 16:20
lizbeth

XXX.XXX.212.1

Zdravím,

jaké je podle vás nejlepší plemeno ovcí na koupení jehňat na jaře a zabití na podzim(listopad)? loni jsme měli kříženky suffolk/východofríská/ Oxford down (ovce plus kastrovaný beránek) a maso bylo výborné i když ovce už byly pěkně velké plus ovce byly super na manipulaci a tak okolo smajlík

momentálně mi nabízí na odkup čisté romanovky(beránky) ale mám strach, že nebudou tak masité a maso třeba bude jiné-nebude smrdět? romanovky máme 2, ale už dvouleté, takže maso jsme právě nezkoušeli.

Díky za rady.

12.2.2015 17:54
bischof.vlastimil

XXX.XXX.226.180

Na tohle téma bude vždy se vyjádřit jako olej do ohně.

Pro mě kvalitu masa víc ovlivní čím se krmí, kdy a jak je porazím a jak se chovám k masu.
Ještě jsem nikdy neměl maso co by mi smrdělo. A zpracovávám i maso z plemenných starých kozlů.
Samozřejmě že je mezi plemeny rozdíl ale hlavně ve zmasilosti a podílu tuku.

12.2.2015 18:36
awery

XXX.XXX.171.2

My teda chováme jak romanovky, tak jiné plemena. Tedy stejné chovatelské podmínky, stejné zpracování.
Většinou romanovku po chuti poznám, aroma skopového je o něco výraznější, pokud vám ale nevadí, není to nic hrozného, z rodiny to řeším jen já, jinak s tím nikdo nemá problém.
Zmasilost byla menší než u masňáků.

12.2.2015 19:14
ojtek

XXX.XXX.86.214

Zdravim, pokud chcete mít na podzim maso, tak určitě masńák.hodně se rozšiřuje plemeno Berrichon du Cher.má.nemá skoro žádný tuk, Mohu jen doporučit.

13.2.2015 08:09
lizbeth

XXX.XXX.214.50

Děkuji za komentáře. skopovina jako taková nám nevadí, ale nadchlo nás maso oněch kříženců - i když už to jehňata nebyla ale spíše velké ovce, maso bylo vynikající, lepší jsem nikdy nejedla.

přikládám to i tomu, že máme domácí malochov a naše ovečky mají pastevní režim s přístřeškem a kvalitní pastvu+doplňky.

každopádně se tedy ještě porozhlédnu v okolí spíše na mastnější plemeno než je romanovka.

Oxford down je ok? ve vedlejší dědině mají takové ty "hřivnaté", zkusila bych se poptat tam smajlík

13.2.2015 08:46
bischof.vlastimil

XXX.XXX.226.180

lizbeth napsal(a):
Děkuji za komentáře. skopovina jako taková nám nevadí, ale nadchlo nás maso oněch kříženců - i když už to jehňata nebyla ale spíše velké ovce, maso bylo vynikající, lepší jsem nikdy nejedla.

přikládám to i tomu, že máme domácí malochov a naše ovečky mají pastevní režim s přístřeškem a kvalitní pastvu+doplňky.

každopádně se tedy ještě porozhlédnu v okolí spíše na mastnější plemeno než je romanovka.

Oxford down je ok? ve vedlejší dědině mají takové ty "hřivnaté", zkusila bych se poptat tam smajlík

... takové ty hřivnaté - hyeny?
nebo Kamerunské, Vřesové, Romanovské,...

Je jasné že masná plemena budou vždy lepší pro vaše potřeby ale bude zde hrát velkou roli i to kdy si je vezmete (odstaví se od matky) a třeba z kolika-početného vrhu jsou, jak budou ošetreny...

Toto sem nepatří ale co už:
Já chovám Valašky, dříve Romanovky (pro mateřské vlastnosti) a kromě srstnatých, zájmových a málopočetných plemen jsem dříve zkoušel snad všechny plemena. Matky byly čistokrevné a jejich dcery 50% kříženci (na čistokrevnou ovci jsem pouštěl plemenného berana jiného plemene). A to se mi osvědčilo při správném křížení (otcovská, mateřská pozice). A jelikož jsem si už řekl že jsem si dobře nastavil podmínky chovu a, naučil se to, mohu jít jen do čistokrevné plemenitby u Valašek pro radost a není mi vůbec líto že na sobě mají méně masa.

Přidejte reakci

Přidat smajlík