Zita K.

XXX.XXX.42.60
Mám 9 měsíců starou kozičku, z dvojčat, po 50% AN matce prvničce a AN kozlovi. Brácha rostl pěkně, ale ona je malinká, hodně drobná se i narodila, byl mezi nima velký rozdíl. Po narození v pohodě a bez problémů, jen prostě malinká... Hubená není, ve stádě u krmení poslední dobou i docela průbojná. Ale dřív, když se dalo kůzlatům zvlášť, až tak moc se k tomu nehrnula a když se dalo všem dohromady, tak upřednostňovala pořád mámy vemeno. Odčervovaná, plus chvíli dostávala Ovikvas. Teď je samostaně ještě s jedním kůzletem a zkouším růst podpořit Aminosolem, ale to teprve 3 dny... Vážila jsem jí, má něco přes 10kg. Což vím, že je strašně málo. Možná jsem to měla řešit dřív, ale mimo to, že je jak ustřelený kecky, se zdá být po celou dobu v pohodě. Měli jste taky vyloženě takovýho trpaslíka? Pomohlo něco?
Já nevím, mám různé křížence s BU a moje zkušenosti- že fakt rostou do tří let. Koza hnědá, bílá - skvěle vyroste na tom prvním roce, ale ostatní si dají načas. Jestli je někdy dubnová, květnová, tak prostě možná loni nestačila dorůst. Moje zkušenosti jsou takové, že opravdu nejvíce zvířata rostou, když je světlo, jakmile začne být brzo tma, tak se růst obnoví až příští jaro. Tak jí koukejte pěkně futrovat - a uvidíte. Napište, jak vypadá v srpnu. To mě bude fakt zajímat.
Zita K.

XXX.XXX.42.60
Je květnová... Mám jí zamluvenou, s tím, že je drobínek, ale ještě u nás chvíli bude. No je to možný s tím světlem - mám tu mimo ní ještě dva vykastrované kozlíky a kozičku o měsíc starší, kterou si chci nechat a přišlo mi, že se teď v zimě opravdu všichni zasekli...
Dobrý den, budu možná nepříjemný paní Zito ale nemyslím to zle. Pokud jste se nepřeklepla a není to 9 týdnů věku, pokud je to opravdu 9 měsíců věku zvířete, pak myslím, není o čem mluvit. Kromě toho, že Vám někdo napíše, jaké má s tímto zkušenosti, např. minerály, vitamíny, dostek jádra...jak Vy v zadání žádáte.
Kdyby měla kozička třeba alespoň 20kg., neřeknu ani slovo ale 10kg. v devíti měsících?
Jiště jste udělala pro kozenku od porodu co jste mohla, myslím, že některé věci se ale už za jistou hranicí ovlivnit nedají.
Nevím jaký máte s kozičkou záměr, do chovu ale určitě není a nebude, už nedoroste, na tento případ nemá žádné roční období, světlo tma, krátký dlouhý den, na toto už mít vliv nic nebude.
Myslím, že do normálního stavu, pokud máte tento záměr, Vám nedoroste ani s příchodem světla, jara a já nevím čeho všeho.
Kozičky je mi líto, přál bych Vám jen, aby se nikdy nepotkala s kozlem, pokud jí nevyřadíte z chovu a necháte si jí i nadále třeba jako mazlíka ve stádě.
Já na toto a podobnou problematiku mám svůj náhled. Takové zvíře bych už dávno na dvoře neměl, chápu ale že prostě 100 lidí 100 názorů. Jen bych jí nepřál chudince v nestřeženém okamžiku nebo nedopatřením to rande s kozlem, protože v takovém věku se už asi určitě normálně prská, pokud není nějaká slabá a unavená.
Nevím k jakému účelu jí od Vás nový majitel koupí, pokud je tedy už zamluvená ale takové zvíře byste neměla vůbec prodat, paní Zito! Nemyslím teď nějaké peníze, nebo kšefty, myslím tím hlavně to, že pokud si jí od Vás koupí nějaký neznalec, pustí na ní kozla a kozenka se bude jen trápit! Nezlobte se, tohle mi hnulo žlučí, že jí máte v úmyslu dát dál a nevyřešit to doma! Koukněte se tady na ifauně, jací lidé sem píší, nemají tucha o kozách a trápí i silná statná zvířata svou neznalostí! Jak to potom ustojí taková chudinka!
I kdyby Vám někdo dal 1000 krát záruku, že bude jako mazlík nepřipuštěná, tomu se nedá věřit!
Nezlobte se, tohle není chovatelské!
Zita K.

