Ponyexpres1

XXX.XXX.62.19
Zdravím, potřebuji poradit. Mám kamerunskou kozu, které se před 14 dny narodily 3 kůzlata ( 2 tříbarevná a 1 černobílé) - kozičky. Teď najednou začala tu černobílou odhánět a ani k vemenu ji nepustí. Zkusil jsem ji podržet a to se nám podařilo aby se malá napila. Jenže jen trochu. Pak si koza lehla. Ostatní dvě nechá normálně pít. Poraďte. Děkuji.
Pravděpodobně nemá dost mléka aby uživila všechny 3 a tak vybrala dvě nejsilnější. Nebo má kůzle ostré zoubky a zraňuje ji vemeno. Na příčinu musíte přijít sám/a, od počítače lze těžko soudit. Nechte kůzle u matky a přikrmujte z lahve. Pokud je příčinou nedostatek mléka, zkuste (rozumně!) upravit krmnou dávku. je-li příčinou ostrý zoubek, lze lehce upilovat (ačkoli z důvodu porušení skloviny to není zrovna dobré řešení, ale já osobně jiné neznám).
Dobrý den!
Zrovna řeším podobný problém - včera mi koza (klasická hnědá) porodila 2 kůzlátka. Jedno je barevné, druhé hnědé. Po porodu olizovala obě. Dneska do barevného kůzlátka trká, nechce ho ani u vemene. Kůzle se včera určitě trochu napilo. Dnes odpoledne bylo hodně čilé, ale nevím co s tím dál. Přes den jsem nebyla doma, tak jsem neměla možnost je pozorovat...
Snažila jsem se kozu trochu oddojit (dost boj) a dát odstrčenému kůzleti z lahve, ale to se brání...
Mám to nějak řešit? Jak poznám, že kůzle strádá? Oproti druhému kůzleti je ve slabinách o dost propadlejší, ale aktivní zatím je...
Pravda je, že zoubky už má. Ale nechce se mi zas je o ně připravovat. (ani si nedovedu představit jak bych to zvládla v jedné osobě?)
Děkuji za rady.
Děkuji!
Teď jsem za ní znovu byla a asi už měla hlad, nebo už pochopila jak na to. Vytáhla mi 80ml a bez boje.
Kolik a jak často by měla kůzlata dostávat - je mi jasné, že od matky pijou dle potřeby, ale když jsou krmena uměle?! Sice mám "chytrou" knížku, ale moc chytrá z těch údajů v ní nejsem.
A ještě řeším - mám jí nechat v chlívku nebo raději vzít na noc domů? Přeci jen v noci je teď u nás mínus. Chlívek = dřevěná bouda zevnitř zateplená dekami, mají vysoko nastláno slámou. Nechci jí úplně oddělovat od matky, aby jí pak nešikanovala už tuplem, ale zas nemá smysl jí tam nechávat, kdyby jí nemělo být dobře.
Omlouvám se za pitomé otázky a děkuji za rady.
Matka někdy kůzlata odhání záměrně. Moc dobře ví, kolik toho má kůzle vypít, aby neprůjmovalo. Časem získáte zkušenosti a vypozorujete, kdy je odhánění v pořádku a kdy ne.Kůzle určitě není potřeba oddělovat, pokud mají vysoko nastláno slámou a pokud na něj matka vyloženě neútočí, jen ho odhání od pití, klidně ho tam nechejte. Většina kůzlat první den či dva vypadá, že má propadlá bříška. Prázdné bříško poznáte jak psala Roklanka. Jen dokrmujte, s mírou, věřím, že zítra pozítří už bude vše ok.
Děkuji moc za rady!
Myslím, že ho neodhání jen od vemene - ona ho vyloženě trká i když se nesnaží dostat se k vemínku. Uvidíme zítra. Dnes jí nechám s ostatníma, snad to přes noc zvládne.
Ještě jednou moc děkuji!
PS: Přidávám fotku - je fakt krásná a veselá.