Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak jsme se tak dlouho připravovali a nakonec je stejně všechno úplně jinak.
Sbírala jsem tu informace ohledně dojné kozy, pak dlouho číhala, zda se nějaká neobjeví na inzerci a když se vyskytla, hned jsem po ní skočila. Sice žádný zázrak, ale mlíčko potřebuji nutně vyzkoušet pro malou dcerku ze zdravotních důvodů, tak jsem kozenu brala.
Jsou to dvě prvničky, jedna pod sebou měla již 3týdenního kozlíka, druhá před okocením. Domluveno bylo, že se počká, až koza odrodí, ale nakonec ať si přijedu druhý den, že potřebují, ať se jim uvoní místo. Zájemců bylo moc, tak jsem radši teda jela...a přivezla vysokobřezí kozenku, chuděru. Naštěstí, možná i díky tomu, že jela se spolubydlící, to zvládly holky úplně bez nervů.
Těšila jsem se na jedno kůzlátko (od prvničky) a jak budeme moct týden po okocení zkoušet začít trochu oddojovat... mno, a všechno je zase jinak.
Dneska nás kozenka obdařila trojčaty!
Proto se ptám zkušených kozařů - dojařů - prosím, jak je to v tomto případě s mlékem? Předpokládám, že do doby minimálně 2 měsíců, než jsou kůzlata víceméně samostatná ve stravě, si nemůžeme dovolit koze oddojit ani hrneček... že?
Asi jsem nevděčník, ale prostě jsem fakt doufala, že se konečně ponoříme do kozomléčné "léčby" a zmírníme exemy :( Samozřejmě pokud budou všichni ok (2 kozenky a nádherný kozlíček!), tak je to skvělé... jen ta změna plánu, chápete...
Pokud večer zbyde ve vemeni mléko, můžete oddojit, ale dlouho tam nebude, oddojovala jsem letos i od trojčat. Záleží na tom, kolik mléka koza má. Jinak můžete na noc odstavit toho jedináčka, až mu bude 6 týdnů, ráno si nadojit a přes den mu mléko nechat. Poroste sice pomaleji, ale neublížíte mu.

Díky, Roklanko. Blbé je, že abych to dojení zvládala, druhá kozenka byla pro kamarádku-selku, která jí bude mít u nás ustájenou (teď jsou u ní všichni v chlévě, než se malí vzpamatují a půjdou vypustit do přírody). Takže leda že bych jí ukecala, aby nám trochu mléka nechávala. Ale ona prý nechce dojit, že to nechává malému, aby dobře rostl (na pekáč)...
Přidávám fotky těch drobků. Kdoví, z jakého jsou spojení, ale zbarvení mají jako "hnědá krátkosrstá" a kozlík je černohnědý, nádherný macek! :)
Tak už jen mámám nacvakat známky a přihlásit, ať to je všechno v cajku :).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Dobrý večer. My měli na Nový rok trojčata, potom dvojčata a před týdnem zase trojčata, včechno holky Anglonubijky. Náš kozel prostě dělá holky A oddojila jsem u všech vždy tak první dva dny, když se vemeno hodně nalilo a potom už všechno vypily ta kůzlata. Trojčatům určitě nechejte všechno mléko, ještě možná pochybí. Záleží na dojivosti kozy. Ta naše první dojí 3 lt denně a vše kůzlata vypijí. Dokonce přikrmuji Jehněsanem už od druhého týdne, protože se mi zdálo, že mají kůzlata hlad. Ta trojčata z minulého týdne už také ve vemeni nic nenechají. A to jsou obě kozy druhorodičky, takže mají více mléka, než prvničky. Odstavit raději až ve dvou měsících, zvláště, pokud se jedná o kozičky