Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.3.2015 15:15
canka

XXX.XXX.33.9

Zdravím,
všimla jsem si u naší měsíc a půl staré kozičky, že jaksi, popšíkává,. Je to asi tak čtyři dny...vždy když ke mě běží pro podrbání, rovnou mi vleze do klína a odpočívá(je to mazel, co se rád chová). Když na mě vyskakuje, slyším, jak špatně dýchá, jako by byla zahleněná...jako když má člověk plný nos rýmy a potáhne...sem tam si pšíkne...ale jinak normálně skáče a běhá s ostatními kůzlaty, to se většinou tenhle problém neobjeví, až když se pak zastaví a odpočívá...jak můžu takovémuhle mrňěti pomoci? Nebo je to jako u člověka? Že neléčená rýma trvá 7 dní a léčená rýma týden? myslíte, že to přejde, nebo jí mám nějak pomoci? ještě podotýkám, že kozy jsou chovány venku s přístřeškem, kůzlata mají udělaný malý vchůdek do seníku, aby se tam mohli přes noc schovat a zahřát, čehož pravidelně využívají...

26.3.2015 15:36
profesor1

XXX.XXX.192.99

Může to být tak jako vy říkáte, případně reakce na prašné, plesnivé seno. Ještě mě napadá motolice nebo taková nějaká potvora, kdy určité vývojové stádium zvířata vyprskávají nosem. Ale jestli to může být u tak mladého zvířete nevím. Někdo znalejší snad poradí, případně upřesní. Myslím "bodlinka" je taková erudovaná rádkyně, tak snad si najde čas.

26.3.2015 16:07
canka

XXX.XXX.33.9

Děkuji za reakci...seno máme krásné, z hor...každý balík vždy rozeberu a naházím na volno do seníku, aby se ještě provětralo..takže prašné také není...a kůzlátka ho zatím stejně jen tak užďibují, zatím je více láká travička, co už začíná rašit . Právě že malé ani nijak neteče z nosu, jen prostě chrchlá a jde slyšet, jak je zahleněná...

26.3.2015 16:10
profesor1

XXX.XXX.192.99

Ještě mě npadá jestli nepije moc hltavě a pak má mlíko i v nose. To se mě stává sem tam u jehňat, když se jim mamina po delším odpočinku postaví a její hladovci se na ni vrhnou a zuřivě pijí.

26.3.2015 16:27
pajca

XXX.XXX.73.177

Já bych kůzle vzala a zajela s ním za veterinářem. On ho jistě poslechne, jak mu
v plících rachotí a věřím, že mu dá antibiotika. Chřipky a záněty plic nepostihují
jen lidi, ale i zvířata. Kůzle mohlo prochladnout při narození, nebo prostě chytilo
na plíce nějaké streptokoky. Na plicní parazity, jak zmínil profesor je brzo.
Plicnivkami, pokud jsou na pastvině se přežvýkavci nakazí při pastvě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík