Beran se neudrží na nohou

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.3.2015 16:54
kott.arbo

XXX.XXX.29.90

Dobrý den,

osmiletý plemenný beran texel nemůže na nohy, jinak žádné příznaky čehokoliv... tlačí parádní bobky, takže asi i žere. Podal jsem selevit 15 kubíků, nic jiného mne nenapadlo... teď mně napadá, že jsem dal nový liz, je pro ovce s větším množstvím selenu, ale nepodíval jsem se na obsah mědi... Poradíte mi prosím co a jak?

5.3.2015 17:31
LukynNar

XXX.XXX.142.121

To je také možné. A není možné, že má tasemnici? Zrovna teď jsem to řešil také beran se nemohl postavit na nohy, když jsem ho postavil, tak byl strašně slabý, tak jsem mu dal na tasemnici prášek a pak ještě projistotu na srovnání střev a je v pohodě.

5.3.2015 19:27
vn

XXX.XXX.92.149

Nebál bych se říct, žě 15 ml selevitu, je pomalu smrtelná dávka. Pozor, všeho s mírou, zvláště pozor na předávkovaní selenem! Pozor na tu měď, absolutní zákaz u texlů! Váš problém bych spíše konzultoval s veterinářem. Má už 8 let, asi nejlépe by pomohl nůž...
Vašek

5.3.2015 20:34
kott.arbo

XXX.XXX.29.90

V příb. letáku je 10ml prevntivně a 20 léčebně... kolik je tedy správná dávka?

5.3.2015 20:34
kott.arbo

XXX.XXX.29.90

Vet. přijede ráno.

5.3.2015 21:10
owex

XXX.XXX.187.2

No tak určitě s ohledem na jeho zesláblost každý den vyvěšovat na nějakou dobu v pánevním zvedači nebo zvedacím popruhu a toto vše za pomoci kladkostroje. Nesmí Vám úplně ulehnout. Dále se dává injekčně do svalu ketofen. Co je však příčinou ulehnutí, to netuším. Samozřejmě pokud nebyl odčervován, tak mohou zvíře oslabit i ty výše uvedené tasemnice, což byste poznal podle bílých článků ve výkalech nebo z koprologického rozboru. Pokud by ale nemělo zvíře mít šanci, tak ho nenechte nadopovat nějakými léky, které mohou mít vliv na kvalitu a poživatelnost masa, abyste z něj měl alespoň nějaký užitek.

6.3.2015 00:18
kott.arbo

XXX.XXX.29.90

V trusu nic nemá, na podzim bylo stádo odčerveno... trochu mě zžírá ta měď hned ráno volám pro složení lizu... papír nemám, ale že bych si na to nedával pozor, to se mi nezdá...

Děkuji za rady.

6.3.2015 07:58
Massaro

XXX.XXX.103.6

Jak dlouho tam máte ten liz? Nepřijde mi pravděpodobné, že by ho to složilo takhle najednou. Nemá něco v paznehtech?

6.3.2015 16:22
kott.arbo

XXX.XXX.29.90

Liz tam byl tak týden, takže asi nee. Cose týče paznehtů, na předních má takové malinkaté krvavé trhlinky... ale hniloba to asi nebude. Vet. říkala, že je to jako zchvácení u koní... cosi sestoupí z jater do končetin... nic méně dojel jsem pro náboje do srážečky a jdu mu to ukončit. Krom toho že dýchá je jako mrtvý. Telpotu neměl, trávení funguje, začervení se neprokázalo... fakt nevim... co si myslíte?

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.3.2015 21:47
Uživatel s deaktivovaným účtem

Co se týče tý mědi u texelů...
Sám je chovám a znám mnoho chovatelů i ty co je maj v KU.
Mnozí jehňata přikrmují telecíma granulema s nemalým obsahem mědi. A není s tim problém a všechno to hezky roste.
V práci máme 500 dojnejch krav a podle rozborů pastvy se jim do šrotu přidávaj minerálky. Máme tam přidáno hodně mědi, protože zdejší kraj (Krkonoše) jsou na měď chudé. Mně když sem tam nějaká ovce proběhla ke kozám kde maj liz s mědí tak se do něj hned pustila. Zariskoval jsem a přestože jsem všude četl, jak moc toxická měď pro texelky je, tak jsem jim dal k dispozici solsel s mědí. Ovce se do něj pustily a pak po pár dnech ho začaly ignorovat a teď si jen tak občas líznou.
Měď je zkrátka potřeba. I ovce jí potřebujou, jen se to s ní nesmí přehánět. V lizech bych jí vůbec neřešil, byl bych jen opatrnej v příkrmech který jí obsahujou. Tam se dokážou mědi přežrat spíš. Velké úhyny u ovcí po mědi byly když se ještě používala modrá skalice. Tu to chtělo hodně přesně dávkovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík