Slabá kůzlata – chci je zachránit

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.3.2015 07:58
pavlinkos

XXX.XXX.232.164

Včera večer se mi okozlila první kozička prvnička, porodila trojčata, porod zvládna krásně sama, pak kůzlata očistila, olizovala je, z její strany vše o.k.Ale kůzlata byla malinká, slabá, jedno za chvíli umřelo.Ty dvě to zvládly, ale byly uplně slabé, takové gumové, mamča z toho asi znervozněla, že jen tak leží a nic.Začla je drasticky přehazovat, odkopávat, no hrůza, to je ještě víc oslabilo, byly uplně hotové.Tak jsem je vzala domů do tepla a strávila u nich celou noc s oddojeným mlezivem, něco jsem do nich dostala, sondu nemám, takže dudlík, no s píš po kapkách, ale něco vypily, masírovala jsem jim bříška...Je ráno a žijou, ale jsou pořád slabé, spavé, pořád spí, poradte prosím co s nima, jak jim vlít život do žil, nevím si rady, jsem zoufalá, chci je zachránit.Teda moc vesele to nezačalo, ještě mě behem pár dní čekají 3 okozlení.Pomoc, děkuji za každou radu
Ps:možná to píšu už podruhé, poprvé se mi to tam nevložilo

15.3.2015 08:21
lilo

XXX.XXX.201.210

Hele to mlezivo do nich zkuste pomici strikacky do koutku... a prstem... matka to delala spravne chtela je probudit... toho mleziva je potreba od 30 do 50ml a opakovat to treba kazdou hodinu a pul... a v mezicase je nechat take vyspat... meli by dostat injekcne selen a mozna jeste jine vitaminy... tak at to dopadne.

15.3.2015 09:56
pavlinkos

XXX.XXX.232.164

Jj přesně tak se snažím do nich to mlezivo dostat, jedno už se te´d napilo i trochu víc přes dudlík, to druhé zatím po kapkách.
Veta sem tak jednoduše nedostanu Mám selen plus éčko v prášku-můžu jim to přimíchat do toho mleziva?No a ještě mám nutrimix, nevím...

15.3.2015 11:10
pavlinkos

XXX.XXX.232.164

15.3.2015 12:39
roklanka

XXX.XXX.45.82

Pokud spočítáte množství práškového selenu dobře, klidně bych ho do mleziva přidala, pokud není jiná možnost. I selen se dá předávkovat, na druhou stranu, správná dávka by pomohla.Potřebují teplo, aby nevydávala energii.

15.3.2015 12:46
kelišová

XXX.XXX.155.253

Zkuste kozu přidržet at se napijí od ní a pozorujte jak se k nim chová.

15.3.2015 12:53
terraya

XXX.XXX.154.19

Také jsme měli slabé kůzlátko, dokrmovala jsem stříkačkou, zpočátku to ani těch 30 ml nebylo, pak jsem držela kůzle u vemene a takhle jsme se střídali s manželem po 2 hodinách. Trvalo to 2,5 dne ( pak již to bylo po 4 hodinách- od 2.dne) a už dohnalo ostatní a skotačí s nimi. Selen ani vitamíny jsme nedávali, jen mlezivo od matky. Držím Vám palce, ať to dobře dopadne!

15.3.2015 13:10
pavlinkos

XXX.XXX.232.164

Děkuju všem za podporu,
Jsou v teple, dávám jim mlezivo stříkačkou, ten selen přimíchám.
Mám je doma v teple, nevím jestli je mám nést ke koze do chléva a přistrčit je k vemínku když nestojí ani na nožkách?Fakt nevím, jinak máma je samozřejmě nervózní a hledá je, mečí, chodím ji oddojovat.Kůzlata mě příjdou, že mají pořád stejný stav, slabé, spavé...já se zblázním fakt nevím co s nima.

15.3.2015 13:17
lilo

XXX.XXX.201.210

Vydrzet... nechat spat, krmit co hodinu a pul... a nekolikrat prinest k matce nechat ji jeslti nestratila pud... zkouset a vydrzet nic jineho neni...

15.3.2015 13:20
roklanka

XXX.XXX.45.82

Na napití je lepší nosit ke koze, aby věděla že jsou živá a pak je přijala, jednou od kozy jedou ze stříkačky. Spánek posiluje, to je v pořádku.

15.3.2015 13:32
pavlinkos

XXX.XXX.232.164

Díky díky, tak já to zkusím, příští krmení je vezmu za matkou, sice to nevidím moc slibně, že by se napily, když mám co dělat abych do nich dostala i se stříkačky.Ale každý pokus dobrý a matka je aspon uvidí, to jsem zvědavá, včera po nich tak necitně hrabala ale jinak se k nim měla.I po tom porodu se starala hned, až pak když se nepostavily tak na ně byla hrubá

15.3.2015 13:34
lilo

XXX.XXX.201.210

Hrabala po nich necitne protoze je chtela rozhybat... nemusite se bat ze by to byla spatna matka prave naopak... verim tomu ze bude mit obrovskou radost...

15.3.2015 13:49
pavlinkos

XXX.XXX.232.164

Tak jdu tam s nima...Díky.

15.3.2015 14:26
lilo

XXX.XXX.201.210

Dejte vedet jak to dopadlo...

15.3.2015 15:56
pavlinkos

XXX.XXX.232.164

Tak kozí mamča byla šťastná když je uviděla, náruživě je pořád olizovala, kůzlatka jsou ale pořád slaboucká, tak jsem je zkoušela přikladat k cicíku, ale bez vysledku, navíc ani mamča nějak moc nechtěla, docela se ošívala.Vemínko je ale v pořádku, oddojuju, ještě jsem ji je tam ale nenechala, protože by se nenapily, jen tak leží a navíc radši jsem je vzala do teplíčka, ale budu to zkoušet.To jedno se mi zdá už lepší, dokonce mělo tendence se už zvednout na nožky, ale nic moc se mu nepodařilo.Nejsem moc ráda, že je musím mít doma, protože je mi kozeny líto, ale mám strach je tam nechat, ikdyž bych tam chodila pořád, ale přece jenom, doma je větší teplo a když nejsou ani na nohách a jen tak leží a spí.Dělám dobře?

15.3.2015 16:59
kelišová

XXX.XXX.155.253

Snažíte se prostě kůzlátka zachránit, já to mám taky tak.Zkuste jim zítra udělat pelíšek ze slámy tak aby na ně viděla aspon viděla.Nemusí být přímo sní.Bude na ně volat a oni se budou snažit vstávat.No at to uděláte jakkoli, myslíte to dobře a dobře to dopadne.Nejhorších je prvních 24 hodin.

15.3.2015 17:02
kelišová

XXX.XXX.155.253

Omlouvám se za ten překlep, mělo tam být aby na ně máma aspon viděla.Zkuste je tam nechat aspon přes den, má být hezky a na noc je vemte domů.

15.3.2015 17:05
pavlinkos

XXX.XXX.232.164

No to určitě zkusím, to je dobrý nápad, že je povzbudí a já děkuju za povzbuzení od Vás.Nic jiného než skotačící(nebo aspoń zatím vrávorající) kůzlata si ted nepřeju, díky

15.3.2015 21:15
terraya

XXX.XXX.154.19

Také si myslím, že je lepší, aby na ně koza viděla, udělejte ten pelíšek ze slámy... Uvidíte, že to bude lepší, jestli odejde smolka a budou mít své "bobíky" tak je to dobrá známka. Moc držím palce, byli jsme pak úplně vyřízení, ale stálo to za to .

16.3.2015 14:51
pavlinkos

XXX.XXX.142.167

Tak po odmlce všechny zdravím.celou noc jsem s nima zase probděla...To menší v noci umřelo To druhé malinko větší jsem hned ráno odnesla ke koze, ve chlévě je teplo, kozička je šťastná, pořád ho olizuje, já oddojuju a malé krmím protože se nenapije, ikdyž ho přiložím k vemínku.Teď po obědě se pomalu začína stavit na svoje slabé nožky, ale zatím jen tak balancuje, ani krok, koza ho pořád olizuje a dlube do něho.mečí, padá..To je určitě lepší, doma bylo uplně bez zájmu.Tak uvidíme, budu krmit, mám tam kameru, ale i tak jsem tam pořád.
Nevím co na noc, uvidíme jak na tom bude.Jestli ho tam s ní nechat a chodit ho krmit tam, nebo ho vzít na noc domů.No pokud bude aspoň trochu lepší, tak ho nechám asi u ní.jinak smolka odešla a bobíky jsou myslím o.k.Mléko z dudlíku nesaje, ale dávam mu pomaličku do koutku a ono polyká, tak nevím co už.Když se narodilo mělo 1,7 kg ráno mělo stejně, ted nevím, zkusím ho večerr zvážit.Tak tak jsem dopadla-)snad aspoň tohlee zachráním, jinak koza je o.k, teď ještě ty další tři nastavající maminy, doufám, že zas nebudu muset tady vypisovat, ikdyž je fakt, že mě to dost psychicky pomohlo.bydlíme na horách, nikde nikdo..jen ty moje zlaté zvířatka.

16.3.2015 15:16
profesor1

XXX.XXX.192.99

Začnu drsně - vítejte v realitě!
Věřte že je mě to moc líto, ale na druhou stranu hledejte v tom tu lepší stránku. Slabé kůzle už se netrápí a vy máte více času se věnovat tomu živějšímu. Jestliže stále nepije, tak musíte být trpělivá. V noci stejně nespíte, tak mu dávejte aspoň třikrát za noc cucnout. Jakmile trošku zesílí, tak určitě začne hladovět a sát z flašky se naučí. Někdo tady velmi prosazoval krmení sondou. V tomto případě by se to dalo použít. Prý na tom nic není, ale já s tím zkušenosti nemám, tak vám neporadím.
Držím palce!

16.3.2015 15:42
pavlinkos

XXX.XXX.142.167

JJ já vím, přírodě a realitě neporučím, nevzdám to ale!Budu krmit krmit ponocovat a doufat že začne mít hlad a zvetí se.Možná tu sondu do příště zvážím, ale mám z toho trochu strach, no uvidíme, zatím po kapkách.Děkuju za držení palců

17.3.2015 10:19
pavlinkos

XXX.XXX.135.168

Tak to nedopadlo dobře, ikdyž večer se mi kůzle zdalo lepší, dokonce se samo stavilo a udělalo par kroků, tak nad ránem umřelo.Celou noc jsem tam chodila, krmila, nechtělo samo sát, mamca ho zahřívala a olizovala, ale nic nepomohlo nad ránem už ani nedrželo hlavu a pak šlo do kozího nebe.No už jsem to obrečela, musím jít dál...Jen přemýšlím, zda jsem udělala všecko co jsem mohla, jestli se nemám vybavit tou sondou a nějakými preparáty nebo léky?Okozlila se o deset dřív, byly malinké, ty ostatní kozeny zatím nic, takže ty by mohly termíny dodržet a navíc vypadají i tenší.No tak mamcu oddojuju, ale je to boj.Jsou to prvničky, neumím to ani já ani ona, bojujem, mléko je všude.S jednoho struku mě drží v pohodě, ale ten druhý nechce.Je fakt, že ten druhý struk má takový tvrdší a růžovější, je mi jasné, že musím dojit, aby proboha ještě nedostala zánět.Ale fakt mě teda nechce držetNemámžádnou fixaci, dala jsem ji dobroty, uvázala za obojek, ale tak to nestačilo, tak jsem ji uvazala jak radí jednu nohu, ale i tak to byl boj, asi ji uvazuju špatně?Já už nevím, připadám si totálně neschopná

17.3.2015 11:30
aluskas

XXX.XXX.104.146

To jsou začátky, bude líp. Sondu určitě pořiďte a nechte si od někoho ukázat jak s ní naložit. Pro kůzle je alfa omega aby přijalo dostatečné množství mleziva včas, pak je téměř vyhráno. Také pořiďte infralampu (máte-li ve stáji elektřinu). S předčasně narozenými kůzlaty je to hodně těžké, ale lze je vypiplat (ale je to hodně o zkušenostech). I vy je jednou budete mít, tak nevěště hlavu.
Dojit musíte, jinak si zaděláte na další problém. Fixaci děláte dobře, chce to neztrácet hlavu. Na kozičku musíte trpělivě, uvidíte že každé další dojení bude lepší a lepší.
Odkud jste? Mám tu jednu volnou dojící lavici, kterou už nepotřebuji a budu ji za 800, - dávat do inzerce. Jsem od Chrudimi.

slunecnyden

18.3.2015 09:45
slunecnyden

XXX.XXX.155.151

Když se mi narodilo slabé kůzlátko, tak jsem mu dala alespoň třeba málo pít ze začátku a měla jsem ho v teple. Spinkala s kocourem. Kozu jsem na podívání přivedla za ní a zase šla zpět. Teď už je kozí maminkou.

18.3.2015 10:13
roklanka

XXX.XXX.45.82

Odchovat nedonošence je už vysoká škola chovatelská, nevěšte hlavu, Jak píše Zuzka, infralampu, sonda je u nedonošenců nezbytná, aby měli na start dostatek energie. A k dojení vagon trpělivosti.

18.3.2015 10:49
profesor1

XXX.XXX.192.99

Tak jsem dneska ráno bojoval taky s takovým dárečkem Jehňě od prvničky se narodilo donošené, ale děsný prcek, přední nohy děsně do ÓÓÓÓÓÓ, zadní do X. No chudáček mrzáček, kterému nějaký sací reflex vůbec nic neříká Tak jsem jej osušil, pomalu nastříkal mlezivo do papulky a nechal odpočívat. Poklidil jsem zbytek a cca za hodinku se mu znovu věnoval. Asi pochopilo mé ranní nadávky a po druhé už sem tam z cecíku potáhlo samo, tak že vím, že malou štanprli mleziva v žaludku asi má, tak uvidím. Už jsem měl asi dlouho od slabčáků klid, tak se musel narodit další, abych se nenudil
No vidím že začal zase u mne kotící čas, tak snad se okotí i poslední koza, která mě před týdnem vylekala odtékajícím hlenem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík