janečekjan

XXX.XXX.147.239
Zdravím, mám 1616m2 a chtěl bych začít na to chovat ovce, zatím chci asi jen tak 1+1 ale pak bych si koupil další ovce a trochu se rozvíjel, potom mám ještě větší pozemek hned vedle ale chci začít na tomto malém abych ušetřil za pletivo. Poradíte mi jaké plemeno, kolik sena na zimu, pohlavní dospívání u ovcí, březost? Děkuju moc.
Dobrý den,
mam za to ze by pro vás bylo nejlepší si sehnat matku s jehnetem pro první rok (nejlépe jedničkou). A na pripuštění někam zavést.Aby jste zjistil co ten Váš obrovsky pozemek vydrží... Na zimu počítám balik sena (450 kg) na ovci a pul toho kolik mám balíku celkem do zásoby. Plemeno je na Vas a vašich podmínkách, požadavcích, možnostech...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jestli by spíš nejdřív nestálo za to si někde sehnat knihu o chovu ovcí, tu si přečíst a tady si pak ujasňovat to, čemu jsem nerozumněl, nebo co jsem nenašel - vždy se najdou lidé, kteří jsou ochotní poradit, ale psát kompletně vše o chovu ovcí do diskuse je trochu sci-fi ;)
Resp. zrovna teď řeším "pronájem" svých ovcí známým, kteří nemají zkušenosti, ale chtějí vyzkoušet, jestli by to nebyla dobrá cesta jak ošetřit starý sad nechaný ladem... chtěli "vědět vše" - ale na to fakt není čas... můžu přijet, zkouknout pozemek, zjistit, kolik kusů to uživí, kde jsou slabá místa prostoru, a navrhnout realizaci zázemí... ale vypočítávat na dálku, co do lékárničky a jak funguje ovčí reprodukce, je fakt nad mé časové možnosti... ;).

Sorry ale nezacinejte s nicim. To je vrchol lenosti a do budoucna velky minus. Kdo zvladne registraci na foru tak snad dokaze pouzit google. Je x stranek a blogu a pdf brozur. Knizku kupovat netreba. Stejne tam neni ani zminka jak napr spravne osetrit paznehty nebo zastrcit vyhrezlou frndu. Je to hlaune o ekonomice chovu. Moje knizka skoncila na hnoji..
napsal(a):
Sorry ale nezacinejte s nicim. To je vrchol lenosti a do budoucna velky minus. Kdo zvladne registraci na foru tak snad dokaze pouzit google. Je x stranek a blogu a pdf brozur. Knizku kupovat netreba. Stejne tam neni ani zminka jak napr spravne osetrit paznehty nebo zastrcit vyhrezlou frndu. Je to hlaune o ekonomice chovu. Moje knizka skoncila na hnoji..
Už jste někdy našel něco uceleného?

Prave ze ne. Knizka Chov ovci letela na hnuj prave proto, ze jsem tam nenasel informace ktery jsem nutne potreboval. Je me k nicemu polovedecka prace na tema ekonomika chovu, exoticke nemoci ovci apod. Ja potrebuju bychli kde by bylo vsechno od teorie anatomie az po to jak drzet kladivo pri zatloukani rebiku pri stavbe ovcina. Prehanim, to bylo po predstavu. Tohle supuluje internet. Mam pocit ze autori tech nasich knizek to berou fakt jako vedeckou praci a detailama ktery jsou potreba v praxi dnes a denne neresi. Mozna si rikaj ze to prece kazdej zna a nebo ze na kopyta a strihani ma prece byt strihac, na kopyta bud strihac nebo kopytar. A tim padem se funkce chovatele smrkne na krmice a ekonoma. Za takovou knizku bych vysolil klidne litr penez. Radsi nez za dve tri dilka ktery maj 3/4 obsahu stejnyho ( anatomie, ekonomika chovu, nemoci - ale uz ne moc o tom predchazeni nebo samolecbe ).
Pane Jane, jen zhruba a v kostce, ju?
- ptát se jaké plemeno je blbost, každý má jiné chutě a bude vám chválit - hanit plemeno podle sebe. Zjistěte si plemena, přečtěte si co které obnáší a zamyslete se co by jste chtěl, případně vyhovovalo vám.
- kolik sena? řešilo se to tu už stokrát, vychází to cca 2 - 4kg/den/ks
- aby jste měl kvalitní mladé, tak zpravidla je lepší nechat zabřeznout ovci až ve stáří jednoho roku, ale třeba lednové - únorové jehnice v dobré kondici klidně můžete nechat zabřeznout už na podzim.
- březost... jako co březost? délka březosti 5 měsíců.
O ekonomice chovu je to jak u koho, u hodně lidí jde o koníčka a tam se moc na výdaje nehledí.
Tak že začíná jaro, kupte ovenu s jehnětem jak tu někdo psal a čtěte a čtěte, a ptejte se a ptejte se...
Není zač
napsal(a):
Prave ze ne. Knizka Chov ovci letela na hnuj prave proto, ze jsem tam nenasel informace ktery jsem nutne potreboval. Je me k nicemu polovedecka prace na tema ekonomika chovu, exoticke nemoci ovci apod. Ja potrebuju bychli kde by bylo vsechno od teorie anatomie az po to jak drzet kladivo pri zatloukani rebiku pri stavbe ovcina. Prehanim, to bylo po predstavu. Tohle supuluje internet. Mam pocit ze autori tech nasich knizek to berou fakt jako vedeckou praci a detailama ktery jsou potreba v praxi dnes a denne neresi. Mozna si rikaj ze to prece kazdej zna a nebo ze na kopyta a strihani ma prece byt strihac, na kopyta bud strihac nebo kopytar. A tim padem se funkce chovatele smrkne na krmice a ekonoma. Za takovou knizku bych vysolil klidne litr penez. Radsi nez za dve tri dilka ktery maj 3/4 obsahu stejnyho ( anatomie, ekonomika chovu, nemoci - ale uz ne moc o tom predchazeni nebo samolecbe ).
Za ty roky praxe jsem zjistil jednu věc, každý to dělá jinak...
A to díky Bohu prosazuji individualitu.
Sám již dlouho, sbírám věci, a rád bych vydal časem publikaci...Nemoci, vady a zranění u ovcí... a určitě vím, že nebude ucelená. Protože třeba včera mi jeden chovatel ze strachu nedovolil nafotit zarostený roh (do očnicové jamky) u berana. Takových chovatelů je více, protože i když slibuji a myslím to vážně, že nebudu publikovat jména... nevěří mi a bojí se.

