Nejsem nejmladší, bude mi 66

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.2.2015 20:44
vosajda

XXX.XXX.99.112

A jsem ráda, že umím na počítači aspoň to málo, že se dostanu na oblíbenou faunu, když se potřebuju na něco optat. Vím, že by byla i jiná možnost, jak něco zjistit, ale tady je to pro mě snažší a ráda se tu pročítám různými názory na různé otázky nás začátečníků. Máme už léta slepice, kachny, krůty, měli jsme už 3x prase,2 kozlíky a nyní ovce. O psech a kočkách ani nemluvím. Jinak, o mlezivu jsem tady četla hodně a zase mám další dotaz. Když jsem sháněla mlezivo všude možně, abych ho měla připravené v mrazáku, dověděla jsem se, že není dobré mlezivo kupovat např. z jiného kraje.Všude jsou prý jiné podmínky pro chov a i složení potravy pro ovce. Takže se PRÝ jehňatům může i uškodit. Nevím, jestli bych na tohle odpověď vygůglovala. Snad mi někdo odpoví. Holt stará bába. Vosajda.

12.2.2015 20:50
kelišová

XXX.XXX.155.253

Takovou blbost slyším poprvé.Mlezivo je mlezivo a je jedno z jakého je kraje.

12.2.2015 20:55
vosajda

XXX.XXX.99.112

Vidíte. A to mi řekl majitel prodejny s potřebama pro zvířata, který mi slíbil poptat se, jestli někdo neprodá mlezivo. Druhý den jsem se tam stavila, jestli něco sehnal a tohle mi řekl. Proto se raději, i když hloupě, ptám tady na Fauně.

12.2.2015 22:02
pajca

XXX.XXX.73.177

Mlezivo může být různé kvality, co do obsahu protilátek v něm obsažených.
S lokalitou, z které bude to ale souvislost mít nebude. Kdyby jste oddojila od
více matek po porodu a dala do skleněné lahve, viděla by jste rúzný barevný
odstín mleziva, nebo přímo při oddojení různou hustotu. Obsah výživných látek
a protilátek proti nemocem klesá s přibývajícími hodinami od porodu tvorbou
mléka. Pro narozené kůzle, nebo jehně je velmi důležité, aby se mleziva napilo
co nejdříve, pokud možno do dvou hodin po narození. Nejpozději do šesti hodin
S přibývajícím časem klesá schopnost zažívacího ústrojí přijmout maximum protilátek
k získání imunity.
Kůzlata i jehňata se rodí bez imunity. Tu získají pouze přijetím protilátek obsažených
v mlezivu. V nouzovém případě, když matka mlezivo nemá, je lepší podat mlezivo
třeba i již slabší od jiné matky, nežli žádné. V krajním případě je možné použít
i mlezivo kravské.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.2.2015 22:02
Uživatel s deaktivovaným účtem

No, ono mlezivo v sobě nese pro mladé důležité obranné látky proti všelijakým bacilům které se v daném chovu kde je matka nachází. Takže nejideálnější je mít zamražené mlezivo z vlastního chovu. pokud ho vezmete odjinud, tak je tu určitá pravděpodobnost, že vám mladý začnou marodit, protože nebudou mít proti tomu něčemu co je skolí vytvořenou imunitu, protože matka od které mlezivo vypijí se s daným bacilem nemusela vypořádávat a nevytvořila do mleziva ony protilátky.
Kuba.

12.2.2015 22:16
moticka

XXX.XXX.49.112

Mohu se zeptat jak dlouho ma kozenka mlezivo. Nacetla jsem velmy protichudne informace nekde se.uvadi tyden jinde deset dni a nebo jen tri. Je to na necem zavysle jako treba plemeno kozy pocet porodu ci je to kozena od kozeny? Dekuji.

13.2.2015 20:06
vosajda

XXX.XXX.99.112

Moc děkuji za různé rady. Snad to s porody bude ok a ovečky vše zvládnou.

13.2.2015 20:12
jírab

XXX.XXX.214.91

moticka napsal(a):
Mohu se zeptat jak dlouho ma kozenka mlezivo. Nacetla jsem velmy protichudne informace nekde se.uvadi tyden jinde deset dni a nebo jen tri. Je to na necem zavysle jako treba plemeno kozy pocet porodu ci je to kozena od kozeny? Dekuji.

Tady nezáleží na na tom jestli to je koza, ovce, nebo kráva, na plemeni už vůbec ne. Zkrátka hned po porodu je mlezivo nejhodnotnější a někde kolem týdnu po něm plynule přechází na normální mléko. Není to tak, že by přesně v jeden den skončilo mlezivo a začalo mléko. Někdo to může nazývat mlezivem do pěti dnů, jiný do týdne... Kvalita a množství může být ovlivněna také výživou.

13.2.2015 20:29
roklanka

XXX.XXX.46.158

Kuba má pravdu, ale je lepší mít mlezivo, či jeho náhražku, než nemít žádné. Nejhodnotnější je asi do 2 hod. po porodu. Usuzuju z toho, neb mlezivo prodávám a vyznačuji na štítku, jak dlouho po porodu bylo oddojené. Mají na štítcích 3 kolonky, do 2 hod.do 12 hod. a do 24 hod.

13.2.2015 22:19
moticka

XXX.XXX.45.100

Moc dekuji za odpovedi.

Přidejte reakci

Přidat smajlík