na chov. Ideálně alespoň ve třech měsících. Já ty novoroční stále přikrmuji Jehněsanem, každé vypije denně litr ráno a litr večer. Takže mléko koze nechte, trojčata ho spotřebují. Budete muset počkat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Ještě mě napadla varianta, že by šlo si koupit Jehněsan - mám s ním dobré odzkoušené zkušenosti, jak je výše, a oddojit si mléko pro sebe a tu oddojenou část mléka nahradit Jehněsanem, případně i trochu více ho dát, myslím množství, ne poměr mísení s vodou. Ale přesně dávkovat - 200 gr na litr, rozpustit ve vodě teplé 50 st. Já ho rozšlehám metlou a vliju přes jemné sítko do 1 lt plastové krmné láhve pro kůzlata a jehňata - já ji koupila v prodejně krmiv ve Zlíně - 180 Kč. Ale dokupte si k ní takový delší průhledný dudel, ten červený, co je u láhve, je pro kůzlata nešikovný. Dětské láhve mají také nešikovné dudle a jsou malé. Pokud budou mít kůzlata dejme tomu třetinu Jehněsanu a dvě třetiny od kozy, měly by to zvládnout v pohodě a Vy budete mít mléko. Když má koza málo mléka, také se to tak řeší a kůzlata jsou v poho. Pokud kozlík nepůjde na chov, tam ho můžete zcela odstavit a převést na sušenou směs. Ale jak píšu, záleží na dojivosti kozy a zda budou kozičky dál na chov. Pokud má koza mléka méně, jako prvnička a kozičky budou mět být chovné, mléko jim raději první dva měsíce nechte. Hodně má vliv na tvorbu mléka, kolik toho koza vypije. Já dávám kyblík teplé vody, do ní trochu otrub a nasypu Nutrimix pro kozy - 1 kávovou lžičku - a kozy do vypijí na ex. Takto třikrát denně. Kozy v plné laktaci mi takto vypijí i 14 lt vody denně. Také jsme první kozu koupily chuděru po porodu, podvyživenou, nemocnou, dojící sotva litr. Teď po druhých kozlatech, kdy u nás přibrala tak 15 kilo, jsem ji kvalitním krmením, pitím a dojením po odstavu rozdojila na 3 lt denně.
Pokud budete mít kozu s kozlíkem ustájenou u vás, koupila bych mléčné granulky a klidně od těch 6 týdnů oddojovala mléko pro sebe a kozlík poroste stejně dobře. Ten mléčný startér se vám bude hodit i pro vaše trojčata. Není vidět, jaké má vemeno vaše kozička, ale u prvničky s trojčaty se dá předpokládat, že mléka na rozdávání mít moc nebude. Kůzlata jako hnědule vypadají, ale genetika je potvora .
Já mám zkušenost s těmito, jsou super
http://www.bodit.cz/ovistart-PID136.html
dále s tímto, taky v pohodě
http://www.rajkrmiv.cz/krmivo-pro-hospodarska-zvirata/mikrop-ovis-eco-star-pro-jehnata-kuzlata-25kg
(akorát na rajkrmiv bych to neobjednávala, protože jim to vždycky děsně trvá, půlku toho nemají skladem).

Díky, těch možností, po čem sáhnout, je víc.
Spíš mě zaráží, že ikdyž je v nadpisu, že se jedná o náhradní stravu pro jehňata a kůzlata, tak v popisu se vždy již mluví pouze o jehňatech a ovčím mléce (a já to potřebuji pro kůzlata...). Tak abych spíš neublížila, než pomohla.. ale předpokládám, že se jim to jen nechce rozepisovat.
Každopádně díky za podporu. Objednám jak mléko, tak granule, ať mají spíš víc než míň a zbytečně o někoho nepřijdeme, když už jsme byli takto obdařeni :).
