Predaj 3-týždňových jahniat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

MarusK.

26.2.2015 18:39
MarusK.

XXX.XXX.1.117

Ahojte, potrebujem troška poradiť- chcem kúpiť jahnatá na vypásanie pozemku (celkom 32á) - cca 4-5ks, mám možnosť kúpiť teraz za dobrú cenu ale jahnatá majú 3 týždne-podla chovatelky žerú seno a granule a dáva im sušené mlieko, vraj s tým nie je problém, pod matkami už nie sú... Zdá sa mi to skoro, viem že je tradičný odstav (3mes.), skorý (7-8 týž.) a veľmi skorý už od 10 dní ale aj tak sa troška obávam kúpiť taketo malé jahniatka...
Máte s tým niekto skúsenosti?

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.2.2015 18:49
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nebrat, ty tri mesice jsou minimum.

26.2.2015 19:21
roklanka

XXX.XXX.45.82

Pokud nemáte praxi v odchovu jehňat, nedělejte to.Ve finále by jste mohla prodělat.

26.2.2015 22:56
pajca

XXX.XXX.73.177

MarusK. napsal(a):
Ahojte, potrebujem troška poradiť- chcem kúpiť jahnatá na vypásanie pozemku (celkom 32á) - cca 4-5ks, mám možnosť kúpiť teraz za dobrú cenu ale jahnatá majú 3 týždne-podla chovatelky žerú seno a granule a dáva im sušené mlieko, vraj s tým nie je problém, pod matkami už nie sú... Zdá sa mi to skoro, viem že je tradičný odstav (3mes.), skorý (7-8 týž.) a veľmi skorý už od 10 dní ale aj tak sa troška obávam kúpiť taketo malé jahniatka...
Máte s tým niekto skúsenosti?

Domnívám se, že někteří chovatelé špatně chápou význam slova odstav. Odstav
od matky vždy neznamená odstav od mléčné výživy. Ve třech, i dvou měsících je
odstav od mléčné výživy od matky i výživy mléčnou náhražkou možné uskutečnit.
Záleží, jestli chcete mládě dále do chovu, nebo pouze na výkrm a porážku.Do
dalšího chovu je samozřejmě lepší pozdnější odstav.
Odstav v deseti dnech, nebo třeba hned po porodu neznamená odstav od mléčné
výživy, ale pouze přechod z výživy od matky, na výživu mléčnou náhražkou,
protože mléko dojených ovcí a koz je využíváno pro lidskou spotřebu.
Desetidenní mláďata nejsou schopná se živit pevnou stravou.
Jestliže vámi zmiňovaná chovatelka odstavila jehňata na umělou mléčnou náhražku
z důvodů využití mléka pro lidský konzum, nebo z důvodu výcepočetných vrhů,
tak by neměl být problém, když budete v mléčné výživě ještě pokračovat, s příkrmem
sena a granulí, než se jehňatům vyvinou předžaludky, aby byly schopny se uživit
pevnou stravou. Předčasný odstav od mléka velmi napomáhá rozvoji kokcidiózy,
protože je to pro mláďata stresující a není tak zajištěna dostatečná výživa.

27.2.2015 07:03
michuela

XXX.XXX.105.226

Nebrala bych.
1) odchov pro vás bude časově náročný
2) mléčná výživa něco stojí
3) jehňata budou náchylnější, pomalu porostou na umělé stravě
4) beránci budou pravděpodobně trkat
5) vypipláte si je a pak bez mrknutí oka zabijete?
K bodu 5: nikdy bych neodebrala jehně matce v 3 týdnech, ale třeba při úhynu bych to řešit musela. Za sebe říkám, že z tohoto důvodu piplám jen jehnice, beránky pokud bych takové měla, bych darovala, ne prodávala, protože ten odchov vás vyjde dráž než koupit pořádný jehně. A jehňata za vámi budou běhat jak pes, pro ně budete máma, protože je krmíte, vylezete z domu a budou na vás békat jak vzteklý, utečou vám z ohrady a přijdou za vámi až do kuchyně, mám to za sebou několikrát.

27.2.2015 08:33
peetr

XXX.XXX.238.140

Dobrý den, naprosto souhlasím s kolegy výše!
Nekupovat!
Prosím Vás a jaká je ta dobrá cena? To by mě opravdu zajímalo.
Změnou prostředí, převezením takových prcků riskujete průjmy, vyčerpání, úhyn, jak bylo uvedeno, ceny náhražek jsou vysoké, prckové za Vámi budou lítat, ječet, ne ne.
Nehledě na to, že tak staří prckové mají být ještě pod matkou, mléko matky nenahradí nic.
Raději bych koupil pěkné silné tříměsíční masňáky, odčervíte je, pustíte je na pastvinu a budete si jen hlídat zdravotní stav a případné probmémy.
Tohle zavání vychytralostí paní a mohla byste špatně dopadnout.
Kdo ví, jestli to nejsou flaškáči, kteří jsou velmi často vlivem náhražek podražení ve vývoji. Když už byste chtěla kupovat třeba za lepší cenu třínedělní prcky, za jistě vyšší cenu a chtěla byste jim dávat velkou péči, máte lepší si od někoho za pár korun vzít flaškáče a ty si vychovat. Za mě třínedělákům ne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík