Zdravim všechny. Jsem tu nový.Ovce mám 5let. Kol.10kusů.Odchoval jsem kol.20ti jehňat bez problémů. Letos se však nezadařilo.Když opomenu, že ovce zabřezla až po měsíci a druhá do konce po dvou(jinak hned ten den, maximálně týden. První jehně šlo kozelcem napřed a než jsem to zjistil a napravil všechny čtyři jehňata se utopily.Byl jsem nakonec rád, že přežila stará. Druhá ovce porodila první dobře, ale druhé se zaseklo na několik hodin, na půl venku. a nešlo ven.Když jsem ho vytáhl, nebylo živý. Třetí jsem vytáhl a bylo celkem v pohodě.Mělo ještě pupeční šnůru. Druhý po 10 minutách venku na dvoře, naskočilo a začalo se hýbat! Neuvěřitelný, neuvěřitelný...je, ale postižený.Bude mít postižený mozek, nedostatkem kyslíku... Po týdnu ovce pošla na tetanus... Jehňata krmim standartně z flašky.Do misky jsem jim nasypal Jenhěsan+kukuřičný šrot.To žerou.Trávu na louce a seno žmoulaji. O co mi jde? Co a kdy jim můžu naservírovat, aby si sami brali? Nastrouhal bych mrkev a jablko.Když to budou žrát, neudělá jim to něco?Nemám podmínky se o ně moc starat.Čas+místo... ˇKdo máte zkušenosti?
Vloni jsem na flašce odchovala trojčata, beránky. Už bych to nikdy nedělala. Prospívali na galacidu, přirostli nám k srdci, pak stejně šli pryč z baráku na pekáč někomu jinému za pár stovek. Náklady se nedají vyčíslit, zůstala jsem k nim dva měsíce doma z práce, ve finále jsem je ořvala, k tomu čas a nervy, aby zvíře mělo to nejlepší. Už nikdy, nechala bych to na přírodě nebo jí pomohla.
Ale jinak: pili napřed mlíko z kravína, kam jsme si jezdili, pak se to časově i finančně nedalo, takže galacid, od cca 14 dnů žďoubali seno, žrali hlínu plnou hubou, dostávali nutrimix. Vodu pili taky tak od těch 2 týdnů, ale spíš si v ní jen omáchali čumák, jen poznávali, co že to vlastně je. Od 2 měsíců šli mezi ovce, které máme 12 km od domu na samostatné pastvině, popásali se a žrali to, co ostatní plus do třech měsíců byli na flašce, jezdila jsem je krmit ráno a odpoledne. Ale do stáda nikdy nezapadli, drželi se stranou, půl dne stáli u plotu a čekali na svého člověka, ovce pro ně byly "neznámí tvorové" a nápodobně.
Krmení: ze začátku (po narození) pili z flašky podle potřeby, tak za 2-3 hodiny, pak za cca 3-4 hodiny, podle hladu. Přes noc krmení napřed 3 x, pak 2x, pak vydrželi od 22 - 5 hodin. Když měli srajdu, dostali černý čaj a odvar z dubové kůry, ten jim chutnal. Zkoušela jsem okolo 3 týdnů ovesné vločky, ale dostali průjem, tak už jsem jim je nedávala. Jablka, mrkev a podobně bych si asi netroufla kvůli srajdě a kolice, do těch třech měsíců to chce hlavně mléčnou stravu. Šrot tedy taky ne ze stejných důvodů.
Odstěhovala jsem se s nimi na chalupu, běhali na dvoře (900 m2), spali na verandě, kde měli podestláno pilinami a senem, denně jsem jim měnila podestýlku. Když jsem jela pro zásoby, byli schopní stát za vraty a naříkat, než jsem přijela.
Za ty tři měsíce 3x odčervení, i přesto, že byli na chalupě, kde v životě ovce nebyla, chytli tasemnici (asi od koček, co běhají po vsi a všude vlezou).
Prostě se stanete ovcí a to se všemi důsledky. Je to krásné, zachránit život, ale DOBŘE si to rozmyslete. Za sebe říkám, ač zvířatomil, už nikdy.
