Rad bych poprosil o pomoc a radu
Chovam ovce, doposud jen par ks pro radost..
nyni mi konecne vratili pozemky za domem a chci chod rozsirit..
Beran je plemenny texel..
mate nekdo zkusenost na jake ovce poustet..?
Nehodlám delat plemenný cisty chov..delam to pro zabavu a ovce vesmes na maso..
mate nekdo zkusenost..treba suffolk, charolais nebo nejake jine krizenky..?
Diky za kazdou radu ci slovo do diskuze.
Ja mam treba plemenne sufolky... a k nim jednu krizenku Vychodofrijky se charollais... kdyz na ni pak pustim sufolka... jeji jehnata velmi dinamicky rostou... ona jako matka je velmi mlecna... takze je koji klidne do 5 6 7mesice... jehnatka zpravidla do jednoho mesice prerustaji o mesic starsi ciste sufolaky i kdyz je to treba jedinacek... zmasilost vyborna... takze klidne trojplemenne krizeni... krz krizence masomlicne matky...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pises rozsirit chov, pocitas s masem pro sebe a pribuzne nebo to chces prodavat do vykupu? Pokud i vykup, tak tam pozor, nekteri vykupci nechteji krizence.

Tak si predem zjisti kdo by to od tebe bral za jakych podminek a za jakou cenu. Ono se pak spis vyplati sehnat nekoho, ke komu jezdej vychodnari s kamionem a neresi se nejaky evidence atd. Bylo by pak nemile, kdybys to nemel kde oficialne udat a cesi zase tak moc toho jehneciho nepojmou. Zkus promyslet jestli nejit do chovu neceho exotictejsiho, tim myslm plemena jejich maso se priblizuje divocine. Myslim ze ovce vresova, pripadne krizenci s muflonem. Spatny by nemuseli bejt jehnata matka romanovka, otec muflon. nebudou to rambove, ale maso bude jinci.

Dalsi vec, kdybys chtel krizit s plodnyma plemenama, mohl bys mit problem pri vycetnych vrzich s zivatoschopnosti 3 a vicercat. Nechtel bych resit prikrmovani ve vetsim stadu. Dvojcata jsou idealni. Treba safolky s dvojcatama jsou v pohode, mlika pro ne maji dost. Za mesic me bude rodit moje jedna romanovka a 3 krizenky suffolk romanovka. Takze si tim projdu poprve. Romanovka ma uz ted bricho jak balon a jedna z krizenek taky. To jsou navic jeste prvnicky.
Zvaz taky velikost matek, bude je nekolikrat do roka odchytavat a manipulovat s nima kvuli strihani, paznehtum, odcervovani a ockovani.70 a vice kilova bahnice suffolk ti da poradne zabrat, nekdy uz ji jen posadit da praci. Me zustala jedna takova, obri koule a tu posadim az na ponekolikaty. Nechala by si hlavu utrhnout nez si sedne.
Vsechno ma neco. Clovek nebude porad mladej a sem tam nekde v cloveku neco krupne natahne se a je problem :).
To je o spatne technice posazovani :) ja onehda polozila 120 kiloveho berana tj... to je dvakrat tak tezsiho nez jsem ja..:) ale nechci to zkouset znova... ano kazde plemeno ma neco... hlavne jde o to jake pastevni podminky pro ne budou... nektere ovce vam hur pujdou v nizinach a jine na horach... nektere jsou chodivejsi... maji jiny temperament a uz s tim muze byt problem...
Ono ma vse neco
znamy prodaval jehnata do ciziny na kamion byly asi 4lidi co dodali ovce..a museli resit papiry cipovani atd..
druhej znamej zavezl jehnata tady kousek na jatka, porazili je udelali mu cenu za kg v mase a byl na tom jeste lepe nez ten co to dal na vyvoz..
nehlede na to ze tento to jen nalozil odvezl a bylo to..tam ten to musel cipovat atd..
ale ono vse ma sve..
ja trebas ted kazdy rok vsechny jehnata udel lidem na vypas jejich zahrad a mit loni 5krat vic nez jsem mel vse bych to udal..
kazde ma svoje pro a proti no...
lilo
napsal(a):
To je o spatne technice posazovani :) ja onehda polozila 120 kiloveho berana tj... to je dvakrat tak tezsiho nez jsem ja..:) ale nechci to zkouset znova... ano kazde plemeno ma neco... hlavne jde o to jake pastevni podminky pro ne budou... nektere ovce vam hur pujdou v nizinach a jine na horach... nektere jsou chodivejsi... maji jiny temperament a uz s tim muze byt problem...
