Zklidni se 2-3 rocni beran po kastraci?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.2.2015 19:29
ralfa

XXX.XXX.196.175

Ouessant beran, prestane trkat po kastraci, nebo jakmile se to naucil bude trkat porad i po kastraci? Dale nema nekdo zkusenost s takovym tim elektrickym "bicikem" jsem celkem zoufala a na Kamir.cz jsem nasla takovy ten bic co dava kopanem, ale je to na prasatka, chtela bych jen neco co by lehce polehtalo a dal treba potom pokoj, manzel tvrdi, ze to pres vlnu nebud citit, ze je to zbytecne. Nema nekdo zkusenost zda by to mohlo pomoct? Nechci nijak ublizit, jen si rikam, ze kdyby parkrat dostal kopanec, tak by mnel respakt a dal by mi pokoj tvrdohlavec jeden
Hezky vecer.

17.2.2015 19:54
Speedi

XXX.XXX.92.148

Je pravda, že přes vlnu to neucítí, ale myslím si, že když ho párkrát kopnete do tlamy tak to pochopí. Aspoň tak to děláme u ovcí když máme ohradníky, dvakrát jim přiložím hlavu ať je to kopne a je klid.

17.2.2015 20:00
JanaKostelec

XXX.XXX.48.142

Mám celkem dosti zkušeností s trkavými berany. Tento poslední je trkavý jen zřídka a nemá rohy, ale i tak je to dosti nepříjemné a nebezpečné. Nemám sílu ani chuť berany tlouci či kopat do boku, takže se mi osvědčilo jednak si sebou vzít vždy takové menší vidle a dávat si na berana pozor stačí mu vidle opřít z boku o jakoby přední nohu nahoře, kůži nepropíchnou, ale dosti to zřejmě zabolí, beran se stáhne nikdy mu nesahat na hlavu na čelo ani ho tam nebít, je to výzva k boji Beran má tvrdou hlavu, ale mám našeho Arnošta ráda. Teď je celkem v klidu, v době ovčí říje je to trošku horší

17.2.2015 21:30
janapiglet

XXX.XXX.12.14

Muj beranek ma 2 roky a z mazla je take trkac. Kdyz si vezmu koste dava si bacha, zkousela jsem i proutkem pres nozky, kopnout do cumaku, to nema rad, ale trkani do me, kterou nejvic zna ho bavi. Vzdala jsem to, jinak je fajn. Delam to proste tak, ze kdyz jdu k ovcim, dam mu k plotu misku a privazu ho na 3m snuru k plotu. Moje ovce maji obojky jako psy, v lete je i vazu ruzne po zahrade, maji tu zmenu rady a rvou se kdo pujde prvni. On si u plotu zere, kouka a ja se v klidku vyblbnu s holkama. Da-li sem nekdo nejaky dalsi typ na usmerneni beranka hlavne v riji - to i ovcim uz nekdy leze na nervy - vyzkousim to.

17.2.2015 22:37
anobbona

XXX.XXX.84.98

Mám ten elektrický bič a na starého berana to fungovalo. Párkrát dostal ránu do hlavy a pak už stačilo jen ten pípavý zvuk a beran už se klidil, ovšem věděl moc dobře kde je dosah biče, držel se krok od těch hrotů a běda jak se člověk otočil zády nebo sklonil bič z dosahu berana, v ten moment to byla rozjetá mašina, která mlátila hlavou co mohla. Na nynějšího berana jsem to zatím ještě nezkoušela, zatím na něj platil klasický bič se šlahounem, ale už má chlapec k tomu naběhnuto, začíná útočit i přes pletivo.
Ty elektrické biče jsou fajn, jen člověk nesmí zapomenout, že zvíře pozná kdy to člověk u sebe má a kdy třeba drží jen obyčejný klacek, přes vlnu to samozřejmě nekope, takže je nutné se dotknout pouze odhalené části, což občas může být i o ublížení zvířeti, protože těmi hroty mu můžete vypíchnout i oko nebo trefit se do zmítajících se nožiček, také není nic snadného...že. Po zkušenosti, že to kope, pak zvířeti většinou stačí už jen zvukový signál. Ten elektrický bič je teda docela těžký, takže tahat se s tím nějak dlouho je teda vopruz. Taky si uvědomte, že jakmile dostane beran ránu, tak se sice zarazí, ale připraví se k boji, protože prostě ta rána, to je impuls a beran prostě zaujme obraný postoj.

