Dobrý den, mám 100% AN kozu s Pop a často u ní řeším nějaké zažívací potíže. Nemá průjem ale ani nemá bobky. Polehává ale to teď ostatní kozy také víc odpočívají. Ale víc už mě zneklidňuje, že si při tom ulevuje takovým mručením. A hlavně po ní občas, /ne denně / najdu opravdu kopici. Kozy mají k dispozici seno,2x denně dostanou směs obilí,2x denně teplou vodu. Jsou odčervené, ostatní normálně bobkují. Díky.
Co koza to originál a to se týká i trávení, co sedne jedné, nemusí projít u druhé. Nevím, co si mám představit pod pojmem kopice. Trus vzhledově hroznového vína, který se po dopadu na zem rozpadne je v pořádku. Koze bych dala dietu, srovnala trávení a vypozorovala, co tento stav způsobuje. Možná jí nesedí ta směs obilí a potřebuje jiný poměr.
Děkuji za odpověď.Já si ten jejich trus prohlížím celoročně, takže ty různé konzistence mám docela v oku. Tohle ale začalo úplným vodnatým průjmem, který jsem u ní zvládla dietou seno a voda a s použitím Sulfacoxu. Ale ustálilo se to na takovém hustém kašovitém vzhledu, určitě ne vzhledu hroznového vína / to už bych jásala /. Někdy jsou jednotlivé porce a tím i celkové množství takové normální ale pak je den nebo spíš noc, kdy je to mn.nesrovnatelně větší. A ještě jeden poznatek. Občas se mi zdá, že je jí z hubičky cítit čpavek? Spíš to špatně pojmenovávám.
A není náhodou začervená? Kokcidie u dospělé kozy mohou být klidně na 4+ a koza bobkuje jedna radost. Pokud je jí cítit z huby aceton, tak to je na pováženou, neb takto se projevuje ketoza a špatná funkce jater. A jsme zase u trávení. Jednoznačně bez jádra, jen na seně, zkusila bych farmatan a zcela jistě bych zkontrolovala parazity a moč, pomocí testačních papírků na ketozu.