Abych byl spravedlivy. Na hnuj letela knizka od Františka Horáka - Chováme ovce.
Treba tahle by mohla byt lepsi. Chováme ovce - Helmut Kühnemann.
Individualita je dobra vec, ale zakladni veci jsou stejny.
napsal(a):
Abych byl spravedlivy. Na hnuj letela knizka od Františka Horáka - Chováme ovce.
Treba tahle by mohla byt lepsi. Chováme ovce - Helmut Kühnemann.
Individualita je dobra vec, ale zakladni veci jsou stejny.
No tak v tom bych se s Vámi pustil do řeči co je základní věc a stejný... Na to tu bude mít každý jiný názor štejně jako autoři knih.
Souhlasím s panem Bischofem, jen bych místo jehničky chtěla ovci s beránkem, to jen tedy pro případ, že by jste si měl zkusit taky porážku, jestli to zvládnete. Chovatelé, kteří mají jen pár kousků, pak mají problém na podzim jehňata porážet, protože k nim přilnou. Ale s tím ostatním souhlasím, potřebujete 2 balíky sena na 1 ks ovce/kozy, už proto, že toho mraky vytahaj. Za rok si ujasníte, zda chovat, nebo pozemek raději pronajmout. Předpokládám, že ovečku nebudete chtít dojit, což by se vám stejně nepovedlo, pokud neodstavíte jehně, takže připadá v úvahu něco masného co se nemusí stříhat 2x ročně. Taky bych vyloučila texly díky větší velikosti a horší manipulaci s velkou ovcí pro začátečníka. Takže třeba suffolk, berischon, forestclun apod. Vyloučila bych ovce s chlupatou hlavou (např. romney marsh), protože ty potvůrky snadno prochází přes ohradník. Ty SF tady snadno pořídíte a pro budoucnost i dobře seženete berana. Zdravotně jsou OK, když budete dobře krmit a starat se o paznehty, což není nic moc složitého. Pozemek budete muset rozdělit na několik výběhů, které budete točit, aby se nepřetěžoval.

Suffolk neni rozhodne mala ovce a s texlem si v nicem nezada. Mam bahnici ktera ma hodne blizko ke 100kg a mam problem ji posadit. Za me pro zacatecnika krizenka suffolka a romanovky. Odolne, velikostne vyhovujici a zerou jak zjednany.

michuela
napsal(a):
Mám 100 kg berana a v nouzi ho posadím sama.100 kg bahnice není typický SF. Propagujete to co máte na dvorku, možná je to kříženec. Ale myslím, že zadavateli nepomůže se přetahovat kdo má co většího, že?
Krizenka to neni. Nepropaguju nic, jen predavam osobni zkusenost jako kazdy, ne? To mate jak u lidi, kazdej jinej. Tak i u ovci. Ze vy posadite 100kg berana neznamena, ze posadite 90kg ovci. Kdyz se vam zapre a hlavu ji muzete ukroutit a proste nesedne. U suffolku jsou ruzne varianty, mensi ramec a vetsi ramec. Moje ovce je zrovna vetsiho ramce a udelana. Videl jsem vetsiho pouze berana u jednoho chovatele, vetsi ovci jeste ne. A budu zlej, panovi nebo pani - tazateli bych neradil nic. Napsat takovyhle dotaz o necem svedci.
No já než jsem si pořídila ovce jsem si chtěla taky napřed s někým popovídat co a jak. To co vám řekne z praxe každý bača v knížkách obvykle nenajdete. Jak sám píšete, házíte takové knihy na hnůj. Vím že SF je většího a menšího rámce, jen tedy jsem se domnívala, že ten větší v Evropě v podstatě není a chovají ho spíš za velkou louží, ale to není podstatné. Nicméně tomu věřím, protože já tu mám SF, která dojí víc než VF co tu mám taky a 3 měsíční jehně bylo loni velké jako mamča. No a já od ní chci strašně moc jehničky, a nic. Zas berani.
michuela
napsal(a):
Pro zadavatele: nevím proč mě to před tím nenapadlo, ale mohl by jste zkusit kamerunky. Jsou menší, nemají sezónní říji, takže mladé to má pořád. Nemusíte je stříhat. Ideální začátečnická ovce.
Podle mé zkušenosti právě nejsou kamerunky moc vhodné pro začátečníky. ALE TO HE ASI TVOŘENO TÍM : že se jen s málo lidmi shodnu na tom, co je to chov ovcí,...
michuela
napsal(a):
No já než jsem si pořídila ovce jsem si chtěla taky napřed s někým popovídat co a jak. To co vám řekne z praxe každý bača v knížkách obvykle nenajdete. Jak sám píšete, házíte takové knihy na hnůj. Vím že SF je většího a menšího rámce, jen tedy jsem se domnívala, že ten větší v Evropě v podstatě není a chovají ho spíš za velkou louží, ale to není podstatné. Nicméně tomu věřím, protože já tu mám SF, která dojí víc než VF co tu mám taky a 3 měsíční jehně bylo loni velké jako mamča. No a já od ní chci strašně moc jehničky, a nic. Zas berani.
Praxe se zkušenostmi je vždycky vic...
Standard u každého plemene se může lišit i v rámci plemene v zemi. Proto že chovatelsky klub potažmo jiné organizace si jej mohou upravit. Například anglické Suffolky s nimiž jsem se setkal byly podstatně jiného rámce než německé... a to nemluvím o našich v ČR. Ale nemůžeme mít nikomu za zle že ma větší ovce.
U nás v ČR se hodně rozšiřuje pojem čisto-krevní ale mnohdy tomu tak ani není a ani nemusí byt.
bischof.vlastimil
napsal(a):
Podle mé zkušenosti právě nejsou kamerunky moc vhodné pro začátečníky. ALE TO HE ASI TVOŘENO TÍM : že se jen s málo lidmi shodnu na tom, co je to chov ovcí,...
Kamerunky bych asi taky moc nedoporučoval, jsou to divoké potvory.
Ono se taky ani shodnout nejde, protože každý chová jiné plemeno, v jiných podmínkách, za jiným účelem, s jiným vztahem ke zvířatům... No a každý to vše dělá narozdíl od ostatních správně!
Nejhorší ale podle mne je, když se v tom hledá věda

Stejně pořídí nějakou kříženku, pokud to má na zkoušku. Takže by se dalo říct, ať zadavatel kouká hlavně po něčem menšího tělesného rámce, protože se s nimi (většinou) lépe manipuluje. Často jsou ale zase živější, což ne každý ocení... to si nevyberete. Ale ona i 80kilová bahnice, když chce, přeskočí 120cm ohradu a jde žrát jinam.. dokud nevyzkouší, neví.
Za mě bych doporučila třeba kříženky merino ovcí - ty mé jsou klidné, ne moc běhavé, středního tělesného rámce, kdo umí, dá se z nich spřádat vlna a zároveň mají dostatečný nárůst do masa... dvě ovce nebo mámu s jehňaty ta plocha v pohodě uživí.
Tiez ma zaujima otazka zaciatku, ne ako takeho, ale jedna sa o to mam mensiu parcelu cca 20 arov, na nej by som chcel chovat baranky 2-3 ks... jednalo by sa len o kupu jahnatka na jar, vypasenie, vykrmenie a red zimou porazka... Ziadny velkochov, len nieco take a predsa ma zaujala aj otazka ohladne knih, je fajn ze niekto odporuci siahnut po knihe, ale mam skusenost ze kym som sa potreboval nieco do zaciatkoch hocicoho naucit z knih, potreboval som ich skombinovat a nakoniec to vyjde kopec penazi :( ak mate niekto fakt dobru radu na dobru knihu ocenil by som, pomohla by :), podotykam skusenosti s chovom ovci su na nule, preto zacat odzaciatku :) dakujem, len vas prosim nesprdnite ma zato ze zacinam, ze nemam ani zacat atd, pretoze kazdy raz zacinal vdaka :).