18.2.2015 06:32
bischof.vlastimil

XXX.XXX.226.180

Dobré ránko,
berany chovám již 11 let začínal jsem první roky dokonce jen s nimi, protože jsem si říkal že kdyby něco tak je bez starostí uklidím do mrazáku. A za tu dobu jsem mohl mít tak 40 beranů různých plemen, stáří a různou dobu u mě pobyly, trkavého ale měl jen jednoho a toho jsem tak koupil. Pán na to totiž už neměl, když jsem ho přivezl neprojevoval se asi týden pak vyjel po babičce a ta mi to řekla šel jsem tam a schválně jej trochu na oko přehlížel nedával najevo že ho mám v merku a pohyboval se po ohradě. Když asi po 30 minutách vystartoval otočil jsem se chytl ho a položil ho na zem (ležel na boku), hlavu sem mu držel u země a trochu mu domlouval asi tak 20 minut. Pár dní na to mu skončila karanténa a šel do stáda a už byl klid.
V zásadě je to vždy na zvířeti stejně jak na lidech. Jednoho plesknete přes prsty a je klid do smrti a jednoho to jen vyhecuje...
Mlátit berana je často nesmysl.

18.2.2015 07:40
JanaKostelec

XXX.XXX.48.142

bischof.vlastimil napsal(a):
Dobré ránko,
berany chovám již 11 let začínal jsem první roky dokonce jen s nimi, protože jsem si říkal že kdyby něco tak je bez starostí uklidím do mrazáku. A za tu dobu jsem mohl mít tak 40 beranů různých plemen, stáří a různou dobu u mě pobyly, trkavého ale měl jen jednoho a toho jsem tak koupil. Pán na to totiž už neměl, když jsem ho přivezl neprojevoval se asi týden pak vyjel po babičce a ta mi to řekla šel jsem tam a schválně jej trochu na oko přehlížel nedával najevo že ho mám v merku a pohyboval se po ohradě. Když asi po 30 minutách vystartoval otočil jsem se chytl ho a položil ho na zem (ležel na boku), hlavu sem mu držel u země a trochu mu domlouval asi tak 20 minut. Pár dní na to mu skončila karanténa a šel do stáda a už byl klid.
V zásadě je to vždy na zvířeti stejně jak na lidech. Jednoho plesknete přes prsty a je klid do smrti a jednoho to jen vyhecuje...
Mlátit berana je často nesmysl.

Souhlasím, nerada zvířata biju, položením na bok a držením je dosaženo dominance, ale to se přece dělá často, když se zvíře kontroluje a ošetřuje, stříhá, atd. Někdy toto prostě nepomůže. Náš Arnošt(suffolk) je vcelku dosti hodný, takže vidle sebou nosím jen pro jistotu a dávám si pozor mám ho na očích a ne za zády. Od jeho malinka jsme dodržovali zásadu, nikdo nesahá ani nedrbe a nehladí berana na čele, hlavě. Pouze pod krkem, na hlavě je to prý výzva k boji. Do ohrazení netrká nikdy, do společnic také ne, jen láskyplnně, vloni na podzim, když byl ve stádečku jeho 7měsíční synek, tak to bylo točo. Arnošt ho netrkal, ale usilovně kopal předníma nohama. Muselo to dosti bolet.

18.2.2015 07:47
bischof.vlastimil

XXX.XXX.226.180

JanaKostelec napsal(a):
Souhlasím, nerada zvířata biju, položením na bok a držením je dosaženo dominance, ale to se přece dělá často, když se zvíře kontroluje a ošetřuje, stříhá, atd. Někdy toto prostě nepomůže. Náš Arnošt(suffolk) je vcelku dosti hodný, takže vidle sebou nosím jen pro jistotu a dávám si pozor mám ho na očích a ne za zády. Od jeho malinka jsme dodržovali zásadu, nikdo nesahá ani nedrbe a nehladí berana na čele, hlavě. Pouze pod krkem, na hlavě je to prý výzva k boji. Do ohrazení netrká nikdy, do společnic také ne, jen láskyplnně, vloni na podzim, když byl ve stádečku jeho 7měsíční synek, tak to bylo točo. Arnošt ho netrkal, ale usilovně kopal předníma nohama. Muselo to dosti bolet.

Ano při, práci, se zvířetem mám navrch (jsem dominantní protože je po mém a jeho odpor nepomáhá) nesmím polevit- pustit jej dokud nechci JÁ.

