Melmen RC

XXX.XXX.24.96
Dobrý den, prosím moc o rady, nejspíše před 7 dny, nám prodělal kamaerunský kozel koliku ( 2 roky ), jod té doby dostává ATB a Analgin, ze začátku jen ležel, dostávali jsme do něj slivovici, na desinfekci a slinění, pak mátový a řepíková čaj. Včera dostal i injekci na játra. Močí, moc nekadí, jelikož prostě nechce jíst. Před 2 dny už začal sám chodit i s ostatními ven, ale hodně odpočívá zhubl ale nutit k chůzi ho nemusíme. Seno si zobne jen malinko, přijde nám že nemá chuť. Mrkev, jablka ani vločky nechce. Četla jsem tu o pivu, tak dnes koupím ještě desítku a zkusím to od něj dostat. Bobky, když se vyprázdní tak je to malinko a slepené. Prosím o radu, děkuji.
Pivo je jen první pomoc, ne po týdnu. Od veta si kupte prodigestan, nebo určitě seženete v nejbližším kravíně( dala bch mininimálně 3 dny, poku dnebude Ok tak pokračovat. Jeden sáček rozdělte na třetiny a tu 1/3 rozmíchejte 0,3 l vody,3x denně mu to podávejte, když nebude chtít, tak donutit. Jinak striktně jen seno a vodu. Žádná jabka, jádro, mrkev, pečivo ani nic podobného až do úplného uzdravení a pak opatrně začít přidávat pokud to krmíte po troškách.
Melmen RC

XXX.XXX.24.96
Je to vím, ale první dny jen ležel, prvopočátek byla kolika nejspíše. tam němělo smysl mu podávat pivo, ale nyní chodí, ale je vidět že by si něco dal, ale chuť není, jen přičichne. Kravíny tady bohužel nemáme, je tento lék na předpis, nebo dostupný v lékárně ? Nechce nic, takže má jen seno, dostávali jsme do něj glukopur, aby se střeva a žaludek trochu po tom půstu vzpamatovaly a on dostal chuť na jídlo, ale ani ten moc nezabral.
To nevím, ale nemusel by být na předpis, nejsou to ATB, já ho mám od veta a mám pro jistotu stále doma. Ale možná bude mít jiný chovatel ovcí, koz nebo skotu ve vašem okolí. Jestliže má překyselený žaludek, tak to glukopur ještě zhorší. Vy teď potřebujete nastartovat bachor a ten evidentně nepracuje. Po týdnu už vám jde o čas.
Melmen RC

XXX.XXX.24.96
Zavolám vetovi, nikdo v našem okolí ovce ani kozy nemá. Nevíme jestli má překyselený žaludek. Prodigestan seženu a dostanu do něj.
O kolice u koz jsem neslyšela, pravděpodobně to bylo trávení a máte kliku, že to kozel rozchodil. Prodigestan atd se dá objednat přes net, Když mu budete píchat hepagen, pivo taky není k zahození, tak by měl vydržet.než prostředky na trávení přijdou. Ty by měl mít každý chovatel přežvýkavců doma a ne to honit až když je zle. Glukopurem mu spíš ublížíte, než pomůžete.
Roklanko, já po nedávné zkušenosti tady na fauně už nikomu neříkám co ovci-koze je, ale prostě udělej tohle a tamto. Vysvětlovat, že to není kůň nemá smysl.
Melmene, až budete volat vetovi, požádejte ještě o testovací papírky na moč. Kdyby je měl každý chovatel doma, tak tu ročně nechcípnou stovky zvířat zbytečně.