XXX.XXX.42.60
Beru to a vůbec se nezlobím. Domluvím se s paní co jí má zamluvenou a nabídnu něco z letoška, co teprve příjde na svět. Co se týká financí, to je u nás to poslední, co bych řešila, takže to pro mě opravdu není problém. Jen mě to mrzí. Někdy si to člověk prostě přeje jinak...
Naprosto Vás chápu, také jsem uvedl, tušil jsem, že u Vás to finance nebudou. Moc se omlouvám, jsem dost rovný vůči Vám, ale poslední leta mám tak špatné zkušenosti z chovů kolem sebe, že mě tohle nadzvedlo, když jsem si představil, jak Vy jí dáte dál a někdo jí připustí a jiné věci. Takové kozičky bývají většinou velmi citlivé, potřebují individuální přístup rodiny ve které se narodily a kde tedy znají její příběh. Moc držím kozence palce, nevěřím, že se zotaví, myslím, že Vám bude tak nějak přežívat a podlehne časem nějaké banální nemoci, ale třeba se pletu. Myslím si však, že při váze 10kg. a devíti měsících musí být v tělíčku něco hodně špatně, proto to vidím všechno tak černě. Děkuji Vám za kozičku, že s paní promluvíte, ona by se jinde trápila. Potřebuje Vaší péči! Nikdy nikdo nevíme, jak dlouho se u nových majitelů zdrží, zda jí obratem neprodají dál když zjistí, že je to starost a práce a takové chuděrce by se špatně dařilo. Děkuji Vám.
To je opravdu hoodně málo. Měla jsem kozičku, kterou matka odstavila ve 6 týdnech, já si toho hned nevšimla a když jsem to zjistila, na dudlík už se nechytla, když jsem jí dala samotnou naříkala, chtěla být se svou tyranskou matkou. Odstavila jsem jí s ostatními kůzlaty, ale moc nerostla, v 9 měsících měla slabých 28 kg, pak přes zimu přibrala a ve dvou letech jsem už připouštěla cca 50kg kozu. Ale to co popisujete, je opravdu trpaslíček. Její otec byl s PoP?
Zita K.

XXX.XXX.42.60
Já děkuji, především za upřímnost. Rozhodně bych jí nechtěla trápit. To zas mám v hlavě srovnané...
Zita K.

XXX.XXX.42.60
Ano. Ostatní kůzlata po něm byla pěkně rostlá. Tohle byla výjimka...
Tak to by mne taky zajímalo jak to s kozenkou dopadlo...takového prcka si ani nedokážu představit.
Pro Petˇak- pokud ty kozenky už nemají problémy s parazity, tak asi jen vydatně krmit, koupit granulky, po těch se zvířata pěkně nasvalují.Samozřejmě pokud nejsou zvyklé na nějaké vyšší dávky jádra, tak opatrně.Určitě je mít někde bokem od ostatních, aby si svou dávku poctivě sežraly, a nikdo je od toho neodstrkoval.
Jednej našej veľkej hnedej koze sa narodili pididvojičky, všetky ostatné kozlatá normálne len tieto mikro. Neviem prečo. A ako na potvoru ju mama priskoro odstavila-6týž.. Zostala pidi, nemala som nejaké veľké očakávania skôr naopak, v druhom roku som ju pripustila, zostala malá, nemám moc dobrý odhad ale tipujem že má ako vyše dvojročná len okolo 40kg. Nikdy to nedoženie na veľkosť jej mamy ani otca ale je zdravá, srsť lesklá, nie je chudá, je vitálna a dobre dojí. Možno v tom roku veku tiež mala 30kg. Ale jej krpatosť je od narodenia, s parazitmi nemala problém.
Hlavne nech tie vaše už netrpia parazitmi, inak sa nepohnete a bodlo by im napr.lucerkové seno o.i. Veľké kozy z nich nebudú ale ak parazity udržíte pod kontrolou tak pri dobrej výžive z nich môže byť úžitok.
Uživatel s deaktivovaným účtem