18.2.2015 14:03
ralfa

XXX.XXX.196.175

Njn, to ze se nema hladit atd, TED uz vim . Jenze kdyz jsme si ho poridili, bylo takove male rozmazlene miminko co chtelo chovat, drbat za ouskem...a ja zoofil se mohla po... a div ho nenosila u pastvy aby se muj mazlicek neunavil a mel dostatek pohodlicka a vseho, ted se muzu fackovat jak chci vim, ze je to moje hloupost, ze mi ted ukazuje, ze ja jsem poddany druh a jeho sluha . No mame ho pro radost a momentalne teda spis pro nastvani :) ono to neni zase tak hrozne, pac je maly a ma rohy, tak ho za ne vemu a spacifikuju, jak jiz bylo zmineno povalenim na zem...ale je to otravne kdyz chci delat a mam ho porad za zadkem a opruzuje a doslovne je na facku jak porad trka a zastrasuje, neda se nic poradne udelat a tak jsem si myslela, ze kdyz ho parkrat kopnu tou elektrikou, bude se odemne drzet dal a ja treba budu moct i neco udelat bez toho aby kolem poskakoval. On je jinak hodny, spise si tak chce hrat a jak bylo psano se nudi a tak jsem vhodny objekt, na ovecky je hodnoucky a vzorny sef. A mate jeste tedy nekdo zkusenost s tou pozdni kastraci? Zda by se zklidnil? Diky vsem za odpovedi a preji co nejmene trkancu a co nejvice bezproblemovych porodu, to ted resim jako nbr.1 budeme rodit poprve, ja i holky, tak stresuji abych mela uuuplne vse co bude a mohlo by potreba .

Gusta

18.2.2015 19:13
Gusta

XXX.XXX.16.86

Dobrý den. Mám suffolka Bedřicha cca 120 kg. Ne že by přímo útočil, ale občas mě pěkně popostrčil. Nechtěl jsem se sním prát v blátě a abych mohl něco dělat na zahradě, nemohl jsem mít pořád v ruce vidle. Tak jsem koupil za 100, - pepřový sprej a když na mě Béďa zase vyrazil, dostal 2 kratičké dávky asi ze 2 metrů a druhou ruku jsem proti němu napřáhl otevřenou dlaní. Stačilo 3x opakovat, než mu to došlo. Když se občas začne zase vytahovat, stačí napřáhnout ruku a trochu zasyčet a fofrem to otáčí pryč do bezpečné vzdálenosti. Narodilo se 15 jehňat(zatím) a můžu si tam dělat co chci. Myslím, že ho to ani moc nebolelo.

21.2.2015 17:57
ralfa

XXX.XXX.196.175

Dobry den, dekuji za napady, nejvice nas zaujal od pana Gusty, vyskousime, dnes jsem treba dosla na jeste jednoduchsi variantu a uplne bezbolestnou, sli jsme z prochazky a nas tvrdohlavec zase skousel nabrat mne i manzela, z prochazky jsem mela takovou tu lahev s cistou vodou na ten uzaver s tim jakoby dudlikem, nevim jak to popsat, decka to maji radi na to zacvaknuti a kdyz chtel trknout, tak jsem ho tim jednoduse osplichala do cumaku a bylo to, funguje asi uplne stejne jako ten peprak, akorat neni potreba byt opatrny, proste mu nasplichat vodu do cumaku, udelala jsem to asi 5krat a byl klid, jenom videl tu lahev a sel dal jakoze ho vuubec nezajimam a ze jsem trapna nebo co , tak treba skusit i tohle a zabere. Skusim zase zitra, byla by to to nejdednodussi reseni. Kez by si dal rict, otazka je jak dlouho to bude fungovat, nez tam budu muset chodit s hasickou hadici aby ho to zahnalo

21.2.2015 18:00
ralfa

XXX.XXX.196.175

Jeste se zeptam na to, zda tedy nekdo ma tu zkusenost zda se 2 lety beran sklidni kdyz ho dam vykastrovat, nebo uz mu to zustane? to mi zatim nikdo neodpovedel, vim, ze vsichni asi resite mrazakem, ale ja ho mam jako mazlika a bude u nas i kdyby to byl ten nejtrhlesi beran v republice, hold co jsem si vychovala to mam, chtela bych jen vedet zda by ta kastrace casem nepomohla, nebo uz bude trkat furt. diky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.2.2015 20:39

Já kastrovala taky později - zjistili jsme, že byl špatně vykastrován jako miminko a tak se asi až v 1,5 roce kastroval invazivně. Ale on nebyl ani do té doby trkací. Je to vůbec zvláštní beran (teď už skopec). On se děsně bojí dospěláků (mám ho od jehněte a nevím, že by se mu od nich někdy něco stalo), ale nemá problém s dětmi...výškově to mají se školkovými dětmi z očí do očí a přesto nemá potřebu s nimi bojovat...
Nemám zkušenost s vaším modelem, ale já to mám nastavené tak, že pokud mám zvíře na mazlíka (a to na farmě při lesní školce mám), tak jakmile je zvíře jakkoli nevhodné (ať už beran, který by naznačil agresi, nebo zvíře přehnaně plaché), tak je vyřazuji. Chápu, že je vám to líto, že jste si z berana vychovala takovou potvoru, ale chybama se prostě člověk učí. Taky jsme měli mezi prvními zvířaty 2 berany (roztomilá jehňátka, co se pořídila jednomu synáčkovi) - byli milí a přítulní... a ani ne v roce života jsem je velice ráda poslala do klobás. V té době cirka 60kiloví drobečci smetli jakékoli dítě, co se jim postavilo do cesty... :(
Věřte, že při troše času nebude problém si vychovat jiné kontaktní zvíře. Za mě určitě nedoporučuji samce, popř. nechat vykastrovat (berana včas! kozla jsme kastrovali jako 1,5letého a teď je z něj úžasně mazlivý "metrosexuál" :).