Díky za posudek.To jsem chtěl i nechtěl slyšet.Já mám stádo volně puštěné na chalupě,28km daleko. Přivezl jsem si je včera do města, na zahradu.Lidi si s nima půl dne hrajou a když pak odejdou, jehňata se můžou uřvat... Odvezu je starému tátovi na ves do chlíva, kde nebudou ani lidi, ani ovce. Mikrop ovis jim zatím dávám po 6ti hodinách, každýmu 150ml.ne víc.i tak mají plný břicha.Nejsou velký, jsou od romanovky.Hlínu taky žerou, nevim proč? Nikdy jsem to u jiných jehňat neviděl.Ale nejsem s nima. Přesně jste to popsala"stáli u plotu a čekali na člověka, ovce pro ně byla neznámý tvor"...takže budou porád řvát, kdzž uviději člověka.Než je někdo klepne po hlavě.Obětovat se jim nechci.Budu mít tak za dva měsíce snad další normální porody a jehňata
Přemýšlel jsem, že bych je někomu věnoval...
Hlínu žerou snad na doplnění nějakých prvků, snad na trávení, snad ze zvědavosti - každopádně to mělo za následek jen černý bobky, jinak nic.
Ty moji odložení flaškáči byli taky od romanovky, ze čtyřčat.. Rodilo víc roman najednou a jak bylo těch jehňat moc, nějak se jí to popletlo a nepřijala žádné.
Inzerát na darování jsem taky měla, neozval se nikdo. Ale aspoň to byla zkušenost.
S tím tatínkem je to dobrý nápad, aspoň bude mít zpestření, hlavně, ať je zbytečně nepřecpává.150 ml je hodně, jsou schopný pít do prasknutí-
Řvát budou, to holt je jejich způsob řeči
Ať se vám daří a nelamte si s tím hlavu, ono to vždycky nějak dopadne. Udělal jste, co jste mohl nejlepší.
Mám každoročně min. jedno jehně na flašce a teda i kdybych se měla rozkrájet, tak pokud se narodí jehňátko jen s trochou chuti do života, tak se snažím aby přežilo. Jehňata nechávám normálně s ovcemi ve stádě a jen je chodím krmit. Někdy se stane, že se flaškáči naučí krást mléko ovcím a já pak nemusím dokrmovat, ale když zůstanou závislá na mě, tak holt obětuju těch pár dnů ze začátku, kdy krmím co tři hodiny, postupně prodlužuji na krmení 3x-4xdenně.
Přijde mi to "nefér" vůči tomu drobečkovi, když už se narodí, nechat ho umřít jen pro mou lenost a neochotu pro ty zvířátka něco udělat a vždyť ty zvířata chovám pro potěchu a úspěchy chovu...
Jehně které necháte ve stádě, tak si k člověku přijde jen pro krmení, nebude stát a vyřvávat na lesy a nebude se stranit ovcí
Mám teď dva flaškáče, mají něco přes měsíc, přiběhnou v době krmení a jinak si lidí nevšímají.
Každý máme nějakou zkušenost. Se zachraňováním i se řvaním jehňat. Pokud máte ovce u baráku a čas, není problém. Pokud za nimi dojíždíte a počítaje jen peníze vynaložené, nikoli ušlé vinou neustálé přítomnosti u jehňat v prvních dvou měsících, vyjdou vám jehňata na cca 3 tisíce za kus, a prodáte je za 600, - za kus jako já, pak není co řešit. Protože flaškáče neberu jako statné jehně, odchované od mámy. Milá paní, není to o lenosti a pohodlnosti, je to o rozumu a racionalitě. Jehně potřebuje pravidelnou stravu a spoléhat na to, že si někde něco ukradne, bude bez toho šéfa, co je přitulí, pohladí a okoučuje jako máma navolno ve stádě, to fakt ne. Ale je to na každém a zachraňovala bych jehně maximálně v případě cenné plemenné jehnice. Toť můj názor, který nikomu nevnucuju. Příjemný den.
Dobrý večer, i mě potkala v chovu nemila událost kdy mi dva dny po porodu uhynula ovce máma.
Zustal mi ovčí sirotek kterého krmím z flašky. Odměřuji dávky dle rad chovatelu a návodu. Zatím se daří bez prujmu. Mám ho střídavě doma a s ostatníma ovcema venku. Nepřijimajího do stáda, odhánějího. Sirotkovi je sedm dní a každý den je kritický. Doufám že přežije a začlení se do stáda.
Dobrý den, máme malé jehně flaskače.Dostali jsme ho na vypiplani buď a nebo. Děláme pro malou vše možné. Nevadí nám krmení, vodeni ven apod.Ovce nemáme, máme jiná hosp.zvířata, ale zželelo se nám malinké. Děti si ji hned zamilovaly a pomáhají. Při dnešní prochazce za zahradou na malou zaútočil cizí, středně velký pes.Okamžitě byl odehnan, ale mala zůstala na zemi bez sebe.Ma malou ranku před ouskem, jinak jsme nic viditelného nenašli. Nevíme co ji vše hrozí, veterinář bude az k večeru, a tak jsme malou uložili doma v kuchyni a jen smutně sledujeme jak se zoufale snaží postavit na nožičky, které se podlamuji, hlavička padá na stranu a je bezvladna. Snazime se krmit aspon po castech, ale vypije jen minimum cca 20 ml a pak uz nechava mleko vytekat z tlamicky.Male je týden, má vůbec šanci? Pokud ne, budeme se snažit někde získat nového flaskace, protože nám ten drobecek za to piplani stoji.Nezlobte se, ze Vas prosíme o rady, ale opravdu ovečky nemáme. Děkujeme za každé písmenko.
MartiK

XXX.XXX.54.12
Ahoj, mám to stejně, sice se s nimi mazlím, masáž hlavy a břicha, ale jsou chytré jak dostanou najíst jdou si lehnout, pak se zvednou a jdou si po svém, na pastvu, chodím je jen z dálky pozorovat a kontrolovat, jiné lidi a děti k nim moc nepouštím, nebudou z nich klasické ovce co zdrhnou, ale zase nechci mít závisláky na lidech co jim můžou ublížit...něco jako ovce na půl, ale nemám to srdce je nechat pojít když stačí kousek námahy a chuti pomoct a říct té zubaté, tak tohle ne snaží se, chce si to vybojovat tak ho nech
jen se musím naučit správně co a jak dělat, někdy moc péče škodí a nemám žádnou příručku jen rady co pochytím od doktorů a vyčtu
Dobrý den, mám 3 flaškáče, asi1,5 měsíce staré. V noci jsem je krmila jen jednou, potom vydrželi do rána. Asi měsíc jsem je krmila 4x denně ovisem. Po 14dnech jsem jim nabízela seno, chodili ven a začali si uždibovat trávu. Olizovali i liz.Teď je mám v ohradě s odstávčatama, kde se pasou. Občas si vzpomenou, že chtějí mléko nebo jenom pomazlit, ale jinak je klid. Pasou se, ale mají svoje stádečko ne vždy jsou pohromadě s ostatními. Rostou pěkně. Není rozdíl od jehňat, které měla jejich máma před tím. Máma umřela asi hodinu po komplikovaném porodu. Byli velcí a otočení a já ji nechtěně potrhala, když jsem je otáčela. Měli po 5kilech.Vloni jsem měla na odchov jedináčka. Byl s kozama, ale jinak jak mohl tak běžel za mnou, když mě viděl. Ohradník ne ohradník. Je asi lepší, když jsou alespoň dvě. Jinak se z nich stávají závisláci na člověku, ale myslím, že i to se s věkem mění. Romanovky jsou asi jiné. Před několika lety jsem tady na fauně četla krásný příběh o Matýskovi, jehněti od romanovky, flaškáče.
Co se týče zachraňování sirotků si myslím, že člověk, který se dal na chov musí počítat s tím, že se jednou s něčím takovým setká a nese za svá zvířata odpovědnost. Ne každý má ale možnosti.