Jak ošetřujete pupky vy?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.2.2015 21:43

Zajímalo by mě, kdo z Vás pupeční šňůry neřeší a jen je případně kontroluje.
Nebo kdo z Vás šňůry zkracuje a nebo nezkracuje a popřípadě důvody proč to tak děláte a co používáte za dezinfekci?

19.2.2015 22:03

První rok jsem neřešila (nic se nestalo) a letos na doporučení vetky máchám pupíčky čerstvě narozených v betadině - celé ponořit.
Ale tuším, že by se to mělo ideálně opakovat...

19.2.2015 23:50
roklanka

XXX.XXX.45.82

Neošetřuju, pokud je dlouhá, zkrátím, ale to se mi stalo jen jednou.

20.2.2015 02:40

Když už se tak ptám, tak bych taky mohl napsat, jak to dělám já. :)

V práci u telat si jen donesu kyblík s vlažnou vodou a vytahám z pupeční šňůry bordel co tam zbyl tim stylem, že dvěma prsty chytnu šňůru u břicha lehce zmáčnu a vytlačim ven bordel, opláchu ruku a zas a zas dokud nemá šňůru prázdou. Pak šňůru poliju genciánkou. Během pár hodin to zaschne a infekce řeším minimálně. Tu spíš řeším u telat, kterým šňůru kráva při čištění utrhne celou. To pak většinou chce ATB.
Doma u jehňat a kůzlat jsem dřív šňůry zkracoval, několikrát máčel v desinfekcích a měl hrůzu z toho že nějaký pupek špatně ošetřím. Postupem času jsem ty jejich pupeční šňůry řešil míň a míň až jsem je přestal řešit uplně a nic s nima nedělám. Jen pokud se mi něco nezdá u jakéhokoliv nedávno narozeného zvířete, tak hned sahám na pupek, jestli netvrdne, což by bylo znamení infekce. A přestože doma teda pupky neošetřuju nijak, tak žádnou infekci jsem tu ještě neměl.
A co se týče toho zkracování, tak si myslím, že čim je šňůra delší, tim delší cestu musí urazit to něco co způsobí infekci. Navíc šňůra se přetrhne v nejslabším místě, kde taky nejrychlejc zasychá. A pokud mládě pupeční šňůru vysloveně netahá po zemi a nešlape si po ní, tak nic nezkracuju. Jestli to je správně nevím, tak se jen tak ptám :).

20.2.2015 09:44
roklanka

XXX.XXX.45.82

Kubo, nedělala jsem to nikdy, zkrátila jen jednou a to si na ní kůzle šlapalo.Co je to zánět pupku neznám a pevně doufám, že jsem to teď nezakřikla .

21.2.2015 13:10
profesor1

XXX.XXX.192.99

Jak už jsem mnohokrát psal, používám na pupky jabkovici(kalvádos) v rozprašovači. Kdysi se mě stalo, že mě začaly jehňata zdychat (4ks) po 14 dnech na tetanus, ale to se mě kotili venku a bylo hodně bláta. Od té doby vždy zastříkávám. Zánět pupku jsem taky nikdy neměl.

Přidejte reakci

Přidat smajlík