Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.3.2015 09:09
peetr

XXX.XXX.238.140

Dobrý den, rád bych požádal o názor kolegy chovatele.
Mé zkušenosti jsou vyčerpány do dna a nevím si v tomto případě rady.
Mám teď v březnu dvouletou kozu, nebýt rohů tak bezproblémové zvíře.
Je 108 dní březí na druhé březosti. Koupil jsem jí jako tříměsíční se značně zanedbanou rohovinou paznehtů, především na předních nohách. Tu jsem postupně upravil, vrátil do přirozené polohy. Nohy dělám každý měsíc, nebo ob měšíc, jak kdy, prostě pravidelně a stejně jako celé dva roky! Paznehty mají nepatrné následky po zanedbané péči a je třeba je dělat pravidelně, jinak hned vybočují. Chovám na hluboké suché podestýlce, leží v suchu, bez průvanu, je to polovenkovní celoroční chov.
Před cca.třema týdny mi kozena postupně lehnula na přední nohy. Napřed to bylo nenápadné, tu a tam si ulevila. Nevěnoval jsem tomu pozornost, protože na první březosti to tu a tam také dělala u krmení a navíc, teď byla ve fázi odrohování strangulační gumičkou. (Nutno podotknout, že odrohování u nás probíhalo velice špatně, kozena to nedávala, včera 28.2.upadl první roh.) Přikládal jsem toto klekání bolestem z odrohování, které snášela špatně. Její vnitřní protest proti zákroku, který jsem udělal po roční uvaze, z důvodu její občasné agrese vůči nám a pak především vůči své dceři, se kterou žije.
Kozena ulehnula na přední nohy úplně,100x jsem kontroloval paznehty, očichával je, zda nejsou cítit hnilobou, na pohled nic. Na promačkání šlach nereagovala v celých nohách vůbec, jen v místě mezi paznehty a paspárky, jakoby na spěnkách kňučela.
Konzultoval jsem s veterinářem a přes pokročilou březost jsme aplikovali injekčně do svalu první dávku antibiotik. Stav se mírně zlepšil, kozena se začala na nohy stavět, ikdyž pohyb byl poznamenaný bolestí. Dva dny dobré a zase návrat ke starému stavu. Včera 28.2. jsem aplikoval druhou dávku léčiva.
Stav se bohužel nijak neposouvá, tak jistě, je krátce po druhé dávce ale třetí bych do ní nerad píchal bez nějakého výsledku a proto prosím, pokud někdo toto neznáte o názor.
Bojím se nenávratného pokrácení šlach a vyřazení z chovu, jde o vynikající dojnici s překrásně nasazeným vemenem. Je to kříženka bílé a hnědé kozy.
Vitamíny, minerály, liz, odčervení, jádro ráno - večer, domácí seno, procházky, to všechno koza má. Děkuji.

1.3.2015 09:44
profesor1

XXX.XXX.192.99

Hmmmm, tak tady mě toho moc nenapadá. Může to být následek odrohování, může to být odvápnění v důsledku březosti, může to být cokoli jiného
Ale trošku mě zarazilo to, že píšete o značně zanedbané rohovině pazdnechtů ve stáří tří měsíců? To moje kůzlata nebo jehňata mají ve třech měsících ještě "kopýtka" jak lusk a jsou na hluboké podestýlce.
Jste si jistý že při ošetřování pazdnechtů necháváte správný úhel... jak bych to napsal... prostě spodní nášlapové plošky? To znamená - jestli úpravou pazdnechtů nenutíte chodit kozu po špičkách, nebo naopak po patách?

1.3.2015 10:01
peetr

XXX.XXX.238.140

Kalciovku má píchnutou, to jsem omylem neuvedl. To odvápnění jsme řešili jako první, bohužel nic. smajlík

1.3.2015 10:11
peetr

XXX.XXX.238.140

Ano, měla úplně přerostlou rohovinu a zdeformovaný pazneht. Byla dost pěkná, těžká, uhýbalo jí to na obou předních nohách. Myslím, že celé roky dělám paznehty dobře, nechodí ani po patkách, ani po špičkách. Nášlapnou plochu má rovnoměrně souběžně s koncem paznehtu, s místem kde začíná kůže a srst, lépe to nepopíšu. Nohy má pěkné.

1.3.2015 11:03
lentilka82

XXX.XXX.173.186

Předpokládám, že alamycinem nebo něčím podobným jste paznehty zastříkal?
Měla jsem loni problém s kůzlaty cca od dvou měsíců, začala kulhat, ulevovat si. Paznehty cítit hnilobou nebyly, ale pořádně jsem vymáchala v desinfekci, zastříkala alamycinem a ještě přes to kubatol a bylo vidět velké zlepšení, to jsme opakovali po týdenních intervalech ještě cca 2x.

2.3.2015 05:36
michuela

XXX.XXX.105.226

Peetr Já používám na paznehty pederipru je to lokální nejen ATB. Po ořezání rohoviny postříkám kopyta a navrch aplikuju ještě aluminiový "tekutý obvaz" Ale to jste už asi udělal. Ještě mě napadá, že může mít deficit dalších iontů, to by se dalo zjistit jen z vyšetření krve. Ty svalové křeče jsou pak velmi bolestivé, což vím z vlastní zkušenosti, ale to už vařím z vody.

2.3.2015 09:18
peetr

XXX.XXX.238.140

Zatím mnohokrát děkuji za rady a názory, zkoušíme co jde, kozena přibírá přes břicho a začala dělat vemínko, tak je mi z toho úplně špatně, když vidím, jak klečí a všechno se to tlačí do hrudníku. Modlím se, aby děloha vydržela ten tlak, když léčba nám zatím nepomáhá. Kozena hodně leží přes den ale přece jen, než se nabaští trvá to a to většinou klečí. A v leže k hubě jí dávat krmení nechci, nutím jí alespoň u sena a jádra stát. Dnes na mě čekala ráno pěkně ve stoje, moc pěkně popošla, napucnula se ale zdá se mi, že se jí už rozjíždějí do bolestí i ta kolena. Fakt nevím, co víc dělat. Dnes koupím m.skalici, udělám jí lázeň, to mi před lety úplně vyléčilo ovečku z hniloby. Ale tady u kozeny nic takového nepozoruji v paznehtech, spíš to bude v nohách, šlachách. Je to příšerné.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.3.2015 09:28
Uživatel s deaktivovaným účtem

peetr napsal(a):
Zatím mnohokrát děkuji za rady a názory, zkoušíme co jde, kozena přibírá přes břicho a začala dělat vemínko, tak je mi z toho úplně špatně, když vidím, jak klečí a všechno se to tlačí do hrudníku. Modlím se, aby děloha vydržela ten tlak, když léčba nám zatím nepomáhá. Kozena hodně leží přes den ale přece jen, než se nabaští trvá to a to většinou klečí. A v leže k hubě jí dávat krmení nechci, nutím jí alespoň u sena a jádra stát. Dnes na mě čekala ráno pěkně ve stoje, moc pěkně popošla, napucnula se ale zdá se mi, že se jí už rozjíždějí do bolestí i ta kolena. Fakt nevím, co víc dělat. Dnes koupím m.skalici, udělám jí lázeň, to mi před lety úplně vyléčilo ovečku z hniloby. Ale tady u kozeny nic takového nepozoruji v paznehtech, spíš to bude v nohách, šlachách. Je to příšerné.

A nemůže být schvácená?

2.3.2015 10:06
peetr

XXX.XXX.238.140

No to nevím Bodlinko, s tím jsem se u koz nikdy nesešel. Myslím, že v paznehtech to nebude. Myslím, že to budou šlachy ale pak mi není jasné, kdyby to byl zánět, proč tedy nezabírají na ATB?

2.3.2015 10:09
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Cítím s vámi, je mi to moc líto, moje Hana občas kulhne a už jsem vyděšená. Včera jsme omyli paznehty, nic nenašli, zastříkali pederiprou, uvidíme. Co nějaký postroj, jako kladka, který by ji držel ve stoje?

2.3.2015 10:33
peetr

XXX.XXX.238.140

JanaKostelec napsal(a):
Cítím s vámi, je mi to moc líto, moje Hana občas kulhne a už jsem vyděšená. Včera jsme omyli paznehty, nic nenašli, zastříkali pederiprou, uvidíme. Co nějaký postroj, jako kladka, který by ji držel ve stoje?

Děkuji za podporu, moc si toho vážím.
Postroj nás také napadl ale postavte svoje zvíře do postroje, když stojí s bolestí!
Pravda, procvičilo by to ty šlachy, k tomu dáváme pod hrudník tvrdě nacpaný pytel senem, vydrží tak 5min. a utečemi z toho, potvora a vázat jí k tomu nechci, aby relaxovala na tom pytli.
Já jsem bohužel krátce po těžkých operacích obou nohou, takže to všechno jen komplikuje.
Dnes odmočím nohy v té skalici, znovu zastříkám ATB sprejem nášlapné plošky ale tam to nebude. Ještě k tomu ta březost...

2.3.2015 13:55
profesor1

XXX.XXX.192.99

Tak zkuste pravou mast z konopí a šlachy natírejte a na noc nebo i přes den omotejte obvazem.

2.3.2015 14:41
peetr

XXX.XXX.238.140

Děkuji za rady, masti mažeme, obvazy mi sundavá potvora. Teď moc pěkně stále a popošla, tak uvidíme, co vyvedou koupele ve skalici. Děkuju.

2.3.2015 16:29
moonika

XXX.XXX.229.68

Laminitída (zchvácení)býva aj u kôz. Tu je o tom článok, ale v angličtine http://www.merckmanuals.com/vet/musculoskeletal_system/lameness_in_goats/laminitis_in_goats.html
http://www.tennesseemeatgoats.com/articles2/founderingoats.html
Kopytá by mali v tom prípade v niektorých miestach hriať. Býva aj to zdeformované kopyto. Spôsobuje to aj kŕmenie, acidóza, prekrmovanie obilím, vysokoenergetické krmenie, náhle zmeny kŕmenia tým smerom... v článku je dosť info.

2.3.2015 16:42
moonika

XXX.XXX.229.68

Laminitída (zchvácení)býva aj u kôz. Tu je o tom článok, ale v angličtine
Kopytá by mali v tom prípade v niektorých miestach hriať. Býva aj to zdeformované kopyto. Spôsobuje to aj kŕmenie, acidóza, prekrmovanie obilím, náhle zmeny kŕmenia tým smerom alebo bývajú aj dôsledok nejakých bakteriálnych ochorení... v článku je dosť info.

2.3.2015 16:56
moonika

XXX.XXX.229.68

moonika napsal(a):
Laminitída (zchvácení)býva aj u kôz. Tu je o tom článok, ale v angličtine
Kopytá by mali v tom prípade v niektorých miestach hriať. Býva aj to zdeformované kopyto. Spôsobuje to aj kŕmenie, acidóza, prekrmovanie obilím, náhle zmeny kŕmenia tým smerom alebo bývajú aj dôsledok nejakých bakteriálnych ochorení... v článku je dosť info.

Https://www.motesclearcreekfarms.com/asp/articles/founder.asp.

2.3.2015 18:10
peetr

XXX.XXX.238.140

Děkuji Vám Mooniko, budu to konzultovat, o tomto jsem v životě neslyšel.
Některé příčiny a příznaky sedí, některé nikoli, budu konzultovat s vetem. Děkuji Vám.

2.3.2015 18:28
moonika

XXX.XXX.229.68

Napadlo to Bodlinku :) Držím palce aby vet pomohol, lebo u kôz to nie je časté, divila by som ak by sa s tým u kôz stretol. Na stránkach sú písané rôzne spôsoby liečby, protizápalové lieky atď. aj úprava krmiva. Hlavne prehmatajte kde presne to má boľavé a či má dolu tie nôžky teplé, skúste to zistiť, to veterinárovi skôr pomôže, prípadne sem dajte foto kopýt, spomínali ste tendenciu vybočovanie kopýt, to tiež by sedelo k laminitíde.

2.3.2015 19:16
peetr

XXX.XXX.238.140

Tak to se omlouvám, to mi uniklo, tak děkuji i Bodlince.
Jsem zblbnutej, už nevím ani jak se jmenuju.
Teď kozena pěkně stála, popojde však dva kroky a klekne. Ale jisté zlepšení sleduji.
Paznehty ani, holeně" nehřejí, kolena jsou otlačená od klečení ale nejsou horká. Chodí po suchém a měkkém. Otoky žádné nikde.
Uvidíme zase zítra ráno, při chuti je. Ufffff...

3.3.2015 14:05
xspam

XXX.XXX.95.102

Napadá mě jedině artritida v obou spěnkových kloubech, nemohla tam mít třeba zánět ještě v době úpravy těch paznehtů? Tam se měnil úhel kopýtka pokud jsem to pochopila dobře. Zkoušel jste nějaké praparáty se sírou? MSM nebo tak? Asi je to blbost, jen mě napadlo, že tam mohlo dojít k drobnému poškození kloubu a po čase a s tou březostí se to zhoršit. Mě se takhle parádně rozjelo koleno o kterém 10 let po úraze nic a po děcku šup a bolí jak čert.

9.3.2015 23:59
luciš

XXX.XXX.181.117

Jak se to vyvíjí? Já si četla ten odkaz a řeším teď zda se mě to taky netýká. Všimla jsem si, že jedna koza začala na pastvě odpočívat. Hned jsem šla zkontrolovat paznehty. Jeden zadní teplý. Ostříhala jsem. Mezi prsty jako kdyby byl trn. Jenže jsem se s kozou prala, nechtěla mě ani za nic nechat to vyšetřit.
Píšete o deformaci. Žel, obě kozy mají paznehty do špičky. Snažím se o tvar, ale nějak to nejde úplně dobře. Viděla jsem na netu šablonu, je to k něčemu? Stříhám každý měsíc a půl, roste to jak blázen, venku celou zimu mokro...To potěš, ještě jim dávám jablka, Řepu, zrní... Nevím zda jsou nebo nejsou březí...Takže možná mají víc než potřebují. Vlastně jsem nepochopila, zda při laminitidě proteiny ano či ne.
Vy jste tvar srovnával déle, jak jsem četla. Můžu stříhnout trochu víc do toho měkkého uvnitř? Je to víc venku, než je samotná zrohovaťelá část okolo. Díky za odpověď! Lucka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík