Která má nejchutnější? Ty moje hnědé
Každá může mít dobré mléko, některé začne být cítit až při skladování - druhý, třetí den.
AN má údajně nejvíc podobné kravskému, ale já mám zkušenost jen od hnědé a bílé. Těsně po dojení bych nepoznal že není kravské, ale druhý třetí den už tam nádech je, ale nevím jestli od všech nebo jen od některé. Já jej k pití nepoužívám, jen k výrobě sýra - kombinuju s ovčím.
Já mám zkušenosti jen od bílé jedna má mléka méně a je strašně mlsná, mléko je hotová
šlehačka, piji jen od ní, proto ji mám už několik roků.Je to důchodkyně, ale má štěstí, protože
má tak husté mléko. Jinak by z ní byly už dávno klobásy. Od dalších děláme sýr pokud něco
zbyde. Většinou to vypijí kůzlata.
Když budete držet kozy v čistotě, kozy budou zdravé, bude dobré mléko téměř od každé kozy. Anglonubijské kozy mívají vyšší tuk a bílkovinu, proto je mléko skvělé pro výrobu sýrů a může být lahodnějš. Obsah tuku v mléce je ovlivněn geneticky a také krmnou dávkou. Vysoké dávky koncentrovaného krmiva mohou obsah tuku snižovat. Obsah bílkoviny v mléce je krmením ovlivněn méně než obsah tuku.
Co se týče kozího ocásku v mléce...je dán obsahem mastných kyselin. Čerstvě nadojené mléko obsahuje cca 0,34-1,19 meq/l mastných kyselin. Při uskladnění stoupá každých 24h jejich obsah o 0,45-1,3 meq/l. Při koncentraci 5,65meq/l má mléko nepříjemnou pachuť.
mastn é kyseliny jsou uvolňovány z triglyceridů např. mechanicky třesením mléka (proto je vhodnější ruční dojení, s mlékem je zacházeno šetrněji než např. při některém potrubním dojení). Triglyceridy štěpí lipáza. Aktivita lipazy se snižuje při zahřívání, chlazení nebo okyselení.Ovšem lypolýzu můžou způsobit i některé bakterie, takže ne vždy rychlé zchlazení pomůže. Proto proti kozímu ocásku pomůže např. pasterace.
No povim vam ze mam smesku vseho... od krizenky bile s kdecim asi i s burskou... pres cistou nubku, pulku burku po pulce AN a hnede a pulku AN po bile... tak prvni dve jmenovane maji mleko jako kravy... vyborna tucnost, vyborna vyteznost, vyborne chutove vlastnosti, nemenne i po tydnu bez ocasu... druhe dve jsou v testovacim rezimu... toho casu 14 dni po porodu... ta pulka burka mi prisla ridka... ta pulka AN moc sladka... ale jeste jsem nemela opravdu moznost tu burku podojit, mleko nechat vychladnout a ochutnat plnym douskem... ma tri deti a je prvnicka... kazdou zvlast oddojit... zatim je to pekna divocina... zvlast kdyz se okolo kazde dvojice mota 5 deti... Ale mam srovnani s ceskou bilou vesnickou bezpuvodovou kozou kterou jsem vlastnila.. ktera za stejnych krmnych a stajovych podminek byla zkratka pro me zmlsance vyse uvedenymi mleky proste nepozivatelna... nemluve o vystupovani koziny i po tepelne uprave z pokrmu jako treba palacinek, kakaa, aj. Takze ja se priklanim k te genetice... nepropaguji AN kozy ale uz ty padesatky maji vyrazne zlepsene parametry tucnosti a bilkoviny a snizeny vyskyt koziny v mlece... tak zdravim.
Děkuji za názory chováme už 22roků bílou kozu. Jsme spokojeni s chutí mléka.Kozy máme
ustájeny na roštech ze smrkového dřeva. Obydlí jim třikrát ročně líčíme vápnem. Kozy jsou
spokojené a my také.Steleme pouze při porodu.Podlahu pod rošty čistíme dle potřeby.Rošty jsou
deset cm. nad podlahou která je z betonu a dá se umýt. Tak si myslím, že mají čisto.V době
kdy jsme začínali jiná koza než bílá nebyla.Ale ted´ už to nebudu měnit vzhledem k mému
věku jsem už důchodkyně. Budu už brzy s chovem končit.
Jch

XXX.XXX.152.83
Ja mám kozičku Vendulku bielu s rohami a naušničkami teda klasiku a mliečko ma výborne.
Chcela som zmenu a kúpila som si kozičku hnedú bez rohov volá sa LILA a dúfam, že bude mať tiež dobré mliečko. Lebo inač ma porazí dosť je živá a vyskakuje ako kamzík.
Nevedela som, že je rozdiel v chuti mlieka podľa druhov kôz.Krávske mlieko chutí rovnako
tam tiež nevidím rozdiel iba cítim v zime, že jedia viac slamy ako sena a potom mi to mlieko vadí.
Jedoducho cítim tu slamu v tom mlieku.