moonika
napsal(a):
Jednej našej veľkej hnedej koze sa narodili pididvojičky, všetky ostatné kozlatá normálne len tieto mikro. Neviem prečo. A ako na potvoru ju mama priskoro odstavila-6týž.. Zostala pidi, nemala som nejaké veľké očakávania skôr naopak, v druhom roku som ju pripustila, zostala malá, nemám moc dobrý odhad ale tipujem že má ako vyše dvojročná len okolo 40kg. Nikdy to nedoženie na veľkosť jej mamy ani otca ale je zdravá, srsť lesklá, nie je chudá, je vitálna a dobre dojí. Možno v tom roku veku tiež mala 30kg. Ale jej krpatosť je od narodenia, s parazitmi nemala problém.
Hlavne nech tie vaše už netrpia parazitmi, inak sa nepohnete a bodlo by im napr.lucerkové seno o.i. Veľké kozy z nich nebudú ale ak parazity udržíte pod kontrolou tak pri dobrej výžive z nich môže byť úžitok.
Nejsem příznivcem používání krpatých plemenic.
když jedu někam k těžkému porodu ovce nebo kozy, jsou to vždycky podměrečné matky. pokaždé, bez výjimky.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Nejsem příznivcem používání krpatých plemenic.
když jedu někam k těžkému porodu ovce nebo kozy, jsou to vždycky podměrečné matky. pokaždé, bez výjimky.
Ani ja, ostatné kozy mám normálne veľké. Ale mala kvalitných rodičov HK, mama dobrá dojka, tak som to predsa len riskla, Pôrod zvládla našťastie bez problémov, dvojičky, snáď to tak bude aj ďalej. Paradox že najkrpatejšia zo všetkých prvničiek ktoré som mala mi z nich na prvej laktácii dojí najviac a za dva(aj čosi) roky života zatiaľ nemusela byť odčervná, je fit, plná elánu. Snáď ďalší pôrod bude ok, bola by jej škoda.
peťak
napsal(a):
Milá Zito, můžete nám, prosím, napsat, jak to dopadlo s kozičkou? Jestli vyrostla? Mám podobný případ - roční kozičky co mají teprve ke 30 kg, pravděpodobně byly zbržděné červy. Čím byste je případně doporučili podpořit aby dorostly?
Petaku zbavte se jich... na maso... do chovu si dejte opravdu jen to nejlepsi... podrazeny zamory vam zas budou jen sypat cervy a bude to furt to same.. je to sice smutne ale proste to tak je...
Zita K.
napsal(a):
Mám 9 měsíců starou kozičku, z dvojčat, po 50% AN matce prvničce a AN kozlovi. Brácha rostl pěkně, ale ona je malinká, hodně drobná se i narodila, byl mezi nima velký rozdíl. Po narození v pohodě a bez problémů, jen prostě malinká... Hubená není, ve stádě u krmení poslední dobou i docela průbojná. Ale dřív, když se dalo kůzlatům zvlášť, až tak moc se k tomu nehrnula a když se dalo všem dohromady, tak upřednostňovala pořád mámy vemeno. Odčervovaná, plus chvíli dostávala Ovikvas. Teď je samostaně ještě s jedním kůzletem a zkouším růst podpořit Aminosolem, ale to teprve 3 dny... Vážila jsem jí, má něco přes 10kg. Což vím, že je strašně málo. Možná jsem to měla řešit dřív, ale mimo to, že je jak ustřelený kecky, se zdá být po celou dobu v pohodě. Měli jste taky vyloženě takovýho trpaslíka? Pomohlo něco?
Tak zakladatelka se neozývá...kdo ví kde je jí konec...