Vždy je to o technice, dřív jsem pracoval s koňmi a dobytkem no a poradil jsem si vždy (položil párkrát i tele a udržel koně)
Každé plemeno má něco... proto je jich tolik a ani nemluvím o, rázech, v rámci plemene.
A když se někomu nedaří s, tím, plemenem není to ani tak o nížinách a horách ale většinou je to soubor věcí: o podmínkách Vašeho chovu, způsobu chovu a i samotných zvířatech.
Já vždy říkám že by se ovce neměli vybírat podle toho jaké se mi líbí ale podle toho co jim mohu nabídnout. A to s ohledem na jejich potřeby, vlastnosti a původ (původní i ten ve smyslu od koho je kupuji) i když už u hodně plemen není pravda to co bývalo...
Mám SF 1,3 a 0,2 VF. Jehňata od VF po beranovi SF rostou opravdu dobře, i když měli loni porodní váhu menší než jehňata SF, tak do podzimu to dohnala díky svojí mléčnosti a při porážce to bylo v mase srovnatelné. Kostru měla jemnější po VF a osvalení po SF.
Ale za mě bych texla na SF nepouštěla, už vůbec ne na jehničky. U VF bych toho TX asi zkousla, protože VF mají vícečetné porody a ty jehňata pak nejsou tak velká, ale co dělat když se pak v jehnici SF zasekne 6-7 kg suffoláček-jedináček?
michuela
napsal(a):
Mám SF 1,3 a 0,2 VF. Jehňata od VF po beranovi SF rostou opravdu dobře, i když měli loni porodní váhu menší než jehňata SF, tak do podzimu to dohnala díky svojí mléčnosti a při porážce to bylo v mase srovnatelné. Kostru měla jemnější po VF a osvalení po SF.
Ale za mě bych texla na SF nepouštěla, už vůbec ne na jehničky. U VF bych toho TX asi zkousla, protože VF mají vícečetné porody a ty jehňata pak nejsou tak velká, ale co dělat když se pak v jehnici SF zasekne 6-7 kg suffoláček-jedináček?
Chtěl bych zde napsat :
, není pravda že texl má špatné porody a dělá velká jehňata.,
Je potřeba trochu při připouštění přemýšlet a správně krmit.
Nemám osobní zkušenost, jen známý měl texla a bahnice SF, ze 30 ks ročně po porodech tak o 2-3 přišel, nebo byly tak potrhané, že je do dalšího chovu nebylo možné krz výhřezy a atd. použít. Náklady na léčení byly tak velké, že prostě pořídil berana SF. Ovce byli jen na seně bez dalších příkrmů, pokud tedy nepočítám melasový minerální liz.
michuela
napsal(a):
Nemám osobní zkušenost, jen známý měl texla a bahnice SF, ze 30 ks ročně po porodech tak o 2-3 přišel, nebo byly tak potrhané, že je do dalšího chovu nebylo možné krz výhřezy a atd. použít. Náklady na léčení byly tak velké, že prostě pořídil berana SF. Ovce byli jen na seně bez dalších příkrmů, pokud tedy nepočítám melasový minerální liz.
Dělal jsem ovčáka na stádě 200 ks texlů a při bahnění jsem nikdy neměl problém s velkými jehňaty (jenž bych nemohl vytáhnout) výhřezy tam byli v normě 1 max.2% to se stane.
tonyy
napsal(a):
Možná trochu mimo ale co jsem se setkal tak docela dost chějí na jatka a na vývoz dost aby byly po beranovi TEXEL..že jsou nejlépe zmasilé
je pravda že zase tak moc o prodeji jehnat či podobně zase tak nevím měl jsem to doposud jako koníček k vepřovému..
Ano texli jsou v zahraničí cenění kamarádka na to dělala práci a já jsem právě s těmi jehňaty jezdil na jatka a fotil jí trupy. Mají výborné osvalení.
U nás je jim to jedno (pochválí to ale u toho skončí- bez velkého ohodnocení) často je jim to jedno...
I já se svojí troškou. Chovám asi 5 let křížence romanovka x suffolk a jsem moc spokojený. Díky plodné a mléčné romanovce jsem u produkce např. letos někde kolem 2.7 jehně což se mě u čistokrevných nikdy nepodařilo tam tak 1,4-1,6 jehně. Nutné je ale počítat s tím že taková to jehňata se vám nedorostou takové váhy jako 1 od suffolka nebo texla ale v součtu se vám to vyplatí. Jikak plně souhlasím že top kejty mají texl.
Ahoj.
Začínal jsem s kříženci Scharole (xmatka merino otec s POP Scharole) byli to dobrá zvířata se jemnou vlnou ale neoslovily mě protože jejich mateřský instinkt nebyl zvlášť velký, pak jsem přešel na výborné matky Romanovky (u niž jsem věnoval zvláštní péči individuálně každé) a otce Texel POP byly to hezká jehňata a neměl jsem problém s vícečetnými vrhy (míval jsem od 7 matek různého stáří i 23 jehňat a na flašce jen dvě max.tři za ty roky a kvůli tomu mám výbornou kozu- jenž rodí dřív- pak ji odstavím kůzlata a přistrčím jehňata a po troše přemlouvání je přijme) ale čím více v matkách byly v krvi po Texlu tím více byly protivné na manipulaci. Tak jsem změnil na Romanovky matky a Suffolk POP otec kdy jehňata se podobala na ty s Texlem ale jejich obrůst vlno se dosti zvětšil ale povahově se stali laxnějš a dělal jsem i Romanovky čisté jen tak pro porovnání a doplnění mateřských pozic.
Během těch let jsem při svých toulkách po stádech českých nakoupil sem tam pár ovcí plemen Romey, Zwarbl, Fríška, oxford, ... Dost se to u mě stavově hýbalo už kvůli těm romanovkám a byly roky kdy jsem míval i skoro 50 matek a nikdy jsem neměl problém jehňata sežrat.
Ale teď mám Valašky a jsem rád že jsem si tím vším prošel a dělám to pro radost...
Dobry den... nic ve zlem... berte to jako dobrou radu... na 600 m si poridte malou levnou elektrickou ci vretenovou sekacku... a udelejte si paradni anglicky pazit..zahonky se zeleninou a bylinkami zasadte par ovocnych stromku a poridte trampolinu pro deti..pokud budete mit pripadne houpacku... sekacka vam na rozdil od ovci posece uplne vsechno co budete potrebovat.. kdyz bude mokro tak vam neudela na travniku diry od kopytek ani bobky nebude to zrat kere a rvat v zastavbe... take nebude zvyseny vyskyt much... coz by mohlo obtezovat pripadne budouci sousedy.. verte mi ze radim dobre sousedum se mnohdy nelibi uz jen to ze jste se pristehoval...sekacku take rozhodne koupite levneji jak parek quessantek... ktere vam tu nejspis doporuci kde kdo...nechci vam brat iluze zdravim.
Co mohu doporucit v pripade zahrady vaseho rozmeru je parek hus... Ozdibou travu na pazit a jeste pohnoji...travnik je pak husty jako na golf...bude tak husty ze ho mala el sekacka pri vzsce okolo 6_8 cm nebude chtit vzit...ale ozdibuji kvetiny i zahonky i mlade stromky. A delaj randal hned jak se neco sustne... Sousedskym vztahum take neprospivaji... Pak doporucuju koupit jiny dum s vetsi zahradou pripadne dokoupit ci pronajmout pozemky...