Zdravím,
jaké je podle vás nejlepší plemeno ovcí na koupení jehňat na jaře a zabití na podzim(listopad)? loni jsme měli kříženky suffolk/východofríská/ Oxford down (ovce plus kastrovaný beránek) a maso bylo výborné i když ovce už byly pěkně velké plus ovce byly super na manipulaci a tak okolo
momentálně mi nabízí na odkup čisté romanovky(beránky) ale mám strach, že nebudou tak masité a maso třeba bude jiné-nebude smrdět? romanovky máme 2, ale už dvouleté, takže maso jsme právě nezkoušeli.
Díky za rady.
Na tohle téma bude vždy se vyjádřit jako olej do ohně.
Pro mě kvalitu masa víc ovlivní čím se krmí, kdy a jak je porazím a jak se chovám k masu.
Ještě jsem nikdy neměl maso co by mi smrdělo. A zpracovávám i maso z plemenných starých kozlů.
Samozřejmě že je mezi plemeny rozdíl ale hlavně ve zmasilosti a podílu tuku.
My teda chováme jak romanovky, tak jiné plemena. Tedy stejné chovatelské podmínky, stejné zpracování.
Většinou romanovku po chuti poznám, aroma skopového je o něco výraznější, pokud vám ale nevadí, není to nic hrozného, z rodiny to řeším jen já, jinak s tím nikdo nemá problém.
Zmasilost byla menší než u masňáků.
Děkuji za komentáře. skopovina jako taková nám nevadí, ale nadchlo nás maso oněch kříženců - i když už to jehňata nebyla ale spíše velké ovce, maso bylo vynikající, lepší jsem nikdy nejedla.
přikládám to i tomu, že máme domácí malochov a naše ovečky mají pastevní režim s přístřeškem a kvalitní pastvu+doplňky.
každopádně se tedy ještě porozhlédnu v okolí spíše na mastnější plemeno než je romanovka.
Oxford down je ok? ve vedlejší dědině mají takové ty "hřivnaté", zkusila bych se poptat tam
lizbeth
napsal(a):
Děkuji za komentáře. skopovina jako taková nám nevadí, ale nadchlo nás maso oněch kříženců - i když už to jehňata nebyla ale spíše velké ovce, maso bylo vynikající, lepší jsem nikdy nejedla.
přikládám to i tomu, že máme domácí malochov a naše ovečky mají pastevní režim s přístřeškem a kvalitní pastvu+doplňky.
každopádně se tedy ještě porozhlédnu v okolí spíše na mastnější plemeno než je romanovka.
Oxford down je ok? ve vedlejší dědině mají takové ty "hřivnaté", zkusila bych se poptat tam
... takové ty hřivnaté - hyeny?
nebo Kamerunské, Vřesové, Romanovské,...
Je jasné že masná plemena budou vždy lepší pro vaše potřeby ale bude zde hrát velkou roli i to kdy si je vezmete (odstaví se od matky) a třeba z kolika-početného vrhu jsou, jak budou ošetreny...
Toto sem nepatří ale co už:
Já chovám Valašky, dříve Romanovky (pro mateřské vlastnosti) a kromě srstnatých, zájmových a málopočetných plemen jsem dříve zkoušel snad všechny plemena. Matky byly čistokrevné a jejich dcery 50% kříženci (na čistokrevnou ovci jsem pouštěl plemenného berana jiného plemene). A to se mi osvědčilo při správném křížení (otcovská, mateřská pozice). A jelikož jsem si už řekl že jsem si dobře nastavil podmínky chovu a, naučil se to, mohu jít jen do čistokrevné plemenitby u Valašek pro radost a není mi vůbec líto že na sobě mají méně masa.