Poradíte mi prosím co všechno a v jakých dávkách mohu dávat kozeně, která ma v dubnu rodit? Do teď dostávala asi 200g ječného šrotu s nutrimixem. Seno neomezeně, solný liz a krmnou řepu. Máme doma i koně takže mám možnost krmit lněné semínko, vojtěškové granule ( ty jsem si říkala, že by byly určitě vhodné pro březí kozu, ale nevím kolik), cukrovarske řízky, sladový květ, pivovarské kvasnice sušené, ječmen a krmnou řepu. Poradite mi prosím s davkovanim. Jedná se o bílou bezrohou, nedojí je to prvnicka. Díky Veronika.
Jestli ji timhle budete prilepsovat bude se mit jako v nebi...:) rozhodne nejste zacatecnik kdyz chovate koniky... takze budete opatrna v zakrmovani... posilam odkaz na docela mile stranky.. rozmanitost te stravy je take dulezita...http://www.zootechnika.cz/clanky/chov-koz/vyziva-koz/krmeni-koz.html.
Díky za odkaz, ale není v něm nic nového pod sluncem a hlavně zase nevím to množství čeho kolik. Zajímavé, že třeba Fantová uvádí ty krmné řepy 3-5kg a v článku je jí o tolik miň. Právě, že jsem od koní naučená o krmné dávce přemýšlet, tak chci i holky krmit nějak rozumně. Jen mám strach, abych je nepřekrmovala, protože jsem zvyklá krmit ty koně
Potřebovala bych najít někde tabulky kolik čeho se dá krmit.
Mam tu starou knizku Havlin a kolektiv domaci chov zvirat.. v ni zminuji Priklad krmne davky pro kozu pri dojivosti 5l...1.5kg vojteskoveho sena,1, kg brambor,2kg repy,0,4 kg kukuricneho srotu, o,25kg extrahovaneho sojoveho srotu,1, kg susenych cukrovarskych rizku a pridavek mineralnich latek a dostatek vody... Priklad krmne davky pro kozu s kuzlaty...1,5-2kg sena,1-3kg stavnatych krmiv..0.25kg jadrnych krmiv... pak 8-10gsoli v napoji otruby denni spotreba vody je 5-6 litru... jedna se o denni davku...
Dávám 1:1 vojtěšku a řízky, pak dávám otruby, trochu ječ a oves. šrotu, květ. Této vlhké směsi dostane na hlavu koza 1,5 - 2 kg Před porody přidávám ke směsi lněné semínko a ostropestřec.Letos holky dostávaly, po skončení pastevní sezony do směsi krmné brambory nebo dýni.
Ze začáku musíte oparně kozu zvykatm malých dávkách apak přidávat, podle konzistece bobků. Tato směs se mi velmi osvědčila.