Více výrobců dělá startovací granule, Bodit-ovistart, http://www.energyshobby.cz/produkt/jehne
nebo
http://www.sehnoutek.cz/1522/krmiva-krmeni-pro-skot/.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Já dávám sušené mléko Jehněsan, výborně ho kůzlata tolerují, ale pozor na přepití. Od týdne přidávám krmnou směs Kůzlemix start a od měsíce a půl směs granulky Kůzlemix2. Krásně to žerou. A hlavně je příznivá cena. Jehněsan kupuji za 52 Kč/kg s DPH. Kůzlemix 11Kč/ kg s DPH. Sušené mléko je buď 8 kg pytel, nebo 16. Kůzlemix startér i Kůzlemix2 po 25 kilo. Spokojenost a není to předražené. Akorát také musím objednat dopředu, aby tom měli na skladě.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já dávám sušené mléko Jehněsan, výborně ho kůzlata tolerují, ale pozor na přepití. Od týdne přidávám krmnou směs Kůzlemix start a od měsíce a půl směs granulky Kůzlemix2. Krásně to žerou. A hlavně je příznivá cena. Jehněsan kupuji za 52 Kč/kg s DPH. Kůzlemix 11Kč/ kg s DPH. Sušené mléko je buď 8 kg pytel, nebo 16. Kůzlemix startér i Kůzlemix2 po 25 kilo. Spokojenost a není to předražené. Akorát také musím objednat dopředu, aby tom měli na skladě.
Zdravím kde kupujete tato krmiva a dají se objednat ? pošlou to ? děkuji Rosnička.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Dobrý den, Kůzlemix startér i Kůzlemix2 vyrábí VK Drcman Kostelec u Holešova a jelikož to mám k nim v rozumné vzdálenosti, zajedu si tam pro něj. Nevím, zda zasílá, ale má dost prodejců, alespoň co vidím na chovatelských burzách, tak pozjišťujte. Jehněsan jsem také kupovala u prodejce v Hulíně, ale vím, že ho zasílá i přímo výrobce Bodit Tachov. Jak jsem psala, píší sice, že je pro jehňata, ale já s ním naprosto bez jediného problému odchovala příkrmem 8 letošních koziček, dnes už jsou to skoro kozy, dokonce jsem jednu už minulý týden připustila, narostla stejně velká, jako její máma. Nevím, zda třeba nepodražili za toho 3/4 roku. Za měsíc se mi má kotit první koza a už je jak balon, mám obavy ze čtyřčat, má měsíc před porodem břicho větší, jako vloni těsně před porodem a to byla trojčata. Musím už koupit Jehněsan, kdyby mléka koze pochybělo.
Zdravím všechny, já mám s Jehněsanem špatné zkušenosti, i přes správný návod, který jsem se snažila dodržet, tak se mi po něm kůzlátka pokaždé pokadili a kozlík často nadouval. Skončil jako spestření pro slepice. Bohužel jeho složení obsahuje hodně rostlinných složek a umělých komponentů, není vhodný pro kůzlata od ranného věku. Já pokud musím sáhnout po mléčné náhražce, tak si vybírám sušené mléka, která jsou speciálně pro kůzlata, vyrobené převážně z kozího mléka, mleziva a syrovátky. A s minimálním obsahem rostlinných složek. Např. NOVILAM W. Mám s ním ty nejlepší zkušenosti.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Já jím krmila od narození 8 ks 100% Anglonubijek a ani jednou průjem. Musí se dávkovat přesně a dodržovat teplota vody a řádně vše umývat po použití, já láhev vždy vypařila horkou vodou po nakrmení všech koziček. Také jsem měla obavy z průjmu, ale fakt nic. Je zvláštní, že někomu se kozeny dokadí a někomu vůbec při stejném produktu. Nejsem prodejce, ani nikdo z okolí výrobce, abych dělala reklamu. Letos si Jehněsan právě kvůli dobré zkušenosti zas objednám a cena je myslím bezkonkurenční...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Uveďte zde prosím cenu za 1 kg Novilamu W. A SAMOZŘEJMĚ SE NESMÍ DÁT KŮZLETI NÁHRADNÍHO MLÉKA AD LIBITUM, TO PAK HROZÍ NADMUTÍ I TEN PRŮJEM. JEN DÁVKA URČENÁ PRO TU VĚKOVOU KATEGORII, KTEROU PRÁVĚ KRMÍTE. Někdo myslí, že čím víc se kůzle napije, tím líp a přitom mu může ublížit. Dokonce jedna kozička byla malinkatá, málo pila od kozy, ta byla skoro jen na Jehněsanu a ani ta neměla problém. Dnes je dohnala a jsou to kozeny, jak lusk.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Jo a přikrmovala jsem s ním dva měsíce, protože jsem si všechny kozičky nechala do chovu a pod kozou si pak docucávaly do skoro pěti měsíců. Takže pro 8 koziček to bylo několik 16 kg pytlů...kdyby byl problém, přešla bych na jinou mléčnou směs. Ale proč bych platila jednou tolik za jiné mléko, když tohle bylo ok...
