Již jsem sem psala, ale nikdo neporadil. Moc prosím o radu. Máme takový problém. Narodili se nám před týdnem 3 nádherné kozičky...Všechny jsou v pořádku, lítají a dovádějí, všechny hezky pijí a prospívají...Ale jedna kozička narozdíl od ostatních dvou nemá vztyčený ocásek...ani když saje mléko, tak nevrtí ocáskem, ale ani když močí, tak si klasicky nepřiklekne jako koza, a všechno ji stéká po ocásku dolů. Jsem z toho nešťastná, nechci, aby mrně dostalo nějakou infekci třeba(vzhledem k tomu, že trus i moč se jí usazuje pod ocáskem u pipiny), a určitě bych byla ráda, aby byla využitelná v chovu. Nevím, zda by bylo možné ji vůbec v dospělosti připustit, když ten ocásek ani nezvedne...Nevíte prosím někdo, co by se s tím dalo dělat, a hlavně co je to vlastně za problém? Proč nemá reflex přikleknutí u močení?
Dobrý večer, co já vím, nepoklesnutí při močení kozičky, stékání moči po nohou, to může značit hermafroditismus zvířete. Ten ocásek nechápu ale než ho ogumičkovat, nafotil bych ochod, hoďte sem fotku(y) ochodu, ať Vám někdo kůzle podrží se zvednutým ocáskem. Pokud tam budou příznaky hormafor., nic bych netupíroval, nechla bych vycucat a odporazil bych.
peetr
napsal(a):
Dobrý večer, co já vím, nepoklesnutí při močení kozičky, stékání moči po nohou, to může značit hermafroditismus zvířete. Ten ocásek nechápu ale než ho ogumičkovat, nafotil bych ochod, hoďte sem fotku(y) ochodu, ať Vám někdo kůzle podrží se zvednutým ocáskem. Pokud tam budou příznaky hormafor., nic bych netupíroval, nechla bych vycucat a odporazil bych.
To mě taky napadlo ale když zakladatelka psala že s nim vůbec nepohybuje? Zdálo se mi to moc náhod najednou ale možné je všechno...
Dobrý den,
dnes jsou kozičce přesně dva týdny. Hlásím úspěch, poprvé za celých 14 dní jsem ji dnes uviděla, že si lehce přiklekla u močení...ale úplně se jí přitom klepali zadní nožičky...nevím proč...viděla jsem ji ještě dvakrát močit, jednou přiklekla, opět s klepajícíma nožkama, potřetí už vůbec nepřiklekla a vše stékalo po ocásku...každopádně ocásek je stále nehybný...nechápu..nemůže ji chybět nějaký vitamín či stopový prvek? Pokusila jsem se ochod vyfotit, řekla bych, že je vše v naprostém pořádku..i když nejsem žádný odborník, upřímně nikdy jsem neviděla pohlavní orgány u hermafrodita...takže co myslíte, jak postupovat? Jen dodám, že u nás se zvířata nezabíjejí, takže prosím o porážce se zde bavit nechci.
Dobrý den, ochod vypadá opravdu v pořádku. Dle Vaší poslední věty nemám více co napsat. Sama uvidíte, že později to bude dělat problém, hlavně když se jedná o kozičku. Co se třesu zadních nožiček týče, to by mohlo k tomu ocásku být, nějaké nervové postižení. U kůzlete bez původu bych to dál neřešil.
Uživatel s deaktivovaným účtem

canka
napsal(a):
V jakém slova smyslu problém? Myslíte, že i když by se v budoucnu kozička prskala, že by si s tím kozel neporadil? Jak to jen říct...že by se prostě kozlík skrz ten ocásek nedostal tam, kam má?
Takové zvíře se do chovu nehodí!
Uživatel s deaktivovaným účtem

canka
napsal(a):
Tak mrňousek hold půjde do světa jako mazlík k dětem nebo sekačka na trávu...ale to hlavní, o co mi šlo, bylo zjistit příčinu nehybnosti ocásku a zda jste se s tím někdo setkal...ale očividně ne
Vypadá to imho prostě na vrozenou nervovou poruchu, může mít prostě nějaké nervy co vedou do zadní části těla nedovyvinuté.
canka
napsal(a):
Tak mrňousek hold půjde do světa jako mazlík k dětem nebo sekačka na trávu...ale to hlavní, o co mi šlo, bylo zjistit příčinu nehybnosti ocásku a zda jste se s tím někdo setkal...ale očividně ne
Canko, naprosto respektuji Váš názor, že u Vás se domácí hospodářská zvířata neporážejí. Ale... Váš náhled na porážku a chovatelský postoj k nezdravému zvířeti, to jsou naprosto dvě odlišné věci, které nejdou ruku v ruce! Vy dáte v dobré víře kozičku dál, jako mazlíka k dětem a nebo sekačku na trávu(o té sekačce si myslím své). Nový majitel si nechá kozičku půl roku, zjistí, že je to práce a ve finále koza tluče děti a nebo že je daleko jednodušší posekat trávník než se starat o kozu a Vaší postiženou nezdravou kozu prodá dál! A aby prodal, zatají pochopitelně zdravotní problém, nevhodnost k připuštění a u nového již druhého majitele půjde kozena vesele za ženichem, pojedou dál její geny a bude nám všem dobře!
Naprosto neoushlasím, aby se taková kůzlata dávala dál, jednou nejsou zdravá a mají posloužit k žíru, tak jak nám hospodářská zvířata sloužit mají, pokud nejsou určená k chovu.
Peetr: Každý máme svůj názor na věc...u zvířat se pohybuji přes 17 let, a prostě ani když jsme tenkrát v mládí na zemědělce měli povinné praxe na jatkách, nemohla jsem tam jít a vidět to...povinost nepovinost...na tohle jsem prostě hold citlivá duše, co ořve i smrt křečka...pokud by kůzle nebylo zdravé v tom slova smyslu, že by se trápilo, samozřejmě bych to nechala vete vyřešit...ale kozička se má neuvěřitelně k světu, běhá, krásně žere, užívá si kůzlečího života...za tu sekačku se hned nezlobte, je to holandská kozička, ta určitě na dojení nebude . Takhle jsem to myslela...lidi si je od nás často berou do zoo koutků, na velké zahrady na spásání a pro děti...ne každý chce kozičky hned chovat že...tak to prostě je..
Lilo: Ocásek je takový víc zduřený než ho mají ostatní dvě kůzlata...zvláštní ale je, že když se kozička otočí a podrbe na levé straně, ocásek se mírně natočí napravo..ale jen opravdu málo...takže možná přece jen je tam malinká naděje, že by do budoucna ocáskem třeba hýbala..
Treba doslo ke zlomenine treba trknutim, nebo jinemu pohmozdeni... kdyz jsem loni mela vice kuzlatek a pripletly se k jine kozene a chtely cucat tak je nemilosrdne za ocasek odtrhla od vemene... mozne je vsechno... zkusila bych treba tlakovou masaz promackavat spicku jeslti je v nem vule... kdyz by ten ocasek vubec nechtel choval by se jako mrtvy a to mam pocit ze tak neni... to se mi stalo u kocicky ze ji neco sejmulo a zacla tahat ocas... masazi jsme se dopracovali ze ho dokazala nadzvednout u korene aby si na neho neslapala... tak uvidite...