Dobrý den,
máme krásnou kamerunskou ovečku - prvorodičku, respektive měla by teď někdy rodit (koupili jsme ji již nakrytou, ale chovatel bohužel neví ani přibližný termín, tedy leden až březen 2015).
Včera ráno se jí objevila pod ocáskem krvavá koule velikosti velkého jablka, a tak jsme se chystali, že konečně uvidíme narození v přímém přenosu. Uplynula však hodina, pak dvě a to jsme již volali veterináře, který zjistil vyhřeznutí pochvy, což je u ovce, která nerodila a není chovaná ani dohromady s beranem nevídané. Pochvu veterinář vsunul dovnitř, dvěma stehy zašil a ultrazvukem potvrdil, že jehně je vevnitř a živé. Mám teď ovečku pozorovat a v případě přicházejícího porodu stehy nastřihnout, aby jehně mohlo ven. Ale co když se bude rodit v noci, anebo praskne plodová voda a já si toho nevšimnu a jehně zůstane uvězněné uvnitř? Máte, prosím, někdo podobné zkušenosti u kamerunek?
Gejša
napsal(a):
Dobrý den,
máme krásnou kamerunskou ovečku - prvorodičku, respektive měla by teď někdy rodit (koupili jsme ji již nakrytou, ale chovatel bohužel neví ani přibližný termín, tedy leden až březen 2015).
Včera ráno se jí objevila pod ocáskem krvavá koule velikosti velkého jablka, a tak jsme se chystali, že konečně uvidíme narození v přímém přenosu. Uplynula však hodina, pak dvě a to jsme již volali veterináře, který zjistil vyhřeznutí pochvy, což je u ovce, která nerodila a není chovaná ani dohromady s beranem nevídané. Pochvu veterinář vsunul dovnitř, dvěma stehy zašil a ultrazvukem potvrdil, že jehně je vevnitř a živé. Mám teď ovečku pozorovat a v případě přicházejícího porodu stehy nastřihnout, aby jehně mohlo ven. Ale co když se bude rodit v noci, anebo praskne plodová voda a já si toho nevšimnu a jehně zůstane uvězněné uvnitř? Máte, prosím, někdo podobné zkušenosti u kamerunek?
Dobrý den, není to pravda, že to je nevídané, je to naprosto normální například v případě, že je ovce jak se říká "vnitřně slabá", může zabřeznout příliš brzy, může mít k výhřezu dispozice zejména dědičné a podobně. A přítomnost berana ve stádě nehraje roli, kromě toho, že tedy ovci oplodní. Vloni jsem zde diskutovala tento problém, kdy se nám to stalo u tří ze čtyř sester prvorodiček kamerunek. Byly sestry po otci. Všechny v pořádku porodily, výhřez se zatáhl a my je navzdory špatným prognózám nevyřadili. Nyní jsou všechny znovu před porodem a výhřez se již neobjevil ani u jedné. Zašitou jsme měli jen jednu a to asi měsíc, tři neděle před předpokládaným porodem jsem ji rozpárala, resp. přestřihla uzlík a vytáhla stehy. Výhřez už moc nevylézal, jak byl plod už těžký, držel se v břišní dutině a pochvu nevytlačoval. Co se týká nerozešité ovce s výhřezem, zažila jsem to jen jednou: večer v pořádku, ráno na světě živé jehně, ale ovce si samozřejmě roztrhla vchod a pravděpodobně bolestí a stresem jehně nechala a nepřijala. Jehně pošlo, ovce se za pár dnů uzdravila. Ale to je ten lepší případ: taky vám ovce jehně vytlačit nemusí, jehně pojde v ovci a dojde k otravě a úhynu rodičky. Musíte ovci prostě hlídat a kontrolovat vedlejší příznaky, které signalizují blížící se porod.
Dobrý večer, stalo se nám to poprvé a to u prvorodičky podílové AN kozičky. Zajímavé na tom je, že najednou se pochva sama vtahne zpět. Když jsem jí našla před týdnem s vyhřezlou pochvou ve chlívku, letěla jsem si přečíst rady a ještě raději zavolala veterináři. Výhřez jsem vydesinfikovala, koza popoběhla a bylo to zpět. A dnes ráno opět. V lehu pochva venku, vyskočila a než jsem přinesla desinfekci bylo vše v pořádku. Porod čekám každým dnem, tak zašívat jsem jí nenechala a doufám, že to zvládne v pořádku.
eržika
napsal(a):
Dobrý večer, stalo se nám to poprvé a to u prvorodičky podílové AN kozičky. Zajímavé na tom je, že najednou se pochva sama vtahne zpět. Když jsem jí našla před týdnem s vyhřezlou pochvou ve chlívku, letěla jsem si přečíst rady a ještě raději zavolala veterináři. Výhřez jsem vydesinfikovala, koza popoběhla a bylo to zpět. A dnes ráno opět. V lehu pochva venku, vyskočila a než jsem přinesla desinfekci bylo vše v pořádku. Porod čekám každým dnem, tak zašívat jsem jí nenechala a doufám, že to zvládne v pořádku.
Chce to pohlídat a nenechat zbytečně dlouho tlačit.Pokud sama zaskakuje je to ještě dobrý.
Děkuji všem za sdílení zkušeností i rady. Na jednu stranu jsem svým způsobem ráda, že se nejedná zas až o takovou raritu, na druhou stranu mi není fakt jasné, jak naši ovečku ohlídat, aby se nepotrhala a nedošlo k výše zmíněným dramatům. Jak jsem již uvedla, může rodit odteď kdykoli po celý další měsíc. Tím, že byla šitá pochva, tak je trošku zduřelá - to znamená - tuhle signalizaci nemůžu brát za ukazatel blížícího se porodu, vemínko je sice trošku větší, ale pořád dost miniaturní, asi jako dětská pěst. Z cecíků mléko ještě nejde - anebo se objeví až úplně po porodu? Vzhledem k tomu, že jsem ji dostala již zabřezlou a nemám tudíž možnost nějakých výpočtů, bojím se, abych ji svým sešitím nezabila včetně jehněte...( Asi bych se měla přestěhovat do salaše... ovečka sice dnes méně žrala, ale vesele pobíhá po venku. Nějaký další způsob, jak poznat začínající porod u kamerunky? děkuji předem.
Každá ovce to má jinak, obecné rady si tady načtete, ale každá ovce je jiná. Těžko vám někdo řekne, jak to bude u vás, jak bude porod probíhat u vaší ovce. Buď si ji musíte pozorně hlídat nebo jí rozešijte. Jiná rada není. Ale co se týká výhřezu: i letos nám vyběhla jedna prvnička, tak dva týdny měla výhřez velikosti cca jablíčka, vylezl při ležení, když vyskočila a běhala, postupně zalezl. Ale jak v ní jehně roste, výhřez už se jí neobjevuje. Nic jsme s tím nedělali, ani nezastrkovali, prostě to nechali být. To byla kamerunka. A kříženka SF x ZW totéž, za tři týdny bude rodit, opět trochu vyběhne při ležení - nebudeme s tím dělat taky nic. Tak je otázka, jestli ve vašem případě bylo nutné šití. Ale to si musíte po radě s mvdr rozhodnout sama.
roklanka
napsal(a):
Chce to pohlídat a nenechat zbytečně dlouho tlačit.Pokud sama zaskakuje je to ještě dobrý.
Dobrý den, naše Kráska, o které jsem psala, dnes ráno porodila trojčátka. Zvládla to sama. Já se byla ve chlívku dívat ještě ve 3 v noci a nic se nedělo. A přijdu tam v 7 a vše bylo hotovo. Výhřez pochvy se v kritické chvíli vůbec neobjevil. Starosti mi ale dělá jedno kůzlátko. Bylo dost podchlazené, naše prvnička si asi úplně nevěděla rady. Hodně jsem ho třela, držela pod bundou, dala Selen a mlezivo od maminky. Znatelně mu to prospělo, zahřálo se ale nepostavilo se. Také pořád trochu stáčelo hlavičku do strany. Nechtěla jsem ho nechat ležet v chlívku a tak ho zabalené mám v hospodářské kuchyni, kde topíme a dáváme mu mlíčko oddojené od maminky. Odpočívá ale nevstane. No, moc to nevidím. Můžu ještě něco udělat? Díky.