Také chovám plemenné anglonubijské kozičky. Mám kozičky z Holandska, z Belgie a z našich kvalitních českých chovů. Maminky kozeny jsou skvělé dojnice, sušenou náhražku jsem doposud nikdy nepotřebovala a i čtyřčata mi kozena odchovala bez přikrmování kůzlat mlékem. Letos ale, jsme měli velmi početné vrhy kůzlat, tudíž mi nezbývalo mléko pro trojčata, kterým onemocněla maminka (prvnička). Veterinář jí moc naděje nedával, ale přežila. Když kůzlatům Jehněsan nevyhovoval, zkusila jsem něco jiného. A pak už bylo vše u kůzlat bezproblémů. Pokud se mi něco osvědčí, tak ráda si za kvalitu zaplatím. NOVILAM W mi poradil známí, je toho 25kg a platila jsem mu asi 1600 korun. Podotýkám, že mi stačil jen ten jeden pytel, protože kozička se mi za tu dobu než kůzlata sušené mléko vypili, dala dohromady.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Tak mám zjištěno - Bodit Tachov má teď Jehněsan 1 kg za 49,50 včetně DPH.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Připouštím vlastním licentovaným kozlem s PoP a až letošní kozičky jsou 100%. Začínala jsem s podílovkama a jak jsem psala, poněvadž koza s trojčaty byla koupena, coby hladem a péčí týraný zubožený tvor, přikrmování jejích trojčat byla nutnost, i když se koza už spravila, ale přece jen jsem jí prostě nechtěla znovu vysilovat. Další kozenka byla prvnička a další zase koupena, coby zabřezlá ještě sama kůzle od paní, která také má AN, ale nějak často se jí kozel probourává k mladým kozenkám ( ?). Tyhle svoje kozičky budu připouštět až příští rok min. v roce a půl, jen jednu jsem letos připustila, má přes 43 kg. Chybami se člověk učí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Nejlepší je, když se každý rozhodne sám a zkusí. V životě není nic tak jednoduché kolikrát, jak se zdá a u živých tvorů to platí dvojnásob. Co může fungovat někde, nemusí fungovat jinde. Hlavně, ať jsou naše kozeny zdravé a dělají nám radost
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Teď jsem Miško četla na jiné diskuzi o problému, který máte se zlatým stafylokokem v mléce vašich koz, nemůže být problém tam? Že kůzlata prostě potřebují jiné složení, než je složení Jehněsanu? Já SA v mléce nemám ( laboratorně ověřeno). Ani žádný jiný problém s infekcí.
Víte, nejsem si úplně jistá, ale já jsem si kozičku s tím Stafylokokem, při koupi asi už přivezla. Letos všechno květnu, ji prodávali z mléčné farmy, že málo dojí a prý je pro ně strátová. Myslím si, že ale to nebyl ten pravý důvod prodeje kozeny. Podle mého u kozičky ze vzorků mléka zjistili toho Stafylokoka a rychle s kozou pryč. Moje kozičky ho v mléku nemají. Sice mám je v kontrole užitkovosti, ale z toho se Stafylokok v mléku nepozná. Ale prodávám mlíčko ze dvora a to už je přísnější na kvalitu mléka. A proto se každý měsíc vozí vzorek směšného mléka do laboratoře a zjišťuje se přítomnost Stafylokoka. Tak ta jistá kozička u mě ještě kůzlata neměla. Je teď ve fázi léčby, ale jak to dopadne nikdo neví.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Lidi jsou takoví...Jak je problém, neřeknou, kozeny se zbaví a je jim úplně jedno, že s tím může mít problém další člověk, hlavně se zbavit problému a ještě za to chtít peníze. Jenže člověk si před koupí kozy nebere většinou vzorek jejího mléka na rozbor. Já tak koupila tu týranou kozu, naštěstí urputné průjmy byly jen začervením, po odčervení hned přestaly. Laboratorně má kozena naštěstí mléko ok. Ale léčba kozy - rozbory krve, mléka, atb na zánět ve vemeni, odčervení vyšly skoro na 5 tisíc. A to byla její majitelka zootechnička. Ale nelituji, mám dobrý pocit, že kozena je konečně spokojená a nažraná a na Vánoce budou mimina, počítám podle břicha zas minimálně trojčata, ale vidím to spíš na čtyřčata. Další koza zase byla plná všenek, než jsem na to přišla, vlezlo to na první kozu, zase léčba, spreje, koupele...Prý paní nenapadlo je prohlížet, že je to v létě u koz normální. Asi jí vůbec netrápilo, že koza se pořád odírala o co mohla, začala i první koza, až mi to začalo být divné, předtím to nedělala. Koupila jsem ji i s kozlem a ten to samé. Nově vylíčený chlívek byl za chvíli oškrábaný na omítku. Po odvšivení kozla nenapadne pořád chodit kolem zdi. A ještě jsou pak lidi útoční, že si dovolíte to vytknout. No to jsou ty zkušenosti. Od té doby ( a to proběhly dvě léta ), žádná všenka. Kozel měl na sobě lysiny, prý to je také normální, že nemá žádnou nemoc kůže, že to je od plotu...no nedivím se, jak se chudák pořád škrábal. Po odvšivení lysiny zarostly a už se mu neobjevily...I takoví jsou chovatelé...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Asi bych měla strach, že toho SA chytnou po porodu mimina a pak další kozy..Bylo by škoda si tak pokazit chov. Ale co s kozou? Prodávat mléko asi od ní nepůjde, na jídlo pro vás, člověk by to raději neměl...Za sebe mohu říct, že bych takovou kozu měla strach si nechat. Proto ani raději nepřipouštím kozlem cizí kozy, i když je to licentovaný plemeník. Těch pár stovek za to riziko všech možných nákaz nestojí. SA je už dost rezistentní. Asi bych zkusila reklamovat a zrušit smlouvu, že koza měla vadu. Ať si ji vezmou zpátky. Asi je tam lhůta u zvířete 6 měsíců ale, nejsem si jistá. Jim také bylo jedno, že chováte drahé kozy, prodáváte mléko a můžou vám zničit chov, tak na ně neberte také ohledy.
Dobré ráno, děkuji za obsáhlý příspěvek o bohužel ne zrovna příjemných zkušenostech s jinými prodejci. Ano pán mi lhal, po tom co jsem mu zavolala, jak to s kozou je, tak mi řekl, že přes to, že mají vlastní výrobu sýrů, tak jim rozbor mléka na Stafylokoka prý nedělali a ani to po nich nechtěli. BLBOST! Já výrobu sýru nemám, jsem pouze producent mléka a po mě tyto rozbory chtěli. Ale paní doktorka v laboratoři i veterinář mi řekli, ať nejsem z toho zoufalá, že stafylokoka má v mléku spoustu koz a lidi to nevědí a mlíčko pijí dál. Prostě, že je tu mezi námi všude. Dneska mi přijde od jedné paní CDS2, jak již psala, má s tím dobré zkušenosti. Tak zkusíme tím kozičku vyléčit. Byť už v léčbě je těmi antb. Nechala jsem si udělat udělat citlivost co na něho zabírá. Do porodu jsou ještě tři měsíce, a i veterinář řekl, to dost dlouhá doba, kdy mají antibiotika dost času na účinek. Nevím, alespoň paní mi psala že to CDS2 na stafylokoky a streptokoky dobře zabírá. Tak pak dám vědět