22.2.2015 10:44
ralfa

XXX.XXX.196.175

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já kastrovala taky později - zjistili jsme, že byl špatně vykastrován jako miminko a tak se asi až v 1,5 roce kastroval invazivně. Ale on nebyl ani do té doby trkací. Je to vůbec zvláštní beran (teď už skopec). On se děsně bojí dospěláků (mám ho od jehněte a nevím, že by se mu od nich někdy něco stalo), ale nemá problém s dětmi...výškově to mají se školkovými dětmi z očí do očí a přesto nemá potřebu s nimi bojovat...
Nemám zkušenost s vaším modelem, ale já to mám nastavené tak, že pokud mám zvíře na mazlíka (a to na farmě při lesní školce mám), tak jakmile je zvíře jakkoli nevhodné (ať už beran, který by naznačil agresi, nebo zvíře přehnaně plaché), tak je vyřazuji. Chápu, že je vám to líto, že jste si z berana vychovala takovou potvoru, ale chybama se prostě člověk učí. Taky jsme měli mezi prvními zvířaty 2 berany (roztomilá jehňátka, co se pořídila jednomu synáčkovi) - byli milí a přítulní... a ani ne v roce života jsem je velice ráda poslala do klobás. V té době cirka 60kiloví drobečci smetli jakékoli dítě, co se jim postavilo do cesty... :(
Věřte, že při troše času nebude problém si vychovat jiné kontaktní zvíře. Za mě určitě nedoporučuji samce, popř. nechat vykastrovat (berana včas! kozla jsme kastrovali jako 1,5letého a teď je z něj úžasně mazlivý "metrosexuál" :).

To je to co jsem psala, ze takhle to resit nebudu. chapu, ze pri nejake skolce to tak resit musite, ale ja je mam rada a beran neni tim jak je maly tak nebezpecny, chtela jsme jen vedet zda by kastrace pomohla ho zklidnit. To ze jsem si ho tak rozmazlila byla jen a jen moje chyba a beru za to zodpovednost, ale tim ze ho mam na mazlika pro radost nedam ho do klobas a hledam prave jine reseni. Toto reseni mi pride hodne jak to napsat a neurazit asi nijak. Takze dekuji za tuto nabidku reseni, ale nevyuziji ji :) Beranka chci nejak spacifikovat a ten peprak, nebo ta voda u mne zatim funguje, treba bude klid. Spise me zajima zda tedy nekdo zkusenejsi tedy nevi zda by to v budoucnu mohlo fungovat a byl by hodnejsi. Na ovecky je vzorny a myslim, ze i tatulda bude dobry, jen se asi nudi a tak v te hlave nema lepsi napad nez ze bych si s nim mohla hrat kdo z koho a to mu chci nejak vysvetlit, ale treba i to polozeni na delsi dobu na bok pomaha. Jen se mi moc nechce v tom blate a zime lezet pul hodiny na nem, ale to take jeste otestuji poradne. Zatim nbr.1 je ta voda/peprak. Nasemu beranovi rozhodne nehrozi grilovacka. Mame zvirata radi a bereme je za cleny rodiny, akorat hold on je tak nejak"cerna ovce rodiny" Hezky den vsem.

22.2.2015 19:54

No, neurážím se. Má chyba - nedostatečně jsem se vyjádřila. Není to o tom, že bych všechna zvířata, která nejsou mírná a kontaktní, nutně posílala do klobás. Naopak - hlavně u ovcí to nelze očekávat, že budou "lézt člověku do kapes" jak pes. Jediní, kdo tak skončili, byli ti berani a to už byli dorostlí ročci, takže to bylo nasnadě. Jinak jsem to "vyřazování" myslela tak, že se dá např. prodat nějakému jinému chovateli, který ho bude mít na chov a nebude vadit, že je agresivní. Ono taky porážet oussanda do klobás je blbost - na něm taky moc masa nebude :)
Tak snad jsme si to vysvětlili.
Ale chápu, že ho prostě "chcete mít doma".
Každopádně vámi žádaný "někdo zkušenější, kdo vykastroval trkacího dospělého berana" se nejspíš nenajde. Většina lidí tady ovce chová a množí je. Proto vydržovat si kastráta, navíc kastrovaného tak pozdě... takových "zkušených" tu asi vážně moc nebude. Ale třeba budete mít štěstí.
Takže má zkušenost - vykastrovat se dá samec v každém věku. Jistě by se měly zmírnit jeho projevy alespoň v období říje samic (kdy se agresivita nejčastěji stupňuje).

22.2.2015 20:19
ralfa

XXX.XXX.196.175

Je mi to jasne, ze to resi lidi jinak, no treba se nekdo najde, pridavam link pro pobaveni a treba inspiraci na zabaveni berana, my jdeme do toho pytle a te lahve. https://www.youtube.com/watch?v=aVCR29aE_OQ
PS oproti tomuto je nas opravdu beranek

22.2.2015 21:20
chov.majster

XXX.XXX.60.231

Samozrejme že po kastrácii bude kľudnejší. Agresivitu spôsobuje hormón testosterón, ktorý sa tvorí v semeníkoch. Po ich odstránení klesne hladina testosterónu v tele a zviera je kľudnejšie.

22.2.2015 21:36

To ralfa: To je dobrej trenažér! :) Akorát si tak říkám, že to už by asi jako plemeník nefungoval... už by neměl sílu vyskočit na bahnici :)
Takovejhle trénink bych ráda dopřála i některým českým řidičům (hlavně profesionálním řidičům MHD) - to by pak byl na silnicích klid

22.2.2015 22:05
podkloboukem

XXX.XXX.217.209

ralfa napsal(a):
Ouessant beran, prestane trkat po kastraci, nebo jakmile se to naucil bude trkat porad i po kastraci? Dale nema nekdo zkusenost s takovym tim elektrickym "bicikem" jsem celkem zoufala a na Kamir.cz jsem nasla takovy ten bic co dava kopanem, ale je to na prasatka, chtela bych jen neco co by lehce polehtalo a dal treba potom pokoj, manzel tvrdi, ze to pres vlnu nebud citit, ze je to zbytecne. Nema nekdo zkusenost zda by to mohlo pomoct? Nechci nijak ublizit, jen si rikam, ze kdyby parkrat dostal kopanec, tak by mnel respakt a dal by mi pokoj tvrdohlavec jeden
Hezky vecer.

Kupovala jsem chovného 2letého berana a původní majitel mi říkal jasně ať si ho nezkazím, protože už je dospělý a nepomohla by ani kastrace kdyby začal být agresivní. Od koní docela dobře vím, že pozdě kastrovaný hřebec bývá spíš problém...přijde mi dobré dokázat mu svoji dominanci to zase funguje jako u rozmazlených dospívajících psů a přimáčkount malého beránka na zem by mohla zvládnout i ženská :) což!

23.2.2015 09:52

Hloupa otazka, k cemu je 2-3 rocni kastrovany beran? K chovu to neni a nechavat ho dalsi rok rust nema v tomhle veku taky smysl. Mozna maximalne nechat ho udrzovat u ovci riji?

23.2.2015 10:15
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Http://cs.wikipedia.org/wiki/Ovce_ouessantsk%C3%A1
Nejprve tedy odkaz o jaké se jedná plemeno. Paní zřejmě ovce chová jako např. jiní psy či kočky, ne na plemenitbu či potravu. Chápu ji, kastrace by, dle mne, mohla pomoci. Ale že ovce není pes je jasné již z chování zmíněného beránka. Ale což, řada lidí chová např. králíky jako mazlíčky a nikdy by je nepozřela My chováme 4 ovce plemene suffolk a berana zwartbles, máme je rádi, mají i jména, chováme je na údržbu sadu, luk a jejich potomky rádi jíme. Jíme maso, nejsme vegetariáni. Myslíme si, že když dohlédneme na příjemný, důstojný život našich zvířat, na citlivou, rychlou porážku, udělali jsme pro zvířata dost. Velkochovy a jatka nepodporujeme Pro zdraví zvířat voláme i veta, ale jen do určité míry. Tak asi tak

25.2.2015 13:51
honza_kováč

XXX.XXX.153.13

Proběhlo tu mnoho zajímavých názorů, jen jedna věc mi není jasná... smysl celé diskuse... k čemu je dobrý tříletý beran po kastraci?

25.2.2015 14:19
lilo

XXX.XXX.201.210

No na okrasu... preci.. v hobby chovu...

