Zdravím všechny nadšence kozenek ,
dnes jsme si domů přivezli do stádečka novou kozičku. Se známým jsme se domluvili na výměně koziček do chovu. Nám i jemu se letos narodili kůzlátka, a tak slovo dalo slovo, domluvili jsme se, že vyměníme jednu naší kozičku za jednu jeho, do chovu, aby jsme měli další kozičku na chov s nepříbuznou krví. Domluvili jsme se, že kůzlátka vyměníme jako 3 měsíční, až budou dostatečně schopné sami přijímat pevnou stravu. Nikdy jsem jeho kozeny neviděla, jen můj chlap. Chválil je, že kozel i koza jsou krásní, dobře živení...Před týdnem nám známý volal, ať si pro kozenku už přijedeme, že jemu se narodili už v lednu, je tříměsíční a jeho kozel už za ní běhá..že má strach, aby jí neobskočil...myslela jsem, že koza pohlavně dospívá až v 6 měsících?Každopádně jsme pro ni dnes jeli a já nestačila zírat...jeho 3-měsíční kozička byla stejně velká jako naše měsíční kůzlata Ještě jsem se jednou ptala a ujišťovala, jestli jí jsou opravdu tři měsíce, že je dost maličká...prý na 100% ano, že se narodila hned na začátku ledna...takže jsem mu řekla, ať si to spočítá, že j je tedy 2,5 měsíce...každopádně na nás tlačil, že už mléko nepije od kozy, že už jí seno a šrot...bylo mi jí líto, tak jsem prďolu vzala a odvezli ji k nám...hned jsme ji odčervili a vypustili mezi naše kozy(chováme holandské kozičky)...a mé podezření se potvrdilo...kozička je jen o mini kousíček větší než naše měsíční kůzlata, má už vylezlé růžky a narostlé spodní zoubky o dost víc než naše mrňata, ale je opravdu maličká...zdá se mi podražená...buď měla její máma málo mléka(měla ale jen dvě kůzlata narozdíl od naší trojnásobné kozí mámy), nebo nevím...on kozy chová stejně jako my celoročně venku jen s přístřeškem...u nás mají kozy seno nonstop, u něj sem seno ve výběhu neviděla, ale koza i kozel vypadali dobře...chci malé pomoci, mám zkusit začít dokrmovat? Zatím se bojí, takže to bude docela oříšek, ale aspoň už si ode mě dneska kozička vzala dva kousky tvrdého chleba a pár zrníček kukuřice...ale hned utekla a zatím se drží dál...snad se to do týdne podá a trochu se z toho stresu oklepe...mohu přikrmovat ječmenem a kukuřicí, ale nevím, jestli není brzy...má u nás k dispozici kvalitní luční seno, dneska se od něj skoro celý den nehnula a jedla a jedla...mám zatím nechat pouze nonstop seno? Nebo zkusit trochu příkrmu s malou dávkou Nutrimixu?
Tak je nutne uvedomit si ze kazdy ma jine rustove vlastnosti... nicmene kdyz se neco zanedba na zacatku pak se to mnohem dele opravuje... pokud nejste spokojena s tim co jste si domu privezla vratte to... ze za takovych podminek by byla vase domluva jednostranne nevyhodna... proste jste ji nemela a s litosti uz vubec ne brat... mohla jste ji vymenit za jiny podobnych kvalit... nebo ji prodat a koupit atd atd...
Nevím, co bych Vám poradila, ale přeji kozičce, aby to všechno dohnala
Také chovám zakrslé kozičky, a loni v létě jsme si dovezli jednu dvouměsíční ( já odstavuji po 3. měsíci, i dýl... ) Jenže paní do mě hustila, že už jí kozel taky obtěžuje atd. No, po nějaké době nastaly u kozičky problémy, nejvíce průjmové, vet nám řekl, že je jednoznačně podtržená. Boojovali jsme více jak měsíc, měli jsme jí i doma v koupelně, byla tak slabá, že ani nemohla chodit, ale zřala a pak už i bobkovala v pohodě. Na začátku prosince už šla zpátky do svýho, a vše bylo ok, jen velikostně byla pořád jako dvouměsíční zakrslé kozy. No, a v pátek ráno 13.3. jsem jí našla v chlívku mrtvou... Po tom co jsme jí měli doma za náma chodila jako pejsek, takže její odchod pro mě byl těžký... Ale teď už jí je určitě líp
Takže já radím, kůzlata od mámy nejdříve ve 3 měsících...