Ano... je v kombinaci se srotem je to stavnate krmivo vhodnejsi spis v zime pry ale zkrmovat do kvetna... existuje na to prislovi.. zneni si nepamatuju ale v podstate jde o to ze jakmile repa zacne rust tak je to jed...a pro zkrmovani pry uz neni vhodna... tak se na to pozeptejte... jinak cena za metrak dost vysoka... na podzim kupuju za stovku i s dovozem.
slunecnyden

XXX.XXX.157.213
Také bych ráda dávala řepu kozím holkám, ale v okolí se neprodává. Vypěstovala bych jí, ale v loňském roce kromě česneku vše snědli plži, slimáci, včetně modrých granulí. Sbírat v noci nemám sílu a slepice dle návodu na internetu mi vyklovou sice vše, ale i rostlinky. Poradil byste mi, prosím, někdo? Děkuji.
slunecnyden
napsal(a):
Také bych ráda dávala řepu kozím holkám, ale v okolí se neprodává. Vypěstovala bych jí, ale v loňském roce kromě česneku vše snědli plži, slimáci, včetně modrých granulí. Sbírat v noci nemám sílu a slepice dle návodu na internetu mi vyklovou sice vše, ale i rostlinky. Poradil byste mi, prosím, někdo? Děkuji.
Zdravím, nevím čemu říkáte modré granule ale já používám na slimáky vaniš a funguje.Je to přípravek na slimáky, udělám mezi řádky sem tam hromádku a do rána je z toho jen hromada slizu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

To lilo: naprosto chápu - jsme u bývalého ramena řeky, tedy poblíž zahrady jsou "tůně" a od nich k nám chodí hryzci vodní, velcí jak morčata. A to je teprv lahůdka - zlatí krtci! Po těch hryzcích jsou tunely na dospěláckou pěst a žerou jen kořínky, tedy nevezmou žádný jed... v některých místech zahrady je to jak na vodní posteli - boří se vám nohy po kotníky... bohužel, co s krtky poradit neumím - sami si nevíme rady :(
K té řepě: nevěděla jsem o tom, že na jaře je již nekrmitelná. Zrovna včera jsem posbírala 3 mrtvá králíčata (cirka 3 týdny staré), kterým řepa dost chutnala (byť jí neměli žádné velké množství). Myslíte, že by to teoreticky mohlo souviset? Odešli dost rychle - během půldne. Ikdyž měli jiné projevy nemoce - lehký výtok z očí (mixomatoza vyloučena 2 vety), který jsem řešila několik dní s lehkým postupným zlepšováním. Ale ten rychlý úhyn i dobře rostlých jedinců mě překvapil...
Ja mam takova morcata ve chleve... kdyz jsem videla na kamere s nocnim videnim jak tam rejdej nevedela jsem jestli se chechtat nebo pozvracet... no uz jsem pripravila navnady... a to mam 6 venkovnich kocek...
k tem kralicatum bud mor, a nebo nadmuti... na mor mi to prijde jeste hrozne brzo i kdyz bodavej hmyz uz lita takze i mor to muze byt..