25.2.2015 19:03

Právě, vždyť to zadavatelka několikrát zdůraznila. Prostě ho nechce porážet. Jen protože je agrasivní, tak se snaží nějak to zlepšit, aby se s beranem dalo "žít"...
Pochopila jsem, že bychom to měli brát třeba tak, že ikdyž má někdo agresivního psa, protože z neznalosti zkazil rannou výchovu, tak že si ho taky nechá, ale musí se s tím naučit pracovat a snaží se to omezit alespoň na minimum...
Ale jinak jsme tu víceméně všichni jednotní - pokud k tomu není zvlášť podstatný důvod (dětský koutek a samec jako edukativní prvek, tedy nejlépe ho vykastrovat, aby se předešlo agresi), tak agresivní jedinci patří do salámu ;).

25.2.2015 19:17
lilo

XXX.XXX.201.210

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Právě, vždyť to zadavatelka několikrát zdůraznila. Prostě ho nechce porážet. Jen protože je agrasivní, tak se snaží nějak to zlepšit, aby se s beranem dalo "žít"...
Pochopila jsem, že bychom to měli brát třeba tak, že ikdyž má někdo agresivního psa, protože z neznalosti zkazil rannou výchovu, tak že si ho taky nechá, ale musí se s tím naučit pracovat a snaží se to omezit alespoň na minimum...
Ale jinak jsme tu víceméně všichni jednotní - pokud k tomu není zvlášť podstatný důvod (dětský koutek a samec jako edukativní prvek, tedy nejlépe ho vykastrovat, aby se předešlo agresi), tak agresivní jedinci patří do salámu ;).

Jenze pak tomu samci jaksi krom rohu... chybi jeden velmi podstatny samci znak... a to je SAMEC a i deti by se take meli naucit ze zviratka nejsou jen plysaci... ale ze mohou byt velmi nebezpecni... a to mohou.. ja mam pocit ze tyhle ruzovy brejlicky cloveka vzdaluji cim dal tim vic od insktinktu... tak treba spousta chlapu / samcu uz se jako samci vubec nechovaji... ano asi by me nefascinoval primitivni druh samce s hrubym a neomalenym chovanim... ale na druhou stranu jemnocitny take nic moc... co myslite?

25.2.2015 20:10

lilo napsal(a):
Jenze pak tomu samci jaksi krom rohu... chybi jeden velmi podstatny samci znak... a to je SAMEC a i deti by se take meli naucit ze zviratka nejsou jen plysaci... ale ze mohou byt velmi nebezpecni... a to mohou.. ja mam pocit ze tyhle ruzovy brejlicky cloveka vzdaluji cim dal tim vic od insktinktu... tak treba spousta chlapu / samcu uz se jako samci vubec nechovaji... ano asi by me nefascinoval primitivni druh samce s hrubym a neomalenym chovanim... ale na druhou stranu jemnocitny take nic moc... co myslite?

Něco na tom je. Určitě je to o úhlu pohledu.
Školku jsem zakládala rovnou s farmičkou proto, protože děti už vůbec netuší, jak vypadá živá ovce, koza, atp. Proto, aby k nim získali vřelejší vztah, je potřeba dětem dopřát BLÍZKÝ kontakt, tedy nejlépe ne koukat za ohradou, ale nechat je zvířata si osahat, "očichat", prohlédnout z blízka. Neustálé odstraňování berana z dosahu dětí je velice logisticky náročné, v našich podmínkách nemožné. Tedy nejjednodušší cestou je samce vykastrovat, přičemž např. na beranovi se nezměnilo vyjma povahy vůbec nic, tedy opravdu vypadá jako samec, kort s bezrohými ovcemi kolem sebe. S tím kozlem je to horší - holky jsou taky rohaté a jak jsem již někde psala, kozel po vykastrování přišel o všechny samčí znaky. Každopádně je z něj velký mazlík, což považuji pro náš účel za velmi důležité ;)
Děti se ke zvířatům dostávají v doprovodu kantorů, tedy to mají vždy s osvětou, jak se u zvířat chovat, co se jim ne/líbí, atp. Na začátku, když jsme měli ty dva trkací berany, než se porazili, pár útoků na děti proběhlo a jediné, co by si z toho v dlouhodobém aspektu odnesli, by byla panická hrůza z ovcí! Některé věci je lepší pouze sdělovat, ne prezentovat live ;).

25.2.2015 21:04
lilo

XXX.XXX.201.210

Ano rozumim a v mnohem mate pravdu... a on beranovy zustal jeho uctyhodny pytlik? to je jeden z pohlavnich znaku samce...vubec nevim jak takova kastrace u dospeleho ve finale vypada... tak i z tohodle duvodu to muze byt zajimave... ale nejsem si jista zda zustane alespon nejaky pytlik.. u gumicek je to jasne... asi bych mela navstivit vasi skolku abych se preci jen doucila mezery ne nedelam si legraci.. deti nemaji vztah ke zviratkum jako jednotlivci radeji si zahrajou maincraft, nebo jinou gejmzku a kdyz tady na vesnici ukazuju srnecka, nebo vetnamku Pepu nebo kozy nebo nehnata tak jsou z toho poprdeni dospelaci deti to berou se samozrejmosti sobe vlastni... koza no a co... jehne no a co... jeee Nerfka, jeee klacky a uzse rezou...

Lenka B.

11.3.2015 14:28
Lenka B.

XXX.XXX.102.215

Taky mám berana (suffolk) a ten si vyžaduje hlazení po hlavě a čele (jen proti srsti se mu to moc nelíbí).Když vidí že hladím ovečky hned přiběhne a jemě mi odstrkuje ruku od ovce abych ji nehladila a vecpe se na mazlení on. Je pravda že je takhle hodnej až od té boby co měl zánět v uchu a my jsme ho každý den ošetřovali (Injekce a čištění ucha), předtím taky trkal.Je mu rok no tak uvidím jestli mu ta poslušnost vydrží.

12.3.2015 15:55
ralfa

XXX.XXX.196.175

Dobry den, tak ten je opravdu nadherny! Ja mam zatim problem velice jednoduse vyresen aniz by beran musel do klobas a pod. Dostal trkaci pytel a je klid, beran je spokojeny ze se ma na cem vymlatit a za mnou chodi zase jen pro pohlazeni. Jasne, sem tam to zkusi, ale to jen z legrace aby se nereklo ze vymekl . Asi mu proste chybelo neco na cem se vybit. Nevim zda se sem da vlozit video, kdyztak poslu fotky kdyby se chtel enkdo inspirovat.

12.3.2015 18:37
janapiglet

XXX.XXX.12.52

Jsem rada, ze jste napsala o trkacim pytli. Ja nasemu dala starou pneumatiku, ale on ji vzdycky dotrka k plotu a smitec. Rikala jsem si, ze mu udelam trojnozku a pneu povesim, aby mohl trkat do aleluja...zda se mi, ze trka, kdyz se nudi...3 holky na sex je asi pro nej malo.
Jen jsem si rikala, zda ho naopak diky tomu nenabudim, ze bude pak trkat do vseho vic.
Je to jiste individulani, co beran, to original
Asi zkusim pneu povesit a budeme ho sledovat...

12.3.2015 18:44
ralfa

XXX.XXX.196.175

Take jsme se toho bala, ze mi neda uz vubec pokoj, ale opravdu to na toho naseho zabralo, asi mu chybelo se vyradit, take pravda ze ma asi malo holek a take ty nase maji riji jen jednou rocne, tak se "to " v nem asi hromadi . Uprimne ktereho chlapa by to nestvalo mit doma pet zen a ani jedna povolna a kdyz tak jen jednou rocne . Kazdopadne doporucuji, uvidite zda to pomuze. Pneumatiky jeste take zasadime, ale do zeme a zabetonujeme, tak jak to bylo kdysi ve skolkach, jako decka jsme pres to ruzne skakali, treba to bude bavit i ovce a kozy.

20.3.2015 00:19
Lenka B.

XXX.XXX.102.215

Děkuji Karlík je fakt krasavec a hlavně můj miláček.A moc moc ráda bych se podívala na to vaše video.

20.3.2015 00:22
Lenka B.

XXX.XXX.102.215

ralfa napsal(a):
Dobry den, tak ten je opravdu nadherny! Ja mam zatim problem velice jednoduse vyresen aniz by beran musel do klobas a pod. Dostal trkaci pytel a je klid, beran je spokojeny ze se ma na cem vymlatit a za mnou chodi zase jen pro pohlazeni. Jasne, sem tam to zkusi, ale to jen z legrace aby se nereklo ze vymekl . Asi mu proste chybelo neco na cem se vybit. Nevim zda se sem da vlozit video, kdyztak poslu fotky kdyby se chtel enkdo inspirovat.

Děkuji Karlík je fakt krasavec a hlavně můj miláček.A moc moc ráda bych se podívala na to vaše video.

20.3.2015 08:59
ralfa

XXX.XXX.196.175

Lenka B. napsal(a):

Video hodim na you tube a dam sem odkaz potom, tady jsem nenasla moznost vlozeni. Ted mame pred porodem, ovce mu asi uz voni jako v riji, tak je to zase o neco narocnejsi s nim komunikovat, ale pytel je fajn, vcera jsem mu tam zavesila velkou petku a do ni dala granule, vyrezala otvory po bokoch tak aby kdyz trka, tak mu neco vypadlo, to ho take velmi zaujalo :). Je to maly zlobr, ale mame ho radi, tak ma stesti, ze se k nam dostal a tak do klobas nepujde, ale kastraci se asi casem nevyhne. Jeste je velka vyhoda, ze je tak maly a ma rohy, tak se da lehce spacifikovat, kdyby to byl 100kg beran asi bych to tak s nadsazku nebrala. PS. co je za druh/rasu Vas Karlik? Je fakt moc hezky, skoro jak ten nas
Hezky den.

21.3.2015 14:02
Lenka B.

XXX.XXX.102.215

ralfa napsal(a):
Video hodim na you tube a dam sem odkaz potom, tady jsem nenasla moznost vlozeni. Ted mame pred porodem, ovce mu asi uz voni jako v riji, tak je to zase o neco narocnejsi s nim komunikovat, ale pytel je fajn, vcera jsem mu tam zavesila velkou petku a do ni dala granule, vyrezala otvory po bokoch tak aby kdyz trka, tak mu neco vypadlo, to ho take velmi zaujalo :). Je to maly zlobr, ale mame ho radi, tak ma stesti, ze se k nam dostal a tak do klobas nepujde, ale kastraci se asi casem nevyhne. Jeste je velka vyhoda, ze je tak maly a ma rohy, tak se da lehce spacifikovat, kdyby to byl 100kg beran asi bych to tak s nadsazku nebrala. PS. co je za druh/rasu Vas Karlik? Je fakt moc hezky, skoro jak ten nas
Hezky den.

Určitě se pak moc ráda na you tube kouknu, až sem dáte odkaz.Karlík je suffolk je s papírý a je ohodnocen jeko elita rekord.My j sme teť dorodili a Karlík všem porodům aktivně asistoval a dokonce jedno jehně pomáhal i čistit, což mě přišlo naprosto neuvěřitelné.Moc jsem se bála že ho budu muset od mimin izilovat, aby jim neublížil, no je skvělej táta a nechá si dokonce od jehňat cucat svoje mužství, když se spletou a hledají mlíčko.

alja

19.4.2015 10:57
alja

XXX.XXX.132.141

Dobrý den,
přečetla jsem celou tuto diskuzi, ale zatím nejsem chovatel ovcí, takže probíranému tématu úplně nerozumím. - Beran kastrovaný v mláděcím věku je poté klidný jako ovce - samice?
Děkuji za odpověď.

19.4.2015 21:24

Asi se to nedá zobecňovat, ale mám s tím takovouto zkušenost.
Jak s nimi necloumají hormony, jsou daleko klidnější...

alja

20.4.2015 13:25
alja

XXX.XXX.132.141

Hhippie, děkuji za odepsání.

Omlouvám se, že tuto diskuzi zanáším jiným tématem než zakladatel.
Když jsem byla dítě, měli jsme na dvorku slepice, králíky, kozu s kozlem (a kozlík byl obzvlášť hodný, choval se jako pes i přesto, že nebyl kastrovaný; akorát prý ohromně zapáchal),
ale dnes je jiná doba... bydlíme v malém městě a v něm ani v přidružených vesnicích žádná hospodářská zvířata není vidět. Je to škoda, nechci aby mé děti znaly zvířata jen z knížek.
Máme 700m zahrádku, po které lítá náš ratlík a ráda bych sem do budoucna vpasovala i nějakého středně velkého hospodářského živočicha.
Můj muž by ale raději vybudoval zahradu okrasnou, není z dětství zvyklý na zvířectvo, takže se zde naše představy nějak míjí. Kdo ví, jestli u nás tedy jednou bude něco bečet/mečet nebo ne.
Trochu se bojím, že bychom neměli kam vyvážet mrvu. -Dá se to nějak řešit? Kdybychom ji cpali na kompost, asi by nás sousedi brzo zlikvidovali.

22.4.2015 16:50
ralfa

XXX.XXX.196.175

No my jsme si udelali komposter a davam hnuj tam pokud tedy nemyslite mrvou cisteni pribytku zvirat. Smrdi to par dnu po vycisteni, potom to vyschne, sedne a je klid. Je fakt ze ho budeme pro jistotu prenaset do nejvzdalenejsiho kouta ohrady aby si nahodu nemohl nekdo stezovat na zapach, preci jen ne kazdy chce cichat u plotu hnuj, ale zatim si nikdo nestezoval a to mame ovce a ted i kozy, slepky...dale se da vyvazet na hnojiste pokud mate nekde v okoli kravin, tak se dohodnout, nebo neco podobne, neni toho zase tolik ale zalezi jake zvire mate na mysli a kolik...Kazdopadne uz ted vim, ze okrasna zahrada a ovce, nebo kozy nejdou dohromady :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík