Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.3.2015 13:03
fidÍk

XXX.XXX.31.8

Měla jsem na pastvině vietnamská prasata a slepice.Nyní bych chtěla pastvinu vydezinfikovat, aby tam mohly být ke konci léta kozy.Pastvina je v jednom místě i dosti vlhká.Je vhodné jí celou poprášit vápnem?
Děkuji za všechny odpovědi, Romana.

12.3.2015 21:40
profesor1

XXX.XXX.192.99

Nejlepší desinfekce pastviny je mráz. Vápno taky desinfikuje, ale v dnešní době není vápno jako vápno.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.3.2015 22:01

Mno, mráz asi jak na co. Zrovna nedávno jsem řešila s holčinou, co mi chodí jezdit na kobyle, která studuje parazitologii, že spousta parazitů, které naši 4nozí miláčci mohou mít, přežívá do cirka -60 oC.... což například na svých loukách vážně vyrobit neumím

12.3.2015 22:09
profesor1

XXX.XXX.192.99

AAAAAch jo. Tak na 70 let přestaňme všechno chovat. Po 70 letech přestane být životaschopná i spóra včelího moru, tak by se vyřešil i problém včelařům.
Bojujeme se spoustou parazitů na pastvinách a pak přiběhne srna, divočák... a máme to zpět. Odolnost, imunita... to je hlavní cesta.

12.3.2015 22:14
lilo

XXX.XXX.201.210

Souhlas tady o tom melu porad... a oni furt naduzivaji leky, vakciny a jine vydobytky... bo jim je lito obetovat jeden slabej clanek... misto toho aby zachranili cele stado...

12.3.2015 22:16

No vždyť to jsme řešili s lilo jinde - že jde o to, chovat na kvalitních a odolných jedincích ;)
A kdo to vypočetl, těch 70 let? To je zajímavý údaj :)
Tak až se vydá lidstvo na Mars, tak tam odstěhujeme Noemovu archu, Zemi vydesinfikujeme, a pak se nastěhujeme zpátky Škoda, že toho už se nedožiju... :D.

12.3.2015 22:23
luciš

XXX.XXX.181.117

Mám dotaz ohledně vakcinace. Já nic takového nedělám. Máme jen dvě bílé kozy a dvě ovce pro radost. Odčervování plánuji po korpo. Koncem března si privezeme AN kozičku. Majitelé nabízejí očkování látkou Heptavac (klostridie, tetanus). Je to kůzle. Musí se to pak očkovat pořád. Teď nevím, jak se k tomu mám postavit, když zbytek stáda nic?

12.3.2015 22:34
profesor1

XXX.XXX.192.99

No jo Hipí, ale do archy se vlezl od každého druhu jen jeden pár, tak co kdyby se na vás nedostalo? Ale jinak super nápad, tuto myšlenku bych si nechal patentovat.
Trošku do včelaření dělám, tak jsem to někde o těch spórách vyčetl, jasně že musí mít podmínky, jinak vydrží "jen" 40 let
Pokud jste odolný kus, tak třeba dožijete

12.3.2015 22:44
lilo

XXX.XXX.201.210

Nejlepe je vyhledat si pribalovy letak k tomu pripravku jmenuje se heptavacPPlus.. a preockovani je tam zpocatku dve davky pak jednou rocne mesic pred porodem... pak zase ockovani mrnat... uz tady Stary baca rozepisoval problematiku ockovanych naprosto s nim souhlasim... pokusim se vam najit to vlakno https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/1478653/ockovani-ovci tam je hekze pojednani stareho baci... ale neni to primo to kde popisuje o ockovani enterotoxemie..

12.3.2015 22:45
luciš

XXX.XXX.181.117

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No vždyť to jsme řešili s lilo jinde - že jde o to, chovat na kvalitních a odolných jedincích ;)
A kdo to vypočetl, těch 70 let? To je zajímavý údaj :)
Tak až se vydá lidstvo na Mars, tak tam odstěhujeme Noemovu archu, Zemi vydesinfikujeme, a pak se nastěhujeme zpátky Škoda, že toho už se nedožiju... :D.

Na Mars vystehujem mužský a my budeme muset přeci na Venuši, a je tam taky tepleji...

12.3.2015 22:46
luciš

XXX.XXX.181.117

lilo napsal(a):
Nejlepe je vyhledat si pribalovy letak k tomu pripravku jmenuje se heptavacPPlus.. a preockovani je tam zpocatku dve davky pak jednou rocne mesic pred porodem... pak zase ockovani mrnat... uz tady Stary baca rozepisoval problematiku ockovanych naprosto s nim souhlasim... pokusim se vam najit to vlakno https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/1478653/ockovani-ovci tam je hekze pojednani stareho baci... ale neni to primo to kde popisuje o ockovani enterotoxemie..

Myslím že jsem to četla, že se to pak musí opakovat atd. Já osobně bych to neockovala.

12.3.2015 22:50
profesor1

XXX.XXX.192.99

Hmmmm, tak v tom případě na Mars nechci, protože se tam asi taky oteplí

12.3.2015 22:52
lilo

XXX.XXX.201.210

luciš napsal(a):
Myslím že jsem to četla, že se to pak musí opakovat atd. Já osobně bych to neockovala.

Ja bych do toho take nesla... ale opravdu bych se drzela zasad hygieny chovu... to je karantena.. sjednoceni stada na ciste pastvine..dostatecne obrostle.. a jakmile by se cokoliv tak okamzite izolace...

12.3.2015 22:54
luciš

XXX.XXX.181.117

profesor1 napsal(a):

.

12.3.2015 22:57

profesor1 napsal(a):

Taky jsem si říkala, že teplá Venuše nebude tak zlá, jak teplej Mars

12.3.2015 22:57
luciš

XXX.XXX.181.117

.

12.3.2015 22:59

profesor1 napsal(a):
No jo Hipí, ale do archy se vlezl od každého druhu jen jeden pár, tak co kdyby se na vás nedostalo? Ale jinak super nápad, tuto myšlenku bych si nechal patentovat.
Trošku do včelaření dělám, tak jsem to někde o těch spórách vyčetl, jasně že musí mít podmínky, jinak vydrží "jen" 40 let
Pokud jste odolný kus, tak třeba dožijete

Určitě nejsem ten výstavní kus, co by byl vybrán jakožto nejlepší :D
Tyjo, s tím včelím morem - to je blbý. Kolem mě to sice obíhá hodně zdálky - táta má pár včelstev, ale na severu ten mor a vápenatění plodu jede ve velkym

12.3.2015 22:59
luciš

XXX.XXX.181.117

Nějak se mi přehřál mobil.

12.3.2015 23:01
luciš

XXX.XXX.181.117

Myslím si, že v tom případě se změní pořadí planet..

12.3.2015 23:04
luciš

XXX.XXX.181.117

lilo napsal(a):
Ja bych do toho take nesla... ale opravdu bych se drzela zasad hygieny chovu... to je karantena.. sjednoceni stada na ciste pastvine..dostatecne obrostle.. a jakmile by se cokoliv tak okamzite izolace...

Takto to zamýšlím. Snažím se o chov, který je odolný. Tenhle týden se to teda sype, pořád něco - od ulovenych kachen, pokousanou kočku, kozu s bolavou nohou a ovci která si drbe uši...

12.3.2015 23:08
lilo

XXX.XXX.201.210

No to znam... kdyz cert se.re tak na jednu hromadu...

12.3.2015 23:10
profesor1

XXX.XXX.192.99

Nech se změní a nech si každý přitápí čím chce, já jsem tolerantní, zůstanu tady a budu dál topit dřevem, které si chystám v lese

12.3.2015 23:13
luciš

XXX.XXX.181.117

Teda musím říct, že jste od rány. Sem se zasmála. To už chápu to vzrůšo při porodech, jak jsem onehdá četla...Vidím to však podobně. Psala jsem na jiném vlakne o tom berankovi atd. Jsem z Rychnovska, jste někde poblíž nebo na druhý straně?

12.3.2015 23:15
lilo

XXX.XXX.201.210

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Určitě nejsem ten výstavní kus, co by byl vybrán jakožto nejlepší :D
Tyjo, s tím včelím morem - to je blbý. Kolem mě to sice obíhá hodně zdálky - táta má pár včelstev, ale na severu ten mor a vápenatění plodu jede ve velkym

Ted jsem cetla na lidovkach nebo na ihnedu nejakej blog vcelare punkera... o medarich.. o lecbe o moznostech ktere ovsem system chovatelu vcel vubec nepripousti... rozumim tomu prd... ale uz mam medomet...

12.3.2015 23:17
lilo

XXX.XXX.201.210

Profa je z klobouku jako kralik... hhippie nevim odkud vidim ji na nejakou vysocinu nebo stredocechy... a ja su za humny skoro sousedka od Pardubic.

12.3.2015 23:21
profesor1

XXX.XXX.192.99

to je neuvěřitelné...
Hlavně mě neříkejte Bobe, nebo Bobku!

12.3.2015 23:25
luciš

XXX.XXX.181.117

lilo napsal(a):
Profa je z klobouku jako kralik... hhippie nevim odkud vidim ji na nejakou vysocinu nebo stredocechy... a ja su za humny skoro sousedka od Pardubic.

Proč z klobouku? Má pod kloboukem?

12.3.2015 23:27
lilo

XXX.XXX.201.210

No to by me take zajimalo... ale hlavu nezverejnil...

12.3.2015 23:28
profesor1

XXX.XXX.192.99

Luciš a víte čemu jsem se před chvílí zasmál já? (když už jste vzpomněla tu přestřelku) Představil jsem si nejmenované chytrolíny jak se tváří když čtou příspěvek od nejmenované... o tom, jak z jehněte vyšel divný černý maz...
Denně bude někdo začínat s chovem a bude překvapený z věcí které jsou pro někoho už samozřejmostí, tak proč mu za to nadávat.

12.3.2015 23:39
luciš

XXX.XXX.181.117

To asi otřáslo ifaunou. Sice nevím nic o černým mazu, budu se muset zeptat znovu, ale asi to někoho vážně štve...Mě ne, já se zatím učím používat to pod kloboukem...

12.3.2015 23:43
profesor1

XXX.XXX.192.99

Smolka...
Proč by to něčím otřásalo? Maximálně se někdo otřásl, ale to je jeho problém...nech se dá třeba vyšetřit smajlík

12.3.2015 23:45
luciš

XXX.XXX.181.117

To jsem ale nepsala já, jen aby bylo jasno. Ale dík za objasnění.

12.3.2015 23:48
profesor1

XXX.XXX.192.99

Já vím že vy né. A já se nad tím nijak nepohoršuji, jen jsem si představil někoho komu to vadí. A to mne rozesmálo.

12.3.2015 23:58
luciš

XXX.XXX.181.117

Asi sem člověk nesmí chodit často a moc dlouho...
Můžu mít otázku? Taky už toho tu padlo víc, ale stejně chci vědět, když nechci nůžky na paznehty od Felco, jaké další, cenově přijatelné jsou v pořadí?

12.3.2015 23:59
lilo

XXX.XXX.201.210

Na stromky...

13.3.2015 00:03
profesor1

XXX.XXX.192.99

Často a moc se nesmí akorát do hospody

13.3.2015 00:04
luciš

XXX.XXX.181.117

Takže jsem zase u zahradních. Mám ale dost nešikovný, musím sehnat jiný.

13.3.2015 12:23

To lilo: Jo, Středočechy :) ale rozhodně ne Pražák, já jsme pyšná náplava z dalekého Severu :D
Add. nůžky na paznehty - doteď jsem vcelku spokojeně stříhala nůžkama na růže. Ale řekla jsem si, že už bych taky měla být trochu jako profík, jako tady všichni, tak jsem objednala s prvotní výživou pro jehňata v tubě (které jsem taky nikdy nepoužívala) a dalšími preparáty, nůžky na ovčí paznehty. Jak jsem byla překvapená, že se s nimi stříhá daleko blbějš, než s Fiskarsami. Ani nebudu zmiňovat oboustranný kopyťák (původně na koňská kopyta, doporučená na úpravu ovčích paznehtů), který byl daleko tupější než francouzský, geniálně ostrý, Opinel, který jsem dosud používala... a teď nevím, co s tím. Mám "v šuplíku" "profi" vybavení a jedu na starém modelu. Koupený melasovaný liz, aby měly březule a kojící matky dost vitamínů, sabotují (oba druhy) a jedou radši červený běžný minerální liz. Vitamínovou bombu tedy novorozeňatům do hub tlačíme, když už je to koupené, ale zatím ani jedno z 9 narozených jehňat a 4 kůzlat nebylo tak slabé, že by ho opravdu potřebovalo... a tak si říkám, že jsem tu asi moc často a moc si věci beru k srdci... že je lepší poslouchat svou hlavu a intuici a neplýtvat prostředky na blbosti, dokud to opravdu není nutné

13.3.2015 12:52
jecmi

XXX.XXX.160.98

A dyť je to hezký. Já tedy mám úplně tu stejnou zkušenost, absolutně, ale říkám si - jiná bába si nakoupí svetříky, sukničky, hadříky, nebo snáší do té své domácnosti všelijaké serepetičky, většinou lapače prachu, tak když já mám zase doma různé kopyťáky, zástěrky pro berany a kozly proti krytí, chrániče koz a jehnic (ty žluté, které mimochodem vůbec nevím, jak se nasazují,...) do toho ty nůžky, kastrační gumičky, které nikdy nepoužiji, desinfekci na pupíky, stejně dám vždy jodisol, prostě to všechno mám... a dělá mi to radost. Minimálně, když přijde návštěva a ptá se - na co je tohle žlutý- no, to dáš koze, když nechceš, aby byla oskočená... jsem za chytrou a nikdy se nikdo nezeptá, jestli to umím použít!

13.3.2015 15:26
lilo

XXX.XXX.201.210

Jj... tak ty zluty terce mame taky a mam podobny problem... kdyz by byl nekdo kdo to nejak pouzil a fungovalo mu to byla bych mu vdecna kdyz by sem umistil navod k pouziti pripadne fotonavod... stejne tak i kopytni oboustranny nozik je kdesi v supliku jednou ozkousen, po zjisteni ze je tupi a ze pokud ho nabrousim tak bud uriznu sobe ruku nebo koze nohu jsem se vratila k osvedcenym zahradnim nuzkam... nuzky na kopyta jsou tak velke ze mam se svoji drobnorukou co delat abych to umackla natoz s kopytem... kozy si delam sama...ovci kopyto vubec nedam... gumicky pouzivame, kleste do usi na megaznamky kterimi je barbarstvi ty usi zhyzdit... zvlast u mych kratkousek..., kleste na gumicky, kleste na male BB znamky kterymi sva zviratka zdobime... dezinfekci mam jodizol :)... me to radost nedela... protoze za ty p... takoviny mohly byt treba dobre holiny a alespon by k necemu byly... jinak vkladam jeste fotografie dnesniho vrhu v jinym vlakne jsem napsala jaka to byla fuska... tak ahoj.

linzii

13.3.2015 15:51
linzii

XXX.XXX.1.174

Ječmi, mám to úplně stejně! A všem děkuji, se zájmem jsem u pozdního oběda jedním dechem pročetla celou diskuzi a kouzlilo mi to úsměvy na tváři. V těchto unavených a obtížných dnech je nad čím se zasmát fakt málo, díky, díky všem

13.3.2015 17:48
tom.tady

XXX.XXX.159.83

luciš napsal(a):
Můžu mít otázku? Taky už toho tu padlo víc, ale stejně chci vědět, když nechci nůžky na paznehty od Felco, jaké další, cenově přijatelné jsou v pořadí?

Růženůžky od fiskarsu.280 Kč a šlapou jak divý. A dobře se brousí.

13.3.2015 17:50
tom.tady

XXX.XXX.159.83

A nůž je nej, nej opinel (ad Hhipp), ale doporučuju rukavice, páč, když sebou třeba jehně cukne, tak zajede až na kost (údržbáře, ne jehněte...).

13.3.2015 19:36
martin d.

XXX.XXX.46.185

luciš napsal(a):

Mám velmi dobré zkušenosti z vysouvacím nožem(kobercový nůž). Je levný a to i náhradní nožíky.

13.3.2015 20:56

Oboustranej na kopyta, ne uplne ostrej a jde to s nim nejlip. Vloni jsem si neco uzil orezavani. Nuzkama jde ostrihat maximalne prerostly kopyto. Kdyz je potreba vyrezat vic, nicim jinym nez nozem to nejde. Rukavice na ruce ktera nedrzi nuz je samozrejmost. Ona by byla dobra i na ruce ktera ho drzi, ale pak neni ten spravnej cit.

13.3.2015 22:40
luciš

XXX.XXX.181.117

Díky vám všem za postřehy a zkušenosti. Už to je potřeba koupit, ani nebudu říkat čím jsem to doteď dělala já...Asi si koupím i helmu, většinou to dělám sama a s kozama se peru, než si na ně sednu, a tuhle jsme se ducly...auuuuuuuuu
To hhip je to fakt, že dnes jsem si před vetkou připadala jako hysterka. Člověk tu čte kde co a pak to moc řeší. Kupuje hovadiny a prožívá věci víc. Na druhou stranu nebýt některých informací, asi bych ledacos i zanedbala. Proto mám někdy chuť se ptát znovu a zas...Promiňte mi tu mou tupost...

Přidejte reakci

Přidat smajlík