janečekjan

XXX.XXX.147.239
Dobrý den, potřebuji nutné poradit, mám kamerunského berana, ale taky mám tři velké ovce, beran jim je tak po hřbet, a já nevím jestli na ně vůbec doskočí aby se narodili jehňata, prosím poraďte. Díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A proč prostě nepořídíte pěkného velkého berana, který bude s velkými ovcemi dávat velká jehňata? ;)
Říká se, že když chtějí, tak si poradí i při nepříznivých rozdílech svých proporcí..

Pokud dosáhne párměsíční kozlík / beránek na dospělé kozy / ovce, tak předpokládám, že i "kameruňák" zvládne obšťastnit dospělou romanovku... furt se to tu propírá - odstraňování mladých samců ze stáda kvůli blížícímu se období říjí...
Dobrý den, kameruňákem běžně chovatelé připouští i ovce jiných plemen. I tady na i-fauně vidítě plno kříženců. Pokud je beran v pořádku a úspěšně s ním připouštíte i kamerunky, tak nebude mít problém ani s "velkou" ovcí. Proč chovatelé přistupují k tomuto řešení nevím, ale je dosti běžné, že mají stádo složené z kamerunek a "velkých" ovcí a berana mají kameruňáka. Je to určitě rozumnější než kamerunku připouštět "velkým" beranem. Pokud chovají ovce na maso, tak je to jejich věc, ale pokud pak křížence prodávají dál do chovů, tak za to bych střílela. Všude máte plno inzerátu na prodej kamerunek a když se pak podíváte na foto, tak je Vám jasné, že jsou to kříženci a neznalý chovatel si křížence v domnění, že to jsou kamerunky nakoupí a vesele množí dál a opět prodává kamerunky a máme z toho bludný kruh. Takže ovce si klidně kameruňákem připusťte, ale jehňata, prosím, snězte a neprodávejte dál.

Právě mě vůbec nejde do hlavy, jaký důvod k tomuto spojení může chovatel mít :( ale tak otázka nezněla...
U mě je to také užitkové - ale ne na maso. potřbuji lehčí běhavé temperamentní ovce. Jinak výplod této " plemenitby" prodávám jako křížence a v klučičí podobě vždy kastorván, v holčičí to tolik neovlivním. Ovšem neprodávám je také na chov. Chci tuto směsku zkusit první rok, možná to vše pak zmrazím a vrátím se k původním plemenům. Kdo ví?