Já nevim, nic tomu nenapovídalo :( Ještě, že mám alespoň velký očkovaný. Mrzí mě to, byli to první přírůstky v králíkárně, krásně malovaní. Ještě, že nejsou "jedlí" - bych měla ještě "díru" v mražáku :D.
Takže myslíte, že ty tři pytle, co mám ještě ve sklepě už nemám krmit? Vy mě děsite. Řepa je fakt pěkná neseschla a kozam dávám jednu středně velkou denně. Je mi líto to vyhodit. Kralikum tu řepu taky dávám a nic jim není. Ale na mladý sem opatrná těm ji nedávám.
Myslim, že Vaši ušáci pošli na kokcidie, i u nich může být vytok z očí a celkem rychlý průběh, ale těžko říct.
To hhippie hele.. ja mela kdysi take kraliky... nyni mam posledni dve prezivsi samice... neockuju... jenda je z vrhu 8 a prezila kdyz vsechny posly.. proto si ji necham do chovu... to same jeji matka... a na tom zacnu... jeste najit neockovaneho kralika... jinak mixomatozu... mam tady takovou starou sousedku... je ji 86 je to babka cipera a ta mi rikala ze kralika vylecila z mixomatozy pomoci sumiveho acylpirinu... mozne to je... ve sve podstate je to totiz horecnaty stav.. pak se doporucuje kralikum zkrmovat konopi... udajne se jim vyhybaji nemoci... ale zkusenosti s tim nemam... co se tyka tech kokcidii.. schodili by veskerou hmotu... kralikum je dobre v obdibi zimy lehce solit vodu, take jim ji davat kyselou octovou..
to ver urcite krmte... vklidu pokud je to dobre a holky jsou zvykle krmte dokud bude repa pekna... jeslti mate husy slepice take ji oceni...
Řepu přidávám ovcím-kozám, které mají míň mléka vždy až po okocení a přidávám jim ji až do pastvy. Je ale pravda že řepu mám v betonovém krechtu v zemi pod slámou, tak že určitě nevyschne. Když jí mám hodně, tak ji na závěr hážu všem i už s vyrašenými lístky a nikdy žádný problém. Vyhodit řepu by bylo škoda. Jestli máte strach, tak ji strouhejte slepicím.
4: Lilo pozdravujte králici Jendu (hezký překlep ) a nějak často se tu oháníte konopím, to už začíná být zralé na trestní oznámení, už se nedivím že máte pořád veselou náladu!

Kokcidie to nebyly - malí měli krásné úhledné bobečky. Nic na nich prostě vidět nebylo. Jo, jednoho jsem odepsala ještě než začli být nemocní, ten byl slabý od narození, ale ti další vypadali silně. Ale sdílím stejný názor, lilo, nechávat jen nejsilnější jedince.
Škoda, že ve svých podmínkách se zatím nemohu bavit o chovu, jaký bych si přála mít... pořád to tu budu jen tak žudlat... to chce mít pár desítek kusů, aby člověk mohl vybrat opravdu "to nejlepší" ;).
lilo
napsal(a):
Co se slimakama? ja bych potrebovala poradit co s krtkem... :) na slimaky mam indicke bezce.. mam slimaku mnohem mene... ale obcas se nejaky ukaze...
Máme též běžce. Jsou na to skvělí pomocníci. Navíc se člověk pobaví. Slepicim slimaky hazim
Řepu bych nepestovala, já osobně. Je to dost práce, pokud bych chtěla být soběstačná. Krtek provzdušňuje zem. Toho já tak neřeším. Sice ty kopečky nejsou úplně chtěné, ale hlínu si pak beru do květináče či na výsev. Horší je náš pes, ten staví metro. Už jsem si malem několikrát nabila...
Ja chci bezce letos otestovat na bramboristi proti mandelince... ... jinak ja mam na pastvine takovych krtincu ze po rozhrabani neni videt zadna trava... takze bych spis potrebovala likvidovat krtky...no a u domu si mi krtek udelal krtinec v novem vlastnorucne vydlazdenem zulovem chodnicku.. jsem myslela ze me omyji...
Perly hrabou? jake mate, modre bile... vymenim za perly.. lihen se naklada ale nevim jak je to oplodnene... bezkyne nesou o stosest... ale lonskyho cernyho kacera mi vzala liska ani se nestihl rozmnozit a tak mam mladyho vymenenyho od znameho a nema peknou barvu ... ani prirodni ani pstruhovy takovy napul bezbarvy...
lilo
napsal(a):
Perly hrabou? jake mate, modre bile... vymenim za perly.. lihen se naklada ale nevim jak je to oplodnene... bezkyne nesou o stosest... ale lonskyho cernyho kacera mi vzala liska ani se nestihl rozmnozit a tak mam mladyho vymenenyho od znameho a nema peknou barvu ... ani prirodni ani pstruhovy takovy napul bezbarvy...
Perly máme jen dvě, chci letos dokupovat. Hrabou. Míň než slepice. Chtějí se promenádovat a shánět. Začnou ječet když přijde někdo cizí nebo si někde sedne dravec..Kachny mám taky strakomako pako, bílou mi právě něco ulovilo. Pak je černá, šéfka, vede celou družinu. Divoké zbarvení kacerů s černou hlavou, šedé kachny. Celkem jen 8 kusů. Mě minulý rok sedla černá. Bílá též ale klofnul ji dravec. Letos to zkusím s vysezením, tak uvidíme. Mám video, ale dám ho někam na net až zítra, žel jsem střevo na techniku...
profesor1
napsal(a):
Perly jsou krásná věc, ale tak někde na samotě u lesa, jinak vás sousedi proklejí za ten jejich neustálý jekot.
To naštěstí neřeším. Jen jim nadávám do trubek, když mi dítě spí venku v kočárku. Nebo tak příjemně vržou, to se mi pak krásně maká na zahradě. Je fakt, že každý si je neoblibi, jsou poněkud zvláštní.
Nejste sama... ja jsem na to take strevo.. bezkyne mam dve ale jinak mam uzitkove krizence saskych ruanskych ktere letos nakryvam pekingskym aby se nam ta trojika pekne sesla... no a husy... ty taky rvou sotva se neco sustne ale mam je pod chalupama takze to na navsi tolik neni slyset... jeslti perly hrabou a navic jeste rvou tak to nechci...jsem tu moc na rane...
Ahoj... tak v noci byl klid... a uz je vic jak dve tri hodiny porozeno... i kdyz to byla zase pekna divocina.... mam dve kozicky a jednoho obr kozlicka... neobeslo se to bez komplikaci jak je u nas zvykem... prvni kozicka sla skvele brichem nahoru jednou nohou a hlavou napred koukam co to v tom obalu na me kouka za zuby... druhy sel kozlik mel lehce rotaci obliceje a byl dost velky musela jsem ho poupravit... a pro treti jsem malem vypustila dusi a ne jen ja hlavne kozena... obrovsky respekt vuci Zvede... sla jednou nohou napred druhou podlozenou, hlavu slozenou vzad, v poloze spiciho kuzlatka... chvili mi zabralo nez jsem nasla vsechny casti a porovnala tak abych ju vytahla... uz jsem ani nedoufala ze ji vytahnu zivou... byla trosku pomalejsi nez ti dva prvni... to se rozumi... ale uz beha, pije, meci... a kozlicek me velmi prekvapil... protoze dupe nozickou a mluvi tj blekota jak kozel v riji.. neuveritelne co? Tak moc bych si prala normalni porody... a letos je to asi nejaka porodni skola ci co... Jeste me cekaji dve holky... Nubka co mela termin vcera takze to muze byt kdykoliv... a Obra prvnicka termin 16. Takze kozi skore 2 kozy,6 kuzlatek z toho 4 kozlici a 2 kozicky... Zvedulka nalila vemeno az v prubehu porodu... jasne nejake mela... ale ze by bylo dneska uz cervene a vypadalo nalite to ne... celkem bych rekla ze priznaky byly velmi rychle... a porod doslova prekotny...
Týýý jooo, teda to je přímo na výukové porodní školení ;-) Já mám od 4 koz 7 kůzlat, už ani nevím poměr pohlaví :) A před chvílí při poklízení se mě zdálo že z té poslední páté už jde hlen, tak možná dnes v noci porodí. Bude to její třetí porod, tak že jsem klidný. Já si naopak letošní rození nemůžu vynachválit. Cca od 40 zvířat jen jeden problémový porod a to holka počkala na mne, tak že jsem pomohl a vše bylo OK. Doufám že to nezakřiknu.
No zvedulin to byl 4... a loni sama rodila ctyrcatka venku na slunicku okolo 11.3 bylo teplo... ale tyhle tam byly naskladane kdo vi jak... kozlik ma krivou nohu... ta druha Nubka co mela termin vcera jeste nic... ani nehleni ale vemeno uz ma pekne... no zvedule take nehlenila... tam to slo z hodiny na hodinu...
3 a více četné vrhy nechcíííí. Mě vyhovují u koz dvě a u oven jedno. Pěkně to roste a dobře se to prodává. Všechny kozeny se mě letos okotily samy, včetně dvou prvniček a to nerodily žádné drobky. Jedna kozena se okotila bez příznaků snad během deseti minut. byl jsem ve chlévě a nic a za chvilku už bylo slyšet teňounké mečení tak jsem tam zase naběhl a dva prckové venku.
Tý jo, to jsou příběhy...Zatím můžu jen hltavě číst a gratulovat! Lilo Vy jste letos asi na nějaké porodní ambulanci nebo co. Já ani nevím, jak bych strčila ruku do kozy, snad bych nespletla otvory. Moje kozeny asi taky čekají, jsou to prvničky, tak uvidíme. Ještě je čas, tak zatím budu číst a fandit všem. I panu Bobkovi.
No jo.. s tim nic nenadelam.. myslivci srnu s trojcatama strilej.. no ale mam dojem ze zvedulka trojcata ukrmi... vemeno ma dobre zalozene... a to byla takove chude kdyz jsem si ji jako nezkusenec privezla.. bylo to nakryte kuzle za mesic mela kuzle dalsi rok dvojcata pak rok pauzu protoze nezabrezla a pak mi to vratila ve ctyrcatech... krasne dorostla a je fakt pekna... taky jsem se to musela nejak naucit... a letos ta kuzlata jsou dost velka... loni to byly zamory.
Dobrý den. Ke krmné řepě - vztah řepa a dusičnany. Řepa v první řadě nesmí namrznout. Právě v tomto okamžiku dochází ke zvýšení obsahu dusičnanů. Jinak bych se jí vůbec nebál. Dávám krouhanou, smíchanou se šrotem v různém poměru jak hovězímu, ovcím a kozám. Celou ne, nebezpečí otlaků dásní. Nakrouhám těsně před krmením. Celou ji dávám pouze králíkům. Samozřejmě dobře očištěnou od hlíny, nenahnilou. Ale i zde platí, všeho s mírou.
lilo
napsal(a):
To hhippie hele.. ja mela kdysi take kraliky... nyni mam posledni dve prezivsi samice... neockuju... jenda je z vrhu 8 a prezila kdyz vsechny posly.. proto si ji necham do chovu... to same jeji matka... a na tom zacnu... jeste najit neockovaneho kralika... jinak mixomatozu... mam tady takovou starou sousedku... je ji 86 je to babka cipera a ta mi rikala ze kralika vylecila z mixomatozy pomoci sumiveho acylpirinu... mozne to je... ve sve podstate je to totiz horecnaty stav.. pak se doporucuje kralikum zkrmovat konopi... udajne se jim vyhybaji nemoci... ale zkusenosti s tim nemam... co se tyka tech kokcidii.. schodili by veskerou hmotu... kralikum je dobre v obdibi zimy lehce solit vodu, take jim ji davat kyselou octovou..
to ver urcite krmte... vklidu pokud je to dobre a holky jsou zvykle krmte dokud bude repa pekna... jeslti mate husy slepice take ji oceni...
Dobrý den, taky neočkujem, takže kdyby byl zájem, mám tady dva listopadový chlapce po meklenburským strakáči, jeden je černobílej flekatej a druhej celej černej

Hele, tady u nás teta taky chodí k chovateli se svými králicemi. A nepamatuje problém.
A já zrovna taky budu půjčovat samce na obskočení králic kamarádky. Ale je fakt, že já mám masného králíka jen omylem a bohužel ne na maso :( máme pár zakrslíků-králíčků ke školce a to takhle jednou přišela jedna z učitelek, že jestli by u nás nemohla ubytovat "králíčka", že by ho jinak zabili na maso a že je táááák kráááásnej :D Byl volný kotec, tak jsme ho ubytovali... "králíček" má štěstí, že mám králíkárnu po chovateli masňáků, jinak by se nevešel - je tak o 1,5 větší než ti mí drobci... ale má nad sebou ochrannou ruku, tak z toho asi svíčková nebude
lilo
napsal(a):
Dik za vecny prispevek k te repe... ale stejne plati jakesi porekadlo ze do dubna med v maji jed...
2 profa tak co jak to dopadlo?
Nedopadlo to nijak, ta blbka měla ráno jen zaschlý provazec hlenu na ocasu. Ale od toho večera skoro pořád leží a těžce odychuje a těžce vstává. Ale naštěstí ne zas tak těžce, že by to vypadalo na nějaký průser. Přežvykuje, příjde si pro podrbání... jen už to asi bude každým dnem, nebo každou chvíli.
No tak ja mam trojiky... ale ted vazne... ty dve AN kozicky byly take tri... ja cekala teda jen dve... treti mohla byt prijemnym bonuse... jenze stane se ze ackoliv clovek udela maximum stejne je to marny... mala sla zadem a ackoliv uz to mam nacviceny tak tuhle se mi nepodarilo rozdejchat... byla tak zalita ze to proste nedala... tak se raduju alespon z toho co je... ne z toho co by mohlo byt...

Profesore, úplně vám rozumim. Dneska jsem byla na návštěvě u paní chovatelky, od které mám plemeníka (ovce) a kochaly jsme se několika desítkami mláďat (odrozena zatím asi půlka). Zatím má na flašce jen 3 mladé - z trojčat. V choulech má několik trojčat a jedny čtyřčata... matky to zvládaj, ale mě to taky děsí. Nedokážu si představit, jak bych ještě piplala nedomrlá miminka co pár hodin... takže u mě jasně vedou dvojčata. Ale je fakt, že na nárůstu jsou za pár dní ti jedináčci o tolik větší, až člověk nevěří :).

Je to škoda. Ale hlavně, že zbyly dvě zdravé holčičky! Ať se jim (i Vám) daří! ;).
Jinak... maslo jsem delala zatim asi jen 4x je to luxusni... jen to chvilu zabere... ale musim rict ze se nevyplaci ho oblizovat... jelikoz jsem za tech par tydnu dokazala nasadit pekny 4 kg... ono kdyz si clovek dopreje par gramu masla, tu a tam nejakou smetanu, litr mlika denne tak se rychle zpravi...
verulinka

XXX.XXX.142.48
Ahoj, jsem začátečník v chovu koz, proto se chci zeptat, mimo jiné na tu řepu, ta se syrová strouhá např. do šrotu nebo ji mám dávat celou kozenám. Díky. V.

Nejčastěji jí chovatelé strouhají do žrádla, jak říkáte. Já jim jí krájím na kostičky - asi je to na přípravu stejně náročné a přijde mi, že se tím alespoň zabaví..ale je fakt, že nejdřív vyžerou jádro a až pak jdou chroupat zeleninu a ovoce.
verulinka

XXX.XXX.142.48
Děkuji za radu a můžete mi někdo ještě poradit, čím ještě mohu přikrmovat kozy, (dávám seno jako základ, dokrmuji i malými dávkami šrotu, otrub, vojtěška jim nechutná, nevím, proč, přidávám trochu jablek a brambor(solný kámen mají samozřejmě také) a trochu ječmene...teď už jsou stromy holé a trávy mají taky míň..tak čím jim to ještě zpestřit hlavně v zimě..

Abyste to zas nepřehnala... oni toho až tak nepotřebují ;) kdyby něco, tak nic nezkazíte mrkví a tou řepou v rozumném množství taky ne (pozor, aby nepřemrzla - nejsem odborník, abych to vysvětlila přesně, ale když přemrzne, vznikají v ní nějaké nebezpečné látky...otrávila jsem si letos vrh zakrslých králíků, než jsem toto vypátrala :( jistě vygooglíte, v čem spočívá to nebezpečí.
verulinka

XXX.XXX.142.48
Dávám malinko nastrouhané do šrotu, tak zatím v pořádku, tak snad stačí zatím hlavně seno a semtam spasou travičku..
????

XXX.XXX.94.77
Prosím můžu už krmit kozy letošní řepou( tráva už je hodně bídná) nebo musí odležet jako seno? Dekuji za odpověď.